Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

sposób na bolesne miesiączki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
238 odpowiedzi w tym temacie

#201 Wenessa

Wenessa
  • Użytkownik
  • 322 postów

Napisano 23 sierpnia 2010 - 08:16

Na bóle miesiaczkowe najczęściej staram sie nie łykac leków ,ale jak juz mnie boli strasznie ,a w pierwszy dzien przewaznie boli ,biorę Scopolan ,kiedys lekarka przepisała mi na brzuch działa na (dolegliwosci bólowe w stanach przewodu pokarmowego,kolka jelitowa,kolka watrobowa,układ moczowo-płciowego,kolka nerkowa,bóle menstuacyjne)mi to pomaga takze polecam jak ktoś ma problem z bolącym brzuchem ;-) ;-)
Pamiętaj aby kazdy dzień był najpiękniejszym dniem Twojego zycia.......

#202 Olta1975

Olta1975
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 20:40

Wenesso, wiadomo że lepiej nie brać leków jeśli nie ma potrzeby. Jednak Ten "Scopolan" o którym mówisz jest chyba lekiem przeciwbólowym, a przy wspomnianych przez ciebie w nawiasie bólach menstruacyjnych potrzbny jest lek rozkurczowy (nie przeciwbólowy) typu chociażby wymienianego już przezemnie Buscopanu. Myśle że wymieniony przez ciebie lek tylko "zatuszuje" ból menstruacyjny a nie pozbędzie się jego "przyczyny" czyli skurczy macicy.

#203 złośnica

złośnica
  • Użytkownik
  • 285 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 22:03

Wenesso, wiadomo że lepiej nie brać leków jeśli nie ma potrzeby. Jednak Ten "Scopolan" o którym mówisz jest chyba lekiem przeciwbólowym, a przy wspomnianych przez ciebie w nawiasie bólach menstruacyjnych potrzbny jest lek rozkurczowy (nie przeciwbólowy) typu chociażby wymienianego już przezemnie Buscopanu. Myśle że wymieniony przez ciebie lek tylko "zatuszuje" ból menstruacyjny a nie pozbędzie się jego "przyczyny" czyli skurczy macicy.

Scopolan nie jest lekiem p/bólowym. Zawiera tą samą substancję czynną co Buscopan. Działają rozkurczowo.
Kobieta jest organizmem ultradoskonałym. Potrafi się regenerować po ekstremalnie ciężkich doświadczeniach. Przetrwa wszystko.

#204 Aldis

Aldis
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 07 września 2010 - 15:25

Na bóle miesiaczkowe najczęściej staram sie nie łykac leków

No i to dobre rozwiazanie, bo lepiej nie przedawkowac. Z drugiej strony ja nie mam oporów przed buscopanem, bo to nie ketonal czy inny chwilowy wynalazek.
Większość ludzi chciałaby mieć takich przyjaciół, jakimi sami być nie mogą

#205 Olta1975

Olta1975
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 08 września 2010 - 19:50

Aldis, fakt że Buscopan to nie żaden shit tylko dobry lek. Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę iż jest dość silny i nie trzeba go brać niewiadomo ile :) jedna tabletka i po bólu. Ja się jeszcze nie zawiodłam

#206 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 20:18

na te miesiaczkowe - tylko ibuprom.
Ale teraz wezme moze jedna..i to nie zawsze. Kiedys zas do 6 dziennnie jak miałam @
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#207 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 22:44

Jagódka, miałam bardzo podobną sytuację z bólami miesiączkowymi, tyle, że ja do tego mdlałam, więc nie wskazane było zażywanie tak silnego leku jak ketonal. Pomagałam sobie nurofenem forte i na prawdę w moim przypadku działał cuda na pół dnia ale ulga była wielka.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#208 kari

kari
  • Użytkownik
  • 589 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 08:53

No właśnie boli mnie brzuch na dole najbardziej z prawej stronie, od wczoraj, jeszcze nie mam okresu ale mam tak jakby czasem śluz i może dlatego mnie boleć? Nie lubię jak mnie boli co mam zrobić,wzięłam już no-spe ale nie pomogło.
Jak myślisz, że potrafisz, lub myślisz, że nie potrafisz,zawsze masz racje!

#209 Jagódka

Jagódka
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 13:40

No ja ostatnio mialam takie silne bole, ze myslalam, ze na serio albo znow siegne po ketonal, albo umre. Nie stalo sie na szczescie ani jedno, ani drugie - mialam w domu nospe i buscopan - najpierw zjadlam z 6 nosp (nie tak na raz oczywiscie), ale nic nie pomagalo, wiec przerzucilam sie na buscopan - jakby lepiej, ale nie wiem, czy to dzialanie leku, czy po prostu bol sam juz zaczal ustepowac; na ogol wystrzegam sie tabletek, ale czasem zlapia mnie takie bolesci, ze na serio nie moge wytrzymac - taka oczywista naturalnosc ten okres, wiec dlaczego to czasem musi tak bolec!!! wrrr

[ Komentarz dodany przez: madzia: 2011-02-23, 22:36 ]
posty wydzielone do odpowiedniego tematu.

#210 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 06 listopada 2011 - 18:40

Ostatnio bóle podczas okresu były jakby mniejsze i cieszyłam się że wszystko się unormowało, mogłam normalnie funkcjonować. Tym razem gdy dostałam okres nocą ból był tak wielki, że musiałam zatkać się poduszką żaby nie krzyczeć! Nie wiem już co robić, bo to na pewno normalne nie jest, a co miesiąc nie mogę brać silnych leków. <bezradny></span>

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#211 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 06 listopada 2011 - 18:50

a co miesiąc nie mogę brać silnych leków. <bezradny></span>

a jakie leki bierzesz?i kiedy zaczynasz je brać?
jeśli boisz się o żołądek to może warto spróbować brać czopki?

Próbowałaś ciepłych okładów albo termofor przykładać?dla mnie to rewelacyjna metoda ;-)
Może winą też być dieta?nie pijesz za dużo kawy albo coli przed okresem lub w trakcie albo innych napojów gazowanych?
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#212 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 19:11

a jakie leki bierzesz?i kiedy zaczynasz je brać?

Biorę nimesil, który moja mama ma na receptę przepisywany na bóle kręgosłupa. Biorę w momencie jak zaczyna mnie boleć mocniej, zazwyczaj przez pierwsze dwa dni.

Próbowałaś ciepłych okładów albo termofor przykładać?

Przykładam, ale muszę leżeć w łóżku ten pierwszy dzień to jest trochę lepiej. Ale nie mogę normalnie funkcjonować.

Może winą też być dieta?nie pijesz za dużo kawy albo coli przed okresem lub w trakcie albo innych napojów gazowanych?

W ogóle nie pijam napojów gazowanych, kawy zawsze tyle samo... <bezradny></span>

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#213 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 00:48

halynka, a może warto spróbować coś rozkurczającego?np. Vegantalgin (rozkurczający i p/bólowy,tabletki lub czopki). Taki lek warto wziąć dzień przed spodziewaną miesiączką lub gdy czujesz,że zaczynie się niedługo ból.

nimesil

Dziwie Ci się,że bierzesz silny lek obciążający wątrobę na własną rękę bez konsultacji z lekarzem :-(

A skoro pijesz kawę to może warto się "domagnezować?"

Ja niestety do dziś nie znalazłam idealnego środka dzięki któremu zapominam o bólu :-| stosuje wszystkie metody razem...
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#214 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 11:41

Vegantalgin

Brałam i nic mi to nie pomagało niestety...

Dziwie Ci się,że bierzesz silny lek obciążający wątrobę na własną rękę bez konsultacji z lekarzem :-(

Wiem, że nie powinnam, ale w momencie tak silnego bólu nie mam wyboru. Ginekolog powiedział mi, że bolesne miesiączki są normalne i mam brać no-spę <bezradny></span>

A skoro pijesz kawę to może warto się "domagnezować?"

magnez też przyjmuję rogularnie :-|

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#215 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 15:23

Wiem, że nie powinnam, ale w momencie tak silnego bólu nie mam wyboru.

Halynka poczytaj troszkę o nimesilu...może poproś ginekologa o inny lek p/bólowy na receptę?

JkIEp1.png

#216 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 15:50

Ginekolog powiedział mi, że bolesne miesiączki są normalne i mam brać no-spę <bezradny></span>

O matko kochana, słów brakuje na takich ludzi czasami.
Jak ból może być czymś normalnym? To tak jakby powiedzieć, źe ból głowy jest normalny.
To, że ktoś nie wie dlaczego boli i nie potrafi czegoś z tym zrobić nie oznacza, że trzeba ten ból uznać za normalny :roll:

Może winą też być dieta?

popieram Tilkę. Tutaj niekoniecznie musi chodzić tylko o kawę czy colę, ale też o inne produkty.
Poeksperymentuj trochę, sprawdź jak twoje ciało reaguje na różne produkty.

A co do mojej miesiączki: całe gimnazjum, liceum miałam tak bolesne, że wręcz nie do wytrzymania. żeby przetrwać w szkole funkcjonowałam przez kilka dni na lekach.
A miesiączka bardzo obfita trwała 7-9 dni.
Też słyszałam, że to normalne tym bardziej, ze wszystkie kobiety w mojej rodzinie tak miały. :roll:
Po maturze zmieniłam dietę, od tego czasu miesiączka mi się skracała i stawała coraz mniej bolesna.
Aktualnie (już ze 2 lata tak jest) trwa 2 w porywach do 3 dni (Akurat w tym miesiącu @ przyszła w poniedziałek popołudniu, a teraz już mi się kończy). Bóle zniknęły całkowicie. Czasami zapominam, że mam właśnie @ :lol: :mrgreen:

halynko, proponuję zacząć od zmiany lekarza :->

#217 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 18:17

Halynka poczytaj troszkę o nimesilu.

sama dluuuga ulotka to dobra lektura :) ja uzywałam jak mialamproblem z zebem , w innych problemach/bolach nie

, proponuję zacząć od zmiany lekarza :->

dokladnie ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#218 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 21:22

halynka, przed miesiaczka warto diete zmienic . Czyli malo pikantnych rzeczy.Mniej solic, moze zaparzyc sobie lipe, łagodna kuchnia . ( to sa rady lekarki , nie moje, ale sprawdzone)
Dwa - mnie raz, dwa razy tak bolało ( miałam 20 pare lat) i okazało sie ze mam zapalenie nerek. Gin powiedziała ze to wpływ miało na ból. Kazał jakies badania robic?

U mnie działał Amol. Do nacierania.
Ja bardzo bolesne miałam do 24 roku zycia ? pozniej mniej. A po 27 - czasem troszke poboli.

wiem ze stosowanie ze do tej diety troszke łagodzi bole.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#219 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 11 listopada 2011 - 12:30

Czyli malo pikantnych rzeczy.Mniej solic, moze zaparzyc sobie lipe, łagodna kuchnia . ( to sa rady lekarki , nie moje, ale sprawdzone)

Spróbuję tak następnym razem.

Cytat:
, proponuję zacząć od zmiany lekarza :->
dokladnie ;-)

A lekarz jest najlepszy w naszym mieście, wiele znanych mi osób chodzi do niego i nie narzeka. Sama nie wiem...

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#220 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 12 listopada 2011 - 15:36

A lekarz jest najlepszy w naszym mieście, wiele znanych mi osób chodzi do niego i nie narzeka. Sama nie wiem...

lekarz mówiący 'ból to norma' nie jest normalny :-?
Powinien podać Ci wszystkie możliwe sposoby na uniknięcie lub obniżenie bólu, nie tylko powiedzieć 'bierz tabletki'.
Mnie nie boli brzuch podczas okresu odkąd biorę tabletki antykoncepcyjne (novynette) i dodatkowo okres trwa 3 dni. Jedyna dolegliwość to ból głowy tuż po okresie.