sex - brak satysfakcji/orgazmu...
Napisano 19 listopada 2007 - 19:42
Napisano 19 listopada 2007 - 19:46
Napisano 19 listopada 2007 - 19:56
Guest_Kociak_*
Napisano 19 listopada 2007 - 20:05
Napisano 19 listopada 2007 - 21:48
No jedynie myśl, że nie możecie się zgrać może być powodem do rozstania jest nieco dziecinna.
Nie można się poddawać, trzeba próbować do skutku, poznawać samej swoje reakcje żeby móc powiedzieć partnerowi co Cię kręci. Sztuka kochanie w gruncie rzeczy jest bardzo skomplikowana i trzeba czasu aby oszlifować ją do precyzji
Napisano 19 listopada 2007 - 21:52
Napisano 19 listopada 2007 - 22:59
Napisano 19 listopada 2007 - 23:27
Podobniez najwieksza satysfakcje z sexu kobieta ma dopiero po trzydziestce wiec spoko dziewczyny na wszystko przyjdzie pora
![]()
HeHeHe to mój facet zeświruje, jak ja mając 20lat mogłabym z łóżka nie wychodzić, bo jest mi fantastycznie, to co dopiero będzie po tej trzydziestce
Napisano 20 listopada 2007 - 11:31
Napisano 20 listopada 2007 - 13:04
No może masz odrobinę racji. Ja dość późno rozpoczęłam współżycie, więc nie wiem jak to jest gdy robią "to" dzieci
LeeLoo jakto późno? Ja byłam jeszcze starsza od Ciebie.
Napisano 20 listopada 2007 - 13:08
Wiele było rozstań z tego powodu.
Najcześciej to sprawa priorytetowa dla panów ale dla pań też.
Nie napisałaś czy jest to Twój pierwszy partner?
A jeśli nie to czy ten sam problem wystąpił z poprzednim?
Wiele kobiet nie potrafi czerpać satysfakcji ze współżycia i ma to podłoże hormonalne.
Niestety medycyna na tę chwilę nie potrafi im pomóc.
Napisano 20 listopada 2007 - 19:52
LeeLoo jakto późno? Ja byłam jeszcze starsza od Ciebie.
Brakowało mi jednego dnia do dziewiętnastki
Napisano 20 listopada 2007 - 21:55
No ale nie róbmy OT. Niech autorka tematu się wypowie, to będzie można coś jej doradzić
Napisano 14 grudnia 2007 - 00:31
Napisano 14 grudnia 2007 - 08:49
a przecież powodów do braku satysfakcji z sexu jest więcej niz tylko pociąg sexualny do partnera...
dla mnie na razie tematbez sensu, dla czego? Bo brakuje nam danych do odpowiedniej mozliwości wsparcia...otóż słowo "satysfakcja" przecież kryje za sobą naprawdę wiele znaczeń, Twórczyni wątku nie zaznaczyła czym jest według niej ta satysfakcja, której jej brakuje, a przecież można to wielorako interpretować i na każdą sytuację jest inne wyjście/rozwiązanie...
coż sex może nie dawać przyjemności bo:
nie odczuwamy fizycznej przyjemności (tutaj pytanie, co uznajemy za dostateczną przyjemność, bo przecież jedną osobę będzie satysfakcjonować przyjemne doznanie wynikające z drażnienia punktów erogennych, a innych będzie satysfakcjonować tylko sex zakończony orgazmem, etc... )
możemy jej nie odczuwać z uwagi na nieodczuwanie przyjemności psychicznej (głównie u kobiet tak jest, mężczyźni często w ogóle nie mają tego problemu...
albo jakieś predyspozycje fizyczne nie dają nam możliwości czerpania satysfakcjonującej przyjemności z miłosnego aktu- np podraznienie w okolicach intymnych, niedokrwienie ich, suchość, niezgranie pozycji- nie wszystkie pozycje muszą nam odpowiadać
nie odczuwamy psychicznej przyjemności, czyli np. obawiamy się, że partner nie daje nam satysfakcjonującego poczucia własnej wartości, nie dogadujemy się z partnerem, pojawia się "konflikt interesów", albo nawet taki prozaiczny przykład jak "nie to miejsce i czas", lub brak podniecenia, lub poprostu brak chęci do kochania się, którejś ze stron i np. zmuszanie się do niego...
i to co zostało już poruszone- niedoświadczenie , lub czasem fizyczny, lub psychiczny brak gotowości do współżycia...
te aspekty często łączą się z błędnym podejściem do sprawy pożycia intymnego, błędami juz w pierwszych fazach "zabierania się do rzeczy", brakiem informacji na niektóre dość istotne zagadnienia- jak zapewnienie odpowiednich warunków, do stworzenia udanego pożycia, zapewnienie erotycznej, miłosnej, czy romantycznej atmosfery, oraz nie wiedzy, niezrozumienia, czy potraktowania "po macoszemu" sprawy zabezpieczenia, a także ostatnie i najważniejsze- niepewność uczuć, czy relacji panujących pomiędzy partnerami...