Współcześnie apostazja rozumiana jest jako świadome, dobrowolne i publiczne wyrzeczenie się przynależności do Kościoła rzymskokatolickiego (najczęściej).
Jak się wypisać:
Konferencja Episkopatu Polski 29 września 2008 ustaliła zasady przeprowadzania aktu apostazji przez obywateli Polski. W myśl tych zasad apostazja dokonywana na terenie diecezji polskich dla swej skuteczności musi być złożona w formie własnoręcznego oświadczenia złożonego na ręce proboszcza miejsca zamieszkania w obecności dwóch pełnoletnich świadków. Do wniosku należy także dołączyć akt chrztu. Nie mają mocy prawnej apostazje składane przez Polaków składane poza Polską (np. w Niemczech i Austrii) co prowadzi do paradoksów, że Polak mieszkający na stałe w Niemczech nie jest tam katolikiem, a w Polsce może nim być. Jedynym dokumentem potwierdzającym apostazję jest obecnie akt chrztu z odpowiednią adnotacją, poświadczającą apostazję.
Apostazję natomiast formalizuje prawnie wpis do księgi chrztu o dokonanym akcie.
Konsekwencje:
Apostazja automatycznie powoduje ekskomunikę. Apostata pozbawia się tzw. życia sakramentalnego, ewentulanych lub posiadanych kościelnych urzędów, godności, przywilejów itp. Ponieważ apostazja ma formę publiczną, przywrócenie stanu poprzedniego należy do gestii ordynariusza diecezji, który określa ewentualne kary i formy pokutne. W wyjątkowych sytuacjach prawo to przysługuje każdemu biskupowi w akcie spowiedzi.
apostazja.pl
Dla KK każdy ochrzczony to katolik, nie ważne czy wierzy czy nie wierzy, a może wierzy, ale nie w kościół jako taki tylko w samego boga. W każdym razie myślę o apostazji od dłuższego czasu, bo nie chcę swoją osobą podwyższać statystyk kościoła pt. ilu to my mamy w Polsce wiernych
Osobiście niestety nie znam nikogo kto by się z kościoła wypisał i nie wiem jak to ugryźć. Wolałabym się wszystkiego dowiedzieć z jakichś normalnych źródeł niż iść do proboszcza z prośbą o ułatwienie mi tego
I w sumie trzyma mnie tylko jedna rzecz od wypisania się, mianowicie kwestia pogrzebu, bo doczytałam się tylko, że na moim pogrzebie nie będą odprawiane katolickie rytuały