Książki o Islamie i sytuacji kobiet w krajach muzułmańskich
Napisano 16 lutego 2011 - 12:52
Najpierw tylko była to belerystyka teraz zaczynam siegać po typowo naukowe.
Przygodowe zaczełam od ksiązki Wieźniarka islamu.
Poza tym jeszcze czytałam m.in. : Spalona żywcem, Żar serca,Safija,Klejnot Medyny, Wybrałam wolność,Okaleczona, Odddaj mi dzieci, Honor kobiety, Minaret, Tłumaczka..jeśli ktoś jeszcze coś może polecić - bede wdzieczna. W planach mam książke Oszpecona.
Napisano 16 lutego 2011 - 13:33
Poza tym jeszcze czytałam m.in. : Spalona żywcem, Żar serca,Safija,Klejnot Medyny, Wybrałam wolność,Okaleczona, Odddaj mi dzieci, Honor kobiety, Minaret, Tłumaczka..jeśli ktoś jeszcze coś może polecić - bede wdzieczna. W planach mam książke Oszpecona.
Polecam Książkę "Chciałam być tylko wolna"
Napisano 16 lutego 2011 - 18:25
ja moze o tych co czytałam coś napisze
Wiezniarka islamu
Niech ta książka będzie przestrogą. Chcę w niej pokazać, z jakimi problemami codziennego życia musiałam się zmierzyć w obcej, choć fascynującej kulturze. Dopiero po kilku latach zrozumiałam, że mężczyzna - muzułmanin myśli i czuje inaczej, że sankcjonuje to islamskie prawo, a ja prędzej czy później b..ędę traktowana tak, jakbym była muzułmanką.
Spalona żywcem
Souad miała siedemnaście lat i była zakochana. W maleńkiej wiosce w Cisjordanii, gdzie mieszkała, kobiety są warte mniej niż zwierzęta domowe. Tam miłość przed ślubem to największa zbrodnia, dlatego szwagier dziewczyny oblał ją benzyną i podpalił. Jednak Souad przeżyła. Przeżyła by zerwać tabu milczenia wobec brutalnej praktyki "zbrodni honorowej", i napisać książkę będącą wstrząsającą opowieścią o jej życiu, ale i rozpaczliwym wołaniem o pomoc wszystkim narażonym na śmierć kobietom, ofiarom opacznie rozumianego "honoru".
Safiya Żyję Dzięki Wam
Wstrząsająca opowieść Nigeryjki, za cudzołóstwo skazanej na karę śmierci przez ukamienowanie. Zarzucono jej, że zdecydowała się urodzić dziecko będące owocem pozamałżeńskiego związku. Przez dwa lata żyła ze świadomością, że gdy tylko przestanie karmić córeczkę piersią, wyrok zostanie wykonany. Decyzja sądu wydana według obowiązującego w północnej Nigerii prawa islamskiego, wzburzyła międzynarodową opinię publiczną. Dramatyczną walkę Safiyi o ułaskawienie poparło wielu polityków, organizacje humanitarne i tysiące ludzi na całym świecie
Honor kobiety
Prawdziwa historia francuskiej muzułmanki, zgwałconej i zamkniętej w więzieniu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, walka o godność kobiety w państwie rządzonym przez mężczyzn, sytuacja kobiet w krajach muzułmańskich, obyczaje i prawo "Mam nadzieję, że mój głos stanie się głosem wszystkich kobiet, które nie ośmieliły się wnieść skargi na gwałcicieli, i tych, które znoszą ciosy w milczeniu, czasem przez całe życie" - pisze autorka. Porwana i brutalnie zgwałcona w Dubaju, pozornie bardzo "zachodniej" stolicy, została oskarżona o utrzymywanie pozamałżeńskich stosunków seksualnych i uwięziona
Klejnot Medyny
Kiedy Aisza miała dziewięć lat, wydano ją za mąż. Gdy skończyła dziewiętnaście, została wdową...
Klejnot Medyny to opowieść o miłości Proroka i jego najmłodszej żony. Historia kobiety, która pokonała kulturowe przeszkody, stając się wielką postacią świata islamu.
Wybrałam wolność
Mariam Notten opowiedziała Erice Fischer dzieje swojej rodziny, sięgając cztery pokolenia wstecz. Historia życia afgańskich kobiet zaczyna się od zabójstwa prababki przez pradziadka. Kobieta posądzona o romans splamiła honor rodziny - najwyższą wartość, na którą powoływać się będą kolejne pokolenia mężczyzn i przez którą cierpieć będą kolejne pokolenia kobiet. Śledząc losy prababki, babki, matki i córki, zaglądamy za zamknięte drzwi afgańskiego domu i poznajemy nie tylko trudy życia tamtejszych kobiet, ale też ich wolę walki o samostanowienie i godność. Opowieść o kobietach przeradza się zaś w opowieść o Afganistanie i burzliwych zmianach, jakie zaszły w tym kraju w ciągu ostatnich stu lat. Erica Fischer i Mariam Notten nie kreślą czarno-białego obrazu, barwnie opisują nieznany i piękny świat islamu, oddając jego kolory, zapachy, dźwięki, jego bogactwo i złożoność. Pokazują wielkie tragedie, ale też codzienne radości afgańskiej rodziny. Przede wszystkim jednak pokazują siłę i wytrwałość afgańskich kobiet.
Okaleczona
Autobiografia znanej bojowniczki o honor afrykańskich kobiet. Beztroskie dzieciństwo Khady w rodzinnym Senegalu zostało brutalnie przerwane, kiedy to siedmioletnią dziewczynkę poddano tradycyjnemu zabiegowi "oczyszczenia", czyli obrzezania. Gdy miała lat trzynaście wydano ją za mąż i wywieziono do Francji. Zbuntowana przeciwko barba-rzyńskim zwyczajom, Khady podjęła walkę o prawo kobiet do stanowienia o sobie.
Oddaj mi dzieci Ta historia wydarzyła się naprawdę i zdumiewa tym bardziej, że Donna Toppen, znana pod swym islamskim nazwiskiem, pomagała w podobnych sprawach innym matkom! "Jeżeli uprowadzenie dzieci mogło dotknąć mnie - osobę zajmującą się dziesiątkami tego typu spraw, która doskonale wiedziała, na jakie sygnały zwracać uwagę, by mieć się na baczności - z pewnością może to spotkać każdą matkę w mieszanym małżeństwie" - pisze.
Tłumaczka
Sammar, wdowa z Sudanu, zatrudniona jako tłumaczka arabskiego na Scottish University zaczyna tłumaczyć dla Rae, świeckiego islamisty. Bliska przyjaźń, która ich połączy, obudzi u Sammar tłumioną tęsknotę za pełnym życiem. Kiedy się zakochują, Sammar uświadamia sobie, że będą musieli poruszyć temat jego braku wiary we wszystko, co dla niej święte. Tłumaczka, mistrzowska refleksja na temat miłości, tak ludzkiej jak i boskiej, to w gruncie rzeczy, historia kobiety na tyle odważnej, by pozostać wierną swoim przekonaniom, samej sobie i nowo odnalezionej miłości
przypomniała mi sie jeszcze ksiażka Minaret -
W swoim muzułmańskim hidżabie, ze spuszczonym wzrokiem, Najwa jest niewidzialna dla większości, szczególnie dla bogaczy, których domy sprząta.
Dwadzieścia lat wcześniej. Najwa, studiująca na uniwersytecie w Chartotum nie przypuszcza nawet, że pewnego dnia będzie zmuszona pracować jako służąca. Marzeniem młodej, wychowanej w wyższych sferach Sudanki, było mążpójście i założenie rodziny. Koniec beztroskich chwil Najwy, przyszedł wraz z zamachem stanu, który zmusił ją i jej rodzinę na polityczne zesłanie do Londynu.
Napisano 16 lutego 2011 - 18:58
czytałam nawet fajneOddaj mi dzieci
ucieczke z lahore czytałam niedluga opowiesc o ucieczce kobiety , ktora musi porwac swoje dziecko < dzieci, nie pamietam > pomaga jej w tym rutkowski.
łzy słonca i musiałam byc posłuszna , nie pamietam autorow.
i jeszcze Oriana Fallaci wsciekłośc i duma - jest to felieton , artykul napisany przez te kobiete, opisuje ona swoj poglad na Islam.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 17 lutego 2011 - 09:16
kattie21, a coś wiecej o tej książce ??
"Hulya ma 17 lat, kiedy wbrew jej woli ma zostać w Turcji wydana za mąż. Dzięki podstępowi udaje jej się uciec do Niemiec, gdzie się urodziła i dorastała. Gdy jej młodszej siostrze grozi ten sam los, postanawia uprowadzić Esme.
Nie może liczyć na pomoc z żadnej strony, zostaje jej tylko jedna droga, która może ją zaprowadzić bezpośrednio do więzienia...
"Książka walecznej Niemki tureckiego pochodzenia: po latach pełnych wstydu i milczenia Hula Kalkan spisała protokół swojego cierpienia." - Der Spiegel
Chciałam być tylko wolna. Moja ucieczka przed przymusowym ślubem"
źródło: http://www.lideria.p... ... ?nr=219100
Napisano 17 lutego 2011 - 10:38
Napisano 17 lutego 2011 - 11:26
czytałam...ale to o kobiecie ( Niemka jak dobrze pamietam) która wyjechała do Afryki i zakochała sie w Masaju.biała masajka
Sajuri, podaj źródła
zródło: empik.com
Teraz czytam ksiażke Sprzedane
Betty Mahmoody
Latem 1980 dwie angielskie dziewczynki – prawie szesnastoletnia Zana Muhsen i jej czternastoletnia siostra Nadia – wyruszają w egzotyczną podróż. Mają spędzić wakacje w Jemenie, ponieważ ich ojciec, Jemeńczyk, zażyczył sobie, by zobaczyły kraj jego dzieciństwa, poznały tradycje i obyczaje, spotkały się z rodziną ojca. Jednak to, co czeka je u kresu podróży nie ma nic wspólnego z wakacyjnym wypoczynkiem.
I jak narazie książka jest śwetna
Napisano 17 lutego 2011 - 16:25
a Afryce jest wiele krajow muzlmanskich i pewnie dlatego tak skojarzyła .czytałam...ale to o kobiecie ( Niemka jak dobrze pamietam) która wyjechała do Afryki
[ Dodano: 2011-02-17, 16:33 ]
no nie moge wyszukac autora , kurdeŁzy słonca
Napisano 17 lutego 2011 - 17:16
zapewneAfryce jest wiele krajow muzlmanskich i pewnie dlatego tak skojarzyła .
jest wiele tytułow o tej samej nazwie.jeszcze poszukam
A moze Łzy na piasku ?
Napisano 17 lutego 2011 - 17:23
[ Dodano: 2011-02-18, 19:04 ]
sajuri dopytałam i pomyliłam sie .
tytul to KSIEŻYC WE ŁZACH
Napisano 19 lutego 2011 - 10:19
KSIEŻYC WE ŁZACH
bo jest jeszcze jak pisałam Łzy na piasku
Tu opis ksiązki Księżyc we łzach
Prawdziwa i wstrząsająca historia Marokanki - ofiary przemocy w rodzinie. Ouarda wychowywała się wraz z sześciorgiem rodzeństwa w cieniu tragedii, która zamieniła ich dzieciństwo w piekło. Coraz bardziej agresywny i nieobliczalny ojciec zabił ich matkę, gdy autorka miała zaledwie pięć lat. Opowieść o trudnym dorastaniu i próbie wybaczenia - bohaterka po latach odwiedziła ojca w więzieniu - na egzotycznym tle obyczajowym życia w kulturze muzułmańskiej.
Własnie planuje sobie zakupić jakieś książki te ktorych nie ma w Bibliotece
[ Dodano: 2011-02-19, 10:40 ]
Znalazłam jeszcze
Oszpecona
Młoda i piękna prezenterka, Rania Al-Baz była gwiazdą telewizji saudyjskiej. Sytuacja niespotykana w kraju, gdzie kobiety mają tyle trudności z wywalczeniem sobie godnego miejsca. Dla nich wszystkich Rania uosabiała postęp, przecierała szlaki...
Tego nie był w stanie znieść jej mąż. Chorobliwie zazdrosny coraz częściej odwoływał się do przemocy. 4 kwietnia 2004 roku pobił żonę dotkliwiej niż zazwyczaj, zmasakrował jej twarz i porzucił nieprzytomną przed szpitalem, po czym uciekł.
Po czterech dniach w śpiączce i trzynastu operacjach Rania odzyskała swoją twarz. Okropne doświadczenie, które odbiło się echem w mediach na całym świecie, poruszyło władze Arabii Saudyjskiej. Fakt ten stał się sprawą wagi państwowej, poruszając kwestię sytuacji kobiet w krajach muzułmańskich.
Rania, na kartach książki, wyjaśnia problemy związane z tą sytuacją, opowiadając zarówno o swoich przejściach i walce. Ani razu nie obwinia islamu, ani swojej ojczyzny. O to właśnie chodzi w tej książce, o pokazanie, że kobiety, w tych krajach tak silnie przywiązanych do tradycji, mogą i muszą być traktowane jak istoty ludzkie bez konieczności wypierania się swojego pochodzenia i religii.
Książka o normach kulturowych, inteligencji, odwadze i nadziei.
( źódło: empik.com)
-----
Arabska żona któraś z forumek chyba pisala że ją czyta...
Wstrząsająca historia młodej kobiety, która poślubiła muzułmanina.
Dorota, uczennica szkoły średniej, poznaje Ahmeda, w którym zakochuje się bez pamięci. Jej najbliższe otoczenie nie kryje swojego negatywnego nastawienia do tego związku, mimo to młodzi spotykają się dalej. Kiedy dziewczyna zachodzi w ciążę, Ahmed ją poślubia.
Po pewnym czasie wyjeżdżają do jego rodziny. Tam ukochany, dotychczas niewidzący świata poza swoją Docią, pokazuje prawdziwe oblicze – znika na całe dnie z domu, nie interweniuje, gdy kobiety z jego rodziny dręczą żonę, okazuje się zazdrosny, nie stroni od rękoczynów. Dorota wiele znosi dla swojej miłości, w pewnym momencie jednak nie wytrzymuje…
„Arabska żona” to kwintesencja ponad dwudziestoletnich kontaktów pisarki z krajami muzułmańskimi, efekt studiów i badań, doświadczeń własnych oraz zasłyszanych opowieści. W swoich bohaterach oraz ich losach autorka skompilowała wiele ludzkich historii, umiejscawiając je w kokonie literackiej fikcji
Napisane na Moim Czole
Zachwycający debiut literacki o trzech pokoleniach muzułmańskiej rodziny podzielonej przez kłamstwa, sekrety i różnice kulturowe. Powieść niezwykle wysoko oceniona przez krytyków i czytelników. Urodzona i wychowana w Ameryce w rodzinie o hindusko-pakistańskich korzeniach Saira Kader od najmłodszych lat buntuje się przeciwko nakazom i zakazom tradycji, narzucanym przez nadopiekuńczych, bardzo konserwatywnych rodziców. Inaczej niż jej siostra Amina, posłuszna córka postępująca zgodnie z muzułmańskim zwyczajem. Przykładem staje się dla niej siostra babki, jedna z pierwszych muzułmanek, które zdobyły wykształcenie – niezależna, niezamężna, łamiąca konwencje nauczycielka. Podczas jednej z wizyt rodzinnych w Pakistanie dowiaduje się prawdy o dziadku, rzekomo zmarłym, w rzeczywistości żyjącym w Londynie z drugą żoną i dziećmi. Kolejne kłamstwa i tajemnice stopniowo wychodzą na jaw, jak ta o innym dziadku, bliskim współpracowniku Gandhiego. Saira postanawia kontynuować jego dzieło i zaangażować się w walkę z niesprawiedliwością. Po ukończeniu studiów zostaje dziennikarką, pisze reportaże demaskujące przemoc i prześladowania w różnych miejscach naszego globu. Wraz z zamachami terrorystycznymi z 11 września nadchodzi tragedia rodzinna, której nie sposób było przewidzieć. Młoda kobieta staje przed najważniejszą decyzją swojego życia...
-----
Arabska perła
Siedemnastoletnia Noora nie przypomina innych kobiet ze spalonych słońcem gór Półwyspu Arabskiego. Dzieli z nimi biedę i codzienne obowiązki, lecz drzemie w niej ogień niezależności. Po śmierci matki, jej ojciec popada w szaleństwo. Jego obowiązki przejmuje brat, który postanawia wydać ją za mąż. Noora odmawia i ucieka do pobliskiej górskiej wioski. Ukrywając się, zakochuje się w pierwszym mężczyźnie, który docenia jej urodę i kobiecość, lecz z przerażeniem dowiaduje się, że został już obiecany innej dziewczynie . Po powrocie do domu okazuje się, że ojciec zaginął, a brat wydał ją za mąż. Noora trafia jako trzecia żona do dużo starszego od siebie handlarza pereł. W tym nowym życiu zazna wszystkich dobrych i złych uczuć, ale najważniejsza będzie tajemnica; której musi strzec z narażeniem własnego życia.
źródło:empik.com
Tak wiec wybór duży
Napisano 19 lutego 2011 - 10:41
Autor: Tanya Valko
Kiedy Dorota, uczennica szkoły średniej, poznaje Ahmeda, zakochuje się w nim bez pamięci. Jej najbliższe otoczenie nie kryje swojego negatywnego nastawienia do tego związku, mimo to młodzi spotykają się dalej – dziewczyna zachodzi w ciążę, w końcu biorą ślub. Po pewnym czasie wyjeżdżają do jego rodzinnej Libii. Tam ukochany pokazuje swoje prawdziwe oblicze – znika na całe dnie z domu, jest chorobliwie zazdrosny, nie stroni od rękoczynów. Dorota, zaślepiona miłością, nie zdaje sobie sprawy, że mąż jest zagrożeniem dla niej i jej córeczek. Orientuje się niestety, kiedy jest już za późno.
"Arabska żona" to rezultat ponad dwudziestoletnich kontaktów pisarki z krajami muzułmańskimi, efekt studiów i badań, doświadczeń własnych oraz zasłyszanych opowieści. Autorka połączyła w tej powieści wiele ludzkich historii, które przetworzyła na fikcję literacką.
Wlasnie ja zamowilam.
[ Komentarz dodany przez: tigraa84: 2011-02-19, 15:26 ]
opis zaczerpnięto ze strony księgarni internetowej
Napisano 20 lutego 2011 - 21:53
Nie wiem czy się zalicza ale warta przeczytania
W wieku 5 lat przeżyła katusze obrzezania, jako 13-latka, bez środków do życia, uciekła z ojczystej Somalii, dziś - top modelka Waris Dirie walczy otwarcie przeciwko seksualnemu okaleczaniu kobiet.
Źródło onet.pl
Napisano 20 lutego 2011 - 23:30
A Kwiat pustyni - waris dirie
Nie wiem czy się zalicza ale warta przeczytania![]()
W wieku 5 lat przeżyła katusze obrzezania, jako 13-latka, bez środków do życia, uciekła z ojczystej Somalii, dziś - top modelka Waris Dirie walczy otwarcie przeciwko seksualnemu okaleczaniu kobiet.
Źródło onet.pl
Czytalam opinie do tej ksiazki i opinie sa bardzo pozytywne.
Zamowilam i chetnie przeczytam.
Napisano 21 lutego 2011 - 15:55
czytałam tysiac raz. I film tez dobry.Kwiat pustyni
Jest jeszcze Uwieziona wTeheranie
Na kartach pełnej pasji i dramatyzmu książki Uwięziona w Teheranie jej autorka, Marina Nemat, z elegancją i wrażliwością opowiada przejmującą historię swojego życia w ojczystym Iranie, w pierwszych latach po zwycięstwie brutalnej rewolucji islamskiej pod wodzą ajatollaha Chomeiniego. W styczniu 1982 roku Marina Nemat, wówczas szesnastoletnia dziewczyna, została aresztowana, następnie poddana torturom i skazana na śmierć za przestępstwa polityczne.
i
Zakazana żona
Niewiarygodna, ale prawdziwa historia dramatycznych losów pewnej miłości, którą do tej pory okrywało milczenie. W swojej pasjonującej książce Autorka przedstawia losy miłości do arabskiego szejka, który przez lata zataja swoje pochodzenie. Pokazuje problemy wynikające z różnic kulturowych, z wszechwładzy islamskich praw i tradycji oraz bezwzględnego podporządkowania władzy rodziny. Pewnego dnia Verena widzi już tylko jedno wyjście: bez uprzedzenia zrywa kontakt z ukochanym i znika bez śladu.
źródlo:empik .com
Napisano 27 marca 2011 - 08:25
przeczytałam. Fajna ale... jesli ktoś wyjatkowo lubi ta tematyke a wczesniej czytał np. Minaret, Wiezniarke islamu ,Spalona żywcem czy tez Sprzedane - może troszeczke sie zawieść. Bardziej niż zachowanie Ahmeda irtytowało mnie naiwne zachowanie DorotyArabska żona
Ja na jej miejscu wiałabym od gościa juz w Polsce...
Poczatek ksiazki taki sobie, srodek - ok, a koncówka...nijaka.
Jesli ktoś zacznie od tej ksiazki przygode to ok. Ale jesli wczesniej czytał mase innych ksiazek - może ale musi czuc sie troszke zawiedziony.
Napisano 27 marca 2011 - 11:46
ja pozyczyłam , ale jeszcze nie przeczytałam. opowiesc o studencie orientalistyki , ktory przyjezdza do Iranu.
Napisano 27 marca 2011 - 12:14
nie, nie czytałam. A to ksiazka bardziej o kobiecie ktora tam przyjezdza i poznaje miłość ? czy raczej o kulturze, zwyczajach ?miłosc pod niebem Iranu