Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Pary mieszane

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 paulledda

paulledda
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 12 sierpnia 2007 - 20:42

czesc! mam 20-miesieczna coreczke... mieszkamy na sardynii moj maz jest wlochem... waszym zdaniem w jakim jezyku powinno sie mowic do dziecka? ja mowie po polsku maz po wlosku... spotkalam sie z duzym zdziwieniem ze strony osob trzecich... ja uwazam ze dobrze robie a wy?

#2 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 12 sierpnia 2007 - 20:50

ja uwazam ze dobrze robie a wy?

Oczywiscie ze dobrze! A czego niby mialabys nie mowic do swojego dziecka w swoim ojczystym jezyku? :roll:

Po pierwsze to zawsze bedzie czlowiek, ze tak powiem po czesci polak, wiec jesli kiedys zechce przyjechac do polski to bedzie juz znal jezyk. Po drugie jak porozumie sie kiedys z rodzina w PL? moge tak wymieniac i wymieniac :roll:

Znam z wlasnego doswiadczenia, bo mam znajomych ktorzy, powiedzieli ze ich syn raczej nie bedzie sie uczyl polskiego bo i po co? (ma z 8 lat) :roll: sa dumni ze dzis po 2 latach zapomina polski <bleee></span> <umieraam></span> zapomina badz nie zdarzyl sie go nauczyc...dla mnie to smieszne...ciekawe jak beda sie za pare miesiecy do niego odzywac jak sami ledwo kumaja ;-)
Drudzy jednak postanowili zapisac corke do polskiej szkoly zeby szlifowala jezyk i sie go nauczyla :-)
Ja obobiscie tez nie wyobrazam sobie zebym w przyszlosci nie mowila do swojego dziecka po polsku :-| :-|

#3 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:20

Ja uważam podobnie do madzi - dziecko par mieszanych powinno znać oba języki. A to nawet też nie chodzi o to czy powinno czy nie. Ale gdy będzie małe i od dziecka będzie słyszało oba języki, to będzie po prostu dzieckiem dwujęzycznym no i to go już stawia w lepszej pozycji niż inne dzieci, które drugiego języka zaczną się uczyć dopiero w szkole.
A poza tym - dziecko powinno umieć porozumiewać się z rodziną obojga rodziców ;)
Ja raczej nie będę w takiej sytuacji, ale gdybym była to na pewno chciałabym móc porozmawiać z dzieckiem po polsku. Chociaż z doświadczenia wiem, że czasami dzieci nie chcą mówić w tym "drugim" języku ( tzn chcą tylko mówić w tym języku jaki obowiązuje w miejscu w którym mieszkają - tak w końcu porozumiewają się z rówieśnikami), ale warto o to walczyć :D

#4 Amelia

Amelia
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 21 sierpnia 2007 - 10:00

ja również jestem zdania, że dziecko winno mówić w 2 językach, i to nie tylko dlatego że rodzice są dwujęzyczni, ale także dlatego, że znając od niemowlaka 2 języki będzie mu po prostu łatwiej w życiu:)

#5 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 21 sierpnia 2007 - 10:18

Tylko trzeba umiejętnie dziecko tych języków nauczyć. Znam taką parę, które własnie wychowuje dziecko w dwóch językach (polski - angielski) i maluchowi w pewnym momencie wszystko zaczęło się mieszać. Zdania w stylu "podaj mi ball" albo "switch off światło" były u niego na porządku dziennym ;)

#6 kasia69

kasia69
  • Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 21 sierpnia 2007 - 15:44

Tylko trzeba umiejętnie dziecko tych języków nauczyć. Znam taką parę, które własnie wychowuje dziecko w dwóch językach (polski - angielski) i maluchowi w pewnym momencie wszystko zaczęło się mieszać. Zdania w stylu "podaj mi ball" albo "switch off światło" były u niego na porządku dziennym ;)

no wlasnie ,ja mam taki problem.Mam dwojke dzieci:7letnia dziewczynke,ktora niestety po polsku zna tylko kilka slow i 3,5letniego chlopca ,ktory polski rozumie, --><bezradny></span>

#7 paulledda

paulledda
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 21 sierpnia 2007 - 21:26

moja dzidzia ma tylko 20 miesiecy wiec trudno mi powiedziec jak bedzie mowic... ale napewno rozumie w obu jezykach... mowi jeszcze malo, miesza polski i wloski... ale wiem ze z czasem bedzie je rozrozniac... widze po dzieciach moich kolezanek... chlopcy maja po 4 i 5 lat... mowia i rozumieja w obu jezykach... mamy polki mowia do nich po polsku a tatusiowie wlosi po wlosku...bez rzadnego specjalnego uczenia, dzieci wladaja 2 jezykami i przestawiaja sie z jednego na drugi w zaleznosci z kim rozmawiaja... wazne jest jedno:dziecko musi slyszec oba jezyki... ja do mojej malej mowie tylko po polsku, nawet przy mezu i tesciach (przy wszystkich)... potem tlumacze im co powiedzialam jesli chca wiedziec :) (musze przyznac ze w ten sposob takze moi tesciowie nauczyli sie pare slowek po polsku :mrgreen: )
Dołączona grafika

#8 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 25 sierpnia 2007 - 23:02

paulledda, i bardzo dobrze robicie :) dla dziecka to od razu lepszy start :!: my z małżem już dziś się zastanawiamy jak robić, jak już się cosik nam urodzi, żeby umiało i po angielsku szybko mówić (oboje b. dobrze znamy angielski). trzeba z wyczuciem, żeby nie mieszać dwóch języków (w rodzinie wszyscy polskojęzyczni), żeby to nie było w formie nudnej nauki, wyobrażam sobie to tak, ot, idziemy na spacer i mówię: jaki to kolor? czerowny. czerwony kwiatuszek. czyli red flower. itp. coś w tym stylu. rozumiecie? ;-) ;>

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#9 Ko.

Ko.
  • Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 26 sierpnia 2007 - 19:29

Pary mieszane powinny mowic w ojczystych jezykach do swojego dziecka. Najlepszy efekt da tylko i wylacznie konsekwencja. Dziecko nie bedzie mialo wiekszych problemow z odroznianiem jezykow - znam temat z "wlasnego podworka". ;-)
"Z życiem jest jak z sukienką : można mieć bogate i kolorowe, a jednak je zmarnować, można też mieć życie zwyczajne i nosić sie z klasą" .

#10 Ananas

Ananas
  • Użytkownik
  • 660 postów

Napisano 26 sierpnia 2007 - 19:36

mow po polsku i po wlosku, niech dziecko od malenkosci uczy sie jezyka :)
ja osobiscie bym tak zrobiła :)

#11 Ko.

Ko.
  • Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 26 sierpnia 2007 - 19:52

mow po polsku i po wlosku

Nie. Matka powinna mowic po polsku, a ojciec po wlosku. Z prostej przyczyny - dzieci nie maja umiejetnosci rozpoznawania jezykow , dlatego rodzice musza zachowac konsekwencje i nie mieszac jezykow, by tym samym nie namieszac dzieciom w glowie. Dzieci nie maja umiejetnosci abstrakcyjnego myslenia, to rodzice okreslaja im normy i zasady, konsekwentnie dozac do celu - tak w wychowaniu jak i nauce jezykow.
"Z życiem jest jak z sukienką : można mieć bogate i kolorowe, a jednak je zmarnować, można też mieć życie zwyczajne i nosić sie z klasą" .

#12 paulledda

paulledda
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 27 sierpnia 2007 - 14:12

mow po polsku i po wlosku, niech dziecko od malenkosci uczy sie jezyka :)
ja osobiscie bym tak zrobiła :)

wiesz co, bardzo trudno mowic do wlasnego dzieciatka w obcym jezyku (przynajmniej dla mnie) kazda matka ma swoje slowka, zdrobnienia, ktore sobie wymysla dla swojej pociechy
po wlosku nie umiem wyrazic milosci tak jak po polsku... dlaczego mam sie zastanawiac przez pol godziny co chce do niej powiedziec jak moge to zrobic spontanicznie i lepiej po polsku... zdarza mi sie uzywac czasami obydwu jezykow jak jej cos tlumacze, ale wole jednak po polsku... zobaczymy co z tego wyjdzie :-D
Dołączona grafika

#13 kasia69

kasia69
  • Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 27 sierpnia 2007 - 14:43

wiesz co, bardzo trudno mowic do wlasnego dzieciatka w obcym jezyku (przynajmniej dla mnie)

moze w moim przypadku jest nieco inaczej,bo moje dzieci urodzily sie po 7 latach pobytu we wloszech,kiedy ja na codzien mowilam tylko po wlosku

#14 paulledda

paulledda
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 27 sierpnia 2007 - 14:48

wiesz co, bardzo trudno mowic do wlasnego dzieciatka w obcym jezyku (przynajmniej dla mnie)

moze w moim przypadku jest nieco inaczej,bo moje dzieci urodzily sie po 7 latach pobytu we wloszech,kiedy ja na codzien mowilam tylko po wlosku

ja na codzien tez mowie tylko po wlosku... ale z moja coreczka porozumiewamy sie w moim ojczystym jezyku
Dołączona grafika

#15 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 27 sierpnia 2007 - 15:09

ja na codzien tez mowie tylko po wlosku... ale z moja coreczka porozumiewamy sie w moim ojczystym jezyku

no a ojciec? to włoch? bo nie wiem. w jakim języku On mówi do małej?

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#16 paulledda

paulledda
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 27 sierpnia 2007 - 15:45

tak jest wlochem i mowi do niej po wlosku...
Dołączona grafika

#17 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 12:06

tak jest wlochem i mowi do niej po wlosku...

no i b.dobrze. Mąż po włosku, Ty cały czas mów po polsku, więc mała będzie odróżniała, że język mamy, to jeden język, a język taty, to drugi. i w ten sposób będzie znała dwa :) i nie wydaje mi się, że będzie je myliła.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#18 Ko.

Ko.
  • Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 12:12

nie wydaje mi się, że będzie je myliła.

Nie bedzie . Jesli rozwija sie prawidlowo, to nawet trzeci jezyk, w ktorym mowilaby inna osoba np niania, nie przeszkodzilby w odroznianiu ich . Problem pojawia sie tylko przy nieprawidlowym rozwoju np pewnym opoznieniu lub klopotach z mowa czy sluchem , oraz przy niekonsekwencji rodzicow tzn mieszaniu jezykow.
Opiekowalam sie dziecmi w Szwajcarii u par mieszanych, zadne z dzieci nie mialo klopotow z nauka dwoch a nawet trzech jezykow. Tam, to calkiem normalne, ze w wieku 5 lat, dzieci potrafia poslugiwac sie plynnie minimum dwoma jezykami. Dlatego ja ze swoim wlasnym bobasem, chce zastosowac te metode , mimo ze oboje z ukochanym jestesmy tej samej narodowosci.

#19 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 29 sierpnia 2007 - 14:52

Dlatego ja ze swoim wlasnym bobasem, chce zastosowac te metode , mimo ze oboje z ukochanym jestesmy tej samej narodowosci.

to kto będzie mówił po Polsku a kto w drugim języku? :)

#20 Ko.

Ko.
  • Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 08:08

Marcin bedzie mowil po polsku, ja po angielsku.