Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Herbaty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
159 odpowiedzi w tym temacie

#141 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 20 października 2013 - 19:59

ostatnio polubiłam malinową. Mimo ze nie jestem fanka owocowych 

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#142 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 24 października 2013 - 17:39

Troszke o herbacie roiboos 

Rooibos jest bardzo zdrowym, podobnym do herbaty, napojem z liści czerwonokrzewu aspalathus linearis rosnącego w południowej Afryce, w górach Rooiberge. Pierwszą sprawą, na którą warto zwrócić uwagę wybierając tę herbatę, jest jej charakterystyczny zapach, który albo nam się od razu spodoba, albo będziemy musieli się do niego przekonywać z każdą kolejną filiżanką. Rooibos („czerwony krzew”) charakteryzuje się szczególną delikatnością smaku i oryginalnym zapachem oraz wieloma właściwościami leczniczymi:
zawiera polifenole – organiczne związki chemiczne wykazujące działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antywirusowe (ma 50 razy więcej przeciwutleniaczy niż herbata zielona);
nie zawiera kofeiny, stąd zaleca się ją w przypadku rozdrażnień, zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia, doskonale rozluźnia i odpręża;
wspaniale wpływa na trawienie, łagodzi mdłości, zgagę, wrzody, skurcze (stosuje się ją też podczas kolek u dzieci w postaci lekkiego naparu);
łagodzi objawy alergii: kataru siennego, astmy i egzemy;
stymuluje pracę gruczołów mlecznych, dlatego śmiało mogą po nią sięgnąć kobiety karmiące;
przyspiesza regenerację komórek;
napar nie zawiera kwasu szczawiowego, dlatego mogą go pić osoby mające kamienie nerkowe.

Napój Rooibos posiada wiele cech przypisywanych herbatom ziołowym. I tak, może być podawany w postaci lekkiego naparu niemowlętom, małym dzieciom, mamom karmiącym. Jest źródłem przeciwutleniaczy, korzystnie wpływa na kondycję skóry, szczególnie tej mającej problemy z trądzikiem, wypryskiem czy oparzeniami słonecznymi. Dodam, iż nie są znane żadne skutki uboczne związane ze spożyciem napoju.
Napój jest też bogatym źródłem minerałów niezbędnych w:
• przemianie materii: żelazo, potas, miedź;
• wzmacnianiu zębów i kości: wapno, mangan, fluor;
• prawidłowym działaniu systemu nerwowego: cynk, magnez.
Rooibos zielona i czerwona

Rooibos (czyt. roy-boss) to krzew kwitnący z czerwonawo-brązowymi łodygami i zielonymi, igłowymi liśćmi. Można mówić o dwóch rodzajach herbat: zielonej i czerwonej. Zazwyczaj gałązki są zbierane, utlenione i suszone na słońcu. To decyduje o intensywnym kolorze czerwonym i ma naturalnie słodki smak, czasem określany jako owocowy lub orzechowy. Zielone rooibos trudniej otrzymać. Proces tworzenia wymaga więcej pracy, jest zatem droższy. Nie utlenia się, ma łagodny, słodowy i lekko trawiasty smak, ale za to aż dwa razy więcej flawonoidów.

zrodlo: dziecisawazne.pl

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#143 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 24 października 2013 - 18:37

ostatnio polubiłam malinową. Mimo ze nie jestem fanka owocowych 

Trzeba uważać na składy. Mam manię czytania składów.

Sączę właśnie herbatkę malinową.... co ciekawe... maliny, a raczej sproszkowanej maliny jest zaledwie 4%. Reszta to dzika róża. Więc gdzie tu logika? 

Przeczytałam też inne składy innych herbat. Podobna sytuacja. 

#144 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 26 października 2013 - 15:42

Uwielbiam herbaty- białe, zielone i czerwone. Mam bardzo dużo herbat z różnymi dodatkami.

