Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Awaryjne lądowanie Boeinga 767 na Okęciu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 01 listopada 2011 - 15:51

Dołączona grafika

Chorzewski poinformował, że samolot lądował praktycznie z pustymi bakami. Wcześniej maszyna zrzuciła nadmiar paliwa.
- W związku z tym ryzyko zapalenia się samolotu było niewielkie. Iskry, które było widać w telewizji przy lądowaniu, to normalne tarcie metalu o asfalt. Na pasie była położona "poduszka" ze specjalnej substancji gaśniczej (...); samolot po wylądowaniu, zatrzymaniu został standardowo również polany substancjami gaśniczymi - opowiadał.

Widać było, jak maszyna obniża się stopniowo i przy dużo mniejszej niż zazwyczaj prędkości dotknął polanego pianą pasa. Pojawił się dym, aż w końcu maszyna spokojnie się zatrzymała. Potem nastąpiła błyskawiczna akcja gaśnicza.

Jak podkreślił rzecznik, "cała procedura lądowania przebiegła absolutnie, w 100 proc. prawidłowo". - Mimo że wyglądało to dramatycznie, nikomu z pasażerów nic się nie stało - powiedział.

Boeingiem 767 Polskich Linii Lotniczych leciało 230 osób. Maszyna ponad godzinę kołowała nad Warszawą. Na lotnisku na Okęciu zostały wstrzymane odloty i przyloty. Samoloty skierowano na inne lotniska.

Na miejscu czekały służby ratunkowe i policja. Na pasie do lądowania wylano specjalna pianę, aby maszyna nie zapaliła się. Zamknięto ulice niedaleko Okęcia, w tym Aleja Krakowska do ulicy 17 stycznia do Szyszkowej.

Na ratunek boeingowi poleciały dwa śmigłowce, których piloci mieli sprawdzić z zewnątrz, jak wygląda podwozie. Zdaniem rzecznika lotniska maszyna miała problem z wysunięciem klap na podwoziu i przygotowuje się do lądowania w trybie awaryjnym. Samolot lądował "na brzuchu" od strony Ursusa.

Po ponad godzinie kołowania maszyna wylądowała. Zdaniem świadków widać było dym, jak i również ogień pod silnikami. Całe lądowanie zdaniem świadków przebiegało bardzo "gładko". Pasażerowie opuszczają już samolot za pomocą nadmuchanych rękawów. Na szczęście wszyscy pasażerowie są cali.

Źródło: www.fakt.pl

To było szczęście w nieszczęściu, że nie skończyło się to tragicznie. Piloci spisali się na medal.

#2 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 16:41

Moim zdaniem po wielomiesięcznej krytyce pilotów samolotu lecącego do Smoleńska w końcu nastąpiła sytuacja gdy można powiedzieć,że nasi piloci potrafią jednak zareagować i zapanować nad maszyną.

Brawa dla kapitana Wrony i reszty załogi :-) życzę im żeby już nigdy taka awaria nie nastąpiła ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#3 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 01 listopada 2011 - 17:37

Moim zdaniem po wielomiesięcznej krytyce pilotów samolotu lecącego do Smoleńska w końcu nastąpiła sytuacja gdy można powiedzieć,że nasi piloci potrafią jednak zareagować i zapanować nad maszyną.

O tym samym pomyślałam jak tylko usłyszałam o tym zdarzeniu. Niech tylko znowu powiedzą, że polscy piloci nie są dobrze wyszkoleni... :roll:

#4 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 19:31

Brawa dla kapitana Wrony. Może być z siebie dumny.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#5 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 19:48

Podobno piloci tzw. turystyczni mają zupełnie inne szkolenie niż Ci, którzy pilotowali samolot lecący do Smoleńska. Ci turystyczni przechodzą szkolenia w symulatorach na wypadek takich właśnie sytuacji, czego nie mieli piloci lecący do Smoleńska. Oni są przygotowywani na zupełnie inne zagrożenia. To nie mój wymysł, lecz słyszałam jak około 15 w tvp info wypowiadał się jakiś emerytowany, wielokrotnie odznaczany pilot. A też ciężko mi w to uwierzyć, bo według mnie piloci niezależnie jakiej specjalności powinni takie testy zaliczyć. Sama mam dosyć tematu katastrofy Smoleńskiej, ale dziewczyny wcześniej zarzuciły ten wątek, a ten emerytowany pilot całkiem ciekawie się na ten temat wypowiadał ;-)

#6 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 08:01

No tak, ale lądowanie na płycie, a sytuacja jaka miała miejsce w Smoleńsku to zupełnie różne warunki, więc nie wiem czy aż tak nas to rehabilituje. Oczywiście należy pilotowi pogratulować jego umiejętności- ale moim zdaniem za wiele szumu od razu zrobili wokół tej wiadomości- nic innego nie było widać w stacjach, tylko ten samolot...

#7 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 02 listopada 2011 - 09:06

ale moim zdaniem za wiele szumu od razu zrobili wokół tej wiadomości- nic innego nie było widać w stacjach, tylko ten samolot...

Zgadzam się ale muszą sobie czymś czas na antenie zapełnić nie sądzicie ;) ? Zresztą w Ameryce była podobna sytuacja, gdzieś tam jeszcze też i o tym głośno było- cały świat o tym trąbił, wszystkie telewizje.

Ale trzeba przyznać, ze lądowanie było idealne. pilot naprawdę spisał się na medal...

#8 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 19:16

o tym głośno było- cały świat o tym trąbił, wszystkie telewizje.

O lądowaniu w Polsce też było głośno na świecie ;-)

ale moim zdaniem za wiele szumu od razu zrobili wokół tej wiadomości- nic innego nie było widać w stacjach, tylko ten samolot...

A moim zdaniem dobrze posłuchać optymistycznych wiadomości :-) a wiadomo,że przy większych wydarzeniach temat jest wałkowany dłużej ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#9 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 23:01

Ale trzeba przyznać, ze lądowanie było idealne. pilot naprawdę spisał się na medal...

Dokładnie.
Wiele takich lądowań kończy się katastrofą. Już samo to, że ludzie siedzący w tym samolocie myśleli przez chwilę, że podwozie jednak się wysunęło. Ja byłam w szoku, że taka maszyna może tak wylądować.

GRATULUJE !! :-D :-D
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#10 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 07:16

no i się już tworzy dowcipy
,,startuj i leć jak orzeł , a ląduj jak wrona,,
oraz teorie spiskowe
,,że ktoś coś nagrzebał w stanach , by w tak znamiennym dniu wstrzasnąć nami,,
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#11 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 03 listopada 2011 - 12:18

,,że ktoś coś nagrzebał w stanach , by w tak znamiennym dniu wstrzasnąć nami,,

I znowu się zaczyna :roll:

Niby mają kpt. Wronę zawiesić w PLL LOT żeby sprawdzić czy to było z jego winy. Cóż... tak to w Polsce już jest, że jednego dnia zrobią z kogoś bohatera, a drugiego dnia winnego <bezradny></span>

#12 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 16:30

Słyszałam przed chwilą, że na pokładzie przewożone były podobno relikwie Jana Pawła II i że niebawem prawdopodobnie rozpocznie się procedura mająca na celu udowodnienie tego, że lądowanie było cudem.

#13 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 16:37

Nie chcę nikogo urazić,ale jak dla mnie to już przesada :roll:

JkIEp1.png

#14 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 16:41

Słyszałam przed chwilą, że na pokładzie przewożone były podobno relikwie Jana Pawła II i że niebawem prawdopodobnie rozpocznie się procedura mająca na celu udowodnienie tego, że lądowanie było cudem.

zaraz się przewrócę :shock: :roll:

#15 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 17:31

zaraz się przewrócę

a ja razem z Tobą :lol: no bez jaj proszę państwa <umieraam></span>

w ogóle to okej - wylądował, nikomu się nic nie stało, chwała mu za to, ale to jest jego praca, nie płacą mu tylko za to, że sobie lata i już, musi umieć sobie radzić też w kryzysowych sytuacjach.
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#16 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 03 listopada 2011 - 18:14

"Podobno" nie znaczy "Na pewno" ;-) . A nawet jeśli to może i był to cud, a tego dowiemy się za kilka lat lub dłużej ;-)

#17 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 19:00

Niby mają kpt. Wronę zawiesić w PLL LOT żeby sprawdzić czy to było z jego winy. Cóż... tak to w Polsce już jest, że jednego dnia zrobią z kogoś bohatera, a drugiego dnia winnego <bezradny></span>

podczas dzisiejszej konferencji prasowej podano informację, iż faktycznie nie będzie pilotował przez jakiś czas, ale powód jest inny:

Kapitan Tadeusz Wrona, który mistrzowsko posadził na Okęciu uszkodzonego Boienga 767, do 15 listopada nie zasiądze za sterami samolotów PLL LOT. Jak poinformował rzecznik spółki Leszek Chorzewski, kapitan będzie odpoczywał. Oznacza to, że nie poprowadzi w sobotę lotu innego B767 do Hanoi.
Sam kapitan mówił w środę dziennikarzom o zamiarze lotu do Wietnamu, zastrzegając, że będzie to jednak zależało od komisji badającej awaryjne lądowanie.

Chwila spokoju

Prezes PLL LOT Marcin Piróg mówił w czwartek na konferencji prasowej, że to od kpt. Wrony zależy, kiedy siądzie ponownie za sterami samolotu, ale prawdopodobnie będzie to musiał "trochę odłożyć w czasie". - Kapitan jest wykończony nowymi doświadczeniami medialnymi, zostawiamy to jego decyzji - dodał Piróg.

źródło: tvn24

A nawet jeśli to może i był to cud, a tego dowiemy się za kilka lat lub dłużej ;-)

Ale, że niby skąd się tego dowiemy?

Widziałam to rano przelotem w jakiejś gazecie, ale i tak teraz ze śmiechu oplułam monitor teraz :D
Czego to ludzie nie wymyślą. :lol:
Karatetyka, a kto to ma udowadniać? I jak?

#18 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 03 listopada 2011 - 19:08

Ale, że niby skąd się tego dowiemy?

Śmieję się tylko ;-) . Ale któż to wie. Może za kilka lat w procesie kanonizacyjnym okaże się, że to zaliczą do cudów :-P

podczas dzisiejszej konferencji prasowej podano informację, iż faktycznie nie będzie pilotował przez jakiś czas, ale powód jest inny:

No to mi ulżyło bo już naprawdę myślałam, że jeszcze z niego zrobią winnego co w naszym kraju jest normalne <bezradny></span>

#19 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 20:36

Z tymi relikwiami to sobie jaja robicie? Powiedzcie, że tak... <hepi1></span>

Kapitan Wrona jak dla mnie jest cudotwórcą, ale żadne relikwie mu w tym nie pomagały. Sam musi być niesamowicie uzdolniony w kierunku pilotowania, a dodatkowo świetnie wyszkolony. Zamawiam go na wyłączność na wszystkie trasy, na których się kiedykolwiek znajdę <lol></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#20 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 21:49

Z tymi relikwiami to sobie jaja robicie? Powiedzcie, że tak... <hepi1></span>

<umieraam></span>
Nie no, przesada, ludzie to już przesadzają... jak nie krzyż pod pałacem prezydenckim to reliwkie dowodem cudu :roll: <bleee></span> właśnie to się chce robic jak sie na to patrzy :-P

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>