Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Pochodzenie ludzkości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Carolka

Carolka
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 20:59

Jak sądzicie, stworzył Nas Bóg , czy pochodzimy od małpy? <bezradny></span> może to głupie pytanie, ale jakie macie zdanie na ten temat.

#2 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 21:00

Powiem krótko: od małpy, bo ostatnio ateistyczna trochę jestem.

#3 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 21:01

na tzw chłopski rozum to od małpy, tak mówi nauka. Nie jestem nadgorliwie praktykujaca, ale czasem mysle że może jednak to bóg w tym paluch maczał. ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#4 Karolina86

Karolina86
  • Użytkownik
  • 1 564 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 21:17

Wiecie co ostatnio też nad tym myślałam i wyszło mi że, do małpy mamy bliżej niż do Boga, zarówno w przenośni jak i zastoswanium. ps. jestem wierząca ale do jest dłuższa droga... :roll:

Co Nas nie zabije to Nas wzmocni :-)

COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ :-)

#5 milli

milli
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 21:21

Ja uwazam ze wszystko (wszechswiad) zaczelo sie od jakiejs energii (mozna to nazwac Bogiem) ale ale skaniam sie ku mysli ze nas sworzyli kosmici ktorzy gdzies tam sobie mieszkaja na jakejs planecie i na ziemi postanowili zrobic sobie "maly" eksperyment i zabawic sie w Boga :D
Live as you will die tommorow Dream as you will live forever

#6 Carolka

Carolka
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 21:25

Jeżeli Bóg stworzył pierwszych ludzi (adama i ewę) ,mieli oni dwoch synów. Kain zabił brata i został wypędzony.To każdy wie. Narazie wszystko rozumiem :P Ale w Biblii dalej jest napisane ,że Kain po wypędzeniu ożenił sie z jakąs babką(nie pamiętam imienia).Skąd ona sie wzięła? skoro Bóg stworzył Adama I Ewę a oni mieli dwóch synów? <bezradny></span> Czy to jest logiczne? Dziwne pytanka zadaje:)

#7 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 22:08

nam na religii tłumaczyli ze:
pisze sie tylko w biblii o pierwszych ludziach. tych stworzonych na początku.
ale poza nimi możliwe jest to ze zostali stworzeni tez inni ludzie.
bo skoro byliby tylko Adam i Ewa i mieliby jednego syna to jakim cudem mogliby sie tak rozmnożyć.

a moim zdaniem chyba to jednak ewolucja.
a jeśli już coś Bóg miałby zrobić to może stworzył małpę a małpa stopniowo ewoluowała i stalą sie człowiekiem.
religia nie wyklucza teorii ewolucji.
no i należy brać pod uwagę to ze Biblia jest pisana w przenośni,i te 7 dni tworzenia świata to w rzeczywistości mogły być setki, tysiące...a nawet miliony lat.

można to tez rozumieć tak ze był wieli wybuch zaczął sie tworzyć stopniowo świat, życie takie najprostsze a potem coraz bardziej skomplikowane itd. aż do człowieka.
to by było właśnie zgodne i z ewolucja i z biblia (zakładając że biblia to przenośnia).
ku tej teorii przychyliłabym sie najbardziej.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#8 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 11:06

a jeśli już coś Bóg miałby zrobić to może stworzył małpę a małpa stopniowo ewoluowała i stalą sie człowiekiem.

Też kiedyś podzielałam Twoje zdanie.

#9 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 14:44

jestem zwolenniczką K. Darwina i mówię stanowczo iż "od małpy" ;-)

<ookk>

#10 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 17:46

ale skaniam sie ku mysli ze nas sworzyli kosmici ktorzy gdzies tam sobie mieszkaja na jakejs planecie i na ziemi postanowili zrobic sobie "maly" eksperyment i zabawic sie w Boga

od małpy

może jednak to bóg w tym paluch maczał

a jeśli już coś Bóg miałby zrobić to może stworzył małpę a małpa stopniowo ewoluowała i stalą sie człowiekiem

"od małpy

a ja się zapytam filozoficznie ... a skąd to towarzystwo się wzięło ??? Carolka, postawiłaśpytanie na które chyba nie ma odpowiedzi dobrej ... ja osobiście uważam podobnie jakmilli, ze wszystko zaczęło sie od energii ... ale ona też sięskąś musiała wziąć ...<co></span> sama się zagmatwałam <bezradny></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#11 Piotrek

Piotrek
  • Użytkownik
  • 520 postów

Napisano 15 listopada 2008 - 13:47

Tak stworzyl nas Bog, a kto stworzyl Boga ? :D
Tak czy owak wszystko sprowadza sie do tego ze powstalismy z jakiejs materii, energii, eksplozjii czy jak kto woli. Sam "Bog" tez musial z czegos powstac prawda ?

jestem zwolenniczką K. Darwina i mówię stanowczo iż "od małpy" ;-)

Czyli mimowolnie jestes zwolenniczka teorii o wielkim boom. W sumie to dobrze, tzn ja tez tak uwazam ze wszystko zaczelo sie od reakcji - explozjii - ktora polaczyla ze soba rozne atomy/czasteczki i stworzyla przypadkowo cos, co zaczelo zyc wlasnym zyciem.. wiadomo, prymitywne jednokomorkowce, ale to one daly poczatek zyciu.

W Boga nie wierze i nie uwierze, ale jak ktos lubi bajki to prosze bardzo :)

#12 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 15 listopada 2008 - 16:07

Jeśli ten temat ma być wiara kontra teoria darwina to lekko nie trafiony:)

Gdyż zaraz tłumacze:)
Kościół uznaje/wierz iż powstaliśmy w wymiku ewolicji takiej jak mówił Darwin.
A c0o do Księgi Rodzaju :) to Kościół wyraźnie twierdzi iż księga ta ma charakter syboliczny :) czyli autor owej księgi chciał nam przede wszystkim pokazać iż człowiek pochodzi od Boga i to za Jego tchnieniem powstaliśmy- tak też teoria ewolucji i wiara nie wykluczają się tutaj ;)

Tak też Adam i Ewa w Wierze ma charakter wyłacznie SYMBOLICZNY jak i całe powstanie w ciągu 7 dni świata :):)
Już nie panna a żona :*

#13 Piotrek

Piotrek
  • Użytkownik
  • 520 postów

Napisano 15 listopada 2008 - 22:49

Jeśli ten temat ma być wiara kontra teoria darwina to lekko nie trafiony:)

Ciesze sie ze ktos chce ze mna porozmawiac w tym dziale.. a czy lekko nie trafiony ? Lets see

Gdyż zaraz tłumacze:)
Kościół uznaje/wierz iż powstaliśmy w wymiku ewolicji takiej jak mówił Darwin.

Hmm..

Niektórzy ludzie świeccy dostrzegli, że teoria Darwina mogłaby być skutecznym narzędziem do osłabienia potęgi duchowieństwa. Wybuchła więc zażarta walka. W roku 1860 biskupi niemieccy oświadczyli: „Nasi przodkowie zostali stworzeni przez samego Boga. Ogłaszamy więc za całkowicie sprzeczny z Pismem Świętym i Wiarą pogląd tych, którzy ośmielają się twierdzić, że człowiek w swym ciele powstał z niedoskonałej istoty na drodze samorzutnych przemian”.

Wiec jak to sie ma do relacji z 1860 roku ? Czy moze religia ma prawo zmieniac sie jak jej pasuje i jak jej wygodnie, w zwiazku z tym najnowsze trendy w religii mowia o tym ze teoria darwina jest zgodna z kosciolem ?

Lecim dalej..

W maju 1877 roku papież Pius IX udzielił pochwały francuskiemu fizykowi Constantinowi Jamesowi za opublikowanie pracy podważającej ewolucję, a broniącej relacji o stwarzaniu, opisanej w Księdze Rodzaju.

Hmm, no tak.. nagroda za to ze ktos podwazyl niewygodnia dla kosciola teorie ewolucji..
dalej!..

Ten pierwszy etap konfliktu osiągnął punkt kulminacyjny po serii listów, wystosowanych w latach 1905-1909 przez Papieską Komisję Biblijną. W jednym z nich oznajmiono, że pierwsze trzy rozdziały Księgi Rodzaju są zapisem historycznym i należy je traktować jako rzeczywiste dzieje.

Czy pierwsze 3 rodzialy ksiegi rodzaju mowia o tym ze pochodzimy od malpy ? Watpie..

Jak sama widzisz, tak bylo kiedys.. kosciol wypieral sie wszystkiego co zwiazane z Darwinem, a jako "rzeczywiste dzieje" uznawal stworzenie swiata przez jakiegos tam Boga.

w październiku 1996 roku papież Jan Paweł II oznajmił: „Dziś, niemal pół wieku po wydaniu encykliki [Piusa XII], nowe odkrycia skłaniają do przyznania, że teoria ewolucji to coś więcej niż hipoteza. Jest doprawdy godne uwagi, iż akceptuje ją coraz więcej naukowców”.

