Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Korekcja laserowa wzroku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 melanie

melanie
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 13:22

Hej, okulary troszke przeszkadzają mi w życiu, odłożyłam trochę na zabieg laserowej korekcji wzroku? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Korzystaliście z dobrej kliniki?

#2 kaniasta

kaniasta
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 18 sierpnia 2011 - 11:54

Witaj, ja korzytałam ponad pół roku temu, i jestem bardzo z tego zadowolona, cały zabieg jak i cały pobyt przebiegł bezproblemowo, lekarze i obsługa bardzo kompetentni sama klinika znajduję się w Chorzowie i nazywa się Weiss Klinik. Na ich stronie znajdziesz dokładne informacje.

#3 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 18 sierpnia 2011 - 16:36

Osobiście mogę polecić klinikę 2000 w katowicach! Co prawda laserowej korekcji nie miałam robionej ale operowano mnie tam na coś innego związanego ze wzrokiem. Ludzie którzy opuszczali klinikę po laserze byli zadowoleni i ja po mojej operacji też. Fachowa opieka, zawsze służą radą i odpowiadają na wszystkie pytania bez zniecierpliwienia!
Dołączona grafika

#4 joola

joola
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 12:47

Witajcie!

Od lat cieprię na powiększajacą się wadę wzroku (obecnie -4 w prawym i -5,5 w lewym oku...). Rozważam laserową korekcję wzroku. Słyszałam o klinice Lexum i ich ofercie na grouponie, ale zanim się zapiszę, chciałabym wiedziec nieco więcej o samym zabiegu. Któraś z was to przechodziła? Najbardziej boję się, że długi jest czas rekonwalescencji. nie mogę sobie pozwolić np. na miesięczny urlop :/

#5 malwina28

malwina28
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 18 listopada 2014 - 20:39

Witam mam pytanie czy któraś z was robiła korekcję laserową? Marzy mi się żeby przed ślubem pozbyć się wady wzroku...Czy to bezpieczne?

#6 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 18 listopada 2014 - 21:26

Marzy mi się żeby przed ślubem pozbyć się wady wzroku...Czy to bezpieczne?

Kiedyś się tym interesowałam, bo ja również posiadam wadę wzroku, która zaczyna mi przeszkadzać z normalnym życiu.

Ale... nawet jak teraz skorygujesz wzrok - wada może powrócić a na pewno nie uchronisz się przed niedowidzeniem starczym czyli niedowidzeniem z bliska. Bo mimo, że skorygujesz teraz minusy to plusy i tak na starość cię nie ominą ( chyba że nosisz teraz plusy to wtedy nie wiem jak to jest )

No i to raczej do najbezpieczniejszych zabiegów nie należy, nie znam żadnych statystyk itp, ale czytałam, że może się to wiązać z ryzykiem, zresztą pytałam kiedyś okulistki i powiedziała mi to samo.

Chyba bym się nie odważyła ;-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#7 malwina28

malwina28
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 19 listopada 2014 - 07:12

No co ty! Aż takie ryzyko? Ja właśnie wchodzę na różne fora i czytam i dużo osób sobie chwali, że wada im zeszła do 0 i im się życie odemieniło. To że okuliści odmawiają to zrozumiałe, bo tracą pacjentów, ale właściwie się zastanawiam co można stracić, chyba ta zmiana zawsze będzie na  lepsze.

#8 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 listopada 2014 - 10:54

Przeciez kazda operacja niesie z soba ryzyko, nie ma co przesadzac. I taj jak nikt nie da gwarancji, ze wada nie wroci, tak samo nikt nie da gwarancji, ze zabieg sie uda. A jesli wada przeskadza, warto probowac.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#9 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 19 listopada 2014 - 20:03

Przeciez kazda operacja niesie z soba ryzyko, nie ma co przesadzac

Racja, racja.

Tylko nie chciałabym mieć potem pretensji do samej siebie, że na własne życzenie coś nie tak mam z oczami ;-) Bo są zabiegi których nie da się uniknąć, bo zagrażają życiu a ten akurat robi się przeważnie na życzenie pacjentów.

Aż takie ryzyko?

Tak jak napisałam, nie wiem jakie jest ryzyko, bo nigdzie takich danych nie znalazłam. Pytałam się tylko okulistki to powiedziała, że jak wada aż tak bardzo w życiu nie przeszkadza a jest to w pewnym sensie "widzimisię" to lepiej w narząd wzroku nie ingerować, gdyż jest to bardzo czułe miejsce ;-)

Ale jeśli kogoś stać i ma taką chęć to czemu nie - zawsze to jakaś odmiana w życiu na lepsze :-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#10 malwina28

malwina28
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 20 listopada 2014 - 07:30

Ja jestem na etapie czytania o tym i ludzie bardziej traktują to jako zabieg niż operację, to podobno trwa 20 min dostajesz tylko krople znieczulające. Właśnie coraz więcej osób to robi w tym gwiazd ostatnio słyszalam o Ani Rubik, skoro oni podjęli ryzyko to czemu ja mam nie podjąć hmmmm. Wszystko dla ludzi, skoro ma pomóc..:)

#11 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 20 listopada 2014 - 08:08

Nie pamietam czy samymi ktoplami, ale moja babcia jak miala operacje zacmy (ps, tez mowila na to zabieg), wszystko robione miala "po przytomnemu". I calosc jej relacji opierala sie na stwierdzeniu, ze jesli jeszcze.kiedykolwiek bedzie miala taka potrzebe, to koniecznie musi miec stopery :lol: .

Inqaa a w zosrajac w Twojej dziedzinie... wycinanie osemek tez mozna traktowac jako zachcianke. A wciaz... cos moze pojsc nie tak. Wazne, zeby miec zaufanie do lekara i wybierac tylko tych sprawdzonych. To chyba jedyny sposob na redukcje ryzyka. Pomijajac oczywiscie nierobienie nic w celu pozbycia sie okularow.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#12 malwina28

malwina28
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 22 listopada 2014 - 09:37

To właśnie zależy od twojego podejścia, mi na przykład okulary przeszkadzają i chciałabym iśc do ślubu już z dobrym wzrokiem, jeżeli Tobi nie przeszkadzają no to jasne, możesz tak chodzić, kwestia wyboru. Dla mnie to duży mankament więc na pewno to zrobię o ile się zakwalifikuje, nie wiem tylko jak potem ze sportem, jestem fanką biegania czy wiecie czy po korekcji trzeba zapomnieć o sporcie na dłużej?