Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nowy skrypt forum Babskiswiat.net - informacje dla użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
302 odpowiedzi w tym temacie

#1 laza

laza

Administrator

• Admin
  • 62 postów

Napisano 18 października 2013 - 08:38

Witajcie!

Jesteśmy już na nowym silniku forum.

Ważne rzeczy związane ze zmianą skryptu:

1. Trzeba wyczyścić pamięć podręczną w przeglądarce oraz pliki cookies. Jak ktoś nie wie jak u niego w przeglądarce to zrobić, tutaj mała pomoc: http://pomoc.onet.pl...faq_serwis.html

2. Może być problem z zalogowaniem się na konto. Nie wiemy do końca na ilu kontach taki problem wystąpi, ale test pokazały, że raz bez problemu używając dotychczasowego loginu i hasła się logujemy na forum, a innym razem wyskakuje komunikat o niepoprawnych danych.

Jeżeli podczas logowania mamy informację o błędnych danych należy skorzystać z opcji przypomnienia hasła (link tutaj).

W przypadku jeżeli nie mamy dostępu do adresu e-mail, który mamy zdefiniowany w profilu, należy przesłać prośbę o wygenerowanie nowego hasła na adres: tomasz.wieczorek@webrange.pl lub tomasz.przewozniak@webrange.pl - zrobimy to z poziomu panelu administracyjnego.

3. Wydaje nam się, że zostały ustawione właściwe uprawnienia do wszystkich for, gdyby jednak gdzieś ktoś coś nie mógł napisać, wyświetlić etc. > proszę zgłaszać w tym wątku. Tak samo wszelkie błędy, bugi etc., piszcie tutaj.

4. Profil użytkownika - zawiera teraz więcej informacji. Same dane w profilu każdy, kto ma ochotę może uzupełnić, z naszej strony zachęcamy do zrobienia tego, wkrótce będą udostępnione kolejne ułatwienia, które będą bazować na danych z profilu właśnie. Jeżeli chodzi o zakładki: Tematy i posty (widoczne w profilu), to po napisaniu pierwszego postu na forum, zakładki te powinny się przeliczyć i pokazywać tematy i posty pisane przez danego użytkownika.

5. Forum już działa, ale tak jak wcześniej pisaliśmy jesteśmy na domyślnym szablonie nowego skryptu. Niebawem weźniemy się za tworzenie nowego szablonu. Kolorystycznie dopracujemy go do potrzeb naszego forum, więc na razie się tymi niebieskościami nie przejmujcie - niestety chwilowo musi tak być.

6. Wraz ze zmianą skryptu delikatnie zmieni się struktura For. Na samą górę przesunęliśmy tematy forumowe. Z czasem tematy forumowe przesuniemy z powrotem na dół, ale na razie, w okresie zmian chcemy, żeby były dobrze widoczne na górze strony. W dziale Sprawy organizacyjne[/size] śmiało piszcie co ciekawego chcielibyście jeszcze na babskim świecie, my również wkrótce zaczniemy tam kilka wątków.

7. Nieczytane posty można zobaczyć klikając w "Wyświetl nową zawartość" w prawym górnym rogu pod wyszukiwarką.

Przejść do ostatniego nieczytanego postu można klikać w "kropkę" po lewej stronie tytułu tematu lub datę po prawej stronie.

Jeżeli jednak mimo wykonania tych czynności nie przenosi nas do ostatniego nieczytanego postu tylko na stronę główna, należy oznaczyć posty jako przeczytane. Aby to zrobić trzeba kliknąć w opcje "Oznacz jako przeczytane", która znajduję się na samym dole stron a następnie wybrać "forum". Teraz przejście do ostatniego nieczytanego postu powinno działać prawidłowo.

8. Zmiana wygenerowanego hasła na własne.
Aby zmienić hasło, należy kliknąć w prawym górnym rogu w swoją nazwę użytkownika potem w ustawienia. Otworzy nam się strona edycji profilu. Po prawej klikamy na E-mail i hasło. Następnie w "Zmiana hasła" wpisujemy hasła. W Polu aktualne hasło podajemy to co przyszło w wiadomości e-mail. W polu nowe hasło podajemy już własne wymyślone hasło a w polu potwierdź nowe hasło wpisujemy jeszcze raz własne hasło. Potwierdzamy klikając w zapisz zmiany.

Jeżeli mamy komunikat, że obecne hasło (to z przypomnienia) jest nieprawidłowe należy się wylogować i zalogować ponownie używając hasła z przypomnienia.

Najbliższy okres (jesień - zima), będzie okresem sporych zmian i nowości na babskiswiat.net, zachęcamy wszystkich do aktywnego uczestnictwa w rozmowach, macie realny wpływ na to jak babskiswiat.net będzie wyglądać w przyszłości. Mamy sporo pomysłów, będziemy je konsultować na forum - jeszcze raz zachęcam do aktywnej dyskusji.

#2 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 18 października 2013 - 11:08

Nie dziala odsyłanie do pierwszego nieprzeczytanego postu, przynajmniej u mnie ;-)

EDIT: i w długich tematach brakuje przeskakiwania do konkretnej strony, np w pogaduchach można poruszać się do przodu tylko co kilka stron, a wygodniej byłoby móc od razu wskoczyc np. na 25 czy ktorąś tam ;-)

EDIT II: pierwszy nieczytany post już rozgryzłam, dziala jednak :P moje niedopatrzenie :) 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#3 laza

laza

Administrator

• Admin
  • 62 postów

Napisano 18 października 2013 - 11:22

Aby przejść do nieczytanego posta, należy kliknąć albo w datę po prawej stronie albo w ikonkę "kropkę" po lewej. Przy zmianie wyglądu będzie to poprawione.

Przejście do konkretnej podstrony jest. Wystarczy tylko kliknąć w " Strona X z X" i wyskoczy okienko, w które wpisujemy numer interesującej nas strony.

#4 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 18 października 2013 - 11:24

Ja jestem póki co zachwycona nowymi opcjami jakie widzę.

Fajnie, że admini działają!

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#5 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 18 października 2013 - 11:51

Aby przejść do nieczytanego posta, należy kliknąć albo w datę po prawej stronie albo w ikonkę "kropkę" po lewej.

To z kropką po lewej mi nie działa. Z datą owszem.

I zegar chyba jest o godzine do przodu ;-)

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#6 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 18 października 2013 - 11:59

I jest jakiś problem z nieczytaną zawartoscią, bo usunelo mi wszytko co miałam nieprzeczytane (ze 3 tematy nowe, po zmianach skryptu już) i nie pokazuje kolejnych. M. in. posta Olenki ;-) 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#7 laza

laza

Administrator

• Admin
  • 62 postów

Napisano 18 października 2013 - 12:04

@Olenka czas poprawiony

#8 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 18 października 2013 - 12:05

Kropka będzie działała jak oznaczy się wszystkie posty jako przeczytane i dopiero nowe posty na forum zaczną z kropką prawidłowo funkcjonować.

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#9 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 18 października 2013 - 12:37

A jak wchodzicie na stronę główną to jak Wam się pokazuje gdzie są nowe posty?

Każdy z nas urodził się ateistą

#10 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 18 października 2013 - 12:37

U góry po prawej "Wyświetl nową zawartość"

JkIEp1.png

#11 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 18 października 2013 - 13:44

I jest jakiś problem z nieczytaną zawartoscią, bo usunelo mi wszytko co miałam nieprzeczytane (ze 3 tematy nowe, po zmianach skryptu już) i nie pokazuje kolejnych. M. in. posta Olenki ;-)

Ja aktualnie widze, na głównej stronie, po prawej, w "Najnowszych postach", że inqaa dodała nowy post w temacie "Pogaduch" i "Przepis na życie"

A po kliknięciu na "Nowa zawartość" widzę tylko post w "Przepisie na życzie".

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#12 laza

laza

Administrator

• Admin
  • 62 postów

Napisano 18 października 2013 - 13:48

@Olenka na stronie "Nowa zawartość" jak masz ustawione w lewej kolumnie? Wybrane Nieczytana zawartość?

#13 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 18 października 2013 - 13:51

@Olenka na stronie "Nowa zawartość" jak masz ustawione w lewej kolumnie? Wybrane Nieczytana zawartość?

Dokładnie tak.

Poprzednie posty chyba normalnie mi wyświetlało.

#14 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 18 października 2013 - 14:14

Kurcze, ja stara doopa jestem...mam nadzieję, że ogarnę o co cho i się przestawię na new wygląd ;)

Mam pytanko, jak czytam posta z załącznikiem (w ogólnodostępnych działach) i chcę go obejrzeć, to nie mogę, bo mi się wyświetla: "Nie masz uprawnień do pobrania tego załącznika."

Czy to chwilowy problem, czy u mnie jest nie halo, bo nie mam dostępu do działu ze zdjęciami?

Użytkownik Kahela edytował ten post 18 października 2013 - 14:47

Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#15 laza

laza

Administrator

• Admin
  • 62 postów

Napisano 18 października 2013 - 16:17

@Kahela w jakim temacie Ci się tak pokazało?

#16 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 18 października 2013 - 16:31

@laza a przeglądając profil trafiłam na załączniki, wlazłam i tam były tematy, w których dołączyłam jakieś fotki, wlazłam tam i widzę swój post, pod spodem są załączniki i klikając na ten załącznik (czy jakikolwiek załącznik kogoś innego) wyświetla mi się ten komunikat.

Np. w temacie o telefonach kom, na str 56 jest mój post i tak się właśnie dzieje.

Użytkownik Kahela edytował ten post 18 października 2013 - 16:34

#17 laza

laza

Administrator

• Admin
  • 62 postów

Napisano 18 października 2013 - 17:14

@Kahela teraz już powinno być dobrze.

#18 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 18 października 2013 - 17:40

@laza, dzięki wielkie, już ok. :)

Mam jeszcze jedną prośbę, pod moim avatarkiem widać mój nr gg do kontaktu, czy mogę prosić o usunięcie tego numeru? Nie mam już tego gg i bez sensu widnieje obok mojego avka, a przyznam się szczerze, że nie mogę znaleźć miejsca, w którym mogę to zmienić...pierdoła jestem, wiem, ale co tam ;)

A tak poza tym, to muszę przyznać, że podoba mi się coraz bardziej po zmianach ;)

#19 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 18 października 2013 - 17:49

@Kahela u góry po prawej jak klikniesz na swój nick, a następnie Ustawienia to będziesz miała tam miejsce na numer gg :)

#20 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 18 października 2013 - 18:35

U mnie nie działa odznaczanie jako przeczytane, jak na to klikam to wchodzi w ostatni nieczytany.

Każdy z nas urodził się ateistą