Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Honorowe krwiodawstwo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#1 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 07:29

Hej tak zapytam z ciekawości co o tym sądzicie, czy oddawałyście kiedyś krew?
Ja jestem honorowym krwiodawcą już jakies dwa lata, nie zaluje, sprawia mi przyjemnoścć fakt że moge komuś pomóc czy nawet uratować życie.
Ponadto w ramach oddawania mam robione raz na rok kompleksowe badania krwii za free także od razy bym wiedziała gdyby ze mną było coś nie tak. Posiadam również krewkartę, którą zawsze mam w portfelu z informacją na temat mojej grupy krwi a która w razie gdybym uległa wypadkowi upoważnia mnie do tego że będę pierwsza do przetoczenia krwi w przypadku gdyby tej krwi było niewystarczająco dla wszystkich. Jak dla mnie same plusy. ;-) Pomagam komuś i ktoś mi pomaga :-)

#2 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 12:19

Ja pierwszy raz oddałam krew z okazji Juwenalii. Chciałam oddać w tym roku podczas tej imprezy,ale niestety miałam okres więc przełożyłyśmy to z kumpelą na inny dzień.
Poszłyśmy do centrum krwiodawstwa,poczęstowano nas ciepłym napojem do wyboru i "grześkiem". Zrobiono badania,zważono itd no i niestety ja nie przeszłam dalej z powodu początków anemii :-( Pani prosiła,żebym wróciła za miesiąc,ale rozpoczęły mi się wakacje więc jestem teraz w rodzinnym mieście gdzie nie ma takiego punktu. Jak wrócę to na pewno pójdę oddać krew,bo mam bardzo popularną grupę ;-) Zamierzam zabrać też Misiaka :-P
Kumpela wtedy oddała krew. Dostała bułkę,czekolady(odpaliła mi działkę :-P ),soczki i mogła na do widzenia znowu wypić coś ciepłego :-)

Uważam,że oddawanie krwi to super sprawa i postaram się od października robić to co 3 miesiące (bo taki jest minimalna przerwa dla kobiet)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#3 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 15:26

Oddawanie krwi to wspaniała sprawa i szkoda, że tak mało osób to robi. Zawsze brakuje jej w szpitalach a szczególnie teraz kiedy są wakacje. Staram się oddawać w miarę regularnie. Czasem jest to niemożliwe ze względu na okres, przeziębienie albo jeszcze inne czynniki nie pozwalające oddać krwi.
Dołączona grafika

#4 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 15:39

Ja szczerze Wam powiem że nigdy jeszcze nie oddawałam krwi...
Jeśli nadarzy mi się okazja to czemu nie ;-)
Choć... Ja nawet nie wiem jaką ja mam grupę krwi :shock: :roll:

#5 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 16:12

nawet nie wiem jaką ja mam grupę krwi

:shock:

ja krwi nigdy nie oddawałam i nie oddaję
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#6 karolina_1986

karolina_1986
  • Użytkownik
  • 1 437 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 16:34

Ja oddawałam krew dwa razy honorowo, ale jak drugim razem zemdlałam to przestałam oddawać :-P
A tak po za tym, to biorę już cztery lata leki na nadciśnienie i pewnie nawet by nie wzięli mojej krwi :-P

#7 Marta2012

Marta2012
  • Użytkownik
  • 177 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 16:50

Bardzo chciałabym oddawać krew, zawsze chciałam i próbowałam, ale albo mdlałam albo nie chcieli przyjąć mojej krewki :-/ Słabizna ze mnie ;-)

#8 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 19:09

tuptunio, dlaczego się dziwisz,że WweronikaA nie zna swojej grupy krwi?ja swoją grupę krwi mogłam wydedukować na podstawie tego jaką grupę mają rodzice. Ale czynnika Rh nie byłam pewna. Dopiero na ćwiczeniach z fizjologii człowieka to sprawdzaliśmy i wtedy już wiedziałam na 99%,ale 100% pewność miałam jak sprawdzono to w Centrum Krwiodawstwa.
Nie miałam tego wpisanego ani przy porodzie,ani przy badaniach krwi jak byłam młodsza i nie czułam potrzeby żeby samej wybrać się na badania pod tym kątem.
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#9 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 19:18

dlaczego się dziwisz,że WweronikaA nie zna swojej grupy krwi?

bo to dla mnie dziwne <bezradny></span> badanie na grupę kosztują grosze a mogą uratować życie.
Dołączona grafika

#10 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 19:30

badanie na grupę kosztują grosze a mogą uratować życie

Prawda,ale często się o tym nie myśli. Z ciekawości zapytam-kiedy Ty poznałaś swoją grupę krwi?

I tak jeszcze dla wyjaśnienia.Jeśli coś Ci się stanie to musisz mieć przy sobie albo książeczkę HDK albo krewkartę,bo bryloczki,opaski,ba nawet naklejki na dowód sprzedawane na allegro nie są ważne w takiej chwili.
Jak dla mnie powinni zrobić dodatkową rubrykę w dowodzie i każdy powinien mieć ją uzupełnioną.

tuptunio, a jak urodził się Twój synek wpisali mu w gdziekolwiek jaką ma grupę?bo słyszałam,że dzieciom już wpisują w książeczki....

JkIEp1.png

#11 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 19:36

Z ciekawości zapytam-kiedy Ty poznałaś swoją grupę krwi?

a szczerze mówiąc to nawet nie pamiętam. jakoś na początku liceum

Jeśli coś Ci się stanie to musisz mieć przy sobie albo książeczkę HDK albo krewkartę

ale wystarczy że twoja najbliższa rodzina wie i osoba ICE z telefonu.

Jak dla mnie powinni zrobić dodatkową rubrykę w dowodzie i każdy powinien mieć ją uzupełnioną.

to prawda, popieram w 100%

a jak urodził się Twój synek wpisali mu w gdziekolwiek jaką ma grupę

nie ma wpisanej niestety :-/

ja swoją grupę krwi mogłam wydedukować na podstawie tego jaką grupę mają rodzice

jak to działa? :-P
Dołączona grafika

#12 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 22 sierpnia 2009 - 19:50

ale wystarczy że twoja najbliższa rodzina wie i osoba ICE z telefonu.

Jesteś pewna,że wierzą takiej informacji?bo nigdzie nie wyczytałam tego....

jak to działa? :-P

nie miałaś genetyki w LO? :-P
a na poważnie to pokaże tabelkę z której można wywnioskować jaką grupę może mieć dziecko :-)

Antygen D oddziedziczony choćby od jednego z rodziców decyduje o tym, że dziecko będzie miało układ Rh+. Może wystąpić przypadek, ukazany w tabelce, gdy oboje rodzice mają układ Rh+ a ich dziecko będzie miało układ Rh-. Natomiast jeżeli oboje rodzice mają układ Rh-, a więc nie mają antygenu D, wtedy ich dziecko też go nie będzie miało i oddziedziczy układ Rh-

źródło: http://pl.wikipedia....wiki/Grupy_krwi

Załączone miniatury

• dziedziczenie.JPG

JkIEp1.png

#13 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 23 sierpnia 2009 - 10:28

Tilia, zgadzam się z Tobą w zupełności z tą rubryczką w dowodzie, a swoją drogą w prawku to powinno być musowo!! no ale może kiedyś Ci z góry dojdą do tego że to potrzebne.

Ja sama oddawałam krew 2 razy - raz przy okazji tzw. wampiriady organizowanej u mnie na uczelni, a drugi raz miesiąc temu- dla taty mojej przyjaciółki bo miał operację na otwartym sercu. Jestem jak najbardziej na tak jeśli o to chodzi! przynajmniej mogę się czymś przysłużyć, pomóc komuś a mi to przecież szkody nie robi :)
Od aniołka mam skrzydełka... lecz diabełek dał mi charakterek :D

Dołączona grafika

#14 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 23 sierpnia 2009 - 12:45

ja pierwszy raz oddawałam krew 5 lat temu i wtedy tez dowiedziałam sie jaka mam grupe. ;P
nie oddaje regularnie bo czesto mam za niski poziom hemoglobiny <bezradny></span> .ale srednio dwa razy do roku udaj sie :D

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#15 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 23 sierpnia 2009 - 13:10

zacznę od oznaczania grupy krwi: przy porodzie wg mnie dziecko powinno mieć obowiązkowo oznaczoną grupę ... ja również do tej pory nie wiem jaką mam, owszem, miałam kiedyś tam badania w tym kierunku, ale nie wiem czemu - wyników nie otrzymałam :roll: albo inaczej - nie mam tego udokumentowanego w żaden sposób ... więc wychodzi na to że dałam się pokłóć niepotrzebnie...

druga rzecz: wpisywanie grupy krwi do dokumentów... rzecz niezwykle potrzebna, ale dopóki nie zaczną wszystkim grupy krwi oznaczać przy porodzie, może być problem z wprowadzeniem tego w życie ... ktoś powinien wyjść tu z inicjatywą, i wydaje mi sie że najbardziej odpowiednimi ludźmi są tu środowiska lekarskie - w końcu to im powinno zależeć żeby podczas operacji zawsze była możliwość przetoczenia krwi bez szukania jej po wszystkich szpitalach w okolicy ...

no i kwestia samego krwiodawstwa ... ja nie oddawałam ani razu ... dlaczego? ponieważ panicznie boję się igieł ... mam punkt właściwie kilkaset metrów od domu, więc mogę nawet powiedzieć że pod moim nosem, ale nie zawędrowałam tam ani razu - boje się... a z drugiej strony - chciałabym, głównie ze względu na badania, bo to największa korzyść materialna, oznaczono by mi grupę w końcu, regularnie byłabym badana, no i fakt że oddana krew powędruje do kogoś kto jej potrzebuje ...

a jednak nie umiem się jakoś przełamać ...

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#16 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 23 sierpnia 2009 - 13:14

Nie miałam tego wpisanego ani przy porodzie,ani przy badaniach krwi jak byłam młodsza i nie czułam potrzeby żeby samej wybrać się na badania pod tym kątem.

no właśnie ja nie mam nigdzie tego zapisanego <bezradny></span> Ale to nie o tym temat:)
No ale coraz bardziej mi się pomysł oddawania krwi podoba ;-)

#17 Ekspertka

Ekspertka
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 12:40

U mnie na uczelni są na szczęście takie akcje i raz w roku można tam na miejscu oddać krew. Bardzo fajna akcja, zawsze oddaję :)

#18 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 17:09

No ale coraz bardziej mi się pomysł oddawania krwi podoba ;-)

W takim razie bardzo sie cieszę że założyłam ten temat, może w ten sposób poszerzy się rodzina "krewniaków"? :-)

#19 zogusia

zogusia
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:21

ja sobie kiedys obiecalam,ze bede oddawac krew co jakis czas . i wkoncu chce to postanowienie zrealizowac, bylabym wdzieczna gdyby ktoras z was napisala co konkretnie trzeba zrobic ? krew oddaje sie w szpitalu ? ( do mojego miasta czasem przyjezdza autobus w ktorym oddaje sie krew, ale nie wiem kiedy znowu przyjedzie, a zalezy mi na czasie, chcialabym oddac ta krew jeszcze w tym tygodniu, jest to mozliwe ? trzeba zorbic jakies badania ? ) z gory dzieki za odpowiedz.
Nie żyjemy dla siebie, żyjemy dla tych którzy nas kochają żeby dać im siłę choć częściej to Oni dają siłę Nam.

#20 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:30

zogusia, musisz wyszukać,najlepiej na necie punkty krwiodawstwa w Twoim mieście. Mogą znajdować się w szpitalu,ale niekoniecznie ;-)

Nie musisz sobie robić żadnych badań-zrobią Ci je na miejscu. Musisz mieć ze sobą dowód i być po lekkostrawnym posiłku-NIE NA CZCZO!!!
Przygotuj się na to,że będziesz musiała wypełnić długą ankietę na temat przebytych chorób,daty ostatniej miesiączki,przebytych operacji,wyjazdów zagranicznych w ciągu ostatniego pół roku itd.

JkIEp1.png

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych