Odmrozenia - zapobieganie, leczenie, rozpoznawanie
Napisano 30 października 2010 - 14:02
Napisano 30 października 2010 - 14:05
Napisano 30 października 2010 - 18:04
Odmrożenie miejscowe
Jest to miejsce uszkodzenie tkanek na skutek działania zimna. Może wystąpić nawet przy dodatnich temperaturach. Najbardziej narażone są wystające części ciała ( palce rąk, nóg, broda, nos, uszy). Mechanizm odmrożenia polega na skurczu naczyń krwionośnych pod wpływem zimna. Prowadzi to do zwolnienia przepływu krwi.
Przyczyny to: niska temperatura, obcisłe ubranie, wilgoć np. mokre buty.
Objawy:
- skóra początkowo czerwona potem sinoniebieska, marmurkowa, a w końcu biała,
- w ciepłym pomieszczeniu lekkie odmrożenie powoduje silny ból, a ciężkie jest bezbolesne.
Odmrożenie można podzielić na stopnie podobnie jak oparzenie. Najniebezpieczniejsze powikłanie po odmrożeniu to nieodwracalne obumarcie części ciała lub zakażenie.
Jak postępować?
1. Należy rozluźnić obcisłą odzież i rozsznurować buty. Ucisk ogranicza ukrwienie.
2. Odmrożone dłonie można wsunąć pod pachy.
3. Pacjent może sam próbować delikatnie poruszać odmrożonymi częściami ciała, ratownik nie może poruszać za niego.
4. Podawać gorące, słodkie napoje najkorzystniej jest ogrzewać odmrożenia ciepłem własnego ciała.
5. Aby uniknąć zakażenia należy nałożyć jałowy opatrunek, gdy wytworzyły się pęcherze nie należy ich przekłuwać. Nie uciskać.
6. Nie rozcierać odmrożonych kończyn śniegiem (jak to jest widoczne w filmach).
7. Nie masować to jest przyczyną utraty ciepła.
8. Nie podawać alkoholu, papierosów.
9. Pacjent z odmrożonymi nogami nie powinien chodzić, ponieważ wtedy mięśnie potrzebują więcej krwi, a przez skurczone naczynia ma ona utrudniony dopływ.
10. Można zastosować kąpiel o temperaturze 10 stopni C w ciągu 30 min. ogrzać do 40 stopni C.
Czyli: rozgrzewamy od wewnętrz do zewnątrz, unikamy duzego przeskoku temperatury i przede wszystkim nie rozcieramy. Oczywiście takie instrukcje stosuje się tylko w przypadku delikatnych odmrozeń. z powazniejszymi koniecznie trzeba udać sie do lekarza jak najszybciej!
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 30 października 2010 - 18:23
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 06 listopada 2011 - 13:23
ja jak sobie odmroze palce , to mi puchna, swedza i sa wrazliwe . musze isc do apteki po jaks masc, moze jutro to zrobie, ma to co roku , trzy lata temu nie wiedziłam co to
odkurzam wątek, ponieważ juz w czasie pierwszych sniegow zauwazylam, ze paluchy u nog mi odmarzaja, magdaaaaa powiedz jakie postępowanie Ci polecono i czy w aptece ktoś doradził Ci co stosować? Problem zniknął ? Mam nadzieję, że ktoś tu zajrzy
Napisano 06 listopada 2011 - 15:13
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 19 listopada 2011 - 13:59
Napisano 25 listopada 2011 - 15:45
Napisano 29 listopada 2011 - 17:36