Zioła
Napisano 08 sierpnia 2011 - 13:36
Napisano 01 listopada 2011 - 12:13
Na parapecieJakie? W ogródku, na balkonie, czy na parapecie?
Na działce mamy bazylię cytrynową, rośnie bardzo ładnie. I chyba jeszcze mięta gdzieś przetwała.
A w ogóle marzy mi się wielka donica z przekrojem ziół
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 01 listopada 2011 - 12:36
Napisano 01 listopada 2011 - 15:11
przyprawy chyba pisałam że mam bazylie, tymianek, oregano w donicy Uwielbiam ich zapach.
Wogole kuchnia bez przypraw nie istnieje. Wiec jestem nimi obładowana.
Napisano 02 listopada 2011 - 12:41
Napisano 02 listopada 2011 - 12:44
Napisano 02 listopada 2011 - 14:47
Napisano 02 listopada 2011 - 21:45
Kiedyś miałam na parapecie osobno posadzoną pietruszkę i osobno koperek - obie mi "kaputły"
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 03 listopada 2011 - 05:07
Napisano 03 listopada 2011 - 08:37
ja tak zrobiłam.Można zasiać kilka różnych ziół w jednej podłużnej donicy?
moze nie tak cos robiłas. jak kupisz sadzonki trzeba przesadzic czego wiele osob nie robi. Podlewac systematycznie.obie mi "kaputły"
Tu wiecej :
Zioła to specyficzna grupa roślin. Ich aromatyczne liście a czasem kwiaty sprawiają, iż czujemy prawdziwy powiew wiosny i lata w środku zimy. Chęć uprawy tych roślin w domu nie jest chyba dla żadnego z nas trudna, przy spełnieniu kilku podstawowych warunków pielęgnacyjnych może stać się rzeczywistością.
Czym są zioła i jakich warunków wymagają?
Zioła to zarówno rośliny jednoroczne jak i wieloletnie byliny uprawiane na szeroką skalę na całym świecie. Każda roślina ma specyficzne wymagania - różnią się one w szczególności jeśli zioła pochodzą z różnych stref klimatycznych.
Byliny takie jak szczypiorek, mięta pieprzowa czy macierzanka piaskowa zimują w naszych warunkach bez przeszkód. Oregano, bazylia, rozmaryn są ciepłolubne, uprawiane są dlatego jako rośliny jednoroczne. Bez problemów możemy wysiewać ich nasiona do doniczek i uprawiać siewki na parapecie w czasie wiosny i lata, a czasem także jesienią i zimą.
Gdzie uprawiać zioła?
Najważniejszym miejscem jest parapet okienny z dużą ilością promieni słonecznych. Jeśli ten warunek spełnimy to już mamy POŁOWĘ SUKCESU!! Najlepsza jest wystawa południowa, choć w czasie krótkich dni także południowo-wschodnia.
Rośliny jednoroczne charakteryzują się bujnym wzrostem ograniczonym w naturalnych warunkach nadejściem chłodnych temperatur. W mieszkaniu silnym ogranicznikiem staje się:
- brak wystarczającej ilości światła,
- niska temperatura,
- wyjałowienie podłoża,
- brak wilgoci.
Dwie ostatnie przyczyny z łatwością możemy wyeliminować przez regularne podlewanie oraz nawożenie nawozami dla roślin zielonych.
Nasiona czy sadzonki?
Od kilku lat można dostać, głównie w hipermarketach spożywczych, sadzonki ziół. Sprzedawane są przez cały rok, także jesienią i zimą. To duża korzyść dla nas, gdyż gotowe sadzonki nie wymagają tyle światła co kiełkujące siewki (dlatego stosujemy nasiona wiosną i latem). Innym problemem jest wysoka wilgotność powietrza panująca w sklepach. Rośliny szybko więdną w naszych ogrzewanych mieszkaniach - dlatego należy zadbać o częste podlewanie, a z początku także zraszanie. Im dłużej rośliny przetrwają, tym lepiej i dłużej będą rosły.
zrodło:mójogrodnik.pl
Napisano 03 listopada 2011 - 10:00
Ja nie kupowałam sadzonek tylko ziarenkajak kupisz sadzonki
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 03 listopada 2011 - 10:57
siała baba mak nie wiedziała jakJa nie kupowałam sadzonek tylko ziarenka
warto. Zawsze sie udawało wiec Tobie rowniez. I smiało do jednej donicy.Może teraz spróbuję z sadzonkami
Napisano 04 grudnia 2011 - 21:00