Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

nordic walking

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 hanah

hanah
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 09 stycznia 2009 - 11:13

Ktora z Was posiada te kijki do biegania? ;) Warte zachodu? Wczoraj mama wpadla na pomysl, ze musimy sobie kupic 2 pary i bedziemy biegac razem :P. Sama slyszalam duzo dobrego o tym "sporcie". Ponoc spala sie 40% wiecej kalorii niz podczas zwyklego marszu. No i nie obciaza sie tak stawow...
Dołączona grafika

#2 mishi

mishi
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 09 stycznia 2009 - 11:38

Ja tego nie mam, u nas babeczki latają z kijkami, są kluby, w których mozna pożyczać, albo jak jeździsz na nartach to po prostu sobie pożycz ;)
Bóg stworzył człowieka. Stać mnie na coś lepszego, powiedział, i stworzył kobietę...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#3 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 09 stycznia 2009 - 13:49

też sie kiedys nad tym zastanawiałam , nie lubie biegac ale szybkie chodzenie z kijeczkami czemu nie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#4 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 08 maja 2009 - 18:05

odkopuje temat bo uważam że jest wart uwagi ;-)

tak więc kilka informacji o nordic walking-u :

Każda aktywność ruchowa może być pożyteczna i przyjemna, chodzenie z kijkami narciarskimi również. Jeżeli jednak zamierzamy uprawiać Nordic Walking należy zaopatrzyć się w kije do tego przeznaczone. Trzeba też nauczyć się podstaw techniki chodzenia, a do tego potrzebny jest wyszkolony instruktor.

Nordic Walking ma tą zaletę, że nie obciąża kręgosłupa, stawów oraz mięśni nóg. Dlatego doskonale nadaje się nie tylko do rekreacji, ale również szeroko wykorzystywany jest w procesie rehabilitacji. W przypadku poszczególnych schorzeń konieczna jest jednak indywidualna konsultacja lekarska.

Nordic Walking ma tą zaletę, że oprócz mięśni nóg uaktywnia górną część tułowia. Pracują więc mięśnie zazwyczaj nieaktywne podczas zwykłego chodu. Technika marszu Nordic Walking polega na odpychaniu się kijkami od podłoża podobnie jak przy jeździe na nartach biegowych. Ważne jest by przy zakupie upewnić czy kijki rzeczywiście przeznaczone są do marszów Nordic Walking. Często bowiem mylone są, przez sprzedawców, z kijami trakingowymi, które podobnie jak inne nie nadają się do prawidłowego marszu Nordic Walking.

Przy wędrówkach górskich możemy odczuwać, iż kije są za długie lub za krótkie. Takie uczucie może powstać ze względu na różnicę wysokości. Podczas podchodzenia kije są trochę zbyt krótkie - jak by brakowało odepchnięcia - ... przeciwnie jest przy schodzeniu......obie niedogodności można nadrobić odpowiednią techniką i wychyleniem się do lub od stoku oraz odpowiednią pracą rąk. Przypominam, iż maszerując pod górę pochylamy się w stronę stoku....

Dodatkowego obciążenie przez plecak - nie ma to wpływu na długość kijów, a jedynie mogą być potrzebne bardziej wytrzymałe kije - jest to też uzależnione intensywnością marszu i stopnia jego trudności. Normalnie wystarczają kije do 50% włókien węglowych - przy dużym obciążeniu i stopniu trudności wzniesienia z pewnością bezpieczniejsze będą 70% a może i więcej.

Czy dobór kijków jest uzależniony od wagi osoby uprawiającej Nordic Walking?
..waga ma oczywiście wpływ....
po pierwsze do wzrostu - dobieramy kije a raczej ich długość.
Odnośnie wagi osoby maszerującej..... im osoba potężniejsza tym zawartośc włókien powinna być większa , czyli większa wytrzymałość kijów.
Dla standardowych osób - kije powinny mieć 30 do 50% włókien węglowych. Dla osoby z nadwagą 70% a może nawet 100% - uzaleznione jest to też od wzrostu osoby. Jeśli ktoś przy zbyt dużej wadze jest jeszcze dodatkowo wysoki to z pewnością zalecana jest większ wytrzymałość kijów, czyli więcej włókien.

Nordic Walking staje się coraz bardziej popularną forma aktywności ruchowej a co za tym idzie pojawia się coraz więcej osób pragnących na tym zarobić. To, że tak się dzieje nie jest złym zjawiskiem, gdyż większa ilość sprzętu ułatwia do niego dostęp, ale przestrzegamy przed pochopnymi zakupami. Pierwszym z problemów jest sprzęt słabej jakości sprowadzany gdzieś z Azji w bardzo niskich cenach. Wiadomo, że jakość jest związana z ceną. W związku z tym, jeśli kijki kosztują w sklepie 50zł, to trzeba się liczyć z tym, że mogą być na przykład wykonane ze słabszych materiałów i mogą pękać – zresztą już dotarły do nas takie zgłoszenia. Kolejnym zagrożeniem szczególnie dla osób, które jeszcze nie miały kontaktu z Nordic Walking jest dobór odpowiedniego sprzętu. Zarówno w sklepach jak i różnego rodzaju aukcjach internetowych sprzedawane są kije nie koniecznie do uprawiania tej aktywności. W sklepach już, co prawda coraz rzadziej sprzedawane są kije trekingowe jako do Nordic Walking ale jeszcze się to zdarza. Gorzej jest niestety na aukcjach gdzie znaleźliśmy kije do nart zjazdowych oferowane jako sprzęt Nordic Walking!!! Dlatego przestrzegamy i proponujemy kontakt z instruktorem, który odpowiednio dobierze sprzęt i pokaże, w jaki sposób uprawiać tą aktywność by była przyjemnością a nie tylko złą inwestycją.

Nordic Walking – to energiczne chodzenie z kijkami, które pozwala zdobywać kondycję oraz rozwijać poszczególne grupy mięśni, zaniedbane w codziennym trybie życia. Treningowi poddawane są jednocześnie nogi, biodra, jak i cała górna część ciała – ręce, ramiona, obręcz barkowa, mięśnie klatki piersiowej oraz kręgosłup. Podczas takiego marszu czynnie bierze udział około 600 mięśni naszego ciała, co stanowi 90% całego układu mięśniowego. Uruchomienie całej górnej części tułowia zwiększa tętno do poziomu, który utrzymuje serce i układ krążeniowy w dobrej kondycji – zwiększenie tętna w stosunku do zwykłego marszu o 10-15 uderzeń na minutę. Podczas Nordic Walking zmienia się też sylwetka ćwiczącego – jest bardziej wyprostowana. Dzięki temu zwiększa się objętość płuc i dotlenienie całego ciała. Równie ważnym czynnikiem jest spalanie kalorii, które to wzrasta o około 20% - przy czym redukuje się obciążenie stawów i kręgosłupa o 5-20 kilogramów w zależności od dynamiki marszu. Mało, która aktywność ma tak dużo pozytywnych cech przy takiej łatwości jej uprawiania.

Kolejnym ważnym czynnikiem dającym komfort z uprawiania Nordic Walking jest dobór odpowiedniego obuwia i ubrania. Zacznijmy od obuwia. Buty w pierwszej kolejności powinny być dostosowane do pory roku i warunków atmosferycznych. Oczywiście powinny być na płaskiej podeszwie – obuwie sportowe. Dobrze by były powyżej kostki, tak by ją zabezpieczały i wzmacniały. W tej chwili w sklepach jest bardzo szeroka gama obuwia od bardzo specjalistycznych (nawet z kolcami ułatwiającymi marsz zwykłych terenie lub po lodzie), do zwykłych nadających się do codziennego marszu. Najważniejsze jest by były one po prostu wygodne.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest dobór odpowiedniego ubrania. Ubranie sportowe, oddychające z pewnością uprzyjemni taki marsz. Marsz jest dość intensywny tak, więc dobrze jest ubrać się nie za grubo by się za bardzo nie spocić i by była możliwość swobodnego marszu. Z praktyki widzimy, że bardzo dobrze sprawdzają się kurtki „polarowe”. W dni, kiedy jest chłodniej polecamy dodatkowo nałożenie kamizelki, która nie krępowałaby ruchów a jednocześnie zabezpieczała przed nadmiernym wychłodzeniem. Dodatkowo w dni chłodne i zimowe przypominamy o rękawiczkach i czapce.

Odpowiednio dobrana długość kijów jest bardzo ważna ze względów komfortu marszu jak i bezpieczeństwa. Informacje o doborze, jakie można znaleźć w różnych publikacjach, podają odpowiednie przeliczniki do wzrostu ciała. Rozpiętość ich jest dość spora, bo od 0,66 do 0,74, ale nie zawsze trafnie umożliwiają one dobór kijów. Każdy z nas jest inaczej zbudowany, ma inna długość rąk, nóg czy tułowia. W związku z tym najwygodniej jest samemu sprawdzić dobór długości kija. By to zrobić, należy ubrać obuwie, w jakim planują Państwo uprawiać Nordic Walking i zgiąć rękę w łokciu - prawie do kata prostego (podobnie jak kiedyś mierzyło się kije do nart zjazdowych). Ta wysokość mierzona od podłoża do górnej powierzchni dłoni, to jest długość zalecanych kijów do uprawiania Nordic Walking.
Dobór odpowiedniej długości kija jest też uzależniony od tempa w jakim będziemy uprawiać tą aktywność. Dla osób dynamicznie uprawiających Nordic Walking wskazana jest troszkę większa długość kija niż dla osób uprawiających tą aktywność w sposób turystyczny.

W zajęciach mogą brać udział zarówno osoby młode wysportowane jak i osoby nie mające na co dzień czasu na żadną aktywność ruchową oraz osoby w wieku podeszłym, które dzięki „dodatkowej parze nóg” mogą maszerować dużo bardziej bezpiecznie. Jest to też dobry sposób marszu dla Pań w ciąży (bezpieczeństwo podczas zawrotów głowy) i uczestników Uniwersytetu III Wieku. Podczas zajęć często powstają grupki Biorący udział w zajęciach mogą być podzieleni na grupy zainteresowań.

Aby rozpocząć zajęcia z Nordic Walking nie potrzeba wiele. Po za chęcią wyjścia, ruszenia się z domu potrzebne jest wygodne obuwie dostosowane do warunków atmosferycznych i pory roku, ubranie sportowe – wygodne do marszu oraz para kijów do Nordic Walking.
Kije powinny być dostosowane zarówno do wzrostu jak i predyspozycji fizycznych danej osoby. Dobrze jest przynajmniej kilka pierwszych zajęć odbyć pod okiem instruktora, który pokaże technikę marszu Nordic Walking i jednocześnie dopasuje odpowiednie kije.

Źródło: internet, strona o nord walkingu ;-)

mam nadzieje że informacje sie przydadzą i zachęcą kogoś do spróbowania ... ja próbowałam raz - i powiem tyle - idąc z kijkami po górach właściwie odczucie zmęczenia było u mnie bardzo ograniczone ... owszem, czułam że ide itd. ale po dojściu na miejsce wcale nie miałam uczucia "o mój boze wreszcie..." tylko raczej chciałam sobie jeszcze poleźć gdzieś...

jak wróce mam zamiar zaopatrzyć sie w sprzet ... troche kasy na to pójdzie, wiec chwile mi zejdzie zanim n to odłoże, ale jednak mam to w planach ...

kijki do nord walking-u...
Dołączona grafika

a to są kijki narciarskie... różnice chyba widać gołym okiem ;-)
Dołączona grafika

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#5 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 08 maja 2009 - 23:26

Radek pracuje w sklepie górskim.
Przychodzi facet i pyta "Macie kijki do modern talking ?? " ;-)
taka anegdotka

toż to specjalność moich rodziców... wyjeżdżają w góry i brykają z tymi kijkami
jakoś mnie to nie kręci ;-)
nie ma mnie tu i nie będzie.

#6 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 09 maja 2009 - 07:24

ja u mnie jak biegam czesto widze ludzie z tymi kijkami... hmmm.. moze to ich kreci, ale mnie chodzenie w takim tempie męczyłoby.. już wolę polatac :-P :-P :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 lolik

lolik
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 20 maja 2009 - 19:17

Ja kupiłam takie kije mojej mamie. Wydałam na nie 62zł REKLAMA - to wcale nie tak dużo a wybór w podobnych cenach jest dość duży :) Mama to uwielbia, maszeruje sobie z przyjaciółką po parku :) Ja też spróbowałam i to na prawdę fajna sprawa. Nie lubię biegać a taki szybki marsz też męczy. Oczywiście tempo każdy dostosowuje do siebie. Ja polecam :)

#8 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 20 maja 2009 - 20:11

Ja bym chciała spróbować, tylko że żadna z moich psiapsiółek takich nie ma i raczej nie przejawiają większego entuzjazmu, a nie lubię sama po lesie latać, na rożnych freaków się można natknąć :-P jak znajdę towarzysza/towarzyszkę, to kupuję od razu :-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 26 kwietnia 2013 - 21:40

teraz moda na to , coraz wiecej ludzi straszych sie w to bawi, fajnie ze taka forme ruchu moga uprawiac.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#10 Ovrooe

Ovrooe
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 03 maja 2013 - 16:05

Przyznam się, że patrzę to z niesłabnącym zdziwieniem, a to dlatego, że te kijki wydają mi się zbędnym elementem. Naprawdę jest taka różnica pomiędzy zwyczajnym spacerem, a dotykaniem kijkami ziemi? Bo przypomina mi to magiczny efekt placebo :-D Jeśli jestem w błędzie, to wyprowadźcie mnie z niego.

#11 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 04 maja 2013 - 09:17

Ovrooe, kijki są po to, aby odciążyć stawy głównie. Zupełnie inaczej ciało się wtedy układa i jest to ponoć wygodniejsze (szczególnie dla starszych osób)

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#12 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 06 maja 2013 - 22:14

Ovrooe, większość osób po prostu źle korzysta z tych kijków dlatego właśnie można się zastanawiać czy jest jakaś różnica z nimi i bez nich <bezradny></span>
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#13 Iwona Waleczko

Iwona Waleczko
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 29 maja 2013 - 11:05

Chodzi o to że dodatkowo mając kijki to angażujesz także górne partię mięsni bo musisz użyć rąk do ich trzymania i przekładania, poza tym są dodatkowe ćwiczenia z kijkami dla rozciągnięcia mięśni i wzmocnienia.

#14 magda906

magda906
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 23 marca 2014 - 21:13

Ja sama nie bardzo lubie kijki, ale mój tata ostatnio zaczął sobie w nich włąśnie chodzić. Bardzo sobie to chwali. Ja od dziecka biegam i chyba wole biegać niż z kijkami chodzic, ale to onne pokolenie. Kazdy ma zresztą wola ręke i może sobie ćwiczyć jak chce byleby tylko nie robił sobie krzywdy:) Nordic walking jest wskazany włąśnie osobom starszym i tym, które z róznych przyczyn nie mogą uprawiac innych dyscyplin a chcą jednak być aktywniejsze. Kijki, ale tylko te odpowiednio dopasowane są bardzo wskazane. Jesli niedopasujemy kijków do siebie, to nasze "chodzenie" może wcale nie przynieść zamierzonych efektów. Tak jak i zresztą każda aktywność fizyczna uprawiana dla mody, a nie dla zdrowia. Tato najpierw poszedł do normalnego sklepu i tam wszystko poprzymierzał, pospisywał sobie nazwy i wszystkie inne dane a potem i tak zamówił sobie w internecie:) Zresztą kije wcale nie sa takie drogie. Te lepsze można kupić już za niecałe 200zł 

Użytkownik nie(d)oceniona edytował ten post 23 marca 2014 - 21:26

#15 tylkomorze

tylkomorze
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 02 października 2014 - 10:43

Hm...

Przed chwilą pisałam post w temacie o bieganiu...

Bo chciałabym zacząć <ookk>

Zastanawiam się teraz, czy lepszym rozwiązaniem nie byłoby rozpoczęcie regularnych treningów jednak od marszów, czy nordic walkingu właśnie... żeby się nie zniechęcić tym, że na starcie przygody z bieganiem zabraknie mi tchu po minucie biegu... <dreams>

"Głupstwo jest wielkie jak morze, wszystko w sobie pomieści"  - Bolesław Prus

#16 wloczykijka

wloczykijka
  • Użytkownik
  • 1 104 postów

Napisano 08 października 2014 - 13:07

Moja mama uwielbia te kijki ;)

ja czasem z nią chodzę ;) w sumie dla mnie dobre zastępstwo dla biegania

#17 asterofixa

asterofixa
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 15 października 2014 - 17:20

W mojej okolicy zrobiono właśnie ścieżkę nordic walking, więc pewnie będę teraz widywać sporo takich spacerowiczów. Osobiście nie wydałabym kilkuset złotych na kijki do chodzenia, skoro wygodniej chodzi się bez...

#18 ronia31

ronia31
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 11 maja 2015 - 12:36

Kijki z koleżanką to jest to polecam każdemu. Mówią że to emerycki sport ale co tak :)

#19 malaczarna

malaczarna
  • Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 05 lutego 2016 - 18:41

Ja mam kijki. Jak pierwszy raz poszłam z kijkami, to następnego dnia miałam mega zakwasy na mięśniach kapturowych i bolał mnie bark :P Ale nie poddaję się. Chodze dzielnie, słuchaweczki na uszach i dawaj. Można się spocić ale to przyjemne zmęczenie.

#20 eM.

eM.
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 06 kwietnia 2016 - 12:12

Uwielbiam kijki :)

I cieszę się, że już wiosna :) Bo w końcu będę częściej na spacerkach  :)

U nas dużo osób chodzi z kijkami :)

<bujanka1>

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych