ostatnio polubiłam malinową. Mimo ze nie jestem fanka owocowych
Herbaty
Napisano 20 października 2013 - 19:59
Napisano 24 października 2013 - 17:39
Troszke o herbacie roiboos
Rooibos jest bardzo zdrowym, podobnym do herbaty, napojem z liści czerwonokrzewu aspalathus linearis rosnącego w południowej Afryce, w górach Rooiberge. Pierwszą sprawą, na którą warto zwrócić uwagę wybierając tę herbatę, jest jej charakterystyczny zapach, który albo nam się od razu spodoba, albo będziemy musieli się do niego przekonywać z każdą kolejną filiżanką. Rooibos („czerwony krzew”) charakteryzuje się szczególną delikatnością smaku i oryginalnym zapachem oraz wieloma właściwościami leczniczymi:
zawiera polifenole – organiczne związki chemiczne wykazujące działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antywirusowe (ma 50 razy więcej przeciwutleniaczy niż herbata zielona);
nie zawiera kofeiny, stąd zaleca się ją w przypadku rozdrażnień, zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia, doskonale rozluźnia i odpręża;
wspaniale wpływa na trawienie, łagodzi mdłości, zgagę, wrzody, skurcze (stosuje się ją też podczas kolek u dzieci w postaci lekkiego naparu);
łagodzi objawy alergii: kataru siennego, astmy i egzemy;
stymuluje pracę gruczołów mlecznych, dlatego śmiało mogą po nią sięgnąć kobiety karmiące;
przyspiesza regenerację komórek;
napar nie zawiera kwasu szczawiowego, dlatego mogą go pić osoby mające kamienie nerkowe.
Napój Rooibos posiada wiele cech przypisywanych herbatom ziołowym. I tak, może być podawany w postaci lekkiego naparu niemowlętom, małym dzieciom, mamom karmiącym. Jest źródłem przeciwutleniaczy, korzystnie wpływa na kondycję skóry, szczególnie tej mającej problemy z trądzikiem, wypryskiem czy oparzeniami słonecznymi. Dodam, iż nie są znane żadne skutki uboczne związane ze spożyciem napoju.
Napój jest też bogatym źródłem minerałów niezbędnych w:
• przemianie materii: żelazo, potas, miedź;
• wzmacnianiu zębów i kości: wapno, mangan, fluor;
• prawidłowym działaniu systemu nerwowego: cynk, magnez.
Rooibos zielona i czerwona
Rooibos (czyt. roy-boss) to krzew kwitnący z czerwonawo-brązowymi łodygami i zielonymi, igłowymi liśćmi. Można mówić o dwóch rodzajach herbat: zielonej i czerwonej. Zazwyczaj gałązki są zbierane, utlenione i suszone na słońcu. To decyduje o intensywnym kolorze czerwonym i ma naturalnie słodki smak, czasem określany jako owocowy lub orzechowy. Zielone rooibos trudniej otrzymać. Proces tworzenia wymaga więcej pracy, jest zatem droższy. Nie utlenia się, ma łagodny, słodowy i lekko trawiasty smak, ale za to aż dwa razy więcej flawonoidów.
zrodlo: dziecisawazne.pl
Napisano 24 października 2013 - 18:37
ostatnio polubiłam malinową. Mimo ze nie jestem fanka owocowych
Trzeba uważać na składy. Mam manię czytania składów.
Sączę właśnie herbatkę malinową.... co ciekawe... maliny, a raczej sproszkowanej maliny jest zaledwie 4%. Reszta to dzika róża. Więc gdzie tu logika?
Przeczytałam też inne składy innych herbat. Podobna sytuacja.
Napisano 10 stycznia 2017 - 09:58
Hej dziewczyny. Polecacie jakieś herbaty na zimę? Pewnie już było o to pytnanie, ale nic ciekawego nie znalazłam
Napisano 10 stycznia 2017 - 13:34
@Aga_tka zapraszam Cię do któregoś z tych tematów ![]()
http://babskiswiat.n...-herbaty/page-8
http://babskiswiat.n...oholowe/page-28
Modki pewnie przeniosą ![]()
Ja ostatnio piję czarną z cytryną i słodzę sokiem z malin/ wiśni albo żurawiny - teściówka wyposażyła mnie w robione soczki, to korzystam ![]()
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 16 stycznia 2017 - 09:35
Jest dużo zimowych, jesienych, świątecznych mieszanek, w ktorym można wybierać. Musisz okreslić jak przyprawy lubisz i czy wolisz sypaną czy w torebkach
Napisano 17 stycznia 2017 - 15:03
dokładnie, ja polecam od siebie witer time z teekanne. Tam masz cynamon, jabłka, korzenne przyprawy i ciateczka migdałowe
Napisano 25 stycznia 2017 - 10:35
w torebkach. ta o ktorej musze jets supana czy jak? Lubie w torbkach bo do prawy.
Napisano 25 stycznia 2017 - 11:25
Napisano 25 stycznia 2017 - 11:27
Herbatę piję teraz non stop. Głównie czarną z cytryną. Za owocowymi od dłuższego czasu nie przepadam. Jeśli potrzebuję się wyciszyć, to wybieram zieloną.
Napisano 26 stycznia 2017 - 11:01
herbata winter time z teekanne brzmi dobrze. Macie coś innego jeszcze?
Napisano 20 lutego 2017 - 13:13
zielonkawa ![]()
Napisano 05 kwietnia 2017 - 14:29
A macie jakieś wiosenne, lekkie propozycje? Ja wolę w torebkaxh
Napisano 14 kwietnia 2017 - 12:28
Myślę, że sprawdzą się owocowe, ale taki lżejsze niż jabłkowo-cynamonowe. Wszytsko z dodadkiem cytrusów, pomarańczy, malin.
Napisano 21 kwietnia 2017 - 13:03
Jest taka opcja herbat fresh orange, mi się kojarzy z wiosną, serio. Jets bardzo przyjem,na, delikatna, a jednocześnie czuć smak cytrusowy.
Napisano 24 kwietnia 2017 - 08:00
No to ekstra, a myslałyście kiedyś o kupnie zielonej herbaty smakowej jakieś?
Napisano 25 kwietnia 2017 - 08:24
Ja kupuję od lat zieloną herbatę z opuncją. pamiętam jak mama ją kupiła pierwszy raz i tak sobie do niej wracam. Jets taka z teekanne, ale widziałam te zw innych sklepach różne. Polecam, bo tez będzie spoko na wiosnę
Napisano 25 kwietnia 2017 - 11:42
Ja lubię liściaste najbardziej. Zwłaszcza białą czy zieloną, bo wtedy mają smak, nie to co te w torebkach.
Miłego dnia
Napisano 03 marca 2021 - 10:44
No każdy ma inny smak, co inne woli. Ja jestem ogromną fanką, kaw. A wiecie w ogóle, jak wiele jest typów kaw? Jakie korzyści w ogóle czerpiecie pijąc taki napój? Tutaj http://mocnaczarna.pl znalazłam bardzo interesujące porady / ciekawostki na ten temat. Możecie sobie sprawdzić.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych