Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Projekt domu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krissa

Krissa
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 19 października 2011 - 10:14

Cześć

Potrzebuję trochę wsparcia i kilku opinii.

Od dłuższego czasu szykujemy się z mężem do budowy domu. Działka (wjazd od północnego wschodu) już jest od dość dawna, ale parę rzeczy nas wstrzymywało i już po raz kolejny podchodzimy do wybierania projektu.

Założenia są takie: dwie kondygnacje, dach dwuspadowy - jedno i drugie nakazuje plan miejscowy (wyobrażacie sobie? - jest plan miejscowy! nie trzeba walczyć z warunkami zabudowy!), garaż, 3 pokoje, gabinet (nie musi być na parterze), prosta konstrukcja

Tu kilka naszych typów:

Nie mamy niestety bladego pojęcia o tym, jak się mieszka w domu jednorodzinnym i tu pojawia się problem - nie wiemy właściwie, na co zwrócić uwagę, wybierając najwygodniejszy projekt.
Bardzo proszę o wszelkie uwagi (szczególnie krytyczne) na temat tych projektów, zwłaszcza ich funkcjonalności.

Wielkie dzięki
K.

#2 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 19 października 2011 - 16:21

Krissa, na forum nie linkujemy. Szczególnie, gdy są to linki mogące komuś przynieść korzyści a do takich zaliczały się Twoje. Dlatego właśnie zostały usunięte. Proponuję byś wkleiła zdjęcia projektów, które Was zainteresowały a na pewno użytkownicy forum postarają się Wam pomóc w dokonaniu właściwego wyboru
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#3 Krissa

Krissa
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 20 października 2011 - 09:11

I tu mam kłopot, bo nie chodzi o wizualizacje (tu sami mamy jakieś pojęcie, co nas interesuje), ale funkcjonalność, czyli rozkład wnętrz... więc co mam niby wkleić?
Nie chciałam wrzucać wszystkich pracowni, więc wzięłam linki z jednej strony...
Jak niby ma mi ktoś pomóc, skoro nic nie będzie o projekcie wiedział?

W dodatku na wszystkich prawie forach mnie wyganiają. Coś tu jest nie tak.
Jak mówi mój mąż, straszna lipa.

#4 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 20 października 2011 - 09:26

więc co mam niby wkleić?

niby masz wkleić właśnie te rozkłady wnętrz - skopiować na swój pulpit, zesreenować czy cokolwiek i wrzucić tutaj jako załącznik. To nie jest wcale takie trudne to zrobienia :-P
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#5 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 10:23

My projektując nasz dom zwracaliśmy uwagę na to aby był garaż dwustanowiskowy, mały wiatrołap, pokój na dole, duża łazienka na górze, mała na dole i garderoba.
Poza tym wchodził w grę tylko dach dwuspadowy i prosta bryła na planie prostokąta, żadnych balkonów i wielkie okna.
Mimo iż mamy projekt indywidualny projektant się nie popisał i nie wszystko jest tak jak miało być, co wychodzi dopiero teraz jak budujemy.
Będzie wyglądał mniej więcej tak:

Załączone miniatury

• elewacje.jpg

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#6 Modnisia

Modnisia
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 09 stycznia 2013 - 14:52

Nie można publikować zdjęć bez podania źródła, to jest niezgodne z prawami autorskimi.

#7 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 09 stycznia 2013 - 16:45

Nie można publikować zdjęć bez podania źródła, to jest niezgodne z prawami autorskimi.

Chodzi Ci o moje zdjęcie?

Jeśli tak to jak Cię to razi podam:

archiwum prywatne. ;-)

#8 Modnisia

Modnisia
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 09 stycznia 2013 - 19:48

chodzi mi raczej o stosunek administracji do podawania źródła linków.

Bo nie rozumiem czemu mam nie podać źródła strony z której pobrałem zdjęcia itp.

#9 alama

alama
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 18:47

My projektując nasz dom zwracaliśmy uwagę na to aby był garaż dwustanowiskowy, mały wiatrołap, pokój na dole, duża łazienka na górze, mała na dole i garderoba.
Poza tym wchodził w grę tylko dach dwuspadowy i prosta bryła na planie prostokąta, żadnych balkonów i wielkie okna.
Mimo iż mamy projekt indywidualny projektant się nie popisał i nie wszystko jest tak jak miało być, co wychodzi dopiero teraz jak budujemy.
Będzie wyglądał mniej więcej tak:

Ile was taki domek będzie kosztował?

#10 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 19:20

Ale w jakim sensie się pytasz? Chodzi o sam stan surowy, bo wiesz wykończenie to może być różne, można wykończyć za 100 tys a można i za 500 tys.

Jeśli chodzi o stan surowy zamknięty (czyli już z oknami, bramą garażową i drzwiami wejściowymi) to powinniśmy się zmieścić w 170 tys. Z tym, że okna mamy dość drogie, można by je taniej kupić, nawet o 10 tys.

#11 Rika

Rika
  • Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 02 marca 2014 - 17:38

Dziewczyny, żeby nie zaśmiecać i nie tworzyć nowego odświeżam ten temat. Czy jak miałyście projektanta wnętrz to jego "wizja" była dla Was dominująca? Chodzi mi o to w jakim stopniu projekt wnętrza jest architekta, a w jakim nasz własny? Jesteśmy po pierwszej rozmowie i sama nie wiem czy ja mam gust czy jednak nie :)

#12 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 10 marca 2014 - 12:58

Rika Ja uważam że takie wynajmowanie projektanta wnętrz , się nie opłaca dosyć że sporo pieniędzy trzeba .. na takiego wydać i może ta jego porada , nam wcale się nie przydać .. każda z nas jak była mała to bawiła się w dom ... każda z nas marzyła sobie jak kuchnię sobie urządzić itp ... zrobisz jak uważasz nie powiem że każdy projektant jest zły ... zależy chyba na jakiego się trafi  :-) .

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#13 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 10 marca 2014 - 21:21

Ja uważam że takie wynajmowanie projektanta wnętrz , się nie opłaca dosyć że sporo pieniędzy trzeba ..
Przecież nikt nie poświęci swojego czasu i pracy za free :roll: 

Poza tym, przez prawie rok miałam szefową, która poza prowadzeniem sklepu była aranżerką wnętrz i to, co potrafiła wyszperać po sklepach, poukładać w pomieszczeniach, z małych klitek zrobić przestronne pokoje, szczęka nie raz opadała. Nie ma sie co oszukiwać, że ktoś z nas "laików" ma wiedzę i umiejętności równe osobie, która ma wykształcenie, wiedzę i umiejętności a przede wszystkim praktykę i odpowiednie programy do działania. A więcej kosztować nas może nieudany zakup czy nie do końca przemyślany remont niż zainwestowanie w kogoś, kto pomoże nam urządzić mieszkanie z gustem i smakiem a do tego funkcjonalnie. Marzy mi sie mając własne mieszkanie móc sobie pozwolić na taką pomoc. 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#14 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 10 marca 2014 - 22:58

może ta jego porada , nam wcale się nie przydać

Przecież projektanci nie dają porad tylko robią pełne wizualizacje danego pomieszczenia. Zadaniem klienta jest powiedzieć czego się oczekuje, a zadaniem projektanta połączyć to w całość i stworzyć projekt, który będzie nam pasował. W razie czego nanosi się poprawki i powstaje efekt ostateczny, który jest potem dokładnie odzwierciedlony w rzeczywistości.

każda z nas marzyła sobie jak kuchnię sobie urządzić itp

Marzyć to sobie można, a w praktyce wychodzi jak duże pomieszczenie mamy na np. tą kuchnię o której mowa.

z małych klitek zrobić przestronne pokoje

To jest właśnie świetna umiejętność. Bo nie sztuka wywalić wszystkie meble i stwierdzić mam przestronny pokój. Sztuką jest takie wybranie mebli, kolorów ścian i dodatków, żeby w całości tworzyły pomieszczenie przytulne/przestronne/lub co kto woli.

Użytkownik Tilia edytował ten post 10 marca 2014 - 22:59

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#15 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 11 marca 2014 - 09:05

Ja uważam że takie wynajmowanie projektanta wnętrz , się nie opłaca dosyć że sporo pieniędzy trzeba ..

Przecież nikt nie poświęci swojego czasu i pracy za free :roll:
No właśnie, nie ma nic za darmo, projektant też sie z tym nie urodził wydał kase na studia , naukie...

Ale wynajmując go płacimy mu raz! A efekt mamy przeważnie BOSKI! Wymarzony.

I zapłaćmy mu ZAŁÓŻMY (nie wiem ile to może kosztować) 3 tys. tylko za jego czas i prace.

A mówimy mu i ustalamy ,że mamy 20tyś. Tylko na wydanie na mieszkanie. I mamy jakiś już meble lub sprzęty , które trzeba uwzględnić, ale można je przemalować , przestwić, itp. Zazwyczaj takie osoby maja swoje firmy , które zajmują sie całym remontem, podłogi , lazienki, nie trzeba szukać fachowców. I w cenie takie jak "wszedzie" a nawet taniej. 

Każdy projektant uwzględni nasze predyspozycje finansowe i domowe. No pewnie nie zostawi, nas w domu <mieszkaniu> , które nam sie nie podoba lub nas na to nie stać.

Love Love Love

#16 burrtys

burrtys
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 28 października 2014 - 13:18

Ja i mój mąż najpierw myśleliśmy o gotowym projekcie, aż w końcu zdecydowaliśmy się na indywidualny. Nie pożałowaliśmy. Mogliśmy zdecydować o wszystkim.

#17 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 27 grudnia 2016 - 12:52

Ja i mój mąż najpierw myśleliśmy o gotowym projekcie, aż w końcu zdecydowaliśmy się na indywidualny. Nie pożałowaliśmy. Mogliśmy zdecydować o wszystkim.

My również. Taki projekt wychodzi drożej, ale biorąc pod uwagę całość kosztów, jakie trzeba ponieść budując dom, warto zrobić tak, żeby być zadowolonym w 100%.

miałyście projektanta wnętrz

Bardzo mi się marzy, żeby ktoś taki urządził nam dom. Zobaczymy, może uda się chociaż parter.  :->

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#18 jjusti18

jjusti18
  • Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 25 stycznia 2024 - 04:34

Natomiast jak jesteście  być może na  etapie wyposażania domu, to  możecie  zwrócić uwagę na   firmę  maxdesign-meble.eu -  ponieważ u nich możecie  zamówić wyjątkowe  meble  wykonane  między innym  drewna.  Nie  tylko pięknie się prezentują, ale  też  są  solidnie wykonane  z  dbałością o każdy  szczegół.

#19 ChocoBounty

ChocoBounty
  • Użytkownik
  • 297 postów

Napisano 15 lutego 2024 - 18:43

Pamietajcie też o odpowiedniej wentylacji https://nasady-komin...ocynkowana.html

#20 jjusti18

jjusti18
  • Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 28 lutego 2025 - 04:12

Wiecie   dzisiaj  na  rynku jest  wiele  rozwiązań  opcji,  dlatego   według mnie planując  budowę   warto  na  spokojnie się  nad wszystkim się  zastanowić.  Chociażby  warto  wspomnieć o  firmie  Tadeks,   ponieważ   to  dobry  producent domów szkieletowych .  Może taka  opcja  budowy  was przekona?