Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Antymacierzyństwo...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
107 odpowiedzi w tym temacie

#81 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 20 stycznia 2013 - 15:32

czasem jeszcze to słyszę, że zegar mi tyka

Ja słyszałam to prawie codziennie na śniadaniu, które jem z koleżankami z pracy. Mam dwie takie, które mają po dwójce dzieci i uważają, że ja też już powinnam "wziąć się za robotę", bo to już najwyższy czas. W pewnym momencie nie wytrzymałam i powiedziałam, że mam po prostu dość ich gadania. Czy i kiedy będę miała dziecko czy dzieci to moja sprawa i ja będę o tym decydować a nie ktoś mi będzie tyłek o to truł. I się skończyło.
Wiem, że prędzej czy poźniej będę miała dziecko, ale to będzie decyzja moja i męża i tylko nasza. Jeśli chodzi o kobiety, które nie chcą mieć dzieci to moim zdaniem absolutnie mają do tego prawo. Nie każdy po prostu czuje wewnętrzną potrzebę ich posiadania. A mieć dziecko tylko po to, bo wypada i wstyd się przyznać, że się go nie chce to unieszczęśliwianie kobiety i dziecka jednocześnie, bo przecież ono zna uczucia własnej matki.

fMCSp1.png
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono."

#82 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 20 stycznia 2013 - 15:52

w Polsce nie ma tolerancji dla osób, które chcą żyć inaczej, a ci którzy nie chcą mieć dzieci są traktowani jak jacyś odmieńcy.

Tak trochę niestety jest. W głowach wielu osób rodzina to rodzice i dzieci, bez dzieci to rodzina pusta i jakby niepełna.

I strasznie, że np własnie Twoja ciocia w pracy jest inaczej traktowana. Często się słyszy, że pracodawcy dyskryminują młode matki. A to też jest dyskryminacja, bo w końcu czemu ma pracować w święta ten kto nie ma dzieci, czy jego święta są mniej wazne?

#83 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 20 stycznia 2013 - 20:03

no właśnie chyba nie bo święta są z założenia rodzinne,a jak się w Polsce nie ma dzieci i męża tylko partnera to nie ma się rodziny..

#84 Desire

Desire
  • Użytkownik
  • 172 postów

Napisano 12 lutego 2013 - 18:10

Nie wszystkie kobiety chcą mieć dzieci i trzeba się z tym też liczyć.
22.01.2012 ;*

#85 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 14:22

W głowach wielu osób rodzina to rodzice i dzieci, bez dzieci to rodzina pusta i jakby niepełna

Wiesz, ja kiedyś sama słyszałam,(może nawet o tym pisałam) jak ksiądz w kościele powiedział, że małżeństwo bez dzieci to nie rodzina...

#86 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 14:52

Bo niestety takie jest myślenie niektórych. Co jest bardzo krzywdzące zwłaszcza dla tych, którzy nie mogą mieć dzieci. Czemu mają być rodziną niepełną i pustą?

Wydaje mi się, że lepiej aby ktoś kto nie czuje się na siłach podjąć się takiego obowiązku (bo dzieci to obowiązek i odpowiedzialność - oczywiście na pewno też radość itp) i ma tego świadomość nie ma dzieci. Fajnie jak maluchy pojawiają się na świcie bo są bardzo chciane.

Przypuszczam, że jeśli wpadnę to pokocham, ale wolałabym sama dokonać tego wyboru jeśli za jakiś czas poczuję że pragnę dziecka. Ale gdybym tego nie poczuła to fajnie jakby inni nie uważali, że nie jestem w pełni kobietą czy coś w tym stylu.

Każdy z nas urodził się ateistą

#87 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 14 lutego 2013 - 15:51

W głowach wielu osób rodzina to rodzice i dzieci, bez dzieci to rodzina pusta i jakby niepełna

Wiesz, ja kiedyś sama słyszałam,(może nawet o tym pisałam) jak ksiądz w kościele powiedział, że małżeństwo bez dzieci to nie rodzina...

