Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Endometrioza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Agniesia

Agniesia
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 08:25

dziewczynki czy słyszałyście o chorobie jaką jest endometrioza?
a może któraś z Was ją ma.
Ja ją mam i dlatego chcę was przestrzec o niej, ponieważ jest ona straszna i w zależności od stopnia jej zaawansowania sieje spustoszenie w całej macicy i jej okolicach w zaleźności od jej umiejscowienia.
Ja mam 3 stopień na 4 możliwe, miałam robioną laparoskopię i usuniety w związku z tym guz czekoladowy jajnika prawego (2 miesiące temu), oczywiscie nie wyleczy sie tej choroby, po zabiegu powinno byc leczenie hormonami, a ze my sie staramy o drugą dzidzie to leczenia nie miałam.
i teraz mam konsekwencje - znów wyszedł mi guz i prawdopodobnie musze isc znów na zabieg.
Kobietki poczytajcie sobie o tej chorobie zeby wiedzieć na przyszłość :)

#2 Agniesia

Agniesia
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 08:56

Miałam właśnie dodać z mojej zaufanej stronki o endometriozie.
Dziękuję ci za pomoc !
Na drugi raz już będę pamiętała ! :)

#3 kleopatra

kleopatra
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 07:24

To prawda, że jest to paskudztwo. Nie wiem, który mam stopień endometriozy, ale 10 lat temu miałam usuwaną torbiel czekoladową z prawego jajnika, przy okazji musieli wyciąć 3/4 jajnika. A 1,5 miesiąca temu miałam usuwana drugą torbiel czekoladową tym razem na lewym jajniku, ale niestety trzeba było usunąć i jajnik i jajowód :roll: Ze względu na inne moje przypadłości za każdym razem miałam niestety cięty brzuch <bezradny></span>
Ja osobiście nie mam jakiś strasznych bóli związanych z endometriozą, więc jakoś szczególnie na codzień nie odczuwam dyskomfortu. Tylko trzeba co najmniej raz na pół roku iść do gina i zrobić usg aby w razie powstania torbieli zaleczyć ją farmakologicznie. Bo te małe torbielki da się wyleczyć.