Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Pary mieszane

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#21 kasia69

kasia69
  • Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 10:39

w ten sposób będzie znała dwa :) i nie wydaje mi się, że będzie je myliła.

owszen np moj syn zna oba jezyki,ale poniewaz wie ,ze ja znam wloski,odpowiada mi po wlosku,bo idzie na latwizne

#22 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 13:34

odpowiada mi po wlosku,bo idzie na latwizne

no własnie, idzie na łatwiznę, ale wie, że odpowiada Ci w innym języku. więc ich nie myli, woli po prostu posługiwać się włoskim.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#23 kasia69

kasia69
  • Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 01 września 2007 - 10:58

no własnie, idzie na łatwiznę, ale wie, że odpowiada Ci w innym języku. więc ich nie myli, woli po prostu posługiwać się włoskim.

no wlasnie,ale jak to zrobic ,zeby ze mna uzywal czesciej polskiego

#24 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 01 września 2007 - 21:29

ale jak to zrobic ,zeby ze mna uzywal czesciej polskiego

tego to nie wiem <bezradny></span> a jesteś konsekwentna, zawsze mówisz do niego po polsku? moja ciotka mieszka w Stanach, oboje rodzice Polacy, młody urodził się w Stanach i nie chce mówić po polsku, ale to mnie nie dziwi, bo nawet rodzice do niego po angielsku mówią :roll:

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#25 paulledda

paulledda
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 03 września 2007 - 14:18

no wlasnie,ale jak to zrobic ,zeby ze mna uzywal czesciej polskiego

sprobuj ignorowac go jesli mowi do ciebie po wlosku i reaguj wtedy gdy sie zwraca do ciebie po polsku. mow mu ze go nie rozumiesz... musisz probowac... i byc wytrwala

[ Dodano: 2007-09-14, 17:30 ]
wiecie co moja dzidzia powiedziala swoje pierwsze zdanie! po polsku! ale sie ciesze! :mrgreen: :mrgreen:
Dołączona grafika

#26 smerfetkahh

smerfetkahh
  • Użytkownik
  • 1 292 postów

Napisano 20 października 2007 - 00:11

Moj maz prawie od urodzenia mieszka w Niemczech,ale stwierdzilismy,ze oboje bedziemy mowic po polsku a niemiecki sam sie nauczy z bajek albo jak pojdzie do przedszkola.
Mojej kolezanki cörka nie chce mowic po polsku poniewaz oboje wiecej rozmawiali po niemiecku i teraz maja problemy bo nie potrafi sie dogadac z babcia rozumie wszystko,ale odpowiada po niemiecku a babacia nie rozumie :-/
Ciekawe jak bedzie z moim :?:

#27 bibi

bibi
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 24 października 2007 - 21:50

miałam podobny problem bo mój maz też jest włochem. Nasz synek ma 4 latka i świetnie radzi sobie w obu jęzkach. Mąż i jego rodzina mówia doniego po włosku no i do okoła słyszy włoski. Ja mówie do niego tylko po polsku. Mały ma bardzo częste kontakty z polakami bo sporo ich tu u nas w mieście mieszka. Na początku tez mieszał oba jezyki ale juz sie tego oduczył.
Dołączona grafika

#28 milli

milli
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 12 maja 2008 - 14:52

My tez niedlugo bedziemy malzenstwem mieszanym. Ja polka, on-chorwat. Porozumiewamy sie po angielsku. Na razie dzieci sa jedynie w planach ale juz postanowilismy ze ja bede mowila do dziecka tylko po polsku, a on po chorwacku. Czy jezeli miedzy soba bedziemy dalej rozmawiali po angielsku to dziecko tego jezyka sie rowniez nauczy? Jak bedzie starsze to bedzie ogladalo bajki, filmy tylko w tym jezyku. ale zanim to nastapi dobrze by bylo zeby dziecko bylo juz z tym jezykiem osluchane.
Live as you will die tommorow Dream as you will live forever

#29 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 12 maja 2008 - 17:12

no to bardzo mozliwe ja mieszkam w berlinie i tutaj pracuje poznalam kiedys wlocha ktory ma zone polke i urodzil im sie synek wtedy mial 5 lat mama mowila tylko po polsku do niego chociaz znala i nie miecki i wloski tata mowil po wlosku a w przedszkolu i w tv po niemiecku, wiec maly na poczatku puszczal wiazanki typu "Papa jedziemy nach Hause fritki jesc" albo "ich fahre do babci in Polen" ogolnie umial juz w wieku 5 lat te 3 jezyki troche mu sie mieszalo ale mysle ze troche czasu i wszystko sie pouklada maluchowi w glowce byle zeby mial z kim gadac w tych jezykach

#30 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 13 maja 2008 - 14:32

Papa jedziemy nach Hause fritki jesc

a to dopiero poliglota maly :-P
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#31 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 14 maja 2008 - 16:49

no ja juz tak nie pamietam dokladnie co tam jeszcze bo gadal jak najety ale mozna bylo sie usmiac taki bystry maluch... :mrgreen:

#32 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 19 sierpnia 2008 - 15:34

Ja uważam ze gdy jest mozłiwośc to powinno się w takich parach uczyć 2 jezyków - nie chodzi o sam fakt że kiedyś się one przydadza ale również o to że dobrze by było aby rodzice znali obie kultury rodziców (a język to tez kultura) :) bo to wkońcu pół polak ;-) ;)

Mam znajomą co mieszka w Austrii ma dziewczynke która ma 8 lat i chodzi do szkoły angielskiej- dziewczynka w wieku 8 lata swietne włada w 3 jezykach :) a to nawet w pracy kiedyś będzie wielkim atutem :)
Już nie panna a żona :*

#33 EveC

EveC
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 14:33

bardzo dobrze robisz, dziecko szybko przyswaja i szybciutko pochłonie oba języki:) lepiej dla niego;) a język włoski brzmi cudownie :-) zawsze chciałam się go nauczyć, ale jakoś nigdy czasu nie było , a jak był czas to inne wydatki :-/ a szkoda ;-)
Dołączona grafika

#34 Sabrosa

Sabrosa
  • Użytkownik
  • 344 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 12:48

Mój synek ma prawie 3 latka mieszkamy w Szkocji, rodzice są Polakami ale zostaniemy tu na stałe. Stwierdziliśmy, że w domu mówimy po Polsku a po za domem po angielsku. Mały ma iść do przedszkola całkiem niedługo więc tam będzie się uczył języka. Myślicie, że powinnam w domu też używać "obcego" języka? Oboje z mężem chcemy by synek znał j.polski, zamierzamy uzbroić się w polskie książki i montować je mu do główki. Co by nie zapomniał kim jest :-)

#35 Jacqueline

Jacqueline
  • Użytkownik
  • 1 963 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 13:36

Ja myślę, że w domu powinniście używać języka polskiego, dla zabawy lub nauki dziecka mówcie od czasu do czasu po angielsku, mała lekcja dla wszystkich :)
Moi znajomi mają synka, który rozumie lepiej po angielsku niż po polsku, dziecko ma 2 latka. Uważam że to dobrze, ale dziecko powinno też znać swój ojczysty język.

#36 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 13:43

Sabrosa, moja ciotka jest w podobnej sytuacji. ma 2 chłopców ... w domu rozmawiają tylko po polsku. na początku jak dzieci sie uczyły mówić, było ciężej, ale angielski wprowadzili dopiero jak dzieciaki miały około 3 latek i uczyły sie angielskiego tak jak sie uczy języka obcego - pobierały normalne lekcje ;-)
oni w ogóle wychodzą z założenia ze po co mówić w domu po angielsku skoro z angielskim dzieci mają stycznośc na codzień, z polskim nie ... jeżeli wyeliminujemy go z domu - nie bedą umiały sie nim posługiwać

w tym momencie chłopcy są dwujęzyczni (jeden ma teraz 14 lat, drugi 8)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#37 Sabrosa

Sabrosa
  • Użytkownik
  • 344 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 13:46

Boję się, że z czasem mały mi strzeli focha po co mu polski skoro mieszka gdzie mieszka. Oby mi argumentów starczyło. Już pomału zaczynam mu robić listę lektur. Jak na razie przerabiamy Tuwima :mrgreen:

#38 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 14:03

po co mu polski skoro mieszka gdzie mieszka.

dlatego, że jest Polakiem ;-)
Nie mówcie w domu w ogóle po angielsku
Jak idziecie z domu czy cuś to też nie (tzn między sobą)
On jest Polakiem i powienien być tego w 100% świadomy i powinien dobrze znać swój język

I dobrze by było tak jak niedoceniona mówi, niech się nauczy mówić (po polsku) i dopiero potem dodać angielski jako dodatek > potem w codziennym życiu będzie się z nim przecież stykał ciągle, także się nauczy
nie ma mnie tu i nie będzie.

#39 Sabrosa

Sabrosa
  • Użytkownik
  • 344 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 14:08

nie lubię mówić do niego inaczej niż po polsku do męża też, takie jakieś 'obce' mi się to wydaje <bezradny></span>

#40 latarniczka

latarniczka
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 07 lipca 2009 - 23:46

siostra ojca mojego syna jest Polką, jej maż Francuzem. On chciał i nauczył się po polsku, w domu mówią po polsku, dzieci są dwujęzyczne bo w szkole i na ulicy mówią po francusku. Czasem im się miesza i zaczynają się kłócić po polsku a potem przechodzą na francuski :D ale ogólnie radzą sobie świetnie :)