Nam takie coś wciskała nauczycielka od Wdż w gimnazjum-Jak nie ma potomstwa to nie ma rodziny, jest tylko małżeństwo :shock:

#88 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2 113 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 15:58

ja słyszałam opinię że jeśli kobieta nie może mieć dzieci to znaczy że nie umie kochać...

Ludzie teraz gadają takie rzeczy, że w głowach się nie mieści.
Jest to indywidualna sprawa każdej kobiety czy chce dziecko czy nie. Nie powinniśmy skreślać tych, którzy potomstwa nie posiadają. Obojętne czy jest to decyzja z wyboru czy po prostu ich mieć nie mogą. Nie są oni w żaden sposób ,,inni" moim zdaniem.
"...Nie każda sytuacja, która wydaje się być beznadziejna jest nią w rzeczywistości..."

#89 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 14:10

no nam tak ksiadz na koledzie powiedział ;)

pamietam jak ludzie na nas dziwnie patrzyli gdy jeszcze corci nie bylo...bo mijaly juz 3 lata i nic, a my tylko sami i dwa koty :lol: ile bylo domyslow... ze wolimy zwierzeta, ze bezplodna jestem. Nikt nie wzial pod uwage ze moze np. nie chcemy wogole ? tylko zaklada sie ze ktos jest albo dziwny albo zaraz ma problemy ( i jesli juz to wiadomo ze kobieta )
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#90 igmu

igmu
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 20 marca 2014 - 11:16

Ja również nie chcę mieć dzieci. I mówiłam to od wielu nastoletniego, oczywiście słysząc, że "zmieni mi się jeszcze". Mijały lata, dziś mam 32 i nic sie nie zmieniło w tej kwestii. 

Mam podobnie jak Maona ; ja mam dar do opiekowania się zwierzętami i z niego korzystam :)

Całkiem ważne jest też to co napisała ZuziaDD: nie będę cytować, ale może skomentuję, a wiadomo będzie o co chodzi: Społeczeństwu nigdy nie jest dość; jak masz jedno dziecko to zaraz pytają o drugie -obserwuję to po znajomych, ludzie zamieszczają nawet na profilu fejsbukowym danej osoby, która zamieściła fotkę dziecka: "A kiedy X będzie miał braciszka?".  To jest bardzo intymna sprawa, to jakby kogoś zapytać (w moim odczuciu) na FB: "Ile zarobiłaś w tym miesiącu?".

Któraś z dziewczyn napisała: "teraz nie chcesz, ale jak już się pojawi dziecko na świecie to oszalejesz z miłości"

A jeśli nie? Czy tak łatwo przychodzi nam decyzja o adopcji psa czy kota? To bardzo duża odpowiedzialność, a co dopiero dziecko! Zobowiązanie na dobre 25 (obecnie....) lat, a troska do końca życia.

Jedyne, co musimy to zyć WŁASNYM życiem; i pozwolić innym również nim zyć: bez sensu aby ze względu na nasze kręcenie nosem ktoś sobie dziecko robił.... prawda?

#91 gogi

gogi
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 22 marca 2014 - 08:33

@igmu...pracowałam kiedyś z babeczką,która mieć dzieci nie chciała(i nie ma do dziś a jest dziś 50-latką),gorzej,że jej mąż starszy od niej o 3lata bardzo chciał i wciąż cekał aż ona będzie gotowa...najpierw ona była niegotowa,potem miała co rusz jakieś choroby:a to tarczyca,a to alergia a to ....,zwlekała,zwlekała...do jej męża jej argumenty wogóle nie docierały no bo jak?Ona...prawdziwa,młoda kobieta,kipiąca seksapilem i temperamentem nie chce mieć dzieci.Dla niej dzieci to :zmęczenie,brak własnego czasu,okropna figura po porodzie,poród to okropieństwo a ciąża to syf,dzieci brudzą,śmierdzą,płaczą,wszędzie je trzeba zabierać,do końca życia masz je na głowie itp ...Dopięła swego...nie ma dzieci...mąż z nią jest ale żyją obok siebie...smutne małżeństwo.

Uważam,że trzeba o tym mówić zaraz na początku związku i to jest uczciwe ...a ludzie rzeczywiście dziwnie reagują na wiadomość,że kobieta nie chce mieć dzieci...no bo jak kobieta może ich nie chcieć?Kobieta?...Szanuję wybory i życie innych.

I rzeczywiście chyba niepotrzebnie wkręciłam sie w ten temat...bo ja jestem jednak typową kobietą.Więc spadam stąd. <byebye>

#92 tylkomorze

tylkomorze
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 02 października 2014 - 09:11

Temat dla mnie.

Nie chcę mieć dzieci. Mój partner wie o tym od początku - i wie, że nie zmienię decyzji.

Nie będę mieć dzieci. Bo ich nie lubię - i już. Bo nie nadaję się na matkę. Bo nie czuję instynktu macierzyńskiego, a nawet gdybym poczuła... przypomnę sobie, że jestem homo sapiens, więc powinnam kierować się rozumem, a nie instynktem.

Moi rodzice w to wierzą - odkąd powiedziałam, że nie chcę mieć dzieci.

Rodzice partnera do pewnego momentu mówili: zmienisz zdanie. Siedem lat musiałam powtarzać, żeby wreszcie uwierzyli.

<kupka>

"Głupstwo jest wielkie jak morze, wszystko w sobie pomieści"  - Bolesław Prus

#93 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 02 października 2014 - 13:33

Moi rodzice w to wierzą - odkąd powiedziałam, że nie chcę mieć dzieci.

Rodzice partnera do pewnego momentu mówili: zmienisz zdanie. Siedem lat musiałam powtarzać, żeby wreszcie uwierzyli.

I tak super, że potrafili w jakiś sposob to pojąć i zaakceptować. Najczęściej rodzice myślą, że się zmądrzeje i zmieni zdanie i że się nie wie co się mówi ;-)

@tylkomorze fajnie, że nie ulegasz w tej kwestii presji otoczenia <ookk>

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#94 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 02 października 2014 - 21:29

@tylkomorze a jak wpadniesz ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#95 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 02 października 2014 - 22:49

Wiecie co? A mnie zastanawia dlaczego teraz tak dużo kobiet nie chce mieć dzieci (bo jednak od większości kobiet to słyszę)? Kiedyś chyba było inaczej, tak mi się wydaje.... Czasy się zmieniły i jest to nowe "zjawisko", czy może kiedyś kobiety też nie poczuwały się do macierzyństwa, nie mówiły o tym, że dzieci mieć nie chcą, bo nie wypada, więc w jakimś sensie "zmuszały" się do macierzyństwa?

I zaznaczam, że to nie jest złośliwe pytanie... tylko tak się zastanawiam co o tym myślicie?

Ja pragnę być matką i nie wyobrażam sobie innego scenariusza... Przyznam szczerze i bez bicia (nie zrozumcie mnie źle ani nie wyciągajcie zdań z kontekstu), że jest mi ciężko zrozumieć kobiety, które tego nie chcą... Może jestem staroświecka albo naiwna, ale zawsze sobie wyobrażałam, że to leży po prostu w instynkcie kobiety. Patrzę przez pryzmat siebie i dlatego jest mi to ciężko zrozumieć, tak zwyczajnie zrozumieć. Co nie znaczy, że tego nie akceptuję, bo nie mam w zwyczaju wtrącać się w czyjeś życie i czyjeś decycje. Przecież nie można ludzi do niczego zmusić, sprawiając, że będą nieszczęśliwi. :)

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#96 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 03 października 2014 - 10:57

@Findmysky. ja chcę mieć dzieci, ale wydaje mi się, że rozumiem osoby, które nie chcą. Tłumaczę to sobie na zasadzie małżeństwa - nie każdy chce i nie każdy nadaje się do tej roli. Macierzyństwo to chyba najpoważniejsza i najważniejsza sprawa w życiu - powinna być przemyślaną decyzją. Lepiej poczekać np. do czterdziestki, ale być pewnym. A skoro nie ma instynktu, człowiek chce realizować inne aspekty swojego życia (dla niektórych praca czy podróże to sens życia), to po co powoływać na świat małego człowieka? Popieram przemyślane decyzje o braku potomstwa, tym bardziej, że tak wiele jest matek, które nie dorosły do macierzyństwa i nigdy nie powinny mieć dzieci ale jednak w ciążę zachodzą. I kto jest mądrzeszy? Oczywiście, że osoba bezdzietna, która podjęła taką decyzję w oparciu o całe swoje życie.

Moim celem w życiu jest kochająca rodzina, dlatego chcę wziąć ślub i mieć dziecko, ale nie uważam, że jest to koniezne dla każdego.

Zastanawia mnie jednak co będzie

jak wpadniesz
@tylkomorze ?

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#97 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 października 2014 - 15:48

, że jest mi ciężko zrozumieć kobiety, które tego nie chcą..
ja mimo ze pragnelam bardzo bym mama bo dziewczyny ktore mnie tu bardziej znaly to wiedza 

ale rozumiem te kobiety.U nas wciaz pokutuje mit ze kobieta = dziecko. 

No nie.Nie kazda chce. I nie widze w tym nic zlego. Dziwnego.

#98 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 07 października 2014 - 19:02

dzis w radio uslyszałam ze Polki  rodza coraz więcej dzieci ,ale ..... z granicą. Dla mnie to logiczne , bo wartosci rodzinne dla  Polaków zawsze były ważne , ale jak sie nie ma warunków to sie nikt w dzieci nie pakuje, brak perspektyw , strach o to co bedzie jutro powoduje , ze kobiety nie chcą rodzic w tych niepewnych czasach. ja jestem sama , ale gdyby mi nagle cos odbiło i poszalała i wpadla to byłabym przerazona , bo  jesli z dzieckiem by sie cos działo to finansowow leze, wiadomo sa bracia , ale ile mozn zerować. :roll:

Kiedys kobiety miały mniejszy wplyw na to ile miały dzieci ale czesto te dzieci lepiej konczyły niz teraz w czasach kiedy gówniary chca miec dziecko , bo koleznki juz mają albo chca kogoś do kochania.

A skoro nie ma instynktu, człowiek chce realizować inne aspekty swojego życia (dla niektórych praca czy podróże to sens życia), to po co powoływać na świat małego człowieka?
dokladnie ;)

dzis ze znajomą rozmawiałam , bo ginekolog jej  powiedział ze okres sie unormuje po ciazy , a ona sie smieje ze jak a tylko poto zachodzic to nie ma sensu. nie czuje instynktu i tyle. jak miała lat 20 to chciała , miała faceta i myslała o tym , ale jak stwierdziła , ze gdyby sie zdecydowała to dzis byłaby  na bank samotna matka.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#99 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 09 października 2014 - 10:27

dzis w radio uslyszałam ze Polki rodza coraz więcej dzieci ,ale ..... z granicą

no nie wiem, ja ostatnio zauważam jakiś baby boom, same babki w ciąży :-)

u nas w pracy w tym roku zaszły 4 dziewczyny :-P

powiedział ze okres sie unormuje po ciazy

nienawidzę takiego gadania u lekarzy :roll:

albo: "taka pani natura"

#100 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 09 października 2014 - 12:55

@mloda tez widze ze ciagle jakas dziewczyna w ciazy, duzo mam ma 2

i ciagle tylko mnie ktos atakuje pytaniem kiedys 2 dziecko 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych