Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

wzbogacenie diety starszej osoby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 ivonsi

ivonsi
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 13 marca 2019 - 00:07

Znacie jakieś sposoby by wzbogacić dietę starszej osoby? Próbowałam koktajli, sałatek ale babcia nie lubi takich rzeczy, poleciała jej pamięć i przez to robi się nerwowa bo nie pamięta co robiła, wyniki ma w normie, lekarz nic na to nie powiedział tylko stwierdził ze pewni brak jej witamin

#2 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 20 marca 2019 - 11:10

Moja mama (75 lat) z problemami z pamięcią i gubieniem się została skierowana do neurologa. Zrobiono jej badanie rezonans głowy żeby sprawdzić czy nie ma jakiś zmian świadczących np o początkach choroby alzheimera. Miała też rentgen odcinka szyjnego bo problemy z pamięcią mogą wynikać z niedokrwienia mózgu jeśli są zmiany w odcinku szyjnym. 
Lekarz zalecił suplementy z kwasami omega oraz zestaw witamin. Do tego moja mama codziennie zjada pół awokado posypane kurkumą. Jest spora poprawa, choć czasami mama ma gorsze dni, ma problemy z orientacją i gubi się na mieście. 

#3 ivonsi

ivonsi
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 13 kwietnia 2019 - 21:30

To zazdroszczę, że Twoja lubi takie wynalazki, moja babcia za nic nawrt pomarańczy nie chce jeść, ledwo co jakieś jabłko czy banana można wcisnąć, kupiłam jej geriamoc z żeńszeeniem i kompleksem kilkunastu witamin i minerałów, bierze od niedawna i mam nadzieję że doda jej to energii, żeń szeń to jest od dawna znany z tego że wspomaga pamieć i koncentrację

#4 jud7ta

jud7ta
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 23 kwietnia 2019 - 20:22

Wydaje mi się, że twoje wątpliwości najlpiej rozwieje morfologia i wizyta u dietetyka :)

#5 Tilla

Tilla
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 01 maja 2019 - 09:22

Też tak uważam, bo miałam z babcią podobnie.

#6 jjusti18

jjusti18
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 29 lipca 2025 - 19:04

Szukam cateringu, który ogarnie temat białka i kalorii przy intensywniejszym treningu. Znalazłam to: https://kuchniavikin...ort-active-pro/ i wygląda całkiem konkretnie – ktoś miał z nimi styczność?

#7 ChocoBounty

ChocoBounty
  • Użytkownik
  • 286 postów

Napisano 24 września 2025 - 10:08

Co do diety dla starszej sooby, to myślę, że może coś tutaj znajdziecie https://www.sklephil...ONY-BIO-40g/993