http://portalwiedzy.... ... pisma.html
[ Dodano: 2007-08-06, 18:22 ]
Żeby poradzić sobie z 237 motywacjami, Buss i Meston sklasyfikowali je w ramach czterech kategorii ogólnych:
- Fizyczne: ”miała piękne oczy”, albo ”pociągające ciało”, ”dobrze się całował”, albo ”nie można się jej było oprzeć”. A także: ”chciałam mieć orgazm”.
- Osiąganie celu: ”Chciałem wyrównać rachunki ze zdradzającym partnerem”, albo ”rozbić związek rywala”, ”zarobić pieniądze”, ”być lubianym”, a także ”z powodu zakładu”.
- Emocjonalne: ”Chciałem głębszego porozumienia”, albo ”żeby pocieszyć partnerkę”, ”powiedzieć dziękuję”, albo po prostu ”bo był inteligentny”.
- Brak pewności siebie: ”Uważałam, że to mój obowiązek”, albo ”chciałem sobie poprawić samoocenę”, a także ”bo tylko w ten sposób mogę skłonić partnerkę, żeby spędzała ze mną czas”.
[ Dodano: 2007-08-06, 18:25 ]
A jak jest w Waszym przypadku? Jeżeli o mnie chodzi mogę sie zakwalifikować do 2 kategorii (fizycznej i myślę, że emocjonalnej chociaż w emocjonalnej te podkategorie jakieś takie nie bardzo są )
[ Dodano: 2007-08-06, 18:28 ]
Super zdanie na koniec hehehe cytuje: ,,ta nowa klasyfikacja jest mniej więcej tak samo kompletna, jak pierwotna wersja okresowego układu pierwiastków."
A może tak stworzymy własna listę ?? Hmmmm??