Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Formalności po ślubne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 06 października 2009 - 08:37

Niestety dla kobitek zmieniających nazwisko tak naprawde dopiero się zaczyna
:arrow: wymiana dowodu
:arrow: wymiana prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego
:arrow: zgłoszenie pracodawcy i do US
:arrow: zgłoszenie zmiany do banku i do wszelkich faktur przychodzących do nas
:arrow:zgloszenie u lekarza rodzinnego
:arrow: zgłoszenie zmiany w swoim funduszu emerytalnym
:arrow: ubezpiecznie oc
ciekawe czy o czyms zapomnialam :-/
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 06 października 2009 - 12:17

Nic innego nie przychodzi mi do głowy, może tylko dodam, że na wymianę dowodu są trzy miesiące.

A nie wiesz może czy do US trzeba iść już z nowym dowodem czy ze starym i tą karteczką, że zmieniam dowód?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 06 października 2009 - 12:56

kjujiczek, do US idzie się już z nowym dowodem, bo musisz wypełnić formularz NIP-3 w którym podajesz co się zmieniło- w tym jest tam wymagany dokument tożsamości a Twój nowy dowód ma inną serię niż w US miałaś do tej pory. Na tej karteczce, ze na dowód oczekujesz, jest data odbioru i inne dane ale nie ma serii nowego dowodu. Tak więc do US dopiero po zmianie dowodu. Jak będziesz dowód odbierać to Pan/Pani Ci ten formularz NIP-3 da i powie, że masz miesiąc na złożenie od dnia odbioru dowodu.

#4 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 06 października 2009 - 15:34

Tak więc do US dopiero po zmianie dowodu. Jak będziesz dowód odbierać to Pan/Pani Ci ten formularz NIP-3 da i powie, że masz miesiąc na złożenie od dnia odbioru dowodu.

u mnie oststnio ktos wymieniał dowód < nie pamietam kto> to pani w urzedzie miasta kazał tylko to wypełnic i nie trzeba było sie fatygowac do US.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#5 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 06 października 2009 - 15:36

to pani w urzedzie miasta kazał tylko to wypełnic i nie trzeba było sie fatygowac do US.

bo w niektórych urzędach gmin są rzeczywiście takie okienka czy coś, ale w większości przypadków niestety się trzeba samemu fatygować :-/

#6 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 06 października 2009 - 17:46

Marzycielka24, dziękuję Ci bardzo za informacje, trochę mnie oświeciłaś ;-) ;*
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 06 października 2009 - 19:27

o kurdcze- troche zachodu z tym jest;/
Już nie panna a żona :*

#8 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 06 października 2009 - 21:19

Ja ten NIp-3 wyslalam pocztą poleconym bo pytalam i mozna
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 07 października 2009 - 06:12

calineczka, ale już też po wymianie dowodu? Czytałam gdzieś w necie wczoraj, że jakaś dziewczyna wymieniła przed odebraniem nowego dowodu, bo powiedzieli jej w US że tak można tylko, że potem przy składaniu zeznania podatkowego będą ja wzywać to wtedy poda nową serię... No i ona złożyła- podziwiam, ja już wolałabym poczekać trochę dłużej niż potem na wezwania jeździć, tłumaczyć się, a wiadomo, że jak się na zły humor pani z okienka trafi to i się okaże, że ona wcale nie powinna tak była robić, tylko od razu wpisać nowy dowód...

#10 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 07 października 2009 - 07:24

jestem ciekawa czy za wszystkie te wymienione zmiany w dokumentach trzeba ponownie zaplacic? :roll:

#11 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 07 października 2009 - 07:29

Olciiia, za dowód tak :-) Paszportu i prawa jazdy nie mam, ale za nie chyba też się płaci :-) W US oczywiście nie, przy zmianie danych w bankach też nie, ale jak już, np. chciałam nową kartę w banku, to oczywiście, ale płatna ;-)

#12 malutka-iwona

malutka-iwona
  • Użytkownik
  • 4 549 postów

Napisano 07 października 2009 - 07:31

jestem ciekawa czy za wszystkie te wymienione zmiany w dokumentach trzeba ponownie zaplacic? :roll:

Za nowy dowód tak, ale reszta darmowo.
Jestem w Peru...

#13 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 07 października 2009 - 08:15

Mam juz nowy dowod więc do Us wpisalam serie i numer nowego
oplaty to dowod 30zł
prawo jazdy 70
dowod rejestracyjny 59
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#14 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 07 października 2009 - 08:21

calineczka, no troche tego jest tak sie tylko mowi ale panstwo tez ladnie zarabia na swiezych malzonkach :roll:

#15 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 07 października 2009 - 11:03

kolejna sprawa z glowy bylam dzisiaj w banku <tancze></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 08 października 2009 - 21:20

za paszport tez sie placi,a jesli ten na stare nazwisko jest wazny to odliczaja jakas tam kwote za poszczegolny rok
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#17 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 14 października 2009 - 20:52

Uff zblizam sie ku końcowi
:arrow: prawko kosztuje 70zL
:arrow: dowod rejestracyjny 59 ,50

zostala mi przychodnia oraz zmiana w banku gdzie mam konto oszczędnosciowe
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 12:22

Mam już nowy dowód :-D okazało się, że u mnie ten NIP-3 Urząd Miasta wysyła do skarbówki i nie muszę się tam fatygować ;-) prawka nie mam, więc w sumie jeszcze muszę wpaść do banku, przychodni i już :-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#19 monia86

monia86
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 22:24

czasami trzaba zgłosic zmiane nazwiska w urzędzie skarbowym,ale jak zmieniamy dowód to urząd miasta sam za nas zawiadamia urząd skarbowy o zmiane nazwiska:)

#20 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 31 października 2012 - 10:15

Spis czynności (wszystko jeszcze przede mną)

taka ściągawka dla świeżo poślubionych:

Dowód osobisty

Często można upiec 2 pieczenie na 1 ogniu. Dowód osobisty zawiera dwie dane, które mogą ulec zmianie przy zmianie stanu cywilnego:

Nazwisko
Panna młoda, która zmienia nazwisko musi wymienić dowód osobisty. Dzieje się tak w dwóch przypadkach: żona przyjmuje nazwisko męża lub dopisuje je do rodowego.
Miejsce zameldowania
Zmiana miejsca zamieszkania obliguje młodych do wymiany dowodów osobistych. Aby zmienić dowód osobisty udajcie się do Urzędu Miasta (lub Dzielnicy/Gminy - w zależności od tego gdzie znajduje się wydział obsługi mieszkańców) z kompletem dokumentów:
wypełniony wniosek o wydanie dowodu
2 aktualne zdjęcia czarno-białe lub kolorowe (lewy półprofil 35 x 45 mm, widoczne lewe ucho, bez nakrycia głowy, bez ciemnych okularów)
posiadany dowód
dokumenty dotyczące zmiany stanu cywilnego, zmiany imienia i/lub nazwiska (akt małżeństwa)
Uwaga! dokumenty składa się osobiście, odbiór dowodu również osobiście

Urząd Skarbowy - NIP 3

Na nasze szczęście Urzędy działają coraz sprawniej. Wraz ze złożeniem wniosku o wydanie nowego dowodu osobistego powinniśmy dostać formularz NIP 3, który służy do aktualizacji naszych danych w Urzędzie Skarbowym. Jeżeli nie dostaniecie formularza, zapytajcie urzędników. Kiedy przyjdzie nasz termin do odbioru dowodu osobistego, niesiemy wypełniony NIP 3. Wówczas nie musimy odwiedzać urzędu dwa razy.

Bank

Ślub to najwyższy czas na założenie wspólnego konta. Jeżeli do tej pory mieliście oddzielne konta, zlikwidujcie jedno z nich. Na drugim dopiszcie małżonka tak, by miał równe prawa do podejmowania decyzji. Zapytajcie też czy przy podejmowaniu decyzji konieczna jest decyzja współmałżonka gdyż często przysparza to problemów nawet przy załatwianiu najprostszych spraw.
W przypadku zmiany nazwiska, żona powinna uaktualnić informacje posiadacza rachunku i złożyć nowy wzór podpisu.
Fundusze Emerytalne

Prawo nakazuje zaktualizowanie danych w OFE (Otwarte Fundusze Emerytalne), o ile do takiego należycie. Najczęściej Online zmieniacie: dane osobowe, osoby uposażone, podpisy oraz stosunki majątkowe.
Inne dokumenty, które czasami trzeba wymienić po ślubie

W miarę upływu czasu informujecie kolejne instytucje:

pracodawcę
lekarza rodzinnego
spółdzielnię mieszkaniową
operatora komórkowego
uczelnię

oraz wymieniacie kolejne dokumenty:

dowód rejestracyjny samochodu
paszport
karta zdrowotna
legitymacje zniżkowe