Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Dynia! :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 26 października 2014 - 21:17

Jako, ze sezon w pełni, dorwałam i ja pomarańczowego cudaka, położyłam w kuchni i patrzyłam... Dzień, drugi, tydzień... W końcu poza patrzeniem zabrałam się za kombinowanie co z niej zrobić. W zeszłym roku testowałam już zupę dyniową z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Dobre, ale niekoniecznie akurat zupa za mną chodziła. Przewertowałam masę stron z przepisami i im dalej szukałam, tym mniej wiedziałam na co mam ochotę. Skończyło się tak, że mój pomarańczowy cudak wyladował w piekarniku i przygotowuje sie psychicznie i nie tylko do zostania przerobionym na puree, z którego później... no właśnie... dalej nie wiem co z niego zrobić :lol:

A Wy co robicie z dyni? 

Chyba szukam przepisu na jakiś placek czy inny chleb, ale każdy przepis mile widziany :mrgreen: 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#2 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 27 października 2014 - 08:49

@nie(d)oceniona ja zupę rozbiłam w ilości hurtowej ;)

cebulkę kroiłam w kostkę, podsmażałam trochę, potem dodawałam do tego pokrojone w kostkę 4-5 ziemniaków i kawałek spory dyni w kostkę też - to smażone było z 3 minuty i zalewałam bulionem z kostki [ grzybowym !] . przyprawy - sół, pieprz, gałka muszkatołowa [ łyzeczka], chilli, papryczka piri [ bo lubie ostre] . Po około 15-20 minutach blenderem przejechać i gotowe. Z grzankami albo groszkiem ptysiowym zajebistość. 

A pestki z dyni - obgotować kilka minut [ max 10], i potem wysypać na papier do pieczenia, oproszyć grubą solą i podpiec w 100 stopnaich jakieś 15 min [ może dłużej ] - są pyszne do chrupania :D 

"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#3 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 27 października 2014 - 11:42

A pestki z dyni - obgotować kilka minut
W tych skorupkach czy trzeba obierać? :P

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#4 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 28 października 2014 - 07:31

@amoramor w skorupkach :D ino trochę obrać z dyniowego miąższu ;)

"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#5 wloczykijka

wloczykijka
  • Użytkownik
  • 1 104 postów

Napisano 28 października 2014 - 07:59

Ja z dyni robie zupe, albo dodaje do zupy mlecznej. Natomiast ostatnio testowalam zapiekanke z ziemniakami i kurczakiem

#6 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 28 października 2014 - 09:52

@nie(d)oceniona od jakiegoś czasu mam na komputerze zapisany taki przepis - jeszcze nie wypróbowałam, ale ponoć jest pycha ;-)

@LadyNefretete muszę spróbować, bo zawsze było mi szkoda ja wyrzucać a pomysłu nie miałam ;-)

Ja najczęściej po prostu piekę dynię jako takie grube frytki - oprószone przyprawami i skropione oliwą - pycha! <ookk>

Załączone pliki

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych