Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

umowa o dzieło a urząd pracy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 23 czerwca 2012 - 20:47

witam
mam bardzo ważne pytanie do poniedziałku muszę wiedzieć co mam zrobić.

Pracuje na umowę o dzieło co miesiąc w dzień wypłaty 10-tego szef daję mi wypłatę i podpisuje umowę o dzieło od do kiedy pracuje...zawsze w ciągu miesiąca popracuje 8 dni do 14..bo zależy ile jest roboty...czekam zazwyczaj na telefon w domu jak jest zamówienie...więcej siedzę w domu niz pracuje..no ale co poradzić, lepsza taka praca niz żadna.Problem jest w tym, że jestem zarejestrowana w urzędzie pracy...w poniedziałek mam podpisać listę, i nie wiem czy się wyrejestrować czy nie.Nie chcę tego robić bo to praca jest sezonowa do września,i wogóle jak mówiłam nie pracuje cały czas...i mam ubezpieczenie a tak to nie będę miała, mam pytanie czy dowiedzą się o tym? będę miała problemy jakieś przez to? wyjdzie no na jaw? np. do urzędu skarbowego przyjdą opłacanie dwie składki przez mojego pracodawce i przez urząd?może tak być??? bo ja się nie znam na takich sprawach.. proszę o odpowiedz.
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#2 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 23 czerwca 2012 - 20:50

ewelina344, ja byłam zarejestrowana i pracowałam nikt nic mi tam nie mówił ...dopiero jak teraz mam umowę i mam ubezpieczenie itp to się wyrejestrowałam ale dopóki nic nikt tam nie gadał to byłam zarejestrowana a skąd weźmiesz ubezpieczenie jak w umowie o dzieło nie masz? także po prostu ja na Twoim miejscu bym milczała.

#3 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 23 czerwca 2012 - 21:02

własnie nie chce się wyrejestrowywać, bo nie bedę miałą ubezpieczenia, które jest bardzo ważne, tylko boje się że to wyjdzie na jaw, i będę płacić kare...bo przecież nie powiem szefowi, że nie chcę umowy bo jestem zarejestrowana bo będzie się bał,a innej umowy nie daję, jak pisałam więcej siedzę w domu niż pracuje..tak więc nie opłaca mi się wyrejestrowywać.

krowka17 a pracowałaś na jakąś umowę/?? czy na czarno??
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 24 czerwca 2012 - 20:42

Jesli masz normalną umowę, tzn. nie pracujesz na czarno musisz to zgłosić i się wyrejstrować. Urząd pracy może dojść i zapłacisz karę. Powinnaś to zrobić po 7 dniach od zmiany statusu z bezrobotnego.

Pracodawca na pewno do skarbówki odprowadzi podatek. Nie może Ci dać umowy zlecenia? Wtedy byś miała ubezpieczenie.

#5 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 czerwca 2012 - 20:49

Powinnaś to zrobić po 7 dniach od zmiany statusu z bezrobotnego.

dokladnie . osobiscie jak mialam taka umowe sie wyrejestrowałam z PUP , był strach bo brak ubezpieczenia, ale wyjscia nie było.

Nie może Ci dać umowy zlecenia? Wtedy byś miała ubezpieczenie.

pewnie na skladke zdrowotna mu szkoda kasy <bezradny></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#6 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 24 czerwca 2012 - 20:57

także po prostu ja na Twoim miejscu bym milczała.

a ja nie....koleżanka dostała karę około 600zł za to,że się nie wyrejestrowała z PUP gdy pracowała na umowie o dzieło,a podobno kara może być wyższa.

ale dopóki nic nikt tam nie gadał to byłam zarejestrowana

a skąd mieli wiedzieć,że podjęłaś pracę skoro tego nie zgłosiłaś?

a skąd weźmiesz ubezpieczenie jak w umowie o dzieło nie masz?

albo umowa o dzieło albo ubezpieczenie niestety <bezradny></span>
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#7 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 24 czerwca 2012 - 21:00

dowiedziałam się, że urząd raczej się nie dowie ze pracuje, ale jeśli będzie kontrola pip to wtedy, sprawdzą i mogę mieć przerąbane...dlatego wole nie ryzykować.kara jest od 500 zł...niby trzeba się wyrejestrować do 7 dni...ale jeśli nawet to zrobię z opóźnieniem( w moim przypadku 3 miesiące) to kara mnie omija,i nie mogą mi już dać kary.
wyrejestruje się mam nadzieje, że przez te parę miesięcy nie bede potrzebowała iść do lekarza, i nic mi się nie stanie.
Mam teraz pytanie, jeśli sama się wyrejestruje bo powiem, że wyjeżdżam za granice i dlatego..to kiedy będę mogła się znowu zarejestrować???kiedy chce?np. po miesiącu?

[ Dodano: 2012-06-24, 22:03 ]

no właśnie nie będą wiedzieć, można milczeć...ale jest ryzyko uda się nie uda, ja tak ciągnę już 3 miesiąc..ale że jutro mam podpisać listę to się wyrejestruje bo pip może skontrolować,w każdej chwili..no ale nie musi, ale nie będę ryzykować.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 czerwca 2012 - 21:08

Mam teraz pytanie, jeśli sama się wyrejestruje bo powiem, że wyjeżdżam za granice i dlatego..to kiedy będę mogła się znowu zarejestrować???kiedy chce?np. po miesiącu?

wpisujesz , ze podjełas prace i dlatego sie wyrejestrujesz. mozesz szubko znow sie zarejestrowac, ja po 2 miesiacach sie zarejestrowałam.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#9 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 24 czerwca 2012 - 21:40

Nie musisz ściemniać. Znalazłaś pracę i już.

Niby by się nie dowiedzieli...jakież było moje zdziwienie, gdy byłam w Zusie i nie musiałam nic podawać, bo mieli moje dane z UP... Wszystkie te instytucje ze sobą współpracują.

#10 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 24 czerwca 2012 - 21:51

no właśnie nie będą wiedzieć, można milczeć...ale jest ryzyko uda się nie uda, ja tak ciągnę już 3 miesiąc..ale że jutro mam podpisać listę to się wyrejestruje bo pip może skontrolować,w każdej chwili..no ale nie musi, ale nie będę ryzykować.

Zadałam to pytanie krowce,bo zrozumiałam,że skoro jej nikt w UP nie powiedział o wyrejestrowaniu się to nic nie wspomniała o podjętej pracy. Dlatego zapytałam skąd mieli wtedy o tym wiedzieć.
Pamiętam,że u koleżanki taki "przekręt" wyszedł po czasie. Nie jestem teraz w stanie powiedzieć jak,czy przy rozliczeniu z US czy była kontrola,ale wpadła. I jej też wtedy radzono,że to nie wyjdzie :-/
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#11 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 12:46

ja mając umowę zlecenie tylko raz poszłam na to spotkanie co trzeba chodzić co miesiąc a potem już nie poszłam i sami mnie wyrejestrowali teraz jak bym straciła prace to mogłabym się zarejestrować znów bo 3 miesiące minęły .

#12 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 19:31

wyrejestrowałam się, na razie będę bez ubezpieczenia.trudno
Dołączona grafika
Dołączona grafika