Czy zdarza Wam sie słuchać poezji śpiewanej.Jakich wokalistów moglibyście polecić?
Sama słuchałam kiedyś Starego Dobrego Małżeństwa i Michała Bajora.
Poezja spiewana
Rozpoczęty przez viola, 16 sty 2012 10:28
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 stycznia 2012 - 10:28
Napisano 16 stycznia 2012 - 17:32
Kiedyś słuchałam bardzo dużo, teraz już sporadycznie, ale czasem przychodzą takie dni, kiedy odświeżam sobie zapomniane i zakurzone płyty/foldery, do których sentyment mam ogromny
Pierwszą i największą miłością pokochałam Turnaua, za sprawą najprawdopodobniej mojego taty, który odkąd pamiętam słuchał go zawsze w domu. Podobno w dzieciństwie uwielbiałam śpiewać jego piosenki - szczególnie w kościele
Bardzo lubię go do dziś, choć ostatnie płyty o wiele mniej, niż poprzednie.
SDM oczywiście - do nich miłość zaczęła się z kolei od natknięcia się gdzieś kiedyś dawno na wiersze Stachury. Kiedy dowiedziałam się, że funkcjonują w formie piosenek, musiałam posłuchać natychmiast
Słuchałam trochę Raz Dwa Trzy, choć tu też przodował raczej mój tata, który Nowaka uwielbia.
No i jest jeszcze taki znajomy zespół z mojego miasta, którego kiedyś lubiłam słuchać i którego piosenki bardzo, ale to bardzo kojarzą mi się z pięknymi czasami młodości
i licealnymi imprezami przy ognisku
Pierwszą i największą miłością pokochałam Turnaua, za sprawą najprawdopodobniej mojego taty, który odkąd pamiętam słuchał go zawsze w domu. Podobno w dzieciństwie uwielbiałam śpiewać jego piosenki - szczególnie w kościele
SDM oczywiście - do nich miłość zaczęła się z kolei od natknięcia się gdzieś kiedyś dawno na wiersze Stachury. Kiedy dowiedziałam się, że funkcjonują w formie piosenek, musiałam posłuchać natychmiast
Słuchałam trochę Raz Dwa Trzy, choć tu też przodował raczej mój tata, który Nowaka uwielbia.
No i jest jeszcze taki znajomy zespół z mojego miasta, którego kiedyś lubiłam słuchać i którego piosenki bardzo, ale to bardzo kojarzą mi się z pięknymi czasami młodości
Napisano 16 stycznia 2012 - 17:46
Grzegorz Turnau,jeśli sie nie mylę,bo tak chyba miał na imię kiedyś słyszałam jego piosenkę,,Miedzy ciszą a ciszą'',rewelacyjny utwór.
Napisano 19 stycznia 2012 - 11:54
U mnie na komputerze można znaleźć różne zespoły i wykonawców tego (lub zbliżonego gatunku)
SDM oczywiście to jest klasyka, uwielbiam ich słuchać w różnym nastroju
Kaczmarski, Krzysztoń, Turnau - raczej na melancholijny nastrój ale nie tylko...
O tematyce 'górskiej' : Dom o zielonych progach, Wolna Grupa Bukowina - też można chyba zaliczyć do tego gatunku
- polecam
SDM oczywiście to jest klasyka, uwielbiam ich słuchać w różnym nastroju
Kaczmarski, Krzysztoń, Turnau - raczej na melancholijny nastrój ale nie tylko...
O tematyce 'górskiej' : Dom o zielonych progach, Wolna Grupa Bukowina - też można chyba zaliczyć do tego gatunku
Napisano 19 stycznia 2012 - 16:54
Mnie ostatnio przyjaciółka zaraziła zespołem zKrakowa ( bodajże), nazywają się Duch i śpiewają teksty poetów przeklętych, między innymi Wojaczka.
Jak dla mnie coś wspaniałego
Jak dla mnie coś wspaniałego
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 19 stycznia 2012 - 17:22
Turnaua uwielbiam
mam pare płytek, na koncerty chadzałam, kwiaty wreczałam
a pozatym lubie tez Grechute, Bajora :->
Kiedys słuchałam nałogowo, teraz - jak mam nastroj.
a pozatym lubie tez Grechute, Bajora :->
Kiedys słuchałam nałogowo, teraz - jak mam nastroj.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim