Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Niewidzialne bakterie i choroby brudnych rąk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 23 listopada 2010 - 15:03

Chorobami brudnych rąk nazywamy grupę chorób bakteryjnych, które przenoszone są drogą pokarmową przy braku niedostatecznej higieny. Należą do nich między innymi: wirusowe zapalenie wątroby typu A, zatrucie bakteriami z rodzaju Salmonella lub Shigella, bakteryjne zapalenie jamy ustnej, a także owsica. Typowymi objawami choroby brudnych rąk są wymioty, biegunki, osłabienie, gorączka. Chorobami tego typu zarażamy się poprzez jedzenie nieświeżych, przeterminowanych produktów, niemytych owoców i warzyw, picie nieprzegotowanej wody niewiadomego pochodzenia oraz przez nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas jedzenia (brudne ręce czy naczynia). Dlatego, aby uchronić się przed tymi chorobami, należy zwracać szczególną uwagę na mycie rąk przed posiłkiem, dokładne sprawdzanie daty ważności produktów, płukanie warzyw i owoców.
źródło-Wirtualna Polska

Mycie rąk ,niby nic takiego a jednak.Ostatnio borykałam sie z problemem zatrucia pokarmowego,wywołanym nie umyciem rąk po sprzątaniu kuwety królika.Otóż syn mnie zagadał,zapomniałam umyć dłonie i sięgnęłam po pewnym czasie po żywność.Problemy zaczęły się po 3 dniach.Mdlości ,ból brzucha,złe samopoczucie.Poszłam do lekarza.Pani przypisała mi tabletki od robaków i Dicoflor na odbudowanie flory bakteryjnej(pożytecznej).Także nie zapominajmy i często myjmy ręce.

#2 Sylwia205

Sylwia205
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 18:08

Ja jestem na to uczulona, zawsze staram się myć ręce przed jedzeniem, po toalecie i koniecznie po pieniądzach. Mają bardzo dużo bakterii.

#3 myszolina

myszolina
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 07 grudnia 2010 - 08:59

Dobrze, że lekarz postawił właściwa diagnozę. Powinien jeszcze zlecić badanie na obecność robaków.

#4 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 07 grudnia 2010 - 09:06

Powinien jeszcze zlecić badanie na obecność robaków.

Zlecił,właśnie dziś rano zaniosłam kal do badania.Ale pani doktor mówi,że to tylko dla własnego samopoczucia.Bym,się nie martwiła,że zapewne wszystko będzie w porządku.

#5 myszolina

myszolina
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 07 grudnia 2010 - 09:15

A to dobrze, mnie się podoba właśnie taka postawa lekarza, który nie lekceważy problemu zalecając najczęsciej w takich przypadkach dietę.

#6 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 09:45

Mnie to przeraza,ale staram sie dbac o to aby moje dziecko zawsze pamiętało o myciu rączek.
Zabieram nawet ze soba płyn antybakteryjny.

#7 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 16:58

viola i jak juz wszystko ok , nie bylo jakis pasozytów ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#8 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 17:03

viola i jak juz wszystko ok , nie bylo jakis pasozytów ???

Wszystko,dobrze się skończyło.Nie było pasożytów. ;-)

#9 moniavip

moniavip
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 12:47

no to najważniejsze, że wszystko w porządku!

Tak to już jest o higienę rąk trzeba dbać...wszyscy czasami lekceważymy heh Nie zdajemy sobie sprawy, że prowadzi to do wielu chorób przewodu pokarmowego, skóry a nawet układu oddechowego!

Ja od jakiegoś czasu stosuję w domu antybakteryjne mydło w płynie dettol oraz żel z tej samej serii, który można stosować bez użycia wody. Żel sprawdza się w podróży...szczególnie pociągiem;/

#10 Agateczkaa

Agateczkaa
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 12:52

To moje rady :-D :
*codziennie zmieniać bieliznę osobistą (majtki, skarpetki, koszulkę);
*czyścić zęby co najmniej dwa razy dziennie (po śniadaniu i po kolacji oraz dodatkowo po każdym aromatycznym posiłku)
*przynajmniej raz dziennie myć okolice intymne, stopy oraz pachy
*w czasie menstruacji zmieniać podpaski co kilka godzin, a przy każdej wymianie podmyć się przynajmniej przy użyciu nawilżonych chusteczek do higieny intymnej
*w przypadku nietrzymania moczu korzystać z jednorazowych wkładek do bielizny
*myć włosy wtedy, gdy tego wymagają
*golić włosy pod pachami
*stosować antyperspiranty pod pachy (dotyczy to również mężczyzn!), a jeśli to konieczne, to również do stóp i dłoni
*brać letni prysznic co najmniej raz dziennie, a w czasie upałów nawet dwa razy.

[ Komentarz dodany przez: nie(d)oceniona: 2011-01-26, 16:46 ]
to nie są Twoje rady, tylko fragment artykułu ze strony medigo.pl.

#11 Mycha84

Mycha84
  • Użytkownik
  • 390 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 10:52

ja staram się myć ręce tak często jak to konieczne, zawsze jak wracam do domu z pracy czy zakupów, na klawiaturze, pieniądzach czy klamkach zawsze jest masa bakterii, jak wiem, ze nie będę miała możliwości umycia rąk ciepłą wodą i mydłem to zabieram ze sobą żel antybakteryjny, np. w dłuższej podróży się sprawdza

#12 pueria

pueria
  • Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 21:55

Ja ostatnio żyję w lekkim strachu bo w przedszkolu mojego dziecka dwoje dzieci leczy się na owsicę. Leczy się cała rodzina. To choroba także brudnych rąk. Byłam u lekarza aby zapytać się jak obserwować dziecko, jakie są objawy, co mogę zrobić by nas uchronić. Jestem w ciąży w 12 tyg. i wszelkie moje leczenie odpada. Kupiłam mydło antybakteryjne i aerozol do dezynfekcji powierzchni z Dettol. zalecił mi pediatra, nie zaszkodzi a zabije więcej niż zwykłe mydło. Mam nadzieję, że moje dziecko nie zarazi się tym paskudztwem i nie przyniesie tego do domu.

ma ktoś z Was doświadczenia z owsicą?
Dołączona grafika

#13 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 15 lutego 2011 - 10:29

Pueria,jesli będzie zachowana higiena,będziesz często myła ręce,szczególnie przed jedzeniem to myślę,ze nic Ci nie grozi.Nie wpadajmy w paranoje. ;-)

Byłam u lekarza aby zapytać się jak obserwować dziecko, jakie są objawy, co mogę zrobić by nas uchronić.

Zapewne,lekarz Cie o wszystkim poinformował? ;-)
Nie martw sie zawczasu. :-D

#14 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 11:21

ja mam wrecz fioła na punkcie mycia rąk. Nawet po głaskaniu kotów.
Jak wychodze z toalety publicznej ( wczesniej umyłam rece) to drzwi zamykam za soba chusteczka. :lol: Na kórej wiadomo jest obłednie dużo zarazków. Dotykanie tej klamki po umyciu rak mijałoby sie z celem.
W torebce zawsze tez mam specjalne chusteczki do rak np. takie ;) te sa chyba do zmywania makijazu :-P ale mam na mysli takie do rak. ;)
viola dobrze że już ok:*

Załączone miniatury

• nivea-visage-cera-sucha-wrazliwa-chusteczki-oczyszczajace-25-szt-81906.jpg

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#15 pueria

pueria
  • Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 16:41

Ja też zaczęłam mieć hopla okropnego na mycie rąk. myję w płynie do dezynfekcji rąk też z dettola. czasem bez wody jest praktyczny. dbam jak najbardziej o higienę i dziecko też uczę częstego mycia rąk. Wiem że w paranoję popadać nie wolno.. ale strach jest.
Dołączona grafika

#16 Mycha84

Mycha84
  • Użytkownik
  • 390 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 11:49

częste mycie rąk i żel antybakteryjny czy mydło antybakteryjny powinno pomóc, myślę, że nie masz się czego obawiać, podobno pomaga też sok z kiszonej kapusty, tak czytałam, doświadczenia nie mam, ale wiele osób chwali ten sposób

#17 truskaweczka

truskaweczka
  • Użytkownik
  • 1 088 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 13:02

ja od pewnego czasu też baaaardzo często myję ręce :-P A dokładnie od czasu kiedy na edukacji zdrowotnej miałam na temat mycia rąk... jakie to ważne itd wtedy wzięło mnie obrzydzenie i robię to 2 razy częściej :lol: Mieliśmy np. na temat, że jeżli jesteśmy w toalecie publicznej i umyjemy ręce a za chwilę łapiemy za klamkę od drzwi żeby wyjść to nasze mycie rąk szlag trafia bo ktoś inny nie mył i wszystkie bakterie spowrotem wskakują nam na łapki :-P Teraz otwieram łokciami drzwi :lol: :lol:
szczęście ma smak truskawek :D :D

#18 Domatorka

Domatorka
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 22:35

Z drugiej strony, warto pamiętać, że nadmierna higiena (podkreślam: nadmierna, przesadzona) prowadzi do problemów zdrowotnych. Skóra posiada swój płaszcz lipidowy, zbyt częste zmywanie go może prowadzić do zaburzeń homeostazy i problemów skórnych. Wiadomo też, że dzieci wychowywane w zbyt sterylnych warunkach, bez kontaktu z bakteriami, częściej mają alergie.

#19 Suzi

Suzi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 28 maja 2014 - 10:53

Bakterii nie da się uniknąć. Z badań wynika, że np.więcej bakterii mamy w zlewie kuchennym, niż ubikacji. Na co dzień przenoszone są na banknotach, wózkach sklepowych, w komunikacji miejskiej. Zarazki i bakterie to nie tylko toalety publiczne, to otaczający nas świat. Ja staram się o tym tak za bardzo nie myśleć, ale mydło antybakteryjne też na stałe gości w mym domu.

#20 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 28 maja 2014 - 15:59

Zawsze mam przy sobie chusteczki lub żel antybakteryjny. Po powrocie do domu, po 'brudnych pracach', po skorzystaniu z toalety zawsze myję ręce. Nie wyobrażam sobie już inaczej. ;)

Ale też nie ma co przesadzać i panikować na każdym kroku. Jak napisała @Suzi bakterie nas po prostu otaczają i nie da się ich unikać.

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych