Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

oszczędzanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
156 odpowiedzi w tym temacie

#1 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 00:40

w jaki sposób dziewczynki oszczędzacie :?: :?: ja wiem po sobie ze licza sie nawet malutkie sumki bo tu trochę tam trochę i juz mam 100 zł

Ja np :
- wszędzie w domu mam pozakładane żarówki energooszczędne ( nooo nie liczac promienników w terra)
- piorę na w ralce uzywając opcji pranie ekologiczne
- jak zostaje mi jakas kiełbaska w lodowce albo np kawałek kurczaka czy cos i wiem ze nikt tego nie zje i pewnie sie zpsuje to zamrażam i potem dodaje do ryzu albo takie cos jakby leczo robie
-trzymam miedziaki w słoiku :P
-nie wyrzucam znoszonych ubrań..jak sie nie nadają na wyjscie do miasta to chodze po domu, a jak i po dmu sie nie nadaja to tne na kawałki i mam szmatki do kurzu scierania

#2 ritka

ritka
  • Użytkownik
  • 371 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 13:29

a ja mam założone konto oszczędnościowe - zebrałam kase po rodzinie i wsadziłam tam, oni oszczędzają bo nie wydają tych pieniędzy a ja mam z tego procent :D

a z mniejszych rzeczy to staram się nie szaleć na zakupach i brac to co mi potrzebne. kocham tez ciuchy z second handów więc mniej wydaję na ciuchy.
Dołączona grafika

#3 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 14:38

oszczędność? a co to znaczy?
:P

nie przypominam sobie.. ogólnie, staram się nie tracić prądu, nie zapominać o tym żeby zgasić światło... :P
Moja mam np pierze tylko w określonej godzinie, jak jest taniej.. nie pamiętam o której :P
nie przypominam sobie konkretnie :P
nie ma mnie tu i nie będzie.

#4 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 04 grudnia 2007 - 15:16

Oszczędności.... czasami bywa z tym ciężko, ale dajemy radę z rodzinką :)

-> pralki, zmywarki, grzałki i różnego rodzaju sprzęt staramy się włańczać na tanim prądzie ( czyli 2 godziny w ciągu dnia i noc )

-> żarówki energooszczędne tez mam wszędzie, w końcu mają je wprowadzić na stałe

-> wieczorami zaciągam rolety na noc, aby ciepło z domu nie uciekało

-> Pieniądze lokujemy na koncie oszczędnościowym

-> Podobnie jak Madae- tez nie wyrzucam starych ubrań, tylko chodzę w nich na codzień.

Jak przypomni się moja głowa to dopiszę ;-)
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#5 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 04 grudnia 2007 - 22:20

pralki, zmywarki, grzałki i różnego rodzaju sprzęt staramy się włańczać na tanim prądzie ( czyli 2 godziny w ciągu dnia i noc )

szczerze mówiąc to nie wiedziałam, że takie coś jest :roll: i nie mam pojęcia na jakim prądzie ja piorę, odkurzam itd. ;-)

mój sposób: chomikuję co się da ;-) jak wpadną jakieś lewe pieniądze, to wyciągam z konta, chowam do jakiejś koperty, podpisuję co to, chowam tak, żeby M. nie wiedział gdzie i trzymam :) i jest na czarną godzinę, albo na jakąś niespodziankę :)

mrożę też pieczywo, szynkę jak za dużo się nakupi itp. przyjmuję wszystkie jedzeniowe "dary" od rodziców :-)

jak mamy gorszy miesiąc, to staramy się gotować tańsze obiady.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#6 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 04 grudnia 2007 - 22:39

szczerze mówiąc to nie wiedziałam, że takie coś jest :roll: i nie mam pojęcia na jakim prądzie ja piorę, odkurzam itd. ;-)

Pewnie to zależy jakiego ma się dostawcę energii, ja mam Energię Pro z Opola.

jak wpadną jakieś lewe pieniądze, to wyciągam z konta, chowam do jakiejś koperty, podpisuję co to, chowam tak, żeby M. nie wiedział gdzie i trzymam :) i jest na czarną godzinę, albo na jakąś niespodziankę :)

Moja mama tez tak robi.
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#7 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 09:16

mrożę też pieczywo, szynkę

Smakują takie mrożone rzeczy ;>

Ja wolę kupić mniej tzn co dzienne kupić coś świeżego.
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#8 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 09:20

Odmrożone bułeczki smakują pysznie jak prosto z pieca :)

My mrozimy pieczywo w sobotę, potem w niedzielę wieczorem się wyjmuje do odmrożenia, a w poniedziałek jest świeże rano. Bo jak mój tata na 6 do pracy wychodzi, to ciężko by było wcześniej polecieć po świeże bułeczki ;-)

#9 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 09:33

ja też pieczywo mrożę :) kupuję raz w tygodniu chlebek i starcza mi na cały tydzień :) a rozmrożony smakuje jak świeżo kupiony ;-)

#10 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 09:52

:arrow: staram sie z wyplaty od razu odłozyc przynajmniej 100 i wplacam na konto ktore mam tylko do oszczedzania ( nie mam do niego kart zadnych wiec trufniej mi wyplaci)
:arrow: pieczywo , mięso i szyneczki tez sa mrozone i smaukja ok
:arrow: prądu tańszego nie ma u nas wiec to kiedy piore nie ma znaczenia
:arrow: no i.... pilnuje mojego Krzysia bo On jakby mu dać gotówke wieksza do reki to wszystko by wydal ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1 428 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 13:05

U nas problemu z oszczędzaniem nie ma, ponieważ spotkały się dwie oszczędne osoby.
Podobnie jak reszta w grę wchodzą żarówki energooszczędne, lodówka energooszczędna, pralka. Staramy się nie marnować jedzenia.Muszę wypróbować opcję z zamrażaniem pieczywa.
Na zakupy idziemy z listą i staramy się nie wychodzić poza nią.
Gdy odłożę jakąś kwotę to zakładam lokatę aby mnie nie kusiło wypłacać.
Niestety trudno w tych czasach oszczędzać.
Ale trzeba mieć jakiegoś "zaskórniaka" na czarną godzinę tj. choroba, utrata pracy, wesele przyjaciół, prezenty.
Kiedyś łatwiej wydawałam pieniądze.Teraz zastanawiam się 10 razy nim coś kupię.Analizujemy za i przeciw.
Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać

#12 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 16:13

u nas nie ma tanszego prądu .... ale pieczywo i szynkę czy inne kiełbaski tyż mrożę :D jedzenia tez nie marnujemy :D chyba ze ma już kozuszek np zielony..to wtedy siostra sie pozbywa :P bo ja to bym zjadła hyhyhy :P

#13 Anija

Anija
  • Użytkownik
  • 2 822 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 19:00

Hm... jeśli chodzi o mnie to oszczędzam na czym się da 8-) jeśli chodzi no o kasę, to jak coś dostawałam to od razu do skarbonki wkładałam, ale niedawno założyłam sobie konto w banku i teraz kasę przelewam na konto, wiem,że są one tam bezpieczne i mnie nie korcą by wydać :)

Kiedyś tak jak dziewczyny pisały większość rzeczy robiło się jak była tańsza taryfa, ja miałam tak, że w dzień od 14 do 16, a w nocy od 22 do 6:00, ale to mijało się z celem bo i tak większość rzeczy robiło się nie w tych godzinach, więc rodzice zmienili na jakąś inną taryfę 8-)
Jestem jeszcze trochę zakochana resztkami bezsensownej miłości i jest mi tak cholernie smutno teraz, że chcę to komuś powiedzieć. To musi być ktoś zupełnie obcy, kto nie może mnie zranić..

#14 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 19:14

mrożę też pieczywo, szynkę

Smakują takie mrożone rzeczy ;>

jak rozmrozisz, i przypieczesz w piekarniku chlebek to jest taaaki pycha , że... <zakochany></span>

#15 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 21:10

noo i tak sie fajnie kruszy :D mmmm normalnie jak prosto od piekarza :D

#16 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 12 grudnia 2007 - 19:07

oszczędność? a co to znaczy?

mam podobnie. strasznie ciężko jest mi cokolwiek oszczędzić... chyba, że mam konkretny cel, wtedy potrafię odłożyć ( tak jak np teraz odkładam, bo zbieramy z Piotrkiem na aparat cyfrowy taki fajny :D) . Ale to jak mnie przyszpili...
Niestety, ale oszczędności nie są moją mocną stroną <bezradny></span>

#17 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 12 grudnia 2007 - 20:45

ja ciągle na coś oszczędzam :P i ciągle mi nie starcza :P mam wprawę ale z samozaparciem troszkę gorzej i zdarza mi sie uszczknąc troszkę z odkładanej sumy :P

#18 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 17:17

Kociak, ja właśnie mam trochę na odwrót... Tak na co dzień to potrafię oszczędzać prąd, światło, wodę itd.. ale odłożyć na coś? W ŻYCIU! :P :P :P

#19 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 23:06

i zdarza mi sie uszczknąc troszkę z odkładanej sumy :P

Oj jak ja to dobrze znam :) Zawsze już mam, już mam, a tu nagle fajny ciuch albo wyprzedaż czy coś... i już nie mam :P
Myślałam, że łatwiej będzie, jak będę odkładać na koncie,a nie "w skarpetę", ale jakiś bankomat po drodze też się zawsze znajdzie :P
Chyba że własnie mam konkretny, ważny cel - to łatwiej :D

#20 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 23:08

dlatego ja sobie karty nie wyrobiłam :P hyhyhy ale jak jestem na miescie i cos mi sie strasznie spodoba to kolejka w banku mnie nie odstraszy :oops: :-P :mrgreen: :mrgreen:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych