Najlepiej gdybyśmy pisały potrzebne składniki, sposób przyrządzenia oraz orientacyjny czas przygotowania
To ja wrzucam pierwsza "moją" wersję lasagni
LASAGNE
Składniki:
- makaron lasagne - 1 opakowanie wystarczy
- mięso mielone (wieprzowe lub wołowe) - ok.750 gr
- cebula - 3 szt
- pieczarki - ok.30-40 dag
- pomidory - 4 szt
- ser żółty - zazwyczaj ok.0,5 kg
- sos pomidorowy - w proszku najlepiej
- czosnek
- oregano, bazylia, pieprz, sól
Sos beszamelowy:
- mleko (2-3 szklanki)
- masło (2 łyżki)
- mąka ( 3 łyżki)
- gałka muszkatałowa, sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki usmażyć na patelni. Na innej patelni usmażyć mięso. Gdy mięso jest już gotowe cebulę,pieczarki i wyciśnięty czosnek dodać do mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ósemki. Farsz mięsny przyprawić oregano, bazylią itd. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i jak już farsz jest przyprawiony to ten sos dodać do niego. Na końcu dodać pomidory - dusić aż zmieszają się one z resztą. Żółty ser zetrzeć.
Przygotować sos beszamelowy mieszając wszystkie składniki na ogniu, tzn roztopić masło i dodać do niego mleko, mąkę i gałkę i mieszać aby nie powstały grudki (prawie do zagotowania, ma mieć on masę niezbyt gęstego budyniu). Odstawić do wystygnięcia.
Blaszkę nasmarować masłem, dno posmarować sosem beszamelowym i układać w następującej kolejności
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp 200 C ( dobrze jest sprawdzać co jakiś czas czy nic się nie przypala)
Tak jakoś 5 min przed końcem na wierzch posypać jeszcze startego żółtego sera, wtedy będzie on taki fajny ciągnący i roztopiony.
Przygotowanie zajmuje ok. 2 godzin + pieczenie
Podany przepis starczy na 4 osoby
Oczywiście przepis można zmieniać wg własnych upodobań, nasza lasagna pochłania dużo czasu na przygotowanie, ale jest dość bogata i nam przynajmniej bardzo smakuje