Tym razem o dzieciach
Jestem typem osoby nie do końca przekonanej do używania patyczków higienicznych, zarówno przez osoby dorosłe jak i tym bardziej dzieci. Tyle się już o tym nasłuchałam, że jestem skłonna zrezygnować z tych metod czyszczenia. No i tutaj pojawia się moje pytanie- czym wy czyścicie uszy swoich dzieci? I jakie alternatywy proponujecie zamiast patyczków?
Jak czyścić dziecięce uszy?
Napisano 23 listopada 2016 - 11:41
Napisano 24 listopada 2016 - 09:54
Ojej a co jest nie tak z patyczkami? Ja mojemu półrocznemu synkowi zawsze czyszczę nimi uszka! Czy to jest niebezpieczne?
I czym w takim razie czyścić?
Napisano 25 listopada 2016 - 10:01
Z patyczkami jest o tyle kiepska sprawa, że one zamiast usuwać woskowinę wpychają ją głębiej do środka, a potem powstają jakieś korki i inne rzeczy tego typu. Nie mówiąc już o tym, że dziecięce uszy są bardzo delikatne i jeśli za daleko wsunie się taki patyczek to można uszkodzić bębenek i zrobić wielką krzywdę
Póki co zaczęłam przecierać uszy malucha wilgotnym ręcznikiem po kąpieli, ale podejrzewam, że muszą być jakieś korzystniejsze rozwiązania dlatego zastanawiam się- może któraś z mam podzieli się swoimi sposobami... Nie chciałabym, żeby moje dziecko miało za parę lat problemy ze słuchem, więc strasznie zależy mi na możliwie szybkim rozstrzygnięciu tej kwestii ![]()
Napisano 25 listopada 2016 - 22:29
Może zapytaj jakąś położną albo farmaceutę?
Napisano 28 listopada 2016 - 14:40
No to muszę przyznać, że mnie zmartwiłaś
Mam pewną znajomą farmaceutkę. Poradzę się jej co należy robić w takich sytuacjach.
Napisano 01 grudnia 2016 - 14:28
Pewnie, że nie powinno się używać patyczków. Dziewczyny- to jest totalnie niebezpieczne! Dużo lepszym rozwiązaniem są płyny do tego przeznaczone. Zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Wydacie parę groszy, a chociaż będziecie mieć pewność, że uszka malucha będą bezpieczne.
Napisano 08 grudnia 2016 - 14:52
Z małym opóźnieniem, ale już wiem co nieco. Tak jak obiecałam- rozmawiałam z tą znajomą, która skończyła farmację i faktycznie- PATYCZKI SĄ BARDZO ZŁY SPOSOBEM! Powiedziała, że mogą wyrządzić wielką krzywdę, nawet nie tylko dzieciom, ale też dorosłym i potem się właśnie robią jakieś korki i tego typu rzeczy. Ona mówiła, że z takich tańszych dobrych preparatów warto zwrócić uwagę na voskolix, bo on jest dobry i dla najmłodszych maluszków i dla rodziców
@Brysia, twój wątek otworzył mi oczy, dobrze, że nie za późno
Ja już od kilku dni stosuję ten płyn u maluszka i nie ma żadnych reakcji alergicznych ani nic takiego także póki co sprawdza się
A patyczki poszły do kosza. Czasami tylko się przydają, ale do poprawienia makijażu ![]()
Napisano 12 grudnia 2016 - 14:14
Dzięki za informację kochana
Tak z opinią specjalisty to od razu się człowiek pewniej czuje
No nic, w takim razie muszę w najbliższym czasie podskoczyć do apteki!
Ten voskolix chyba nie jest jakiś bardzo drogi no nie?
Napisano 13 grudnia 2016 - 14:28
Coś ty, zapłacisz mniej niż 20 zł
Cieszę się, że mogłam pomóc, ale w sumie to poszło w dwie strony, bo gdyby nie twoje pytanie to pewnie nadal bym śmigała z patyczkami ![]()