Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...
Zdjęcie

Diane 35

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#1 Emiliana

Emiliana
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 05 listopada 2007 - 08:04

przewertowałm całą ulotke dotyczącą moich tabletek, biorę Diane35, a nie ma tam nic czy w tej 7-dniowej przerwie jest możliwość zajscia w ciaże, czy nie trzeba stosować dodatkowych srodków antykoncepcyjnych( okres u mnie wystepuje tak w 3-4dniu po odstawieniu tabletek)

#2 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 05 listopada 2007 - 08:55

Emiliana, w ciągu przerwy jesteś nadal zabezpieczona ;) takie jest działania tabletek :) więc nie musisz się dodatkowo zabezpieczać :)

A ja biorę ostatnie opakowanie.... aż się już boję tego, co będzie jak przerwę... dodatkowo mamy taki problem z Piotrkiem, że nie wiadomo czy on nie zrobił się uczulony na gumki :D właśnie jest w trakcie jakichś badań. Więc jeśli wyjdzie, że jest, to chyba pozostaje nam abstynencja do wakacji :D

#3 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 12:01

ale słyszałam że jak ktoś je ma to musi natychmiast odstawić tabsy!!

jestem na 3 opakowaniu diany i planie ale dowiedziałam sie ze jak do końca 4 opakowania to sie nie zmieni to będę musieć zmienić tabletki .... mam nadzieje że mój organizm sie przyzwyczai bo juz 5 lat biorę cilest (i zawsze wszytko było ok) z małą przerwa miesięczną na inne tabletki ale po miesiącu wróciłam znowu do cielstu bo tamte były jak dla mnie za drogie :-) a wiec jak mói mów lekarz plamić można 3 opakowania :-)

#4 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 12:09

fajna babka, A dlaczego zmieniłąś na diane? Lekarz sam Ci to zaproponował? Pytam, bo mi mój ginekolog sam postanowił je odstawić, bo powedział że są starej generacji, i wtedy przepisał mi harmonet ale zastanawiał się włąśnie nad cilestem jeszcze dodatkowo. Niemniej lekarz bardzo źle się wypowiadał o diane...

<ookk>

#5 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 12:39

A dlaczego zmieniłąś na diane?

sory miało być że jestem na cilescie .... kiedyś brałam diane i plamiłam cały czas ... przy pisaniu posta straciłam myśl :-) co do diany to sa to raczej tabletki lekrstwa przepisuje sie je jak ktos ma problemy z pryszczami czy chce tylko uregulować okres .... raczej nie sa używane jako antykoncepcyjne bo nie sa tak skuteczne co np. cielst (przynajmniej tak twierdził mój lekarz) .... i są starsze ... nowszy od diany jest cilest ... to tabletki dla młodych dziewczyn co dopiero rozpoczynają branie bo maja niskie dawki hormonów........ no ale diana jest refundowana (kiedyś tak było) a cilest nie (jedno opakowanie to ok 14 -20 zł)

#6 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 13:34

Niemniej lekarz bardzo źle się wypowiadał o diane...

diane to pigułki które się powiinno przepisywać tylko wtedy kiedy pacjentka ma problemy z cerą albo nadmiernym owłosienie. Dla samej antykoncepcji lepiej wybrać lek o niższej zawartości hormonów bo taki zrobi więcej szkód niż pożytku. I(dentyczny skład (0,035 mg etynyloestradiolu i 0,002 g octanu cyproteronu) mają CYPREST i SYNDI - 35. :]

Tym bardziej że w odróżnieniu od innych pigulek te pigułki moga wywołać uszkodzenie płodu albo poronienie przy ich stosowaniu.
Już nie panna a żona :*

#7 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 16:38

No i zgadzam się z wami dziewczyny, ja dostałąm diane bo miałam problemy z trądzikiem, a jak to wyregulowałą to przeszłam na harmonet

<ookk>

#8 kaskuskaa

kaskuskaa
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 12:08

jesli chodzi o takbletki, wczesniej bralam cilest ale przez 3 miesiace codziennie rano bylo mi strasznie niedobrze, a teraz juz rok biore diane i naprawde jestem zadowolona rowniez mam sliczna cere i zero problemow w trakcie okresu. Chcialabym zauwazyc ze tabletki zaczelam brac po to by unormowac swoj okres ktory trwal nawet 2tyg i biorac teraz diane trwa aktualnie 4-5 dni:))))

[ Dodano: 2008-12-01, 11:09 ]
jeszcze zapomnialam dodac ze diane sa naprawde tanie jakies 10 zl bo sa lekiem refundowanum
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 14:40

kaskuskaa, ja tez stosuje Diane i tez jestem zadowolona. Spelnia swoje podstawowe cele i kosztuje niewiele ;)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#10 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 14:54

Olenka, ja brałam diane 2,5 roku. Zaczęłam je brać z powodu trądziku. Zawsze dobrze się przy nich czułam, ale kiedy poszłąm do innego lekarza od razu warknął że diane bierze się góra 9 mioesięcy, że jest to lek starej generacji i powoduje wiele skutków ubocznych przy długotrwałym braniu. Zmieniłam więc na harmonet. <bezradny></span>

[ Dodano: 2008-12-01, 14:56 ]
a jednym z tych skutków jest grzybica pochwy, to jeszcze dodał ten ginekolog :roll:

<ookk>

#11 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 14:59

Roxi, :shock: o tym nie slyszalam nic od mojego ginekologa. ale niedlugo planuje wizyte u jakiegos innego to zapytam i chyba zmienie. ja juz je ponad rok biore. :roll:
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#12 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 15:56

Co do diane- nie są pigułkami antykoncepcyjnymi lecz zdecydowania lekiem dermatologicznym a antykoncepcja jest w tym wypadku skutkiem ubocznym.

Taką informację również uzyskałam od lekarza. Dodał też wtedy, że dzwi się że niektórzy lekarze przepisują Daine35 jako środek antykoncepcyjny dla kobiet.

<ookk>

#13 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 21:43

kaskuskaa, ja tez stosuje Diane i tez jestem zadowolona. Spelnia swoje podstawowe cele i kosztuje niewiele ;)

i ja stosowałam diane ze względu na trądzik ale teraz mi zmienila na OC-35 bo podobno diana ma juz nie być sprowdzana czy cuś <bezradny></span> skład jest niby ten sam no to sie teraz zaczynam martwić bo jak inne dziewczyny pisza że to bomba hormonalna skutki uboczne itd..? :shock:

#14 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 21:47

mloda, ja wczoraj chyba 2 godziny spedzilam na roznych forach o tych tabletkach. I jestem przerazona :shock: jak najszybciej uciekam do lekarza zeby zmienic tabletki. Jedna dziewczyna pisała ze zaczeła tak strasznie łysieć, że teraz musi przyjmowac takie leki jak ludzie po chemioterapi! Ale byly tez dziewczyny, które biorą Diane35 juz jakies 10 lat i nie narzekaja... <bezradny></span> <bezradny></span>

#15 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 21:53

Oleńka litości 10lat!!!!!!???? rzekomo maks to 3 po czym trzeba przerwe zrobić? tak mi ta lekarka powiedziala.... to w takim razie na co je zamienic żeby były
1. antytrądzikowe
2. w miarę tanie
3. bezpieczne?????

#16 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 10:37

Mi lekarz powiedział że diane powinno brać się max 9 miesięcy, innem koleżance inny ginekolog powiedział to samo. Mowię Wam dziewczyny zmiencie sobie tabsy.

<ookk>

#17 Karen

Karen
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 11:12

mloda, ja wczoraj chyba 2 godziny spedzilam na roznych forach o tych tabletkach. I jestem przerazona :shock: jak najszybciej uciekam do lekarza zeby zmienic tabletki. Jedna dziewczyna pisała ze zaczeła tak strasznie łysieć, że teraz musi przyjmowac takie leki jak ludzie po chemioterapi! Ale byly tez dziewczyny, które biorą Diane35 juz jakies 10 lat i nie narzekaja... <bezradny></span> <bezradny></span>

Chyba czytalysmy o tym na tym samym forum ;)
I love you, not for what you are, but for what I am when I am with you.

#18 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 11:50

mloda, ja wczoraj chyba 2 godziny spedzilam na roznych forach o tych tabletkach. I jestem przerazona jak najszybciej uciekam do lekarza zeby zmienic tabletki. Jedna dziewczyna pisała ze zaczeła tak strasznie łysieć, że teraz musi przyjmowac takie leki jak ludzie po chemioterapi! Ale byly tez dziewczyny, które biorą Diane35 juz jakies 10 lat i nie narzekaja...

więcej bym tam nie wchodziła bo ktoś głupot naopowiadał a potem ludzie panikują :)

fakt diane jest na hirsutyzm (czyli owłosienie typu męskiego nn na brodzie, klatce piersiowej itp) ale octan cyproteronu hamuje wydzielanie hormonów męskich, które u każdej zdrowej kobiety są wydzielane w małych ilościach :) a u chorej na nadmierne owłosienie jest poprostu nadrodukcja tych hormonow. Tak też dlatego działa i przepisuje sie ją leczniczo na owłosienie. Ale jak wiemy u mężczyzn tosteron a raczej jego za duża ilość wywołuje ubytek włosów co w rezultacie objawia się łysieniem ;) tak też dlatego te pigułki stosuje się również gdy występuje lysienie typu męskieo spowodowane zbyt dużą ilością hormonów.

Tak też łysienie po tych pigułkach jest raczej niemożliwe jak dla mnie :mrgreen:
A że w intwernecie można głupoty bezkarnie pisać tak też ktoś Was wprowadził w błąd;)

. to w takim razie na co je zamienic żeby były
1. antytrądzikowe
2. w miarę tanie
3. bezpieczne?????

bierzesz pigułki na trądzik czy zależy ci tez na ich antykoncepcji?

Bo jeśli tylko dla poprawy cery to jest wiele dobrych środków hormonalnych które nie są antykoncepcyjne ale mają znacznie mniejszą ilość hormonów.

A SYNDI - 35 czy może CYPREST to to samo co DIANE 35 ;) tylko opakowanie inne i producent- lecz skład identyczny więc można by zrzec że to tylko chwyt marketingowy :)
Już nie panna a żona :*

#19 Karen

Karen
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 11:51

depre masz calkowita racje z tymi glupotami- moze jednej dziewczynie sie tak zdarzylo na cala polske a potem wszyscy to wszedzie pisza i panike sieja.
I love you, not for what you are, but for what I am when I am with you.

#20 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 11:53

A jeszcze dodam że inne pigułki z II generacji, co świecą piekną niską ceną, niestety tak korzystnie na cere nie wpływają jak te z octanem. Cere natomiast poprawiają pigułki III generacji zawierające dezogestrel ale one kosztują od 20 zł...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych