Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Karmienie piersią.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 17 czerwca 2016 - 17:27

Wiem, że jeżeli będę wychodzić w miejsce publiczne, to te mleko odciągnę. Jeżeli wyjdę do rodziny/znajomych to dziecko nakarmię w drugim pomieszczeniu.

Ja generalnie też tak myślę. Ale wydaje mi się, że mogą być sytuacje, kiedy to będzie niemożliwe albo trudne. I wtedy będzie trzeba na szybko inaczej temat ogarnąć.

Myślę, że porównywanie karmiącej kobiety do dojnej krowy jest po prostu nie na miejscu.

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#22 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 17 czerwca 2016 - 18:29

Myślę, że porównywanie karmiącej kobiety do dojnej krowy jest po prostu nie na miejscu.
Wg mnie nie, może trochę to dosadne, ale takie jest moje zdanie :) Oczywiście szanuję także inne opinie, każdy robi i uważa, jak czuje i co ma w sercu. :)

Ale wydaje mi się, że mogą być sytuacje, kiedy to będzie niemożliwe albo trudne. I wtedy będzie trzeba na szybko inaczej temat ogarnąć.

Dlatego ja na takie sytuacje będę miała odciągnięte mleko- przecież wiem, że będę wychodzić z domu, więc albo wyjdę po nakarmieniu, albo po przygotowaniu mleka :)

No, ale to moje zdanie, każdy ma prawo do swojego oczywiście :) 

Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#23 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 17 czerwca 2016 - 18:55

Dlatego ja na takie sytuacje będę miała odciągnięte mleko- przecież wiem, że będę wychodzić z domu, więc albo wyjdę po nakarmieniu, albo po przygotowaniu mleka

też tak sądzę, że w pewnym stopniu da się to 'zaplanować'

Pewnie jeśli nie miałabym możliwości zrobienia tego nigdzie indziej i karmienie byłoby konieczne to bym to ostatecznie zrobiła. 

#24 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 17 czerwca 2016 - 19:07

No ja napewno też bym dziecka głodnego nie zostawiła, ale mam nadzieję, że uda mi się tego uniknąć.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#25 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 17 czerwca 2016 - 21:00

Karmienie piersią w miejscach publicznych również mi nie odpowiada.

Nieważne czy coś widać czy nie, po prostu mnie się to nie podoba i jestem temu przeciwna.

Uważam, że można się przygotować do karmienia poza domem. Jeżeli dziecko jest już nieco starsze, to zamiast cyca można przygotować słoiczek z gotowym obiadkiem czy jakimś deserkiem (to już po 5. miesiącu).

Przy młodszym niemowlaku mleko można przygotować z mieszanki albo odciągnąć własne - ale tu ostrzegam - nie wiem czy ja miałam takie nijakie cycki  :-P  ale odciągniecie najmniejszej porcji mleka dla noworodka (90 ml) zajmowało mi prawie godzinę! a dla nieco starszego, to już potrzeba 120 czy nawet 150 ml  :-P  ale może to indywidualna sprawa. 

Ja nie jestem przeciw "mm" i myślę, że nic się dziecku nie stanie, jak wypije poza domem mieszankę. 

Ale oczywiście decyzję podejmuje matka, która sama wie co jest dla niej i dla dziecka najlepsze i najwygodniejsze.

#26 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 24 czerwca 2016 - 11:25

@89kasienka89 każdy ma swoje poglądy i nie umniejsza to bycia dobrą matką. Czasem są sytuacje, że naprawdę trzeba teraz już, a odciągnięte mleko np. w upał w butelce się zepsuje (w przeciwieństwie do tego w piersiach).

@madzik :-) jeśli nie ma potrzeby, podawanie mm dziecku może bardzo zaburzyć laktację, a wręcz doprowadzić do zaprzestania karmienia niestety, lepiej nie robić sobie tego na własne życzenie. Poza tym, nie zawsze jest opcja zagotowania wody. Można poszukać naprawdę ustronnego miejsca a np. w cantach handlowych coraz częściej są do tego specjalne pokoje.

Ale oczywiście decyzję podejmuje matka, która sama wie co jest dla niej i dla dziecka najlepsze i najwygodniejsze.

I to jest najbardziej kluczowe zdanie! Zawsze tak powinno być, bez jakichkolwiek osądów

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#27 WiolkaKlaman

WiolkaKlaman
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 28 czerwca 2016 - 12:11

Dokładnie tak jak mówi halynka- lepiej uważać z tym modyfikowanym. Powiem tak wypowiedzi odnośnie tego że nie zawsze da się zaplanować i wcześniej zebrać mleko, wtedy faktycznie trzeba nakarmić dziecko. Zdarzyło mi się tak kiedyś w centrum handlowym- uff na szczęście mieli pomieszczenie dla matek z dziećmi... I nie licząc kilku razy kiedy karmiłam synka w drugim pokoju u znajomych nie pamiętam takich sytuacji. Zrezygnowaliśmy kiedyś faktycznie z wypadu nad morze, bo nie ogarnęłabym tego faktu ale jak już maluch jadł normalne pokarmy- wtedy ruszyliśmy :) Faktycznie trochę trzeba było się nagłówkować, poobliczać kiedy trzeba wracać, kiedy wyjechać żeby nie zaburzyć faz dziecka. Ale jest to możliwe. Szanuję kobiety, które karmią dziecko publicznie i potrafią to robić(znając mnie pół cyca i tak by było widać), ale ja nie dałam rady. 

Ja generalnie też tak myślę. Ale wydaje mi się, że mogą być sytuacje, kiedy to będzie niemożliwe albo trudne. I wtedy będzie trzeba na szybko inaczej temat ogarnąć.

Odnośnie dojnej krowy- to nie było o Tobie, czy innej kobiecie. Tak ja czułabym się karmiąc w miejscu publicznym, podejrzewam dlatego że zawsze byłam wstydliwa. Nie porównuję więc Ciebie, czy innych matek- a samą siebie. Osobę, która pomimo tego że ma wspaniałego synka i bardzo go kocha- chciała zatrzymać też część siebie :) 

#28 minionka

minionka
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 10 lutego 2021 - 13:04

Ja piersią nie karmię bo zwyczajnie nie mogę. Podaję małemu mleko HiPP Combiotik. Z tym mlekiem on spotkał się już w szpitalu i bardzo dobrze je tolerował. Dlatego się na nie zdecydowałam i jestem z niego bardzo zadowolona. W Biedronkach nie ma problemu z dostępnością.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych