Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Herbaty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
159 odpowiedzi w tym temacie

#1 agnieszkarybka

agnieszkarybka
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 01 grudnia 2011 - 13:41

hej! na początku sie przywitam, bo jestem tu całkiem nowa :)) teraz mam troche wiecej czasu w zyciu, wiec pewnie bede zagladala czesto :)

a do tematu: szukałam u was tematu herbacianego, ale nie znalazłam! moze pogadamy o rodzajach herbat, o zaparzaniu, roznicy torebkowe-sypkie, o wlasciwosciach (zielona NIE odchudza moim zdaniem:)) ?

ja uwielbiam wszystkie sypkie, zielone, pu erhki, czerwone.. za czarnymi nie przepadam, a najwiekszą miłością darzę te białe, ale niestety są tak piekielnie drogie że to luksus... :)

#2 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 00:17

Uwielbiam pić herbatę :)

Zarówno sypkie herbatki jak i te torebkowe. Ostatnio moje faworytki to czerwona herbata z grapefruitem, pomarańczowa z lapacho i Copacabana. Mam jeszcze w szufladach yerba mate,ale żeby ją pić muszę mieć ochotę,bo to jednak specyficzna herbata ;-)
Do picia herbatek sypkich używam bombilli i nie muszę się bawić w sączenie lub przecedzanie :-)
A odnośnie zwykłych to wybieram Sagę bądź Minutkę z cytryną. Ale te torebki wkładam dosłownie na moment,bo nie lubię gdy zwykła herbata jest za mocna <bezradny></span>
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#3 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 07:33

nie lubię gdy zwykła herbata jest za mocna <bezradny></span>

ja też nie ;-)

Herbatę uwielbiam i mogę pić non stop.
Moja ulubiona to malinowa, ale lubię też zwykłą z cytrynkę.
Obecnie mam rewelacyjną wiśnię z dziką różą, lubię też hibiskusa, pomarańczę z cynamonem. Kupuję też sypkie mieszanki takich owocowo - kwiatowych herbat, bo mamy u nas sklep zaopatrujący herbaciarnię ;-) Nie lubię za to zielonej i nie mogę się do niej przekonać, no chyba, że jest to zielona z cytryną cz czymś innym - samej zielonej nie tknę.

pomarańczowa z lapacho i Copacabana

Jakiej firmy, bo nie widziałam takich?

bombilli

co to toto? :P

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#4 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 10:33

O to co kocham. Herbatki. :)
Moje ulubione to chyba czarne aromatyzowane. Wszystkie. :-P Nie ma konkretnej firmy choc Dilmah ( dobrze pisze ?) jest boska. Zawsze na studiach od niej zaczynalam dzien ;)
Mam duzo filazanek, pudelek blaszanych na herbate :-P i rowniez lubie jak Tilia bawic sie w przecedzanie. Rytuał musi być. :lol:
Uwielbiam smak mojej własnej herbatki :
esencja z czarnej herbaty
sok z pomaranczy
2 godziki
miód lub cukier brazowy. Kocham. Prawie na zimowe dni.
Na bol gardła, kaszel - imbirowa polecam. ;)

Ze zwyklych saga. Minutki nie lubie. Owocowe herbaty srednio mi podchodza. Dobre sa te z czarna porzeczka ale dodaja tam czesto hibiskus a ja go nie lubie. Lubie też z limonka. No i wiadomo : Roibos i zielona :mrgreen:

bombilli

co to toto?

rurka do picia napojów ;) czesto ma ona kształt łyzeczki ktora to odziela fusy od naparu . Wyposazona jest ona w takie siteczko. Fajna rzecz.

Ja uzywam sitka na łancuszku, mam tez zaparzacz, i filazanke z zaparzaczem.
.

Marzy mi sie zestaw do picia herbatki z porcelany w japonskie wzorki ale strasznie toto drogie. :-/

[ Dodano: 2011-12-07, 10:50 ]
a i tu taki przepis na herbatke zimowa podobna wiec do mojej tylko ja mam bez soku malinowego. ;)
Składniki:
szklanka herbaty
sok malinowy
plasterek pomarańczy
2-3 goździki
można posłodzić miodem

Przyrządzanie:

zaparzyć herbatę i dodać pozostałe składniki ( źródło : herbaciarnia .pl )

Załączone miniatury

• łyzeczkae.jpg
  • Sitko_do_herbaty_z_lancuszkiem_PRESTO,2930.jpg
  • zaparzacz2699.jpg
  • puszka japonska.jpg

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#5 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 11:37

Sajuri, dzięki za olśnienie ;-) Fajne to i funkcjonalne - ktoś mógłby mi kupić na gwiazdkę, ale pewnie na to nie wpadną <H></span>
Ze zwykłych lubię Sagę. Uwielbiam też Roibos :mrgreen:
Aż sobie pójdę herbatkę zaparzyć :mrgreen:

A na następny zlot zapraszam fanki herbaty do herbaciarni w Brzegu :-P :lol:

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#6 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 11:48

ktoś mógłby mi kupić na gwiazdkę,

ja dostałam juz pare razy.

ale pewnie na to nie wpadną

my z M. choc wiem ze moze sie to wydac głupie ...piszemy list do Mikołaja. :-P

herbaty do herbaciarni

ze tez u nas nie ma :-/

#7 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 12:24

Nie ma konkretnej firmy choc Dilmah ( dobrze pisze ?) jest boska. Zawsze na studiach od niej zaczynalam dzien

Dla mnie przereklamowana niestety. Wydaje mi się,że kiedyś była dobra,a teraz mam wrażenie,że najlepszy w niej jest aromat.

rowniez lubie jak Tilia bawic sie w przecedzanie.

ale ja właśnie mając bombillę tego nie robię.

cynamonem

w każdej herbacie wyczuje cynamon...kiedyś koleżanka zaparzyła mi herbatę,a ja jej nie wypiłam bo był w niej cynamon. Uwierzyła mi dopiero gdy przeczytała skład i cynamon był na końcu ;-) także Eli jak Cię odwiedzę to serwuj te bez cynamonu :lol:

Jakiej firmy, bo nie widziałam takich?

czerwona pomarańcza z lapacho jest oczywiście z BioActiv :mrgreen: a Copacabana to herbata sypana do kupienia w herbaciarniach (zawiera m.in papaję,kiwi,banana,szafran,płatki róży...)

Eli a bombilla to nie jest droga sprawa :)

aaaa jeszcze przypomniało mi się,że dobra jest wiśniowo-bananowa i truskawkowo-smietankowa z Rossmanna :mrgreen:
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#8 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 12:39

Copacabana to herbata sypana do kupienia w herbaciarniach

A to taka mieszanka ;-) To ja z takich mieszanek lubię najbardziej Wiśnię z rumem i Ogród miłości (czerwone owoce typu: wiśnia, truskawka, porzeczki itd. z rodzynkami i kwiatami) ;-)

Eli a bombilla to nie jest droga sprawa :)

To chętnie sama zainwestuję ;-)

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#9 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 13:34

Dla mnie przereklamowana niestety. Wydaje mi się,że kiedyś była dobra,a teraz mam wrażenie,że najlepszy w niej jest aromat.

wiesz, nie piłam jej od 3 - 4 miesiecy wiec nie wiem jak jest teraz. Ja lubie jej smak. I az z ciekawosci kupie. Czy az tak sie zmieniła. To tak jak zwykła Minutka. Kiedys dalo sie ja wypic. Kupiłam jednak ja jakies pół roku temu i sie nie dało. Wiec wole sage.

ale ja właśnie mając bombillę tego nie robię.

no ja tego nie mam.

w każdej herbacie wyczuje cynamon.

ja go uwielbiam :) i czesto robie z nim herbatke. Zreszta cynamon króluje u nas w niejednej potrawie.

papaję,kiwi,banana,szafran,płatki róży.

wydaje sie ciekawa. Szczegolnie ten banan z połaczeniem płatków róż. Tylko nie wiem jak ta papaja...bo srednio lubie jej smak

Wiśnię z rumem

pysznosci.

A te herbatki grzance ?? piłyscie kiedys ?

#10 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 13:56

Tak, mam i niedługo sobie zrobię, kiedy zima nadejdzie, bo bardzo lubię jej smak ;-)
Ja mam FireTea - grzane wino z owocami (skład: hibiskus, aronia, jabłko, cynamon, goździki, korzeń cykorii, owoc czarnego bzu, kwas cytrynowy, czarna porzeczka, skórka pomarańczy, sok ze śliwki, ekstrat z czerwonego wina itd.).
U mnie zawartość alkoholu wynosi nie więcej niż 0,5 % na porcję.
No ale ani Sajurce ani Tilce się nie spodoba - cynamon jest, hibiskus też :P

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#11 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 14:36

cynamon jest, hibiskus też

ja i to i to uwielbiam :mrgreen:

W ogóle kocham herbatki z hibiskusem. Babcia mnie nimi zaraziła ;-)

Pijam co zimę :D Aktualnie mam na stanie Loyd Tea - Grzaniec Grzeszny malinowy (herbatka z prądem) :mrgreen:
w składzie ma właśnie hibiskus i cynamon :-P a poza tym liść jeżyny, korzeń lukrecji, godździki, kwas jabłkowy, jabłko, malina, skórka słodkiej pomarańczy i alkohol instant :lol: słodzona jest m.in. aspartamem.. ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#12 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 17:51

w składzie ma właśnie hibiskus i cynamon a poza tym liść jeżyny, korzeń lukrecji, godździki, kwas jabłkowy, jabłko, malina, skórka słodkiej pomarańczy i alkohol instant

wyrzuciałabym hibiskusa. czemu oni go prawie wszedzie daja :roll:

I dalsze przepisy: kolejna zimowa herbata.podobna do poprzednich
torebka herbaty (np. earl grey),
1,5 łyżeczki miodu,
plasterek pomarańczy,
grejfruta lub cytryny,
szczypta zmielonej mięty,
szczypta zmielonego imbiru i cynamonu,
ziarenko goździka.
Jak przyrządzić:

Zagotować wodę do wrzenia. Herbatę parzyć pod przykryciem ok. 3 minut. Dodawać kolejno składniki mieszając lekko po każdym dodaniu każdego z nich. Na koniec pomieszać energicznie aż do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Napój będzie jeszcze smaczniejszy po dodaniu malin (ew. jagód) lub soku z tych owoców.
-----------
herbata z cytrusami
10 dag czarnej herbaty liściastej,
4 kawałki cynamonu,
1 łyżeczka goździków,
utarte skórki z cytryny i pomarańczy
Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na minimum 5 dni w szczelnym pojeminku. Zaparzać jak zwykłą herbatę.
-------------------
zródlo:kawa- herbata.otwarty.net

#13 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 21:23

wyrzuciałabym hibiskusa. czemu oni go prawie wszedzie daja :roll:

bo jest tani , daje kolor i intensywny smak.

ja lubie owocowe herbatki : malinowa. zurawinowa, wisniowa albo dzika roza.
nie lubie czarnych aromatyzowanych . <bezradny></span> zwykla herbate pijam tylko zima, i to z miodem, cytryna i imbirem. kupuje sypana < bo tansza>, robie w czajniczku i pije. No i w gosciach pijam czarna, ale nie lubie mocnej.
gdyby ktoras do mnie wpadla to nie dostala by czarnej ekspresowej herbaty. kupuje sie taka tylko jak wiadomo, ze beda goscie. :->

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#14 plinkq

plinkq
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 21:57

Pije herbatę parzona w czajniczku. Czarną, cejlońską. Wiem z grubsza jak się robi heraty ekspresowe i dlatego raczej ich unikam (jesli mam mozliwość oczywiście). Ale ostatnio zrobiłam wyjątek. Herbata ekspresowa z grapefruitem i acai. Fenomenalna :-D

#15 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 11:27

bo jest tani , daje kolor i intensywny smak.

no własnie tak sobie myslałam..szkoda. :) bo według mnie wiele herbat traci smak przez niego. :-P

. zurawinowa

ostatnio duzo jej pije ;) dobra np. na nerki

Herbata ekspresowa z grapefruitem i acai.

z jakiej firmy ?

#16 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 22:47

Uwielbiam herbaty ale nie wszystkie. Sagi i minutki nie ruszę bo to to dla mnie smaku nie ma. Uwielbiam za to zieloną wszelakowej maści - z cytryną, ananasem, pigwą, maliną, opuncją figową. Zieloną herbatkę piją nawet moje dzieci i są zachwycone.
Ostatnio moje zapasy mocno się skurczyły więc muszę pospieszyć do herbaciarni, tudzież jakiegoś marketu

Herbatki rządzą
Dołączona grafika

#17 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 22:58

Ja za zielonymi jakoś nie przepadam <bezradny></span> czasami wypiję jakąś słabą,ale ogółem ten smak mi nie pasuje - wolę czerwoną :-)

JkIEp1.png

#18 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 08:11

Sagi i minutki nie ruszę bo to to dla mnie smaku nie ma

a no nie ma :-P . Ja ja pije tylko do sniadan i kolacji bo nie lubie mocnej wowczas. Ale aby sie delektowac wybieram lepsze

. Uwielbiam za to zieloną wszelakowej maści - z cytryną, ananasem, pigwą, maliną, opuncją figową

zielona tylko zwykła. Ewentualnie z cytryna. Musi byc mocna, najlepiej nie ta w torebce

#19 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 16:29

plinkq napisał/a:
Herbata ekspresowa z grapefruitem i acai.
z jakiej firmy ?

Bioactive. Choć mi osobiście nie smakuje żadna z tej serii herbat, na razie wypróbowałam trzy: wspomniany grejfrut z acai, czerwona pomarańcza z lapacho i wanilia z kakaem. Są do przesady intensywnie aromatyzowane i jakieś takie sztuczne w smaku

Co do herbat Dilmah zgadzam się z Tilką, że kiedyś były o niebo lepsze, ale niedawno skusiłam się by po nie sięgnąć i to już nie jest ta sama herbata co kiedyś. Minutki nie cierpię, bo z jednej torebki ciężko zaparzyć szklankę herbaty, lura straszna wychodzi. Także Lipton w piramidkach jest dla mnie przereklamowana i której bym nie próbowała odnoszę wrażenie, że wciąż piję tą samą herbatę, bo nie czuję prawie żadnej różnicy między smakami :lol:

W tej chwili u mnie królują herbaty Loydtea piramidki- czarna z cytryną, malina z truskawką i bodajże owoce leśne. Bardzo dobre są też herbaty sypane Essence- jak na razie próbowałam czarnej z brzoskwinią i morelą i czarnej z płatkami róży. W owocowe, zielone, czerwone najczęściej zaopatruję się w Rossmanie :mrgreen: kupuje sypane w takich czarnych torebkach. Pyszne są :mrgreen:
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#20 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 17:20

Co do minutki to ja kupuje tą z cytryną ;-) mi smakuje - taka herbatka do śniadania lub kolacji :-)
Dołączona grafika

herbaty Loydtea piramidki

jakiś czas temu moja Mama kupiła sobie z tej firmy zieloną i coś z pomarańczą. Bardzo intensywny smak i jak dla mnie spokojnie zrobi się z tego 2 dobre herbaty :-)

herbaty sypane Essence

tych nie miałam okazji spróbować

Bioactive

ja natomiast lubię :-D

JkIEp1.png

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych