Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.


Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ksylitol - słodycz bez cukru


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dominika7

Dominika7
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 08 luty 2011 - 20:10

Odchudzam się, ale nie przełknę gorzkiej kawy, czy herbaty... Boję się syntetycznych słodzików, bo podobno są rakotwórcze. Przypadkiem dowiedziałam się o ksylitolu - substancji słodzącej z kory fińskiej brzozy. Ksylitol ma 50% kalorii mniej niż cukier. Zdecydowałam się i używam. Tu gdzie mieszkam nie jest znany, dlatego o nim piszę.... Tak w ramach ciekawostki :)

#2 ambre

ambre
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 22 sierpień 2012 - 16:41

Też używam ksylitolu, już od dość dawna. Przekonało mnie do niego to, ze nie powoduje próchnicy tak jak cukier. Kupuję go też dla Mamy, która jest cukrzykiem. Zamawiam przez /reklama/ . Są tam też takie dobre cukierki- ksylitolki :)

#3 Larka

Larka
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 14 listopad 2012 - 12:02

ja używam, trener mi polecił zamiast cukru- niestety jest drogi. Używam na zmiane z fruktuzą a dzieciom słodze herbatkę glukozą kupiona w aptece. Zimą zdrowe też jest słodzenie miodem- ja osobiście nie przepadam, ale ,pja babcia np zachwyca się kawą osłodzoną miodem.

#4 bubba

bubba
  • Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 27 listopad 2012 - 20:38

Czy ten ksylitol jest tak samo niedobry jak stewia? Ostatnio kupiłam jakiś napój słodzony stewią i smakował tak jak słodzik... Wiem, że to niby zdrowsze, ale do tego smaku raczej trudno się przyzwyczaić.

#5 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 21 kwiecień 2013 - 17:15

nie korzystam z takich slodziów czy substancji slodzących , jak juz to tylo miod.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#6 Iwona Waleczko

Iwona Waleczko
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 29 maj 2013 - 11:47

gorzka kawa to tylko kwestia przyzwyczajenia. Kiedyś nie wyobrażałam sobie kawy bez 2 łyżeczek cukru ale po tygodniu bez cukru kawa smakuje mi lepiej niż kiedykolwiek z cukrem. A jeśli chcesz słodzik to bardziej polecam stewie, ona nie ma w sobie w ogóle kalorii i jest naturalnym słodzikiem bo to roślina :) Jest w listkach i w proszku, jak Ci wygodnie :)

#7 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 30 maj 2013 - 15:57

ja herbaty nie slodze i ogolnie co robie to z mala iloscia cukru, ale do ciast by mi sie przydał ten ksylitol albo ta stewia

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#8 Venis

Venis
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 11 sierpień 2013 - 22:06

ja też używam poleciła mi koleżanka- maniaczka diet- ma ponoć niski indeks glikemiczny :) też nie jestem w stanie wypić kawy bez cukru i mleka, kiedyś usiłowałam pić gorzką i czarna ale nie jestem w stanie jej przełknąć..

#9 nataliak

nataliak
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 25 luty 2014 - 18:31

ja sama korzystam z czegoś takiego, próbowałam różnych rozwiązań i smaków, ale najbardziej przypadł mi ksylitol sante, nie wiem czemu, ale wydaje mi się najbardziej zbliżony do naturalnego cukru ^^



#10 denira

denira
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 05 marzec 2014 - 22:31

ja też używam ksylitolu z sante, koleżanka mi poleciła bo wczesniej nie mialam pojęcia ze coś takiego istnieje :)) a jeżeli akurat mi zabraknie- to naturalny miód :) 



#11 nataliak

nataliak
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 06 marzec 2014 - 20:15

eee tam wolę ksylitol, chociaż miód jeśli musiałby być to tylko lawendowy ;P a tak to ksylitol sante



#12 plinkq

plinkq
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 05 maj 2014 - 19:02

Ja nie słodzę w ogóle, Luby tak, więc wymieniłam cukier w cukierniczkach na ksylitol. Kupuję też do pracy, bo jest zdrowszy, ma niski indeks glikemiczny i jest niewiele mniej słodki od zwykego cukru. Dodaję go też do deserów i świetnie się sprawdza, choć czasem dosypuję trochę cukru trzcinowego (ale to tylko przy deserach).



#13 Faira

Faira
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 02 luty 2018 - 17:05

Kawę i herbatę miodzę, ale w odmianie do gorzkiej czekolady uwielbiam tę z Ksylitolem! dwuskładnikowa (drugi to ziarno kakao)

8a934e42a0f746ab052ac293bf1201c5.jpg



#14 Tilla

Tilla
  • Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 14 listopad 2018 - 21:53

Wygląda fajnie, ale gdzie kupić? Za ile?



#15 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 19 listopad 2018 - 11:50

Chętnie spróbowałabym takiej czekolady bo uwielbiam gorzkie czekolady.  <serduszka>  Ja również jakiś czas temu zaczęłam zamiast cukru kupować ksylitol, szczególnie ze względu na syna, który nadmiernie słodzi herbatę. Zastanawiam się czy ksylitole różnią się od siebie i mają różną zawartość kalorii. Ja używam ksylitol cukier brzozowy z Finlandii i on ma 40% mniej kalorii i indeks glikemiczny 8. 

cukier-brzozowy-ksylitol-dr-oetkera.jpg

A czy używałyście może cukru kokosowego? Podobno też ma niski indeks glikemiczny. 



#16 L0ANDRA

L0ANDRA
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 19 grudzień 2018 - 21:37

mi stewia smakuje i ksylitol też :) trzeba się przyzwyczaić



#17 0LIVIA

0LIVIA
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 13 luty 2019 - 21:50

dokładnie :) nie jest to łatwe, ale można.



#18 watcher

watcher
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 27 luty 2019 - 14:32

Ja słodzę ksylitolem tylko kawę, natomiast herbaty nie słodzę w ogóle.  :-)



#19 iwona66

iwona66
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 29 październik 2020 - 08:26

Nie tylko ksylitol doskonale zastąpi cukier. Są też inne "słodziwa", po które warto sięgnąć. Rzuć okiem choćby tutaj https://www.cosdlazdrowia.pl/ ile tego jest. Stewia, erytrol, cukier trzcinowy czy kokosowy. Dobrą alternatywą dla białego cukru będą też miody, konfitury i syropy. Trzeba tylko pamiętać, że np. nie wszystkie słodziki nadają się do pieczenia i że każdy z nich smakuje nieco inaczej. Sama nie przepadam z erytrolem, ale stewię bardzo lubię.







Podobne tematy Collapse

  Temat Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych