Naleśniki
Napisano 04 kwietnia 2007 - 09:03
Guest_Kociak_*
Napisano 04 kwietnia 2007 - 16:43
co prawda ja nie Madzia, ale znam jeden sposób, Madzia robi to chyba troszkę inaczej. A tymczasem ja napiszę, po jakiemu ja to jem: )madziu i gdzie ten przepis na bananowe naleśniki?
Otóż robi się zwyczajne naleśniki, jak już są gotowe, tzn usmażone itd to banany kroimi na ćwiartki, tzn na pół i jeszcze pół i takie dwie połówki kładziemy w naleśniku, zawijamy naleśnika w trójkącik i kładziemy jeszcze raz na patelni, żeby się podsmażyły na złocisty kolorek
Napisano 08 listopada 2007 - 11:22
Ale to nic skomplikowanego-robi się naleśniki, wkłada do środka szpinak i zapieka w piekarniku ok.25 minut z serem żółtym i pomidorem.
Ostatnio robiłam makaron z brokułami i sosem beszamelowym ( mój chłopak robił sos).Wszystko było pyszne tylko sos wyszedł tak gęsty,że to właściwie miało konsystencję budyniu
Ciekawe co dziś namieszamy
Napisano 08 listopada 2007 - 14:29
a macie pomysly z czym innym mozna to zrobic zamiast szpinaku
Napisano 13 marca 2008 - 21:44
Napisano 14 marca 2008 - 10:33
Wierz mi-lata praktyki.
Ciasto musisz zrobić na tzw. oko bo każdy robi różną ilość naleśników.
Ja robię to tak: 1 jajko, łyżeczka proszku do piecznie i cukier waniliiowy (pół torebki albo cała), dodaję 1 kefir i miksuję.
Następnie dodaję mleko i mąką.
Konstystencja musi być ani lana ani gęsta.
Najlepiej dodawaj mąki w małych ilościach i wtedy będziesz mogła panować nad konstystencją ciasta.
Niektórzy dodają cukier ale dla mnie naleśniki są wtedy za słodkie, bo robię je już ze słodkim farszem.
Dodaj łyżeczkę oleju aby naleśniki nie przywierały do patelni.
I nie martw się jak coś Ci od razu nie wyjdzie.
Gotowanie to także kwestia wprawy.
Ja prowadzę swój dom od 14 lat a i tak zdarza mi się jakaś wpadka.
Napisano 14 marca 2008 - 10:41
Napisano 14 marca 2008 - 10:45
Cukru tez nigdy nie dodaje jak pisala Dorota
Podstawa jest przede wszystkim dobra patelnia
Ja mam jedna patelnie ktora uzywama tylko do nalesnikow ale ostatnio zaczelam jej juz uzywac tez do innych potraw i taraz musze nabyc nowa
Napisano 14 marca 2008 - 10:51
Napisano 14 marca 2008 - 10:54
Make zwyczajowa nasyp troche jak stwierdzisz, ze malo (bedzie nadal wodniste) do dosypujesz i dosypujesz az ci wyjdzie taka gladka masa
no tak przez net to trudno to opisac
Napisano 14 marca 2008 - 11:10
dokładnie o to chodzi.Make zwyczajowa nasyp troche jak stwierdzisz, ze malo (bedzie nadal wodniste) do dosypujesz i dosypujesz az ci wyjdzie taka gladka masa
Dosypuj powoli to nie powinnaś mieć problemów.
Jest dużo przepisów w internecie, które podają proporcje ale ja bym się tego tak kurczowo nie trzymała.
Jak ciasto wyjdzie trochę nie takie to i tak naleśnika da się zjeść
Napisano 14 marca 2008 - 11:40
Napisano 14 marca 2008 - 11:55
Ja robię to tak: 1 jajko, łyżeczka proszku do piecznie i cukier waniliiowy (pół torebki albo cała), dodaję 1 kefir i miksuję.
A po co proszek do pieczenia? Zgada później pali.
Ja daję 2-3 jajka, mleko i wodę gazowaną no i mąkę. Wszystko.
Napisano 14 marca 2008 - 12:04
Aha i zawsze 1 naleśnik nie wychodzi
Napisano 14 marca 2008 - 14:25
Dokładnie daję to co Jewel,( częściej wodę niegazowną ) plus jeszcze szczypta soli.Ja smaże na patelni tefala bez oleju i wychodzą świetne. Cukru nie powinno się dodawać bo przywierać mogą. O proszku pierwsze słyszę.A po co proszek do pieczenia? Zgada później pali.
Ja daję 2-3 jajka, mleko i wodę gazowaną no i mąkę. Wszystko.
Napisano 14 marca 2008 - 14:29
Napisano 14 marca 2008 - 22:02
DokładnieAha i zawsze 1 naleśnik nie wychodzi
Ja od jakiegoś czasu zaczęłam dodawać wodę gazowaną, nigdy wcześniej nie robiłam z niej, ale w internecie poczytałam i raz wypróbowałam i teraz zawsze będę jej używaławoda mineralna gazowana !!! dzieki niej naleśniki sa puszyste
Napisano 17 marca 2008 - 09:38
i tak sobie pomyslalam, ze jednak trzeba wprawy nabrac aby w koncu zaczely wychodzic
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych