Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Desery, ciasta, słodkości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
667 odpowiedzi w tym temacie

#101 martula

martula
  • Użytkownik
  • 650 postów

Napisano 05 kwietnia 2008 - 11:07

Wyglądają pysznie <mniami2></span>
Ja nie wiem czy miałabym szanse zrobić te szyszko-kulko-bobki :mrgreen: bo mój Arek szama ryż na sucho, więc mógłby mnie ubiec i zjeść <jezorowaty></span>

#102 Ninka

Ninka
  • Użytkownik
  • 1 757 postów

Napisano 14 kwietnia 2008 - 01:48

A propos Krowkowych szyszek to wlasnie znalazlam inna odmine 8-)

Są to prościutkie w przyrządzeniu ciasteczka z ryżu prażonego (czy jak kto woli-dmuchanego). Składniki to:
- 250g margaryny
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku
- 200g ryżu prażonego

1. Najpierw przyrządzamy masę kakaową. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wlewamy wodę i wszystko stawiamy na ogniu często mieszając. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.
2. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i ryż. Mieszamy dokładnie.
3. Z otrzymanej „masy” za pomocą łyżki formujemy ciasteczka (szyszki) i układamy na blaszce do pieczenia do stężenia. Po paru godzinach są gotowe do podania, chociaż ja nigdy nie mogę się oprzeć i zjadam od razu kilka sztuk

Dołączona grafika

[ Dodano: 2008-04-14, 02:48 ]
a zapomnialam
zrodlo

#103 unifine

unifine
  • Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 18 kwietnia 2008 - 21:41

Ninka to ile tej wody bo nie rozumiem.....a mam na te ciacha ochotę..... <bezradny></span>
Kobieta zmienną bywa....

#104 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 18 kwietnia 2008 - 21:44

Ja nie moge poki co znalezc ryzu preperowanego <hmm></span>

#105 Ninka

Ninka
  • Użytkownik
  • 1 757 postów

Napisano 19 kwietnia 2008 - 02:28

Ninka to ile tej wody bo nie rozumiem.....a mam na te ciacha ochotę..... <bezradny></span>

wooow sorry nie wiedzialam ze sie tak skopiowalo 1/2 szklanki wody ( ale ja osobiscie to chyba wzielabym mleko zamiast wody :-/ ) aaaaa ciasteczka sa super kieeedys ciotka takie robila normlanie jak tylko znajde ryz to tez takie zrobie <jesc></span>

#106 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 21 lipca 2008 - 14:22

Prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami...jego zaleta - może stać kilka dni i jest ciągle miękkie, nie "wysusza się"...

5 jajek zmiksować z 2 szklankami cukru
dodać
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżki cynamonu
-1,5 łyżki kakao
-18 łyżek oleju
pomiksować chwilkę
i dodać 2 szklanki mąki
potem miksować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany...
jabłka (ok.6-7) obrać, pokroić w kostkę i dodać do masy
wymieszać i do piekarnika na ok 45-55 minut
po wyjęciu można posypać cukrem pudrem...

Pycha, mniam, mniam...

Polecam!
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#107 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 21 lipca 2008 - 17:34

Kahela, no brzmi smakowicie chyba sie skusze i zrobie takie ciasto ;) ale dopiero na weekend :P

#108 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 22 lipca 2008 - 12:28

Kahela, moja mamuska czesto robi to ciasto...potwierdzam...jest pyyyycha <mniami2></span>
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#109 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 23 października 2008 - 17:31

ostatnio jadałam właśnie kopę (nazwa śląska) to raczej nazwa deseru niż surówki ale3 ja sobie kto zrobi
Składniki:
4 białka, 25 dag kokosa, 25 dag cukru, 4 opakowania Śnieżki, 0,5 l mleka, owoce: ananas (z puszki), brzoskwinie (z puszki), pomarańcze lub mandarynki (mogą być z puszki), kiwi, rodzynki, orzechy

Jak przyrządzić?
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kokos i wymieszać, wyłożyć do małej blaszki i piec w piekarniku w 170 st. na złoty kolor. Ananasa, brzoskwinie, pomarańcze, kiwi i orzechy pokroić na niewielkie kawałki. Śnieżki ubić w 0,5 l mleka. Do dużej miski na spód dajemy najpierw śmietanę, potem pokruszony kokos, a następnie owoce, rodzynki i orzechy. Na górę znowu dajemy śmietanę, kokos, owoce itd. Kończymy śmietaną i ozdabiamy owocami lub kokosem. Wkładamy do lodówki na około 2 godzin. Smacznego
Jak podawać?
Kopę nabieramy łyżką do samego dna i nakładamy do pucharków.
Uwagi:
Jeżeli zostanie nam produktów, to możemy zrobić kopę w dwóch miskach, ale pamiętajmy, że musi to być miska ozdobna. http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9781

jest wiele wariacji kopy ja jadam właśnie z minimalną ilością śmietany i pełno owoców (jaki kto lubi) pyszności ..... czasem spotkać możemy kopy z biszkoptami (zamiast kokosu) albo same owoce ... choć ja lubię z bitą śmietaną :-)

#110 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 23 października 2008 - 17:35

fajna babka, kurcze ale najpierw ubita piane z kokosem i z cukrem upiec? ale ile minut piec i dalej na to nalozyc bit czy jak? :P

#111 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 23 października 2008 - 17:49

Olciiia, najpierw pieczesz ten kokos z pijana z białek i cukru ....około 180 stopni (ja daje zawsze mniej i potem powoli sobie to wysuszam trochę dłużej trwa ale jestem pewna że się nie spali) i tak aż jest złote (nie ma czasu trzeba siedzieć i obserwować) jak zwykłe ciastka (np. koksik) jak tego nie dasz za dużo na blaszkę to ładnie ci sie to podsuszy trzeba kawłek sprawdzać co chwile bo to musi byc nie przepieczone takie nawet troszeczkę wilgotne... potem studzę ciasto i kruszę (niekiedy skrapiam leciutko wódką ale z tym trzeba uważać bo owce puszcza sok by nie było za mokre) i potem zimne ciasto kokosowe daje na dół do miski trochę i potem witą śmietana a to owce znowu ciasto bita śmietan i owce ..... jest to o tyle dobre że dobrze wypieczone ciasto kokosowe jest lekko kruche i można pogryźć sobie a z orzechami i czekolada to już luksus :-)

#112 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 23 października 2008 - 18:00

fajna babka, kurcze jakie to musi byc pyszne :mrgreen:
czyli to ciasto to tylko piana z tymi kokosami i cukrem tak?

a kokos swiezy czy wiorki taie z paczki

#113 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 23 października 2008 - 18:43

czyli to ciasto to tylko piana z tymi kokosami i cukrem tak?

a kokos swiezy czy wiorki taie z paczki

no tak te ciasto to ta pijana kokos i cukier .... wióry z paczki :-) jak spróbujesz to możesz potem rozbić swoje wariacje np. zamiast kokosu dawać mielone orzechy ale takich ja nie robię bo mielone orzechy są tłustsze niż kokos :-)

#114 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 23 października 2008 - 18:44

fajna babka, normalnie chyba sprobuje to zrobic :D

#115 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 24 października 2008 - 16:45

fajna babka, to musi byc pyszne,uwielbiam takie ciasta na bazie piany z bialek i wiorek kokosowych <jezorek11></span>
chyba jutro pokombinuje :mrgreen:
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#116 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 24 października 2008 - 20:16

polecam chciałam wam wkleić jakieś zdjęcie ale swoich nie mam a na necie jest mało ..... ze śląskich specjałów jest jeszcze szpajza :-) też dobre ale przepis podam innym razem :-)

#117 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 26 października 2008 - 08:43

Ok... Wczoraj upieklam ciacho z przepisu Kaheli

Jest pycha, rewelka :!: :mrgreen: Wlasnie go jem... smakuje jeszcze lepiej niz wczoraj <mniami2></span> Przepis latwy, szybki... super <ookk></span> Polecam :!: :-)

#118 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 26 października 2008 - 09:34

Madzik :), a nie mówiłam..? :-P
Jak ja robię to ciasto, to z reguły dwie blachy, bo pierwsza znika od razu, druga jest na następne dni...i ostatnio dodaję mniej kakao, a więcej cynamonu ;-)

Poza tym - smacznego... :-D
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#119 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 30 października 2008 - 19:52

a znacie rafaello na zimno? takie na krakersach? super,smakuje identycznie jak kuleczki rafaello w wiórkach kokosowych...i jest banalnie prosty ;-)
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

If you don't know my name, you can call me baby Dołączona grafika" title="" />

#120 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 30 października 2008 - 19:54

tanika_aha, daj przepis :mrgreen:
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?