Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Kiedy dawać prezenty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_renia_*

Guest_renia_*
  • Gość

Napisano 29 czerwca 2007 - 09:06

Podarunki pieniężne

Życie skorygowało i zracjonalizowało dawny obyczaj. Dziś wręczanie młodym pieniędzy nikogo już nie dziwi i nie bulwersuje. Otrzymując pieniądze nowożeńcy mają szansę sami zdecydować o tym, co im będzie najbardziej potrzebne.

Najbliższa rodzina, będąca w stałym kontakcie z młodymi, doskonale zna ich potrzeby i wie, jaki prezent najbardziej ich ucieszy. Pozostali, mniej zorientowani goście mogą wręczyć pieniądze. Ale uwaga, nie powinny to byc zbyt małe kwoty.

Pieniężny podarunek musi być sumą, za którą można kupić atrakcyjny prezent. Jeżeli wręczamy młodej parze pieniądze, to oczywiście powinny być one umieszczone w eleganckiej kopercie. Warto też zadbać, aby banknoty nie były brudne i zniszczone.

Osoby, które zostały zaproszone na wesele, ale z różnych względów nie mogą przeznaczyć na prezent odpowiedniej sumy, nie powinny wręczać drobnych kwot. W takich sytuacjach lepiej kupić, skromny, ale oryginalny upominek. Nie wypada też, aby pieniądze wręczali młodej parze koledzy.

Nadal, mimo zmiany zwyczajów, nie uchodzi zastępować prezentu banknotami w sytuacji, gdy nowożeńcy są ludźmi bardzo zamożnymi. Nie przystoi również, aby młodzi wręczali pieniądze starszym.

Wręczanie prezentów

Prezenty powinno się wręczać młodej parze po jej powrocie z kościoła lub urzędu. Przed zajęciem miejsc przy weselnym stole, ale już po powitaniu i spełnieniu szampanem pierwszego toastu za zdrowie młodej pary.

Wypada, aby nowożeńcy odpakowali każdy prezent, obejrzeli i serdecznie zań podziękowali. Nie wypada jednak, aby publicznie zaglądali do kopert zawierających pieniądze.

Załączone miniatury

• Scrolls_of_Roses.jpg

#2 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 29 czerwca 2007 - 09:56

Ja się z niektórymi wskazówkami absolutnie zgodzić nie mogę.

Nie wypada też, aby pieniądze wręczali młodej parze koledzy.

nie rozumiem, dlaczego? my dostaliśmy od większej części znajomych właśnie pieniążki i nikt nie uznał tego za gafę.

Nadal, mimo zmiany zwyczajów, nie uchodzi zastępować prezentu banknotami w sytuacji, gdy nowożeńcy są ludźmi bardzo zamożnymi. Nie przystoi również, aby młodzi wręczali pieniądze starszym.

to to już w ogóle jakaś brednia :!:

Przed zajęciem miejsc przy weselnym stole, ale już po powitaniu i spełnieniu szampanem pierwszego toastu za zdrowie młodej pary.

w praktyce zazwyczaj jest inaczej. my dostaliśmy cześć prezentów juz na kilka dni przed ślubem, a większość przy składaniu życzeń pod kościołem.

Wypada, aby nowożeńcy odpakowali każdy prezent, obejrzeli i serdecznie zań podziękowali.

a to ja jeszcze nie spotkałam pary, która by tak robiła :roll: gdzie w dzień ślubu czas na otwieranie prezentów :!:

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#3 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 29 czerwca 2007 - 14:45

Ja się zgadzam z Madzią :) w dzisiejszych czasach nawet większość par młodych prosi o pieniążki zamiast prezentów rzeczowych ;-) i życzenia przeważnie składa się przed kościołem po zakończeniu całej ceremoni, no chyba ze pogoda na to nie pozwala, a prezentów chyba nikt nie rozpakowuje na weselu przy wszystkich :-/ jakiś dziwaczny zwyczaj :shock:

#4 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 29 czerwca 2007 - 18:41

My w tamte wakacje bylismy na slubie u mojego brata i ku zdziwieniu dalismy pieniadze przed kosciolem...jak wszyscy zyczenia skladali :-) i kto mial dac koperte to dawal wlasnie wtedy ;-)

a prezentów chyba nikt nie rozpakowuje na weselu przy wszystkich :-/ jakiś dziwaczny zwyczaj :shock:

a tak jest we Wloszech :-)
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#5 kroplarosy

kroplarosy
  • Użytkownik
  • 132 postów

Napisano 29 czerwca 2007 - 19:02

U mnie zwyczajawo życzenia i kwiaty będą przed kościołem po mszy, a prezenty (w większości pieniążki, bo prezenty trafiają się sporadycznie) goście będą wręczali podczas wesela, w dogodnym dla siebie momencie.
A mój tata jak jest gdzies na weselu, to nie daje prezentu przed 3 nad ranem, bo... najpierw musi sprawdzić czy modzi zasługują na prezent weselem jakie przygotowali... ;-) ;-)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#6 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 30 czerwca 2007 - 11:05

dalismy pieniadze przed kosciolem...jak wszyscy zyczenia skladali :-) i kto mial dac koperte to dawal wlasnie wtedy ;-)

u nas było dokładnie tak samo, wszystkie prezenty (rzeczowe i pieniądze) dostaliśmy przy składaniu życzeń po mszy przed kościołem.