W domu nigdy nie piję czarnej. Zmuszona jestem pić ją u znajomych czy rodziny, bo mało kto ma np. zieloną ;)

nixqp2.png

#145 Aga_tka

Aga_tka
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 10 stycznia 2017 - 09:58

Hej dziewczyny. Polecacie jakieś herbaty na zimę? Pewnie już było o to pytnanie, ale nic ciekawego nie znalazłam

#146 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 10 stycznia 2017 - 13:34

@Aga_tka zapraszam Cię do któregoś z tych tematów ;)

http://babskiswiat.n...-herbaty/page-8

http://babskiswiat.n...oholowe/page-28

Modki pewnie przeniosą ;)

Ja ostatnio piję czarną z cytryną i słodzę sokiem z malin/ wiśni albo żurawiny - teściówka wyposażyła mnie w robione soczki, to korzystam :)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#147 zuxa

zuxa
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 16 stycznia 2017 - 09:35

Jest dużo zimowych, jesienych, świątecznych mieszanek, w ktorym można wybierać. Musisz okreslić jak przyprawy lubisz i czy wolisz sypaną czy w torebkach

#148 marysi_a

marysi_a
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 17 stycznia 2017 - 15:03

dokładnie, ja polecam od siebie witer time z teekanne. Tam masz cynamon, jabłka, korzenne przyprawy i ciateczka migdałowe

#149 Aga_tka

Aga_tka
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 25 stycznia 2017 - 10:35

w torebkach. ta o ktorej musze jets supana czy jak? Lubie w torbkach bo do prawy.

#150 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 25 stycznia 2017 - 11:25

Ostatnio polubiłam herbatę z morwy białej. Wypijam minimum dwie szklanki dziennie. ☺ czuję, że lepiej po niej trawię. :D
''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#151 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 25 stycznia 2017 - 11:27

Herbatę piję teraz non stop. Głównie czarną z cytryną. Za owocowymi od dłuższego czasu nie przepadam. Jeśli potrzebuję się wyciszyć, to wybieram zieloną.

#152 Aga_tka

Aga_tka
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 26 stycznia 2017 - 11:01

herbata winter time z teekanne brzmi dobrze. Macie coś innego jeszcze?

#153 Valdi_0

Valdi_0
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 20 lutego 2017 - 13:13

zielonkawa ;)

#154 axarella

axarella
  • Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 05 kwietnia 2017 - 14:29

A macie jakieś wiosenne, lekkie propozycje? Ja wolę w torebkaxh

#155 kokotka

kokotka
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 14 kwietnia 2017 - 12:28

Myślę, że sprawdzą się owocowe, ale taki lżejsze niż jabłkowo-cynamonowe. Wszytsko z dodadkiem cytrusów, pomarańczy, malin.

#156 Aga_tka

Aga_tka
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 21 kwietnia 2017 - 13:03

Jest taka opcja herbat fresh orange, mi się kojarzy z wiosną, serio. Jets bardzo przyjem,na, delikatna, a jednocześnie czuć smak cytrusowy.

#157 axarella

axarella
  • Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 24 kwietnia 2017 - 08:00

No to ekstra, a myslałyście kiedyś o kupnie zielonej herbaty smakowej jakieś?

#158 GL0RIA

GL0RIA
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 25 kwietnia 2017 - 08:24

Ja kupuję od lat zieloną herbatę z opuncją. pamiętam jak mama ją kupiła pierwszy raz i tak sobie do niej wracam. Jets taka z teekanne, ale widziałam te zw innych sklepach różne. Polecam, bo tez będzie spoko na wiosnę

#159 anka.jonska

anka.jonska
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 25 kwietnia 2017 - 11:42

Ja lubię liściaste najbardziej. Zwłaszcza białą czy zieloną, bo wtedy mają smak, nie to co te w torebkach.

Miłego dnia ;)

#160 jjusti18

jjusti18
  • Użytkownik
  • 514 postów

Napisano 03 marca 2021 - 10:44

No każdy ma inny smak, co inne woli. Ja jestem ogromną fanką, kaw. A wiecie w ogóle, jak wiele jest typów  kaw?  Jakie korzyści w ogóle czerpiecie pijąc taki napój? Tutaj http://mocnaczarna.pl znalazłam bardzo interesujące porady / ciekawostki na ten temat. Możecie sobie sprawdzić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych