podawajcie nazwy "specyfików"
Jakie są wasze sposoby na walkę z komarami ?
Napisano 07 czerwca 2010 - 19:28
podawajcie nazwy "specyfików"
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..
Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas
Napisano 07 czerwca 2010 - 19:35
Napisano 09 czerwca 2010 - 16:18
Napisano 14 czerwca 2010 - 08:24
Nasmarować się olejkiem waniliowym takim jak do ciast się dodaje
Troszkę się pachnie wanilią, ale komary nie siadają bo ich to odstrasza.
Napisano 14 czerwca 2010 - 08:28
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 14 czerwca 2010 - 09:39
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 14 czerwca 2010 - 10:44
możesz coś bliżej powiedzieć ?? co to za spirala??wdzonym sposobem jest spirala
ja ostatnio na grilla wysmarowałam się tradycyjnym offem, komary mnie do mnie ciągły ale efekt nie był rewelacyjny, dwa mega bąble są
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Kiedyś się uda
Napisano 14 czerwca 2010 - 10:47
To coś takiego jak kadzidełka takie. Podpalasz i to sie pali przez jakiś czas i podobno odstrasza komarymożesz coś bliżej powiedzieć ?? co to za spirala??
Jak u mnie to ten sposób nie działa.
Ale czasem smaruje się olejkiem waniliowym i działa przez jakiś czas. A tak przeważnie to nie bardzo
Słyszałam, że dym z papierosów odstrasza komary
Napisano 14 czerwca 2010 - 10:51
chyba nie bardzo, z autopsji wiemSłyszałam, że dym z papierosów odstrasza komary
![]()
![]()
Ja mieszkam niedaleko rzeki, ogólnie na takich podmokłych terenach i komarów jest multum, a ja mam jakąś reakcję alergiczną na ukąszenie tych mend, wszystko mnie swędzi i puchnie na wielkiego czerwonego bąbla
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Kiedyś się uda
Napisano 14 czerwca 2010 - 10:55
Napisano 14 czerwca 2010 - 10:56
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Kiedyś się uda
Napisano 14 czerwca 2010 - 10:57
Napisano 14 czerwca 2010 - 11:00
One są chyba niewyczuwalne dla ludzija akurat mialam takie, którego zapachu nie było czuć, przynajmniej ja nie czułam
chyba nie bardzo, z autopsji wiem
Co do dymu papierosowego, też nie pomaga
Mi pomaga
A np. jakies OFFy. Teraz pełno tego reklamują. Ja nie stosowałam za bardzo, wiec nie wiem czy działa czy nie.
Napisano 14 czerwca 2010 - 11:03
no właśnie, z tego jestem średnio zadowolona, nawet skóra jak się tym wysmaruję jest klejąca i śmierdząca, a niby mam żel bezbarwny i bezzapachowy.A np. jakies OFFy
No i boję się smarować takimi specyfikami twarz
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Kiedyś się uda
Napisano 14 czerwca 2010 - 15:19
na pewno nie odstraszaOlenka napisał/a:
Słyszałam, że dym z papierosów odstrasza komary
chyba nie bardzo, z autopsji wiem
z takich przekłamanych sposobów ... dym z ogniska też nie działa
ja jako tako problemów z komarami większych nie mam
wszelkiego rodzaju offy i podobne - na mnie nie działają, i jak wiem, że jadę w teren, gdzie komary tną na potęgę - dłuższy rękawek, długie spodnie ... i cośdo przebrania na dzień.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 14 czerwca 2010 - 15:24
Na wycieczkę, wakacje zazwyczaj kupuję środki odstraszające komary, OFF, BROS
Napisano 14 czerwca 2010 - 18:51
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 23 lipca 2010 - 07:26
Stosowane przez nas masowo szczególnie tego lata środki przeciwko mają za zadanie odstraszać dorosłe owady przed kąsaniem ludzi. Jak wiemy, nie zawsze czynią to skutecznie. Dlatego, zamiast odpędzać dorosłe owady, trzeba sprawić, żeby w ogóle nie pojawiały się one i nie rozmnażały w pobliżu ludzkich siedzib – uznali naukowcy z uniwersytetu w Hajfie w Izraelu. Okazało się, że najlepszą recepturę na taki środek odstraszający opracowała sama natura. Od dawna wiadomo, że wiele zwierząt potrafi wyczuwać zapach drapieżników i dzięki temu chronić przed jedzeniem siebie i swoje potomstwo. Tym tropem poszli badacze z Izraela, opracowujący idealny środek odstraszający komary.
Dla komarów (naukowcy swoje badanie przeprowadzali na występującym na całym świecie, również w Europie, gatunku Culiseta longiareolata) naturalnym wrogiem jest pluskwiak Notonecta maculata, który pożera komarze jaja. Samice komara z daleka potrafią wyczuć związki zapachowe wydzielane przez pluskwiaka i nie składać w tym miejscu jaj. Izraelskim naukowcom udało się ustalić, jakie dokładnie związki mają tak piorunujące działanie.
Okazało się, że odstraszające komary substancje wydzielane przez pluskwiaka to n-tricosan oraz n-heneicosan. – Znając skład chemiczny tych związków, będziemy mogli wytwarzać je syntetycznie i rozpylać w miejscach, w których komarów jest zbyt dużo – twierdzą naukowcy. W przeciwieństwie do chemikaliów stosowanych dzisiaj, będą to naturalne związki, nie szkodzące innym zwierzętom ani ludziom
Szef badania, prof. Blaustein uważa nawet, że opracowany przez jego zespół środek nie tylko zlikwiduje problem komarów w konkretnym mieście czy nad jeziorem, ale zmniejszy także ogólną populację tych owadów. Stanie się tak dlatego, że komary będą składać jaja tylko w miejscach uznanych za bezpieczne (czyli tam, gdzie nie wyczują zapachu pluskwiaka). Przy intensywnych opryskach miejsc tych będzie bardzo niewiele, więc potomstwu komarów po prostu nie wystarczy pożywienia. Kolejne pokolenia tych owadów będą coraz słabsze i mniej liczne. Pytanie tylko, co na to natura…" zródło: Newsweek
Czytając to już się bałam ze puenta będzie taka że każdy powinien miec w domu pluskwiaka
trza się było uczyć i być naukowcem
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Kiedyś się uda
Napisano 23 lipca 2010 - 09:50
Nie cierpie Offow i tym podobnych, skora mi sie po nich klei, smierdzi to to
Octem smarowac sie tez raczej nie zamierzam
Slyszalam, ze olejek waniliowy odstrasza te robactwa
Kiedys mialam pod reka balsam waniliowy, posmarowalam sie - bo w koncu wanilia to wanilia, tak przynajmniej myslalam - i wrocilam z tysiacem babli na calym ciele
Wiec - nie smarujcie sie slodkimi balsamami
W mieszkaniu mam wtyczki do kontaktow Raid czy cos takiego i to faktycznie pomaga.