Suszarka czy pralkosuszarka - warto?
Napisano 23 września 2010 - 19:05
Zaczynamy się przymierzać do zakupu takiego cuda, czyli urządzenia, które za mnie wysuszy ubrania, bez konieczności ich wywieszania. Jak się wziąć do takiego zakupu? Na co zwrócić uwagę? Lepiej kupić osobną suszarkę, czy 2w1, czyli pralkosuszarkę? Możecie coś polecić?
Napisano 29 września 2010 - 15:16
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 05 października 2010 - 23:42
No właśnie też się boję, że takie mechaniczne suszenie może po prostu popsuć ubrania... Co można a czego nie można suszyć?
Napisano 06 października 2010 - 17:42
mysle ze dwa osobne urzadzenia to wiecej kasy , a nie ma to sensu, skoro mozna 2 w jednym.A czy pralko suszarka jest gorsza od zestawu suszarka i pralka osobno?
na metkach jest napisane, rzeczy , ktorych sie nie prasuje , delikatne tkaniny pewnie . takie suszenie moze zniszczyc tkanine.Co można a czego nie można suszyć?
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 07 października 2010 - 07:29
[ Dodano: 2010-10-07, 08:32 ]
Jezeli o mnie chodzi wolalabym osobno,bo jak cos nawali to nie masz ani pralki,ani suszarki,chociaz z drugiej strony patrzac,pralka i suszarka w jednym oszczedza miejsce.Mozna tez suszarke postawic na automacie,ja tak mam i nie zajmuje tyle przestrzeni.Lepiej kupić osobną suszarkę, czy 2w1,
Napisano 11 października 2010 - 18:04
Suszarki niszcza plastikowe zamki w ubraniach.Juz zniszczylam kilka bluz dresowych.Zamek robi sie taki pofaldowany.A tak ogólnie to bardzo sobie chwale posiadanie suszarki,a szczególnie w zimie.Susze wszystko i nawet nie sprawdzamna metkach czy wolno czy nie.
Może suszyłaś z zbyt wysokiej temperaturze? Jednak lepiej sprawdzać metki i oznakowanie na rzeczach, to się uniknie przykrych niespodzianek. Na moich rzeczach zazwyczaj pisze, że np. suszyć w niskiej albo średniej temperaturze... No, i mam suszarkę, która suszy właśnie w niskich temperaturach, czyli z pompą ciepła, to mogę suszyć nawet delikatne tkaniny
Jesli masz pytania, to na kafeterii jakiś ekspert radzi:
Jest sporo suszarek z różnymi funkcjami, ja się zdecydowałam na energooszczędną, ale można też kupić np. suszarkę, która prasuje
Napisano 13 października 2010 - 23:33
Napisano 14 października 2010 - 06:15
Kolejny minus suszarek to kurczenie ubran.
Nie zdarzyło mi się
no ale komu sie teraz chce suszyc pranie na sznurkach
Mi
Ogólnie to wiadomo przecież, że przynajmniej większość posiadaczy suszarek używa ich w wyjątkowych sytuacjach- czasem coś szybko trzeba mieć, albo maskotki dla dziecka nie będę suszyła 5 dni z hakiem i czekała, aż się w środku z wilgoci coś tam się rozwinie. Przynajmniej osobiście nie znam nikogo, kto wszystko by suszył
Ja osobiście mam pralko-suszarkę i bardzo sobie chwalę, bo jednak to komfort wiedzieć, że w razie czego jest i można skorzystać
Napisano 14 października 2010 - 09:52
ja susze wszystko i u mnie jest wlaczona codziennie,ale tylko jak jest brzydka pogoda i zima.Zwrócilam uwage,ze pranie z suszarki ladnie pachnie.zostaje zapach plynu do plukania a na sznurku zwietrzeje.nie znam nikogo, kto wszystko by suszył
Napisano 21 października 2010 - 17:44
mi suszarka zniszczyla juz kilka stanikow ale teraz zmadrzalam i pakuje je do takiego specjalnego woreczka. Kolejny minus suszarek to kurczenie ubran. Nieznosze tego!!! no ale komu sie teraz chce suszyc pranie na sznurkach
Mam suszarkę z pompą ciepła, Electrolux Heat Pump, która suszy w niskich temperaturach i wysuszy prawie wszystko. Ale np. do zwykłej kondensacyjnej nie można wsadzać wszystkiego jak leci, bo suszą w wysokich temperaturach i w efekcie, niektóre tkaniny mogą się właśnie kurczyć. Trzeba czytać oznaczenia producenta, wtedy nie powinno być niemiłych niespodzianek.
Ja osobiście mam pralko-suszarkę i bardzo sobie chwalę, bo jednak to komfort wiedzieć, że w razie czego jest i można skorzystać
Jedyne co mi nie przeszkadza w takich wysuszonych rzeczach to ich dziwny zapach po tym zabiegu- nie czuć płynu do płukania na tych rzeczach
Można kupić w sklepie takie jednorazowe chusteczki zapachowe - jeśli będziesz suszyć ubrania z chusteczkami, to będzie ładnie pachnieć. Mi często pachnie płynem do płukania, ale wydaje mi się, że to kwestia po prostu jakości płynu, bo niektóre po prostu zawsze wietrzeją, a inne długo pachną
Napisano 16 września 2013 - 20:51
Opcja świetna, przy małym dziecku nie raz ratuje życie
Napisano 17 września 2013 - 08:13
Love Love Love
Napisano 18 listopada 2013 - 20:06
Ja jednak jestem zwolenniczką zwykłej suszarki. Nie traci się dodatkowo prądu, a po za tym znajoma kiedyś mi suszyła w takiej elektrycznej i tylko bluzka się rozciągnęła, więc mam awersję. Teraz jest wiele ciekawych rozwiązań co do suszarek, np. pionowe jak ta od Viledy /link/
Naprawdę można oszczędzić miejsce, a po złożeniu też nie przeszkadza.
Użytkownik Olenka edytował ten post 18 listopada 2013 - 20:08
link w poscie
Napisano 27 września 2014 - 09:54
Ja używałam elektrycznej suszarki i to była świetna sprawa, jak się mieszka w bloku, ma dziecko to prania jest ciągle cały stos a w okresie jesiennym i wiosennym kiedy jeszcze nie grzeje się to to pranie schnie tak długo że aż zaczyna niezbyt przyjemnie pachnieć i wtedy pralkosuszarka czy suszarka to świetny pomysł
Napisano 30 września 2014 - 11:28
Ja mam pralko-suszarkę i fajnie się sprawdza. Nie wiem jak to wygląda z jakimiś niezwykłymi tkaninami, ale mnie się nic nie rozciągnęło – chodzę raczej w bawełnianych ubraniach, jeansach, od czasu do czasu jakaś koszula i z nią też się nic nie działo.
Napisano 22 października 2014 - 09:19
A jakiej masz marki?? Bo chciałabym kupić suszarkę, z tamtej nie mogę już korzystać (miałam ją w wynajmowanym mieszkaniu).
Napisano 17 listopada 2014 - 14:21
Znalazłam artykuł o pralkosuszarkach, może którejś z Was dziewczyny się przyda ![]()
Użytkownik inqaa edytował ten post 17 listopada 2014 - 15:22
przypominam, że na forum obowiązuje zakaz linkowania !