Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Biżuteria Artemiro

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.


Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

jakie ciasta na święta


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 chutneyka

chutneyka
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 22:15

Jakie ciasta zawsze robicie na święta? Macie jakieś ulubione sprawdzone przepisy? Ja na pewno będę robiła shreka z sokiem kubuś, cała rodzinka sie domaga, bo wszyscy lubią.



#2 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 12 grudzień 2019 - 12:30

Ja co roku piekę makowiec, sernik z brzoskwiniami i piernik przekładany budyniem i powidłami. Oczywiście będzie też masa pierniczków dekorowanych przez dzieci. 
Polecam przepis na nasz ulubiony piernik świąteczny, który wszystkim domownikom bardzo smakuje.

Załączone miniatury

  • piernik.jpg


#3 odes

odes
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 17 styczeń 2020 - 07:08

Sporo przepisów jest tutaj: https://www.mniammni...boze-narodzenie

 

Ze swojej strony dam dobry przepis na Banana Split:

Skladniki:
 
100 g miekkiego masla
4 jajka
150 g cukru
200 g mielonych orzechow laskowych
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie kuleczek Rocher
125 g smietany Schmand lub Creme Fraiche (smietana kwasna 24-40%)
7 lyzek ajerkoniaku
400 g smietany kremowki
2 opakowania usztywniacza do bitej smietany
3 banany
50 g gorzkiej czekolady
1 woreczek foliowy
 
Sposob przyrzadzenia:
 
Forme natluscic (26 cm).Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Maslo utrzec z cukrem, dodajac zoltka. Orzechy wymieszac z proszkiem do pieczenia i wymieszac z masa. Bialka, 1 lyzka zimnej wody i szczypte soli ubic na sztywno, dodac do reszty i dokladnie wymieszac. Wylozyc do formy, wygladzic powierzchnie i piec okolo 35-40 miut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Odstawic do wystygniecia.
 
Kuleczki Rocher rozgniesc dokladnie widelcem, dodac smietane (schmand, creme freiche) i 4 lyzki ajerkoniaku, wymieszac. Smietane ubic na szytwno, dodajac usztywniaczy. Wymieszac z reszta kremu.
 
W ciescie nacinamy nozem kolo, okolo 2 cm od brzegu i lyzka wygrzebujemy srodek ( metoda jak przy wykonywaniu kopca kreta). Banany obrac i przekroic wzdluz, wylozyc na ciasto i pokropic 3 lyzkami ajerkoniaku. Na banany wykladamy krem, a na gore pospujemy rozkruszone resztki ciasta, lekko uklepujac.
Czekolade pokruszyc na kawalki, wlozyc do woreczka foliowego i rozpuscic w goracej wodzie, nastepnie sciac rog i polac nia gore ciasta.
Torcik wlozyc do lodowki. Przed podaniem mozna go posypac cukrem pudrem.

Romantycznie






Podobne tematy Collapse

  Temat Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych