Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Imiona dla naszych dzieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2759 odpowiedzi w tym temacie

#2281 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 05 października 2012 - 20:53

Nie wiem, co w tym, imieniu brzydkiego.

Brzydkiego nic, ale mi niestety to imię kojarzy się- przynajmniej mi- jedynie z królem Julianem z "Madagaskaru" i "Pingwinów", a że dzieci są okrutne... <bezradny></span>

Franciszek piękne, uwielbiam to imię, tak samo jak imię Antoni ;-)

#2282 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 05 października 2012 - 22:16

Jeżeli chodzi o starsze imiona, to mi podoba się Jan i Andrzej.

Mój mąż niedawno poznał kolegę o imieniu Kokosz. :shock:

#2283 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 05 października 2012 - 22:26

Jeżeli chodzi o starsze imiona, to mi podoba się Jan i Andrzej.

Do obu tych imion mam sentyment, ale Jaś niekoniecznie mi się jako zdrobnienie podoba ;-)

Mój mąż niedawno poznał kolegę o imieniu Kokosz

Zapewne rodzice byli miłośnikami komiksu :lol:

Nie mniej czytałam ostatnio, że dzieci o oryginalnych imionach na starcie mają wyższe poczucie własnej wartości- czują się wyjątkowe ;-) Pewnie coś w tym jest... :->

#2284 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 05 października 2012 - 22:53

Mój mąż niedawno poznał kolegę o imieniu Kokosz

Zapewne rodzice byli miłośnikami komiksu :lol:

Też o tym pomyślałam. :mrgreen:

Nie mniej czytałam ostatnio, że dzieci o oryginalnych imionach na starcie mają wyższe poczucie własnej wartości- czują się wyjątkowe ;-) Pewnie coś w tym jest... :->

Może jestem staroświecka, ale ja tam wole tradycyjne imiona. :)

#2285 Kingusia

Kingusia
  • Użytkownik
  • 312 postów

Napisano 06 października 2012 - 05:51

Chodziło mi o imię męskie - Julian :-P

O rany myślałam że chodzi o Julianne :P

Co do Juliana to nie podoba mi się to imie. Co prawda mój dziadek ma tak na imie ale jakoś nie mam przekonania do tego imienia. Kojarzy mi sie jakoś tak... wiejsko :P
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2286 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 06 października 2012 - 06:09

przynajmniej mi- jedynie z królem Julianem z "Madagaskaru" i "Pingwinów", a że dzieci są okrutne... <bezradny></span>

90% imion może się kojarzyć z czymś głupim ;-) także odrzucanie go tylko dlatego że się z czymś kojarzy :lol:
Julek dla mnie nie jest złe imię, ale pasuje mi do delikatnego chłopczyka jakoś :-)

#2287 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 06 października 2012 - 09:51

90% imion może się kojarzyć z czymś głupim ;-) także odrzucanie go tylko dlatego że się z czymś kojarzy

No ale przecież tak jest <bezradny></span> Bo dlaczego rodzice wybierając imię dla swojego dziecka odrzucają jakieś, inne biorąc pod uwagę? Bo stykając się z różnymi imionami, w rzeczy czy bajkach częściowo przyjmuje się jakieś stereotypy na jego temat. Każdy ma prawo do takich skojarzeń, swoich ocen. I dobrze, bo inaczej, wszystkie dziewczynki nazywano by Ania, a chłopców Adaś- bo to pierwsze z brzegu w książce z imionami ;-)

#2288 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 06 października 2012 - 12:03

Marzycielka, zgadzam się z Tobą. Ja też nie chciałabym nadać swojemu dziecku imienia, które źle mi się kojarzy. <bezradny></span>
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#2289 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 06 października 2012 - 19:06

Nie mniej czytałam ostatnio, że dzieci o oryginalnych imionach na starcie mają wyższe poczucie własnej wartości- czują się wyjątkowe Pewnie coś w tym jest...

Ja mam dość oryginalne imię i czuję się wyjątkowa to prawda, ale poczucie własnej wartości z tego powodu na pewno nie jest wysokie. <bezradny></span>

#2290 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 października 2012 - 17:14

Brzydkiego nic, ale mi niestety to imię kojarzy się- przynajmniej mi- jedynie z królem Julianem z "Madagaskaru" i "Pingwinów", a że dzieci są okrutne...

mnie tez nie wydaje sie straszne, nawet pokusze sie by napisac ładne. Nie mam skojarzen zlych, co do dzieci, to bardziej moze rodzice sa okrutni i wysmiewni a dzieci to podłapuja od nich. No ale moze nie znam sie na małolatach
Ale widze jak dorosli sie zachowuja wrednie jesli chodzi o imie jakiegos dziecka na podworku. Na imie mojej corki kobieta zareagowała smiechem głupokowatym i tekstem ze dałam dziwne imie, mogłam dac Ania, Kasia, Basia. Eh

Franciszek piękne, uwielbiam to imię, tak samo jak imię Antoni

franek odpada, ale moze przez skojarzenia z jedna osoba co ma dziecko o tym imieniu,
a Antos sliczne

Jan i Andrzej.

tylko JAnek ładne ;)

90% imion może się kojarzyć z czymś głupim

wlasnie;) do mojego tez by sie mozna pewnie przyczepic :lol:

Ja mam dość oryginalne imię

a jakie ? jesli mozna wiedziec ?
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#2291 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 07 października 2012 - 18:04

Sajuri, masz rację,to przeważnie dorośli są wredni i dzieci to podlapują. <bezradny></span> Nie chodzi mi tylko o imiona,ale tak ogólnie. Jednak nie będę się tu rozpisywać, żeby nie robić OT.

A cóż dziwnego jest w imieniu Twojej córki?? :shock: :shock:
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#2292 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 07 października 2012 - 19:08

No i mnie zachowanie tej kobiety dziwi- Emilia nie jest przecież żadnym dziwnym czy bardzo oryginalnym imieniem <bezradny></span>

Natomiast co do tego, że to dzieci podłapują od rodziców zachowania i szyderstwa dotyczące imion- oczywiście, że tak jest- w przypadku małych dzieci. Bo gimnazjaliści i licealiści już mają własne poglądy tak czy inaczej.

Natomiast wracając do tego Juliana czy innych imion bohaterów z bajek- poglądy rodziców nie będą miały tu wielkiego znaczenia, bo większość dzieci z telewizją i filmami jest na bieżąco i jakiś mały mądrala zawsze się może zdarzyć, który coś powie ;-) Oczywiście może, ale nie musi ;-)

#2293 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 07 października 2012 - 19:49

Tylko, że młodzież często czerpie wzorce z dorosłych. <bezradny></span>

Ze mną do klasy chodził chłopak o imieniu Beniamin i pierwsze moje skojarzenie było z bajką o słoniu Beniaminie Blümßen.

#2294 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 07 października 2012 - 23:11

Wisienkowa,

Ja mam dość oryginalne imię i czuję się wyjątkowa to prawda, ale poczucie własnej wartości z tego powodu na pewno nie jest wysokie. <bezradny></span>

Ja uważam, że też mam oryginalne imię i bardzooo mi się podoba :mrgreen: Ale raczej też nie ma wpływu na poczucie mojej wartości :-P

#2295 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 08 października 2012 - 08:21

A cóż dziwnego jest w imieniu Twojej córki?

Emilka nie, ale stwerdzila ze Emisia zdrobnienie jest smieszne, głupie. I ze jakas Emilka w bajce wystepuje :roll:

Bo gimnazjaliści i licealiści już mają własne poglądy tak czy inaczej.

ale na zachowanie i wzorce wpływ maja rodzice. Szkola tez..nie powiem.Ale ja znam wiele mlodych ludzi ktorzy potrafia zachowac sie z klasa mimo ze ich koledzy z klasy to buraki :lol:
no ale ok, bo robi sie OT

Dla mnie i tak EMILKA to najpiekniejsze imie :mrgreen: a synus to WOJTUS :mrgreen: podoba sie Wam ?
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#2296 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 08 października 2012 - 08:41

WOJTUS :mrgreen:

jakoś nie przemawia do mnie :-P jest ok ale ja bym swojego dziecia tak nie nazwała

Ja mam dobrze, bo moje imię w dziedziństwie było bardzo rzadkie i nie kojarzy się z żadną bajką czy coś takiego.. Obecnie jest trochę bardziej popularne :-)

#2297 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 08 października 2012 - 09:49

WOJTUS :mrgreen: podoba sie Wam ?

wystarczy mi, ze mam brata Wojtka i ex tez Wojtkiem byl :-P
imie samo w sobie ladne, ale negatywne emocje u mnie wywoluje :->

#2298 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 08 października 2012 - 09:54

WOJTUS

Pięęęęęęęękne!
Malutki Wojtuś, chłopaczek Wojtek i dorosły Wojciech.
Wojtulek :mrgreen: Moja ukochana lalka miała tak na imię, wiec skojarzenia pozytywne. :lol:

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#2299 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 08 października 2012 - 11:30

a synus to WOJTUS :mrgreen: podoba sie Wam ?

Piękne imię,ładnie sie zdrabnia.I będąc już dorosłym Wojciechem,nieźle brzmi. :-)

#2300 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 08 października 2012 - 12:42

Dla mnie i tak EMILKA to najpiekniejsze imie :mrgreen: a synus to WOJTUS :mrgreen: podoba sie Wam ?

Emilia bardzo ładne imię. Moja przyszła bratowa ma tak na imię. :) Imię Wojciech też mi się podoba. Wprawdzie kiedyś mniej, ale teraz jak najbardziej tak. :)