Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Deklaracja wiary i klauzula sumienia, czyli kobiece przeboje z lekarzami i farmaceutami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 wloczykijka

wloczykijka
  • Użytkownik
  • 1 104 postów

Napisano 13 czerwca 2014 - 12:44

@Tilia Faktycznie to byłby dobry pomysł, tylko pewnie potem tacy lekarze mieli by mniej pacjentów, i znów byłby problem..

Ale fakt że jest to kłopotliwe, czekasz w kolejce do lekarza, dowiadujesz się że nie dostaniesz tego co potrzebujesz..

I znów w kolejkę do następnego

#22 Agulina86

Agulina86
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 05 lipca 2014 - 22:39

a ja po przebojach z moją ciążą... przy drugiej poszłabym do Chazana.. pytanie brzmi czy kochasz swoje dziecko? czy to tylko embrion

#23 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 26 lipca 2014 - 16:38

Lekarz ma leczyć, a nie zabijać (a czymś takim jest dla mnie aborcja), a pan Chazan od dawna jest obrońcą życia, więc jego decyzja mnie nie dziwi.

Jestem tego samego zdania i w całej rozciągłości popieram pana Chazana.

#24 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 26 lipca 2014 - 16:56

ostatnio czytałam artykuł i sie poplakałam :cry: kobieta zaszła w ciaze i urodziła dziecko z wada genetyczna , dziecko w pare dni po porodzie zmarło , zaszła w druga ciaze , bojac sie  powtórki prosiła lekarza o badania , zwlekał , w koncu  udało sie , potem lekarz zwlekał z zabiegiem,<dziecko miało taka sama wade :roll:> kiedy dostała skierowanie , znalazła lekarza to było juz za pózno ciaza była juz zaawansowana . urodziła, córeczka zmarła po kilku dniach . zastanawiłam sie jak musi sie czuc kobieta , wiedząc , ze po urodzeniu dziecka bedzie je musiała pochowac , jak nie przywiazywac sie , jak stłumic w sobie matczyne uczucia i jak miec siłe rodzic <bezradny>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#25 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 26 lipca 2014 - 17:03

Bardzo współczuję tej kobiecie.Ale ,chociaż godnie pochowała maleństwo,a nie zostało ono usunięte narzędziami.

#26 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 26 lipca 2014 - 21:04

@viola  Widać ze nie musiałaś chować w ziemi MALUTKIEGO ciałka. Inaczej jest "starcić" na początku chore dziecko aborcją niż mieć nadzieje cało ciąze i urodzić z nadzieją a tu nic smierć malutkie ciałko które wygląda na zdrowego niemowlaka.

Wczoraj chowaliśmy kuzynki córkie miała poważne wady wrodzone ur. ponad 3 kilo.

TRAGEDIA. Nigdy więcej nie chciała bym tego przeżyć.

Love Love Love

#27 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 09:03

naczej jest "starcić" na początku chore dziecko aborcją

aborcja jest  dla mnie zabójstwem.

Ja bym nie potrafiła pozbyć się ,,nowo poczętego życia'',mimo wad wrodzonych.

Użytkownik viola edytował ten post 27 lipca 2014 - 09:04

#28 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 12:00

i w całej rozciągłości popieram pana Chazana.
a doczytałaś, że sz.p chazan, wielki obrońca życia lat temu kilkanaście sam wykonywał aborcje i wcale nie miał oporów? 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#29 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 12:50

a doczytałaś, że sz.p chazan, wielki obrońca życia lat temu kilkanaście sam wykonywał aborcje i wcale nie miał oporów?

Nawet on nie robi z tego tajemnicy. ;)

Powinien dalej to robić bez najmniejszych oporów?

A czytałyście o przypadkach, kiedy lekarz jest niemal pewny, że dziecko urodzi się z poważną wadą genetyczną, że nie ma żadnych szans, matka nie zgadza się na aborcję, a potem dziecko jednak rodzi się zupełnie zdrowe i normalnie funkcjonuje? Medycyna choć jest lepiej rozwinięta to nadal może się mylić...

No ja bym nie mogła żyć ze świadomością, że przyczyniłam się do śmierci dziecka i nie dała mu nawet szansy. Po prostu wolałabym pożegnać się z dzieckiem, móc pójść na jego grób, móc się pomodlić i zapalić mu znicz.

Dla mnie jest różnica między naturalną śmiercią, a decyzją o czyjejś śmierci.

Ale co ja tam mogę wiedzieć, przecież nigdy nie byłam w podobnej sytuacji. ;)

Wkleję jeszcze tekst Pazury z jego fanpejdża. Podpisuję się obiema rękami:

Profesor Chazan dostał się w miażdżące tryby mediów. Co uczynił ten lekarz? Odmówił aborcji. Aborcji z prawnego punktu widzenia dozwolonej w naszym kraju. Jak sam stwierdził swoim autorytetem dziecko z takimi defektami może umrzeć niedługo po porodzie lub nawet wcześniej-w łonie Matki. Zaproponował Matce opiekę przez cały okres ciąży,a potem opiekę hospicjum, które mógł Jej rekomendować. Nie wskazał Matce zdecydowanej na aborcję innego lekarza, czy placówki, które by tę "usługę" wykonały. Jemu sumienie nie pozwala zabijać płodu (nienarodzonego człowieka). Wierny swym przekonaniom i przysiędze Hipokratesa :po pierwsze nie szkodzić (Primum non nocere-naczelna zasada etyczna lekarzy). Jak mniemam Pan Profesor chciał OCALIĆ ŻYCIE. Jakie by ono nie było i ile nie miałoby trwać... Postawa heroiczna, czyż nie?
Okazuje się, że niekoniecznie. Dyskusja na temat aborcji trwa u nas i na całym świecie od dawna. Ścierają się różne poglądy. Zadawane są pytania podstawowe: kiedy płód jest jeszcze płodem, a kiedy staje się człowiekiem, który choć bezbronny, przez samo swe istnienie nabywa takich samych praw jak my wszyscy. Dodatkowo jeszcze taki płód z defektami jak w tym przypadku.
Odpowiedzi na to pytanie nie znajdziemy, bo liczy się dyskusja. Każdy trzyma się mocno na swej pozycji i merytorycznie nigdy ten problem nie zostanie rozstrzygnięty. Decyzja zapada w naszych przekonaniach i sumieniu.
Wczoraj w jednej z telewizji usłyszłem jako pierwsze doniesienie tej stacji, że Profesor złamał prawo! To sprowokowało mnie do napisania tego tekstu. Hola, hola! To chyba nie jest jednoznacznie rozstrzygnięte, bo nie ma stanowiska Naczelnej Rady Lekarskiej, czy nie daj Boże Prokuratury! To ewidentne nadużycie. Doniesienie to jednak miało na celu zdyskredytowanie autorytetu Profesora i od początku postawienie go w niekorzystnym świetle. Czysta manipulacja!
Zastanawiam się o co ten cały rwetes? Pamiętam jak w szkole rodzenia parę lat temu na jednych z zajęć Położna opowiadała nam historie o matkach, które decydowały siię na poród w identycznych okolicznościach, żeby potem móc pożegnać się ze swoim dzieckiem i godnie je pochować. Pamiętam, że wzbudziło to w nas niezwykły szacunek dla heroizmu i człowieczeństwa tych kobiet. Teraz Profesor Chazan, który odmawia aborcji i proponuje kobiecie i jej dziecku opiekę jest odsądzany od czci i wiary. Zarzut, że nie wskazał kogoś kto takie zabiegi wykonuje jest absurdalny! Wyobrażam sobie, że ktoś mnie prosi, żebym mu dał narkotyki, a ja mu odpowiadam, przepraszam, nie ćpam. A on wtedy, panie Pazura, to kto może mi dać??? Szok! A skąd ja mam wiedzieć dobry człowieku?
Profesor sam powiedział, ze takich ludzi nie zna i nie może wskazać, bo inaczej uczestniczyłby w tym procederze.
Myślę, że cała ta afera jest wymierzona przeciw lekarzom , którzy podpisali deklarację sumienia. Przodujący w aferach i prowokacjach tygodnik WPROST z jej naczelnym siepaczem Magdaleną Rigamonti (chętnie brylującą w mediach) gra tu pierwsze skrzypce. Hołdując zasadzie, że im większa afera, tym lepsza sprzedaż (sam byłem ofiarą manipulacji tej gazety, więc wiem o czym piszę). Bo zwróćmy uwagę dokąd akurat udała się Matka gotowa na aborcję? Do szpitala Świętej Rodziny. Do prof. Bogdana Chazana. Lekarza, którego poglądy są znane, bo zgodne z Ustawą Zasadniczą, czyli pkt 53 Konstytucji. Nigdy ich nie ukrywał. Wręcz przeciwnie. Dlaczego tam skierowała swoje kroki? Może poradziła jej Pani Rigamonti, żeby mieć temat?
Podejrzewam, że sytuacje tego rodzaju dzieją się w różnych miejscach i szpitalach, bo nie ma takiego przymusu i prawa, żeby zmusić lekarza do zabicia dziecka. A tak to definiuje prof. Chazan. AUTORYTET. Bo kto ma być w tym temacie autorytetem jak nie światowej sławy Profesor?
Jesteśmy świadkami świadomego przeciągania opinii publicznej przeciw uczciwości, zdrowemu rozsądkowi, sumieniu, przeciw autorytetom, wiedzy i kompetencji. Profesor Chazan nikogo nie obraził, służył pomocą wiekszą niż kto inny mógł oferować. Diagnoza tego przypadku manipulacji jest jedna: zamiast stawiać pomniki takim ludziom jak Profesor, zaczynamy do nich strzelać.

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#30 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 12:59

Ja bym nie potrafiła pozbyć się ,,nowo poczętego życia'',mimo wad wrodzonych.

ja bym nie mogła żyć ze świadomością, że przyczyniłam się do śmierci dziecka i nie dała mu nawet szansy. Po prostu wolałabym pożegnać się z dzieckiem

A ja nie wyobrażam sobie bycia w ciąży, przez cały czas mając świadomość, że urodzę dziecko, które nie jest w stanie samodzielnie żyć i które umrze niedługo po porodzie. I dlatego nie wyobrażam sobie, żeby ktoś odmówił mi w takiej sytuacji mojego prawa do wyboru. Nie każdy przecież korzystać z niego musi, ale wydaje mi się, że to powinna być indywidualna sprawa sumienia - kobiety, a nie lekarza.

#31 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 13:06

Powinien dalej to robić bez najmniejszych oporów?c z hipokryzją 
powinien skończyć z hipokryzją i graniem męczennika. 

Poza tym, wszyscy jego obrońcy jako główny argument podają, że Ci, którzy piętnują jego zachowanie mają mu za złe to, że nie wykonał aborcji. Tymczasem z tego co obserwuję, większość ludzi ma mu za złe to, ze stawia sie ponad prawem. Że odebrał kobiecie możliwość wyboru. I tak, póki same nie bedziemy w jej sytuacji nie mamy prawa jej osądzać czy mówić co byśmy zrobiły na jej miejscu. Bo i te z nas, które sie zarzekają, że nigdy w życiu i te, które twierdzą, że tak od razu, nikt nie wie, czy nagle nie zmieni zdania. Pod wpływem hormonów, rodziny, lekarza, czy czegokolwiek innego. Ludzie różnie reagują na takie sytuacje i nawet jeśli uważamy, że znamy sie idealnie i nic nas nie zaskoczy, czasem moze sie okazać wręcz odwrotnie. I w takim momencie każda z nas będzie chciała trafić na lekarza, który nie bedzie jej utrudniał podjęcia lub realizacji decyzji. Utrudniał, a Chazan ją uniemożliwił. Szkoda, że nie mogę mu życzyć przeżycia tego samego, co przeżyła ta kobieta, bo z chęcią bym to zrobiła <bezradny>

Medycyna się rozwinęła, jasne. Tylko, że gdyby nie to, żadna kobieta nie miałaby dylematu co zrobić z dzieckiem. W większości przypadków płód zostałby sam wydalony przez organizm. Bo natura tak działa <bezradny>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#32 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 17:21

Nie każdy przecież korzystać z niego mus
dokladnie ;-)

wielki obrońca życia lat temu kilkanaście sam wykonywał aborcje i wcale nie miał oporów?
czytałam artykuł , pewien ginekolog smiał sie z takich nawróconych : "wyskrobali " sobie 2 mieszkania w Warszawie , albo wille i teraz sa nawroceni i juz nie robia zabiegów <umieraam>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko