Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nazwisko po ślubie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
308 odpowiedzi w tym temacie

#41 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 12 września 2007 - 17:02

Jewel, przyzwyczaisz się, spokojnie :) po pół roku nawet nie pomyślisz, że kiedyś nazywałaś się inaczej ;-)
BTW. gdzie Twoja relacja ze ślubu?? ;>

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#42 zabcia

zabcia
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 12 września 2007 - 18:52

ja bede miec nazwisko mojego meza! moje nazwisko jest niezwylke rzadkie- zaledwie w 2-3 miastach w Polsce wystepuje! ale wole nazwisko mojego ukochanego, bo to ulatwi mi pewne sprawy w zyciu!

#43 paulledda

paulledda
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 12 września 2007 - 21:56

takze moje nazwisko jest dosc rzadkie, nigdy nie spotkalam sie z osobami o takim samym nazwisku jak moje oprocz rodziny....hehehe no i zostane z nim do deski grobowej... chcialabym przyjac nazwisko mojego meza (chociaz w dialekcie sardynskim oznacza brzydkie slowo) :mrgreen: przynajmniej cala rodzinka nazywalaby sie tak samo...
Dołączona grafika

#44 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 12 września 2007 - 22:01

Moje nazwisko jest dość pospolite - poznałam bardzo wiele osób o takim samym :)
A nazwisko przyszłego męża jest rzadziej spotykane. Ale ja je zmieniam właśnie z tego względu, o którym wspomniała Paulinka, żeby cała rodzina miała to samo :) Zresztą w mojej rodzinie jakoś tak wszystkie kobiety przyjmują nazwisko męża po ślubie :)

#45 paulledda

paulledda
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 12 września 2007 - 22:06

Zresztą w mojej rodzinie jakoś tak wszystkie kobiety przyjmują nazwisko męża po ślubie

ja tez mialam zamiar przyjac jego nazwisko, jednak on jest wlochem i mieszkamy we wloszech gdzie prawo wloskie nie przewiduje takiego zwyczaju... kazdy ma swoje nazwisko od urodzenia az do smierci...
Dołączona grafika

#46 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 12 września 2007 - 22:07

Wiem wiem, pamiętam jak pisałaś i rozumiem :) Po prostu tak napisałam, jak to ja zamierzam ;-)

#47 Kasiarzyna_31

Kasiarzyna_31
  • Użytkownik
  • 130 postów

Napisano 24 września 2007 - 09:30

Ja mam nazwisko męża - dwuczłonowe są za długie i moim zdaniem niewygodne A do nazwiska męża przyzwyczaiłam się w miarę szybko :lol:

#48 klaudia20

klaudia20
  • Użytkownik
  • 332 postów

Napisano 27 września 2007 - 09:15

ja bardzo chce mieć nazwisko męża, gdyz ma je w wymowie niemieckie, a mnie się ono bardzo podoba...
w relacji ze slubu wam podam jak upłynie te 30 dni:)
Dołączona grafika

#49 mademoiselle

mademoiselle
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 09 października 2007 - 13:56

Ja mam nazwisko meza :( Dlugo sie nie moglam przyzwyczaic hehe

[ Dodano: 2007-10-10, 13:54 ]
Oj sorry pomylilam sie... zamiast ":(" mialo byc ":)"
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#50 malina

malina
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 17 października 2007 - 18:36

Ja przyjmę nazwisko mojego (jeszcze :-D )narzeczonego

#51 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 26 października 2007 - 20:50

mi sie nie za bardzo podobaja dwuczłonowe nazwiska.... noo niekture fajnie brzmia :P ale moje raczej z zadnym nie bedzie współgrało wiec po męzu odziedzicze :P

#52 agness28

agness28
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 27 października 2007 - 23:23

Ja juz 5-ty rok mam nazwisko dwuczłonowe :lol: [jak ten czas szybko leci szok]
Nie żałuje
Pozdro
...Daj każdemu dniu szansę stania się najpiękniejszym w całym twoim życiu...

Dołączona grafika

#53 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 27 października 2007 - 23:28

noo ja znaczy sie qrcze zlem siem wyraziła :P po prostu moje nazwisko z jakims innym członem ( dziwnie brzmi :P) by nie pasowało chyba :P nie mam nic do członów zadnych ( znowu sie kojarzy :P) ani wieloczłonowych ( qrcze :P ) nazwisk :P tyle ze mojego nie wyobrazam sobie połaczonego z czymkolwiek :mrgreen:

#54 Katetz

Katetz
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 21:15

mam nazwisko dwuczłonowe ponieważ nazwisko mojego męża mi się nie podoba , chciałam żeby mój przyjął moje nazwisko ale się tylko obraził z resztą jak mój teść.Kategorycznie więc takie rozwiązanie nie wchodziło w grę , jak i żebym ja przyjęła nazwisko męża .Kompromisem było nazwisko dwuczłonowe, minusem takiego rozwiązania jest to że ja mam długie imię i teraz na dodatek dwa nazwiska( jak zamawiałam bilet lotniczy przez internet zabrakło mi formularza - ale tylko raz mi się to przytrafiło ).Ogólnie jesteśmy obydwoje zadowoleni z takiego rozwiązania. :-D
Kate

#55 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 08:42

jak zamawiałam bilet lotniczy przez internet zabrakło mi formularza - ale tylko raz mi się to przytrafiło

licz sie z tym ze nie ostatni ;-)

Ja w takij sytuacji chyba jednak bym poszla na kompromis i wziela nazwisko meza...tyle zamieszania w rodzinie o nazwisko :-P
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#56 Katetz

Katetz
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 09:54

ale wtedy nie byłby to kompromis
Kate

#57 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 09:57

moze tak moze nie
ale nie byloby zamieszania, obrazania itd. ;-)

tylko dla mnie to dziwne...

ponieważ nazwisko mojego męża mi się nie podoba

a i tak je nosisz :-)
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#58 Katetz

Katetz
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 09:59

bo kocham męża dlatego przyjęłam jego nazwisko
Kate

#59 martula

martula
  • Użytkownik
  • 650 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 09:02

Ja napewno chcę przyjąć nazwiska mojego A. bo moje długie i muszę dokładnie wypowiadać, bo ktoś może źle zanotować. Arka jest ładne i krótkie.
Moja nauczycielka od polskiego, wychodząc za mąż postanowiła mieć dwuczłonowe nazwisko. Fakt że i jej i jej męża jest krótkie, ale na dodatek postanowiła nie odmieniać(zboczenie zawodowe :shock: ) nazwiska męża i dziwnie to brzmi: Kloc-Kusy. :-?

#60 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1 428 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 15:20

W pewnych wypadkach dwu-członowe nazwiska są jak najbardziej wskazane np. jeżeli ktoś posiada tytuł naukowy a wychodząc za mąż po uzyskaniu go, chce posiadać rówież nazwisko męża.
W internecie znalazłam kilka zabawnych dwu-członowych nazwisk:
sosna-sarno; wiewiórka-orzech; niedziela-piątek :mrgreen: ; kapusta-marchewka; dziadek-wnuk; smak-głód; ptak-dziób :mrgreen: Ja pewnie tradycyjnie przyjęłabym nazwisko męża, choć mój chłopak ma takie zabawne nazwisko ;-) Moje zresztą też nie lepsze ;-)
Nigdy nikt mnie o rękę nie prosił- nie umiem sobie wyobrazić zmiany nazwiska-tyle lat i człowiek jakoś przywykł.
Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać