Jeśli macie trądzik różowaty i rozsypaną barierę, to jak ją odbudowujecie? Używacie kwasu azelainowego cały czas czy robicie przerwy? I jak wygląda wtedy Wasze mycie i wieczorna pielęgnacja?
Trądzik różowaty – jak odbudować barierę i czym myć skórę przy aktywnych zmianach?
Rozpoczęty przez girltalk, 14 lis 2025 09:28
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 listopada 2025 - 09:28
Żaden dzień się nie powtórzy,
nie ma dwóch podobnych nocy,
dwóch tych samych pocałunków,
dwóch jednakich spojrzeń w oczy.
Napisano 14 listopada 2025 - 14:04
To może być tysiąc różnych problemów. Jak odbudowujesz barierę skóry?
Używaj nadal kwas azelainowy, bo przy TR naprawdę jest potrzebny, tylko w spokojnej rutynie. Najważniejsze, żeby cała reszta pielęgnacji była bardzo łagodna. U mnie dobrze sprawdziły się kosmetyki wyciszające jak Acnerose, bo nie rozwalają bariery jeszcze bardziej, a przy azelainowym to kluczowe.
Romantycznie
Napisano 14 listopada 2025 - 15:31
Wieczorem myję twarz dwuetapowo: olejek z Dermomedica i azelainowy cleanser tej samej marki. Potem tonik TIR TIR, następnie niacynamid lub kwas azelainowy i krem. Kwas hialuronowy niestety powoduje u mnie zaskórniki. Nawilżam też Avene Cicaflate.
Rano delikatne mycie, tonik i SPF.
Do wyciszenia skóry przy TR dorzuciłam coś prostego na noc – pastę na noc Acnerose, bo nie gryzie się z azelainowym, a skóra była po niej spokojniejsza:
Dla mnie baza pielęgnacyjna musi być maksymalnie prosta, inaczej wszystko się tylko nasila.
Pieniądze szczęscia nie dają ale zakupy to co innego.