Kiedy dawać prezenty
Guest_renia_*
Napisano 29 czerwca 2007 - 09:06
Życie skorygowało i zracjonalizowało dawny obyczaj. Dziś wręczanie młodym pieniędzy nikogo już nie dziwi i nie bulwersuje. Otrzymując pieniądze nowożeńcy mają szansę sami zdecydować o tym, co im będzie najbardziej potrzebne.
Najbliższa rodzina, będąca w stałym kontakcie z młodymi, doskonale zna ich potrzeby i wie, jaki prezent najbardziej ich ucieszy. Pozostali, mniej zorientowani goście mogą wręczyć pieniądze. Ale uwaga, nie powinny to byc zbyt małe kwoty.
Pieniężny podarunek musi być sumą, za którą można kupić atrakcyjny prezent. Jeżeli wręczamy młodej parze pieniądze, to oczywiście powinny być one umieszczone w eleganckiej kopercie. Warto też zadbać, aby banknoty nie były brudne i zniszczone.
Osoby, które zostały zaproszone na wesele, ale z różnych względów nie mogą przeznaczyć na prezent odpowiedniej sumy, nie powinny wręczać drobnych kwot. W takich sytuacjach lepiej kupić, skromny, ale oryginalny upominek. Nie wypada też, aby pieniądze wręczali młodej parze koledzy.
Nadal, mimo zmiany zwyczajów, nie uchodzi zastępować prezentu banknotami w sytuacji, gdy nowożeńcy są ludźmi bardzo zamożnymi. Nie przystoi również, aby młodzi wręczali pieniądze starszym.
Wręczanie prezentów
Prezenty powinno się wręczać młodej parze po jej powrocie z kościoła lub urzędu. Przed zajęciem miejsc przy weselnym stole, ale już po powitaniu i spełnieniu szampanem pierwszego toastu za zdrowie młodej pary.
Wypada, aby nowożeńcy odpakowali każdy prezent, obejrzeli i serdecznie zań podziękowali. Nie wypada jednak, aby publicznie zaglądali do kopert zawierających pieniądze.
Napisano 29 czerwca 2007 - 09:56
nie rozumiem, dlaczego? my dostaliśmy od większej części znajomych właśnie pieniążki i nikt nie uznał tego za gafę.Nie wypada też, aby pieniądze wręczali młodej parze koledzy.
to to już w ogóle jakaś bredniaNadal, mimo zmiany zwyczajów, nie uchodzi zastępować prezentu banknotami w sytuacji, gdy nowożeńcy są ludźmi bardzo zamożnymi. Nie przystoi również, aby młodzi wręczali pieniądze starszym.
w praktyce zazwyczaj jest inaczej. my dostaliśmy cześć prezentów juz na kilka dni przed ślubem, a większość przy składaniu życzeń pod kościołem.Przed zajęciem miejsc przy weselnym stole, ale już po powitaniu i spełnieniu szampanem pierwszego toastu za zdrowie młodej pary.
a to ja jeszcze nie spotkałam pary, która by tak robiłaWypada, aby nowożeńcy odpakowali każdy prezent, obejrzeli i serdecznie zań podziękowali.
Napisano 29 czerwca 2007 - 14:45
Napisano 29 czerwca 2007 - 18:41
a tak jest we Wloszecha prezentów chyba nikt nie rozpakowuje na weselu przy wszystkich
jakiś dziwaczny zwyczaj
Napisano 29 czerwca 2007 - 19:02
A mój tata jak jest gdzies na weselu, to nie daje prezentu przed 3 nad ranem, bo... najpierw musi sprawdzić czy modzi zasługują na prezent weselem jakie przygotowali...
Napisano 30 czerwca 2007 - 11:05
u nas było dokładnie tak samo, wszystkie prezenty (rzeczowe i pieniądze) dostaliśmy przy składaniu życzeń po mszy przed kościołem.dalismy pieniadze przed kosciolem...jak wszyscy zyczenia skladali
i kto mial dac koperte to dawal wlasnie wtedy
a to b. oryginalny pomysłA mój tata jak jest gdzies na weselu, to nie daje prezentu przed 3 nad ranem, bo... najpierw musi sprawdzić czy modzi zasługują na prezent weselem jakie przygotowali...
![]()
Napisano 11 sierpnia 2008 - 13:47
he he,a to dobreA mój tata jak jest gdzies na weselu, to nie daje prezentu przed 3 nad ranem, bo... najpierw musi sprawdzić czy modzi zasługują na prezent weselem jakie przygotowali.
ja zauwazylam,ze goscie wreczja kwiaty i koperty po ceremoni ,kiedy mlodzi wyjada z kosciola,niektorzy daja tez wowczas prezenty
pamietam,ze dawniej prezenty byly wreczane tuz przed oczepinami :->
Napisano 12 sierpnia 2008 - 08:50
Napisano 12 sierpnia 2008 - 16:08
Napisano 29 stycznia 2009 - 18:55
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 29 stycznia 2009 - 18:58
[ Dodano: 2009-01-29, 19:01 ]
Ja się z niektórymi wskazówkami absolutnie zgodzić nie mogę.
nie rozumiem, dlaczego? my dostaliśmy od większej części znajomych właśnie pieniążki i nikt nie uznał tego za gafę.Nie wypada też, aby pieniądze wręczali młodej parze koledzy.
to to już w ogóle jakaś bredniaNadal, mimo zmiany zwyczajów, nie uchodzi zastępować prezentu banknotami w sytuacji, gdy nowożeńcy są ludźmi bardzo zamożnymi. Nie przystoi również, aby młodzi wręczali pieniądze starszym.
w praktyce zazwyczaj jest inaczej. my dostaliśmy cześć prezentów juz na kilka dni przed ślubem, a większość przy składaniu życzeń pod kościołem.Przed zajęciem miejsc przy weselnym stole, ale już po powitaniu i spełnieniu szampanem pierwszego toastu za zdrowie młodej pary.
a to ja jeszcze nie spotkałam pary, która by tak robiłaWypada, aby nowożeńcy odpakowali każdy prezent, obejrzeli i serdecznie zań podziękowali.
gdzie w dzień ślubu czas na otwieranie prezentów
dokladnie ze wszystkim sie zgadzam:)
Napisano 18 lutego 2009 - 15:21
Napisano 19 lutego 2009 - 22:37
Raz tylko bylismy na weselu, gdzie goscie wreczali prezenty, kiedy opuszczali juz wesele
Napisano 20 lutego 2009 - 18:19
Co Nas nie zabije to Nas wzmocni ![]()
COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ ![]()
Napisano 15 kwietnia 2009 - 19:46
Napisano 15 kwietnia 2009 - 19:49
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko