Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Kiedy dawać prezenty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#21 madd

madd
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 09:41

Była na 7 ślubach i zarazem weselach, i prezenty dawało sie po mszy ewentualnie po ceremoni ślubu cywilnego, innego zwyczaju nie znam :roll:

Na naszym ślubie też tak było.
Na ślubie cywilnym kuzynki pamiętam, że jakoś po toaście szampanem w urzędzie cywilnym.

#22 agnzaw4

agnzaw4
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 10:07

Wchodziłam dzisiaj na ten jej link i fajne jest to ze oni sobie tworzą liste prezentów i zbieraja pieniądze a ja im tylko je przelewam a wydadza je sobie na co będą chcieli. przypuszczam ze faktycznie nie wszyscy z tego skorzystają ale powiem szczerze ze dla mnie jest bardzo wygodne. Pieniądze są na ich koncie i juz:)muszę kupić jeszcze kwiaty i mogę iść na wesele :lol:

#23 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 11:39

A mi się taki sposób w ogóle nie podoba... Niedługo to wesele będzie się odbywało przez internet :roll: Przecież jeżeli chce się dostac pieniążki to można do zaproszenia wierszyk wrzucic, takie internetowe listy mi się w ogóle nie podobają...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 agnzaw4

agnzaw4
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 15:13

Wydaje mi się że wesele nie ma tu nic do rzezczy bo rozmawaimy przecież o dawaniu prezentów. Ja pracuje i nie mam czasu jezdzic i zastanawiac sie co kupic. Ja tam sie nie znam bo jeszcze nie bralam slubu ale jako gosciowi mi to pasuje jak najbardziej. Gosia stworzyla sobie fajna liste marzen i uwazam ze fajnie jest pomoc je komus spelnic. Pozatym wydaje mi sie ze jesli juz cos przynosic to raczej na sam slub. Kiedy moj brat się żenił byl duzy stol na ktorym wszyscy ukladali prezenty ale to juz bylo bardzo dawno i chyba juz wyszlo z mody. :-?

[ Dodano: 2009-04-16, 16:22 ]
Pozatym dostalam jakies ostrzezenie o reklamie czy wam tez sie cos takiego zdarzalo? Chyba chodzi o to ze napisalam to w formie linku wiec jak inaczej mam opowiedziec wam o co mi chodzi? uwazam ze to lekka przesada ale coz.
W kazdym razie czy moglaby ktoras mi pomoc i powiedziec gdzie moge kupic jakis fajny kapelusz? Ale nie taki babciowy :-/ oczywiscie chodzi mi o Warszawe? i nie przesadnie drogi? Chcialabym zalozyc na wesele. Myślicie ze bedzie pasowal?

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: angik1683: 2009-04-16, 15:47 ]
Dostalas ostrzezenie,bo na dwa posty jakie zdazylas napisac obydwa zawieraly reklame portalu.Poza tym nie uzywamy na forum linkow do innych stron czy for i jest to zawarte w regulaminie. Jesli chodzi o kapelusz to radze poszukac odpowiedniego do tego tematu,a jesli takiego nie ma to zalozyc nowy,tu piszemy o tym kiedy dawac prezenty.

[ Dodano: 2009-04-16, 22:46 ]
Wydawalo mi sie ze jesli sie spotykam z czyms nowym tzn. nie ze standardowym dawaniem prezentow a tego dawania prezentow to dotyczy to znaczy ze jest to na temat nie mniej jednak zycze wicej gosci na waszym forum czesciej niz raz na pol roku.

#25 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 12:29

W moich stronach prezenty daje sie po pierwszym toaście, ale spotkałam się też ze zwyczajem że prezenty daje sie po otrzepinach.

<ookk>

#26 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 26 marca 2013 - 16:11

U mnie z prezentami jest różnie- niektórzy dają pod kościołem/urzędem, a inni po wejściu na salę.
Ja bym chyba wolała, żeby ta cała część z życzeniami i prezentami odbyła się na sali już. ;-) A pod kościołem tylko ci, którzy nie idą na wesele.
Może uda się tak to przemycić, żeby świadkowie "delikatnie" gościom zasugerowali.
A jak nie, to też tragedii nie będzie. ;-)

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#27 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 26 marca 2013 - 16:18

U mnie z prezentami jest różnie- niektórzy dają pod kościołem/urzędem, a inni po wejściu na salę.

Ja pamiętam, że u mojej rodziny na weselach pod kościołem zawsze dawało się kwiaty/wino/ czy co tam jeszcze sobie młodzi zażyczyli ;-)
Natomiast pieniądze, prezenty wszyscy dają już po oczepinach, jakoś ustawiają się w kolejce i wtedy dają młodym resztę :-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#28 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 26 marca 2013 - 18:11

Co do prezentow - u mnie byly na sali chyba ze ktos byl tylko na slubie. Jakos tak przed kosciolem nie widze tego...
kwiaty ok, zyczenia ale prezenciki juz nie
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#29 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 26 marca 2013 - 18:24

My dostaliśmy same i pieniądze i jeden prezent od mojej koleżanki. Podczas wesela nam go wręczyła ale nie przy wszystkich tylko w pokoju, gdzie tylko młodzi mieli klucz aby odsapnąć trochę :mrgreen:

#30 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 16 września 2013 - 16:24

U nas zwyczaj dawania kopert i prezentów po mszy , zaraz po wyjsciu z koscioła.

A czytałyście na wp ,że teraz moda na dawanie pustych kopert :mrgreen: Na weselu ponad 100os. To cieżko wyczuć od kogo wydymuszka jest , ale na przyjeciu ślubym juz łatwiej.

Ja wiem ,że moja rodzina biedna jak myszki i niechce aby sie zadłużali ,że dać mi. Wiec z góry będę mowiła ,że nie chce prezentów.

Love Love Love

#31 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 17 września 2013 - 05:22

A czytałyście na wp ,że teraz moda na dawanie pustych kopert Na weselu ponad 100os. To cieżko wyczuć od kogo wydymuszka jest , ale na przyjeciu ślubym juz łatwiej.

No kilka osob o tym fakcie mi wspominało, przyjaciółka dostała 2 puste, w tym jedną podpoisaną :lol: A u mnie też albo od razu po mszy daje się prezenty, a jak zła pogoda, to już na sali.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#32 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 17 września 2013 - 07:58

U mnie przeważnie zaraz po wyjściu z kościoła.... chociaż jak dla mnie to za duże zamieszanie pod kościołem i ja bym wolała na sali... :roll:

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#33 Sarna

Sarna
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 17 września 2013 - 12:07

chociaż jak dla mnie to za duże zamieszanie pod kościołem i ja bym wolała na sali...

Dokładnie. Byłam świadkową na ślubie niedawno i było niemałe zamieszanie, ponieważ byłam współodpowiedzialna za odbieranie prezentów. Ciągłe noszenie, dźwiganie i ustawianie stosów.

Rozdawanie prezentów na sali rozwiązałoby problem
A gdy znów zapragniesz tam być, na starym strychu odrodzą się marzenia...

#34 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 17 września 2013 - 20:38

U nas właśnie daje się na sali- kelnerki wtedy są bardzo przydatne przy noszeniu kwiatów/prezentów przy dużej liczbie gości :-) bo świadkowie by się zalatali :->
Tylko osoby, które były na ślubie, a na wesele nie zostały zaproszone składają życzenia pod kościołem :-)
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...