Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Imiona dla naszych dzieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2759 odpowiedzi w tym temacie

#2701 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 04 kwietnia 2014 - 12:30

Napisano wczoraj, 09:59
Madź, dnia 02 Kwie 2014 - 7:08 PM, napisał:

co się z Hani Heniek nie zrobi
Nie no, nieeee jest córa i tak ma zostać Będzie córeczka tatusia

Różnie to moja droga bywa :mrgreen: ja w mojej trzeciej ciąży synka miałam urodzić , a dziewczynka była :mrgreen: wszystko jest możliwe .. życzę wam z całego serca aby córeńka była  :mrgreen: .

Co do imienia Hania w zdrobnieniu jedynie mi się podoba .. tak dla dorosłej kobiety a,  nawet dziecka Hanna czy Zofia zbyt poważnie brzmi .

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#2702 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 15:03

ale nie tak często występujące
u mnie w oklicy duzo Han :) 

Hania slicznie, tez mi sie podoba :))

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#2703 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 21 stycznia 2015 - 21:03

Lena i Jakub to najczęściej nadawane dzieciom imiona w 2014 r. - informuje MSW. Niezmienną popularnością wśród wszystkich imion dla dziewczynek na przełomie ostatniego 10-lecia cieszyły się Julie, Maje i Zuzanny. Wśród imion męskich dominowali: Antoni, Filip, Jan, Kacper czy Szymon.

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych przeanalizowało statystykę najczęściej nadawanych imion żeńskich i męskich w 2014 r., a także statystykę imion w okresie ostatnich 10 lat.

Dziewczynki :
1. Lena - 9642
2. Zuzanna - 8856
3. Julia - 8572
4. Maja - 8055
5. Zofia - 6733
6. Hanna - 6407
7. Aleksandra - 5935
8. Amelia - 5586

Chłopcy:
1. Jakub - 9382
2. Kacper - 7232
3. Antoni - 7143
4. Filip - 6903
5. Jan - 6817
6. Szymon - 6112
7. Franciszek - 5139
8. Michał - 5004

Najpopularniejsze imiona w 2014 r.

Stała lista z jednym wyjątkiem
W ostatnich latach niemal nie zmienia się lista najpopularniejszych imion, najczęściej wybieranych przez rodziców dla nowo narodzonych dzieci.

Jest jeden wyjątek: od dwóch lat, począwszy od 2013 r., liderką rankingu jest Lena, wypierająca z pierwszego miejsca imię Julia, które od 10 lat było najczęściej wybieranym imieniem żeńskim.
Wśród imion męskich od 2004 r. na pierwszym miejscu pozostaje imię Jakub.

W pierwszej piątce najczęściej nadawanych w Polsce imion dla dziewczynek i chłopców w 2014 r. nie odnotowano większych zmian. Kolejno są to: Lena, Zuzanna, Julia, Maja i Zofia oraz Jakub, Kacper, Antoni, Filip i Jan.

Imię Lena w 2014 r. najczęściej wybierali rodzice z województw: kujawsko-pomorskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego i wielkopolskiego (według miejsca rejestracji urodzenia).
Imię Zuzanna było zaś najpopularniejszym imieniem nadawanym w ubiegłym roku na terenie województw: lubelskiego, małopolskiego i pomorskiego.
Natomiast na Dolnym Śląsku i w Zachodniopomorskim rodzice najczęściej nadawali imię Hanna.

W przypadku imion dla chłopców Jakub to najczęściej nadawane imię w 2014 r. w większości województw, z wyjątkiem mazowieckiego, gdzie zarejestrowano najwięcej Janów.

Staropolskie najrzadziej
Wśród imion najrzadziej nadawanych w ubiegłym roku występują imiona staropolskie, jak Bogusława, Mirosława, Lubomir czy Jurand.
MSW przypomina, że od 1 marca 2015 r.  możliwe będzie nadawanie dzieciom imion obcego pochodzenia. Nadal będzie obowiązywał przepis mówiący, że dziecku można nadać maksymalnie dwa imiona.

Źródło: tvn24.pl

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#2704 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 21 stycznia 2015 - 21:30

@Tilia właśnie dziś o tym czytałam. Kurde, tak mi się imię Lena podobało, ale skoro tak popularne to chyba odpuszczę ;) Ale może zanim zaciążę straci na popularności ;) 

Tak patrzyłam ostatnio na te statystyki imion i moje nie wystąpiło ani razu a nie jest jakieś bardzo wymyślne  :-/

#2705 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 21 stycznia 2015 - 22:47

Na stronie MSW jest jeszcze podział na województwa :)

I jeszcze taka grafika :)

1-21606_g.png

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#2706 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 21 stycznia 2015 - 22:55

Okruszka nie ma w zadnym zestawieniu, a ma "nomalne" imie  ;-)

Mi natomiast podoba sie ostatnio imie zenskie Mia  ;-) . Wiem, takie "nie nasze". 

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#2707 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 07:19

Aa mojego typu dla dziewczynki ani chlopca nie ma w zestawieniu poki co to dobrze wybieram :D :D

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#2708 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 07:57

Tego które ja bym dała na dzień dzisiejszy również nie ma i prawdopodobnie nigdy nie będzie bo to rzadkie i niespotykane imię dla dziewczynki.

Szczerze to nie chciałabym żeby moje dziecko miało imię jak połowa osiedla. Zresztą Amelki i Julie to już się 'przejadły' :)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#2709 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 09:37

Tego które ja bym dała na dzień dzisiejszy również nie ma i prawdopodobnie nigdy nie będzie bo to rzadkie i niespotykane imię dla dziewczynki.

A jakie?

Hanuśka jest, ale nie w pierwszej trójce. Więc, ufff... A na drugie Hanuśka ma Alicja. 

U mnie na osiedlu jest przewaga Julek, Wiktorii i Majek.

Koleżanka ostatnio urodziła syna i dała imię Gabriel. A w bloku są 3 ciężarne i będą: 2 dziewczynki: Zosia i Alicja i chłopak ale imię nie padło :)

#2710 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 10:47

Szczerze to nie chciałabym żeby moje dziecko miało imię jak połowa osiedla. Zresztą Amelki i Julie to już się 'przejadły'

Też bym w sumie chciała tego uniknąć. :D 

Jak byłam w przedszkolu to w jednej grupie było trzech Kacprów... zdecydowanie za dużo.

Tak samo Majka, Julka... Pełno ich.

Mi się osobiście Maja bardzo podoba, ale... ostatnio sąsiadka nawet tak psa nazwała, więc od tego czasu i tak mam lekki uraz.  :roll:

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#2711 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 12:40

@AgnieszkaT no u mnie niezmiennie Idalia i Alan :-) ale podejrzewam że mam jeszcze przynajmniej parę lat na zmianę zdania :-D

#2712 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 22 stycznia 2015 - 13:24

Teraz trzeba na prawdę porządnie się zastanowić , aby dziecka nie skrzywdzić przede wszystkim imieniem .. mój synek ma aż 5 Szymonów w klasie .. w danej grafice nie ma imienia mojego synka , a Grześ jest bardzo ładnym i pięknym imieniem .. i bardzo dość rzadko spotykanym .. w mojej okolicy ostatnio dużo przede wszystkim Hań , Helenek nawet Maryś i ostatnio Zuzanna też często słyszę .. Wśród chłopców popularne imiona w mojej okolicy to  Aleksander , Szymon , Alan , Gabriel , Jakub , .. Mi od dawna się podobają takie imiona dla dziewczynki Ania , Madzia , Paulinka , Justyna , Kinga , Asia , Katarzyna , Nadia , Basia , Amelia , a dla chłopca bezimiennie Adaś , Piotr , Karol .

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#2713 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 14:12

Widziałam już to zestawienie :-)

Krasnalek ze swoim imieniem znalazł się w drugiej dziesiątce.

U mnie na osiedlu pełno Jaśków, Szymusiów, Franków, Kubusiów, Lenek i Hań.

Tak bardzo przejadły mi się te imiona, że po prostu przestały mi się podobać :->

Dla dziewczynki spodobało mi się ostatnio Milenka ;-)

Może gdybym miała córcię, to dałabym jej tak na imię.

#2714 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 18:08

Mi się podobają akurat 2 oklepane, ale cóż :-)

co gorsza syn szefowej ma na imię Szymon, a tak mi się podoba to imę! 

ale wiadomo, przejmować się wyborem imienia będą najbrdziej ciężaróweczki i uparte tatuśki :lol:

Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#2715 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 18:29

A mi się podobają dla dziewuszki 2 imiona z pierwszej dziesiątki, a dla chłopca takie, którego tutaj nie ma. :) a tak naprawdę to myślę, że nie jest najważniejsze, czy imię naszego dziecka jest oklepane czy niespotykane. Ważne, jak będziemy się do dziecka zwracali i jak zaszczepimy w nim poczucie tożsamości.  :-)

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#2716 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 18:41

Z męskich imion podobały mi się zawsze Piotr i Tomasz (choć Tomek już trochę mniej :P) Pasują i do dziecka i do nastolatka, i do dorosłego mężczyzny, no i zdrobnień jest od groma ;-)

Z dziewczynkami bywa różnie. Kiedyś podobała mi się Zosia - do momentu, aż swego czasu nazywano tak co drugą dziewczynkę w moim otoczeniu. Bardzo podoba mi się za to niezmiennie Hania :)

#2717 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 19:25

Piotr

ładnie, rzeczywiście pasuje i do dziecka i do dorosłego mężczyzny ;-)

Ale mam złe skojarzenia z tym imieniem niestety :lol:

#2718 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 21:15

Jeju. Ale tajemnicą zawiewa z tych Waszych postów o imionach dla dzieci :lol: :lol:

Mia

Też mi się podoba. Jest chyba jakoś zaraz obok Nadii i Nikolii ;-)

Z chłopięcych ostatnio spodobał mi się Marcel. :-)

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#2719 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 23 stycznia 2015 - 08:27

Mi ostatnio bardzo, bardzo spodobało się imię Lenka, ale po pierwsze bardzo popularne, po drugie malutka siostra cioteczna dostała tak na imię, więc ja już bym nie mogła raczej córeczce tak dać <bezradny> Podoba mi się też Zuzia i Hania, ale też popularne i Miskowi się nie podobają :P

Dla chłopca od dawna ustalone i nie ma w rankingu, więc uff!

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#2720 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 23 stycznia 2015 - 08:34

Dla chłopca od dawna ustalone i nie ma w rankingu, więc uff!

Chwal się ! ;-)

Z chłopięcych ostatnio spodobał mi się Marcel. :-)

Fajne, znajoma ostatnio dała tak synkowi na imię, ale jakoś kojarzy mi się ze słowem "precel" sama nie wiem czemu i trochę mnie zniechęca przez to do siebie to imię :lol: