Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Chińskie lapmiony szczęścia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Merry25

Merry25
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 04 czerwca 2013 - 18:55

Chciałabym się Was zapytać czy byłyście na takim ślubie, gdzie były puszczane lampiony szczęścia? Czy taki lampion może wyrządzić krzywdę np. pożar?

Czy na swojej uroczystości weselnej chciałybyście coś takiego zorganizować?

Wydaje mi się, że efekt wygląda ciekawie, a jak w praktyce?

Ciekawa jestem Waszym opinii na ten temat :->

#2 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 04 czerwca 2013 - 19:07

Merry25, byłam na 2 takich weselach i jak dla mnie jest to już nudne ;P
ładnie wygląda. na pierwszym weselu była to dla mnie nowość więc mi się podobało
ale na drugim nie chciało się w nocy wychodzić na zewnątrz gdzie było zimno.
czy niebezpieczne... jeden zawisł na drzewie ale same gasną po chwili więc myślę, że nie.

#3 agahel

agahel
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 05 czerwca 2013 - 11:33

Merry25, Ja spotkałam się z tym raz. Był jeden lampion na dwie osoby. Było trochę zimnawo i nie chciało się wychodzić na zewnątrz, ale myślę, że fajnie to wygląda. Tylko za pierwszym razem, bo kolejne to już nie taka atrakcja. Co do bezpieczeństwa to sala weselna była z dala od domów, lasu, ale kilka lampionów spadło paląc się na łąkę z nieskoszoną trawą... na szczęście wcześniej trochę padało i nic się nie zapaliło ;-)
Dołączona grafika

#4 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 05 czerwca 2013 - 19:14

Nie wiem czy niebezpieczne, ale kto później sprząta po takiej zachciance młodych? ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#5 Merry25

Merry25
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 05 czerwca 2013 - 20:41

Czytałam na internecie, że są takie lampiony, które są 100% biodegradowalne.
Więc o sprzątanie się nie martwię. Tylko oto, że ośrodek znajduje się w lesie (w pobliżu znajduje się jezioro i pomost - więc pomysł z lampionami może odpaść.) Drugie zmartwienie - goście będą mieli już trochę wypite niach :-P więc mogą mieć problem z obsługą lampionu. Kolejną rzeczą nad którą się zastanawiam, że goście mogą marudzić, że nie chce im się wychodzić bo zimno (chociaż myślę, że 7 września to ciepło będzie o ile pogoda będzie)... a jeśli chodzi o wypadek, to to... że ktoś może sobie sukienkę podpalić... stąd mam taki dylemat z tymi lampionami.. :-/

#6 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 06 czerwca 2013 - 08:37

Drugie zmartwienie - goście będą mieli już trochę wypite niach :-P więc mogą mieć problem z obsługą lampionu. a jeśli chodzi o wypadek, to to... że ktoś może sobie sukienkę podpalić... stąd mam taki dylemat z tymi lampionami.. :-/

Fotografowałam wesele na którym właśnie lampiony puszczane były już po oczepinach i torcie. Znaczna część gości kiwała się nad nimi, bo chyba już mało widziała gdzie to podpalić. Przeciągało się to strasznie, aż już niektórzy wrócili na salę.

Faktycznie jak widziałam to pierwszy raz to było w miarę ciekawe (chociaż u mnie tego na pewno nie będzie) ale teraz to już na pewno bym nie wyszła, bo w sumie nie ma na co patrzeć.

Każdy z nas urodził się ateistą

#7 karolina90

karolina90
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 06 sierpnia 2013 - 08:33

co prawda takie lampiony prezentują się fantastycznie, jednak nie jest to ekologicznie dobre przedsięwzięcie:) Jeśli poszperacie w internecie zobaczycie, że ich szkodliwość dla środowiska jest dość duża. Lampiony już nie raz przyczyniły się do powstania pożaru, a opadające na ziemię pozostałości po nich śmiecą i stanowią zagrożenie. Straż pożarna wnioskuje o zakaz ich puszczania, więc może lepiej pomyśleć nad inną atrakcją.... Lepiej uniknąć zarzutów o niedozwolone użycie otwartego ognia (a mogą o to oskarżyć!) dzień po weselu;)

#8 damania

damania
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 08 sierpnia 2013 - 15:39

W mojej miejscowosci był taki przypadek że lampion spadł na stogi siana i się spaliły, a para młoda wszystkie pieniądze, jakie dostała przeznaczyła na spłatę szkód ;(

#9 Suzi

Suzi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 12:21

U mojej rodziny na weselu lampiony szczęścia o mały włos, a nie zamieniłby się w lampiony nieszczęścia, gdyż 2 utknęły na drzewie..na szczęście spaliły się tylko one, drzewa nie ucierpiały :)

#10 zuz

zuz
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 16 lipca 2014 - 17:55

No właśnie bywają niebezpieczne, zaśmiecają środowisko. A żeby to naprawdę fajnie wyszło, to trzeba by było kogoś kto wymyśli do tego jakąs fajną ideologię i przedstawi ją gościom. Poprowadzi to zdarzenie tak, aby było fajnym wspomnieniem.  Bo tak wyjść puścic i wrócić na sale, to nie widzę większego fanu w odrywaniu gości od imprezy.

#11 rkmbl

rkmbl
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 07 stycznia 2015 - 10:32

My planujemy puścić takie coś o północy zamiast fajerwerków

#12 werka55

werka55
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 07 stycznia 2015 - 14:21

Byłam na takim weselu... To było takie wydarzenie bardziej dla fotografów niż gości. Młodzi chyba sami do końca nie byli przekonani do pomysłu ale zdjęcia mieli cudne :)

#13 Olga44

Olga44
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 23 stycznia 2015 - 11:47

kiedys bylo to oryginalne, teraz faktycznie motyw dosc ograny, prawie wszyscy to robia. prawdopodobienstwo jakiegos nieszczescia typu podpalenie jest raczej male moim zdaniem, ale kupe osob hejtuje to wlasnie z tego powodu. popularne czy nie, jest to fajne i mile, cos co wszyscy robia razem i tak sie przy tym jednocza, do tego efekt jest piekny, wzruszajacy i romantyczny, bylam na takim weselu i wszystkim sie podobalo:)

#14 clouthy

clouthy
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 30 stycznia 2015 - 17:27

ja miałam lampiony na swoim weselu,. gościom się podobało, fajny efekt itd, tylko duża część gości poplamiła się tą siarką która trzeba zapalić, aby lampion poleciał w góre, na szczęście plamy zeszły

#15 Sasanka

Sasanka
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 30 kwietnia 2015 - 08:42

Hello :) Byłam na takimweselu, coś pięknego, niebo czarne i tylko lampiony, bardzo magiczne :)

#16 Zuzanna85

Zuzanna85
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 25 czerwca 2015 - 17:14

Wygląda ładnie, ale coraz częściej mówi się o tym, że szkodzi to przyrodzie, bo potem pozostałości po tych lampionach walają się wszędzie.

#17 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 26 czerwca 2015 - 10:04

bo potem pozostałości po tych lampionach walają się wszędzie.

heh, ostatnio na żużlu ze trzy na tor spadly. Dobrze, ze nie podczas biegu... moze i ladne, ale jakos nie widzi mi sie puszczanie tego dziadostwa w miastach...

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#18 teni

teni
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 14 lipca 2015 - 14:17

Moim zdaniem to fajna atrakcja. Coś się dzieje na weselu :)

#19 Barbarella

Barbarella
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 14 września 2015 - 09:31

Byłam na takim weselu i nawet byłam odpowiedzialna za zakup lampionów... trafiłam na allegro na aukcjem gdzie można było kupić takich lampionów 150 za niską, naprawdę niską cenę. taka okazja nie trafia się codziennie, a czułam presję, że muszę to kupić i uwzględniając prośbę panny młodej że oby jak najtaniej. Skorzystałam z aukcjonera i wygrałam aukcje :) To była najlepsza atrakcja wiesele.. lampiony rozświetliły całe niebo i zrobiło się bardzo romantycznie :)

#20 lissa.kontek

lissa.kontek
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 19 września 2015 - 15:04

ja byłam na takim weselu, nie ma żądnego zagrożenia jak lampiony puszcza trzeźwa osoba, np obsługa restauracji itp?

wyjątkowy prezent: biżuteria ręcznie robiona