sposób na bolesne miesiączki
Napisano 23 sierpnia 2010 - 08:16
Napisano 25 sierpnia 2010 - 20:40
Napisano 25 sierpnia 2010 - 22:03
Wenesso, wiadomo że lepiej nie brać leków jeśli nie ma potrzeby. Jednak Ten "Scopolan" o którym mówisz jest chyba lekiem przeciwbólowym, a przy wspomnianych przez ciebie w nawiasie bólach menstruacyjnych potrzbny jest lek rozkurczowy (nie przeciwbólowy) typu chociażby wymienianego już przezemnie Buscopanu. Myśle że wymieniony przez ciebie lek tylko "zatuszuje" ból menstruacyjny a nie pozbędzie się jego "przyczyny" czyli skurczy macicy.
Scopolan nie jest lekiem p/bólowym. Zawiera tą samą substancję czynną co Buscopan. Działają rozkurczowo.
Napisano 07 września 2010 - 15:25
Na bóle miesiaczkowe najczęściej staram sie nie łykac leków
No i to dobre rozwiazanie, bo lepiej nie przedawkowac. Z drugiej strony ja nie mam oporów przed buscopanem, bo to nie ketonal czy inny chwilowy wynalazek.
Napisano 08 września 2010 - 19:50
Napisano 07 lutego 2011 - 20:18
Ale teraz wezme moze jedna..i to nie zawsze. Kiedys zas do 6 dziennnie jak miałam @
Napisano 07 lutego 2011 - 22:44
Napisano 09 lutego 2011 - 08:53
Napisano 16 lutego 2011 - 13:40
[ Komentarz dodany przez: madzia: 2011-02-23, 22:36 ]
posty wydzielone do odpowiedniego tematu.
Napisano 06 listopada 2011 - 18:40
Napisano 06 listopada 2011 - 18:50
a jakie leki bierzesz?i kiedy zaczynasz je brać?a co miesiąc nie mogę brać silnych leków.
jeśli boisz się o żołądek to może warto spróbować brać czopki?
Próbowałaś ciepłych okładów albo termofor przykładać?dla mnie to rewelacyjna metoda
Może winą też być dieta?nie pijesz za dużo kawy albo coli przed okresem lub w trakcie albo innych napojów gazowanych?
Napisano 08 listopada 2011 - 19:11
a jakie leki bierzesz?i kiedy zaczynasz je brać?
Biorę nimesil, który moja mama ma na receptę przepisywany na bóle kręgosłupa. Biorę w momencie jak zaczyna mnie boleć mocniej, zazwyczaj przez pierwsze dwa dni.
Przykładam, ale muszę leżeć w łóżku ten pierwszy dzień to jest trochę lepiej. Ale nie mogę normalnie funkcjonować.Próbowałaś ciepłych okładów albo termofor przykładać?
W ogóle nie pijam napojów gazowanych, kawy zawsze tyle samo...Może winą też być dieta?nie pijesz za dużo kawy albo coli przed okresem lub w trakcie albo innych napojów gazowanych?
Napisano 09 listopada 2011 - 00:48
Dziwie Ci się,że bierzesz silny lek obciążający wątrobę na własną rękę bez konsultacji z lekarzemnimesil
A skoro pijesz kawę to może warto się "domagnezować?"
Ja niestety do dziś nie znalazłam idealnego środka dzięki któremu zapominam o bólu
Napisano 09 listopada 2011 - 11:41
Vegantalgin
Brałam i nic mi to nie pomagało niestety...
Wiem, że nie powinnam, ale w momencie tak silnego bólu nie mam wyboru. Ginekolog powiedział mi, że bolesne miesiączki są normalne i mam brać no-spęDziwie Ci się,że bierzesz silny lek obciążający wątrobę na własną rękę bez konsultacji z lekarzem
magnez też przyjmuję rogularnieA skoro pijesz kawę to może warto się "domagnezować?"
Napisano 09 listopada 2011 - 15:23
Halynka poczytaj troszkę o nimesilu...może poproś ginekologa o inny lek p/bólowy na receptę?Wiem, że nie powinnam, ale w momencie tak silnego bólu nie mam wyboru.
Napisano 09 listopada 2011 - 15:50
Ginekolog powiedział mi, że bolesne miesiączki są normalne i mam brać no-spę
O matko kochana, słów brakuje na takich ludzi czasami.
Jak ból może być czymś normalnym? To tak jakby powiedzieć, źe ból głowy jest normalny.
To, że ktoś nie wie dlaczego boli i nie potrafi czegoś z tym zrobić nie oznacza, że trzeba ten ból uznać za normalny
Może winą też być dieta?
popieram Tilkę. Tutaj niekoniecznie musi chodzić tylko o kawę czy colę, ale też o inne produkty.
Poeksperymentuj trochę, sprawdź jak twoje ciało reaguje na różne produkty.
A co do mojej miesiączki: całe gimnazjum, liceum miałam tak bolesne, że wręcz nie do wytrzymania. żeby przetrwać w szkole funkcjonowałam przez kilka dni na lekach.
A miesiączka bardzo obfita trwała 7-9 dni.
Też słyszałam, że to normalne tym bardziej, ze wszystkie kobiety w mojej rodzinie tak miały.
Po maturze zmieniłam dietę, od tego czasu miesiączka mi się skracała i stawała coraz mniej bolesna.
Aktualnie (już ze 2 lata tak jest) trwa 2 w porywach do 3 dni (Akurat w tym miesiącu @ przyszła w poniedziałek popołudniu, a teraz już mi się kończy). Bóle zniknęły całkowicie. Czasami zapominam, że mam właśnie @
halynko, proponuję zacząć od zmiany lekarza :->
Napisano 09 listopada 2011 - 18:17
sama dluuuga ulotka to dobra lekturaHalynka poczytaj troszkę o nimesilu.
dokladnie, proponuję zacząć od zmiany lekarza :->
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 09 listopada 2011 - 21:22
Dwa - mnie raz, dwa razy tak bolało ( miałam 20 pare lat) i okazało sie ze mam zapalenie nerek. Gin powiedziała ze to wpływ miało na ból. Kazał jakies badania robic?
U mnie działał Amol. Do nacierania.
Ja bardzo bolesne miałam do 24 roku zycia ? pozniej mniej. A po 27 - czasem troszke poboli.
wiem ze stosowanie ze do tej diety troszke łagodzi bole.
Napisano 11 listopada 2011 - 12:30
Czyli malo pikantnych rzeczy.Mniej solic, moze zaparzyc sobie lipe, łagodna kuchnia . ( to sa rady lekarki , nie moje, ale sprawdzone)
Spróbuję tak następnym razem.
A lekarz jest najlepszy w naszym mieście, wiele znanych mi osób chodzi do niego i nie narzeka. Sama nie wiem...Cytat:
, proponuję zacząć od zmiany lekarza :->
dokladnie
Napisano 12 listopada 2011 - 15:36
A lekarz jest najlepszy w naszym mieście, wiele znanych mi osób chodzi do niego i nie narzeka. Sama nie wiem...
lekarz mówiący 'ból to norma' nie jest normalny
Powinien podać Ci wszystkie możliwe sposoby na uniknięcie lub obniżenie bólu, nie tylko powiedzieć 'bierz tabletki'.
Mnie nie boli brzuch podczas okresu odkąd biorę tabletki antykoncepcyjne (novynette) i dodatkowo okres trwa 3 dni. Jedyna dolegliwość to ból głowy tuż po okresie.