Znacie jakieś sposoby by wzbogacić dietę starszej osoby? Próbowałam koktajli, sałatek ale babcia nie lubi takich rzeczy, poleciała jej pamięć i przez to robi się nerwowa bo nie pamięta co robiła, wyniki ma w normie, lekarz nic na to nie powiedział tylko stwierdził ze pewni brak jej witamin
wzbogacenie diety starszej osoby
Napisano 13 marca 2019 - 00:07
Napisano 20 marca 2019 - 11:10
Moja mama (75 lat) z problemami z pamięcią i gubieniem się została skierowana do neurologa. Zrobiono jej badanie rezonans głowy żeby sprawdzić czy nie ma jakiś zmian świadczących np o początkach choroby alzheimera. Miała też rentgen odcinka szyjnego bo problemy z pamięcią mogą wynikać z niedokrwienia mózgu jeśli są zmiany w odcinku szyjnym.
Lekarz zalecił suplementy z kwasami omega oraz zestaw witamin. Do tego moja mama codziennie zjada pół awokado posypane kurkumą. Jest spora poprawa, choć czasami mama ma gorsze dni, ma problemy z orientacją i gubi się na mieście.
Napisano 13 kwietnia 2019 - 21:30
To zazdroszczę, że Twoja lubi takie wynalazki, moja babcia za nic nawrt pomarańczy nie chce jeść, ledwo co jakieś jabłko czy banana można wcisnąć, kupiłam jej geriamoc z żeńszeeniem i kompleksem kilkunastu witamin i minerałów, bierze od niedawna i mam nadzieję że doda jej to energii, żeń szeń to jest od dawna znany z tego że wspomaga pamieć i koncentrację
Napisano 23 kwietnia 2019 - 20:22
Wydaje mi się, że twoje wątpliwości najlpiej rozwieje morfologia i wizyta u dietetyka ![]()
Napisano 01 maja 2019 - 09:22
Też tak uważam, bo miałam z babcią podobnie.
Napisano 29 lipca 2025 - 19:04
Napisano 24 września 2025 - 10:08
Co do diety dla starszej sooby, to myślę, że może coś tutaj znajdziecie https://www.sklephil...ONY-BIO-40g/993