A mój tata jak jest gdzies na weselu, to nie daje prezentu przed 3 nad ranem, bo... najpierw musi sprawdzić czy modzi zasługują na prezent weselem jakie przygotowali... ;-) ;-)

a to b. oryginalny pomysł :)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#7 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 11 sierpnia 2008 - 13:47

A mój tata jak jest gdzies na weselu, to nie daje prezentu przed 3 nad ranem, bo... najpierw musi sprawdzić czy modzi zasługują na prezent weselem jakie przygotowali.

he he,a to dobre :-D

ja zauwazylam,ze goscie wreczja kwiaty i koperty po ceremoni ,kiedy mlodzi wyjada z kosciola,niektorzy daja tez wowczas prezenty
pamietam,ze dawniej prezenty byly wreczane tuz przed oczepinami :->
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#8 Kita

Kita
  • Użytkownik
  • 2 427 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 08:50

ja też spotykam się głównie z takim zwyczajem, gdzie młodzi dostają prezenty (zarówno rzeczowe jak i pieniężne :-) ) po mszy podczas przyjmowania życzeń. Czasem jest też tak, że Ci goście, którzy idą na wesele, to wręczają prezenty w domu weselnym, tuż po przyjeździe i przywitaniu pary młodej.
Dołączona grafika

#9 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 09:10

U brata było tak , że życzenia były juz na sali bo przed urzedem czasu nie ma <bezradny></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 16:08

U mnie w okolicy i na wszystkich uroczystościach zaślubin na których byłam prezenty/kwiaty wreczało się pod kościołem zaraz po skończeniu mszy wraz z życzeniami :)
Już nie panna a żona :*

#11 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 29 stycznia 2009 - 18:55

ja tez jak byłam na slubach to w wiekszosci daje sie prezenty pod kościołem . ale gdy mój brat brał ślub to pod kościołem składali zyczenia tylko ci co nie szli na wesele a reszta na weselu.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#12 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 29 stycznia 2009 - 18:58

W moich okolicach zawsze jest po mszy slubnej:) pod kosciolem sklada sie zyczenia i wrecza prezenty:)

[ Dodano: 2009-01-29, 19:01 ]

Ja się z niektórymi wskazówkami absolutnie zgodzić nie mogę.

Nie wypada też, aby pieniądze wręczali młodej parze koledzy.

nie rozumiem, dlaczego? my dostaliśmy od większej części znajomych właśnie pieniążki i nikt nie uznał tego za gafę.

to to już w ogóle jakaś brednia :!:

Przed zajęciem miejsc przy weselnym stole, ale już po powitaniu i spełnieniu szampanem pierwszego toastu za zdrowie młodej pary.

w praktyce zazwyczaj jest inaczej. my dostaliśmy cześć prezentów juz na kilka dni przed ślubem, a większość przy składaniu życzeń pod kościołem.

Wypada, aby nowożeńcy odpakowali każdy prezent, obejrzeli i serdecznie zań podziękowali.

a to ja jeszcze nie spotkałam pary, która by tak robiła :roll: gdzie w dzień ślubu czas na otwieranie prezentów :!:

dokladnie ze wszystkim sie zgadzam:)

#13 Jacqueline

Jacqueline
  • Użytkownik
  • 1 963 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 15:21

Jak ja byłam na weselach to zawsze to było dość późno, każdy ustawiał się w kolejce do pary i wręczał prezent. A tuż po mszy rozdawało się kwiaty. Prawie jak po komunii ...

#14 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 17:37

pod kosciolem sklada sie zyczenia i wrecza prezenty:)

u mnie na Śląsku jest tak samo, zresztą zauważyłam, że w innych regionach też ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 16:34

nie wiem jak jest na Slasku, bo nie byłam tun na weselu, ale w moich rodzinnych regionach prezenty zawsze daje sie przed ceremonia, czyli w domu weselnym.
a potem młodzi i goście wspólnie idą do Kościoła, po ceremonii przed kościołem daje sie kwiaty.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#16 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 22:37

U nas prezenty, rzeczowe i pieniazki, wreczane sa po mszy, pod kosciolem przy skladaniu zyczen.

Raz tylko bylismy na weselu, gdzie goscie wreczali prezenty, kiedy opuszczali juz wesele ;-) I od Mlodych dostawali wodke i ciasto. A my nie wiedzielismy, ze tam jest taki zwyczaj i dalismy od razu po mszy i Mlodzi byli bardzo zdziwieni :lol:

#17 Karolina86

Karolina86
  • Użytkownik
  • 1 564 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 18:19

Była na 7 ślubach i zarazem weselach, i prezenty dawało sie po mszy ewentualnie po ceremoni ślubu cywilnego, innego zwyczaju nie znam :roll:

Co Nas nie zabije to Nas wzmocni :-)

COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ :-)

#18 agnzaw4

agnzaw4
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 19:46

W mojej rodzinie też zawsze tak było ale w tym roku moja przyjaciółka bierze ślub i korzysta z jakiegos nowego portalu LINK tzn na zaproszeniach napisała stronę internetową i tam wszyscy sie bedziemy składac na prezenty dla niej. W sumie to fajna sprawa, nie bede musiała sie zastanawiac kiedy dac prezent a przede wszystkim co jej kupic bo nie znam jej rodziny az tak dobrze wiec nawet sie nie dogadam z nimi, a szkoda byloby zeby dostala podobne rzeczy. :-?

#19 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 19:49

mysle że i tak nie wszyscy skorzystaja z tej propozycji i i tak kupią prezent na własną ręke.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#20 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 08:25

a na slubie mojej siostry beda dawac prezenty pod salą, gdyż zaraz po tym slubie odbywa się drugi

iv09i09kftvt0mdm.png