Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Miejsce prowadzenia dzialalnosci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 odes

odes
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 30 listopada 2020 - 08:18

Potrzebuję jednej porady w sprawie dotacji z Urzędu Pracy. 
Wszystko mam już przygotowane, mam jednak problem z kwestią lokalu. Działalność, którą chcę wykonywać to m.in.: projekty graficzne. Swoją pracę mogę wykonywać w domu. Wynajmuję mieszkanie, ale właściciel zastrzegł w umowie, że nie można tutaj prowadzić działalności gospodarczej. Nie chcę wynajmować biura za ponad tysiąc złotych , bo to duże koszty jak na sam początek. Zależy mi również na tym, aby być w domu.
Znajomi polecali mi, abym podpisała umowę użyczenia lokalu z moją mamą (jestem zameldowana w domu rodzinnym w miejscowości obok). I tutaj jest pytanie: czy to w ogóle ma sens? Czy jeśli napiszę adres działalności w domu rodzinnym, a będę ją wykonywać gdzie indziej to mogę mieć przez to kłopoty? Na pewno będę mieć kontrolę lub kilka i nie chcę w żaden sposób się narazić, bo zależy mi aby rozruszać wszystko tak jak trzeba.
Czy któraś z Was ma w tym doświadczenie i może coś doradzić? A może jest jeszcze jakieś inne wyjście z tej sytuacji? 

Romantycznie

#2 basiaw

basiaw
  • Użytkownik
  • 402 postów

Napisano 30 listopada 2020 - 09:00

Dużo ludzi tak robi i nie ma z tym problemów - musisz mieć gdzieś zarejestrowaną dzielność. Po prostu w tej sytuacji z pewnych ulg podatkowych nie skorzystasz (np. w sytuacji, gdy masz u siebie jeden pokój przeznaczony pod biuro możesz to jakoś rozliczać i wtedy faktycznie mogą to sprawdzić - czy jest on wykorzystywany zgodnie z deklaracją). Ale tak to jest tylko adres w dokumentach, w dodatku zgodny z Twoim meldunkiem. Nawet dużo firm które wynajmują biura (tych mniejszych) mają zarejestrowaną działalność w swoich domach lub mieszkaniach (lub u rodziców) - przy zmianie biura jest mniej papierologii 

Pewną opcja jest ewentualnie biuro wirtualne:

https://biuro29-wroclaw.pl/

Polecam na przykład kontakt z nimi. Maja biura w wielu miastach. 

#3 jjusti18

jjusti18
  • Użytkownik
  • 527 postów

Napisano 29 października 2024 - 16:58

Wiecie  to nie prawda, że  musicie mieć  lokal, żeby otworzyć  swój biznes.  Wystarczy  warszawa wirtualne biuro  i  gotowe.  Możemy    skorzystać   z   atrakcyjnego   adresu na który  możemy  zarejestrować   swój  biznes  i  jeszcze zyskać   skrytkę pocztową. Zobaczcie  więcej szczegółów na biuro31.pl .