Historyk Lucio Villari nazywa to oświadczenie papieża „decydującym wyznaniem”. W konserwatywnym dzienniku włoskim Il Giornale pojawił się nagłówek: „Papież twierdzi, że być może pochodzimy od małp”. A według tygodnika Time, wypowiedź papieża „świadczy o zaakceptowaniu przez Kościół teorii ewolucji”.

Czyli ze jak ? Nagle nie stworzyl nas Bog tylko pochodzimy od malpy, na drodze ewolucji ? A malpa od plazow/gadow ? Wiec jak to jest ? Za 10 lat kosciol uzna ze pochodzimy od wielkiego boom a Bog tylko nadal dusze temu, co powstalo w boom ? Czy to nie nazbyt wygodne ?

To moze na koniec:

Skąd się wziął u części przywódców katolickich ten „mniej lub bardziej łaskawy stosunek do ewolucjonizmu”? Dlaczego Kościół katolicki zawarł pokój z nauką o ewolucji?

Nie ulega wątpliwości, że wielu teologów katolickich uważa Biblię za „słowo ludzi”, a nie „słowo Boga” (1 Tesaloniczan 2:13; 2 Tymoteusza 3:16-17). Kościół katolicki poważniej traktuje wnioski współczesnych ewolucjonistów niż wypowiedzi Syna Bożego, Jezusa Chrystusa, który potwierdził prawdziwość sprawozdania o stwarzaniu, zamieszczonego w Księdze Rodzaju, mówiąc: „Czy nie czytaliście, że ten, który ich stworzył, od początku uczynił ich mężczyzną i kobietą?” (Mateusza 19:4). Czyj pogląd twoim zdaniem bardziej się liczy?

Ogolnie nie mam nic osobiscie do osob, ktore wierza w to co glosi kosciol, kazdy ma wlasny punkt widzenia i jest to niezaprzeczalnie jego osobiste prawo.
Nie mniej jednak stwierdzenie ze kosciol jest za pan brat z teoria ewolucji jest conajmniej nie na miejscu, olewanie historii nie jest zbyt rozsadne. Rozumiem ze uznalas ze skoro kosciol mowi ze to sie wszystko wiaze to tak musi byc, ale ni jak nie odnosisz sie do tego co przez dziesiatki lat duchowni glosili o darwinie.

Sorki jak sie zagmatwalem i cos potworzylem.. piwka ;)

#14 Karolina86

Karolina86
  • Użytkownik
  • 1 564 postów

Napisano 15 listopada 2008 - 23:21

A może trzymajmy się tego że pochodzimy od mamy i taty, a nauka i religi damy spokój ;-)

Co Nas nie zabije to Nas wzmocni :-)

COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ :-)

#15 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 13:03

strus, nikt nie mówi że nie pochodzimy od małpy- KK mówi definitywnie że początki stworzenia człowieka zapoczątkowal Bóg i od jego tchnienia się zaczeło :):)

Nawet sam Arystoteles twierdził że ruch mamy od Boga:) bo aby jedno ciało weszło w ruch musi mieć jakąś siłe.

Prawda nie jest jedna- jest względna, zależy od punktu siedzenia...

Nie mniej jednak stwierdzenie ze kosciol jest za pan brat z teoria ewolucji jest conajmniej nie na miejscu,

To fakt że historia jest ściśle związana z nami- lecz tylko Krowa zdania nie zmienia i jeżeli mamy jaźń myślącą i świadomośc iż nie posiadamy dogmatu nieomylności- to dlaczego wymagamy tej nieomylności od KK??
KK to tylko ludzie ;)
A to że kościół zgadza się z teoria rewolucji to ja uczyłam się nie tylko w szkole średniej ale i również na uczelnii wyższej.

Poza tym każda religia jak człowiek i nasza cywlizacja przechodzi rewolucje.

#16 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 15:48

A mi się wydaje, że to można połączyć. W Biblii jest wiele symboli i wydaje mi się, że to jeden z takich przypadków. Wszystko zostało stworzone przez Boga - 7 dni jest tu symbolem, to wszystko trwało dużo dłużej. Szóstego dnia zostały stworzone stworzenia lądowe i człowiek- nie wiemy jak długo trwał "szósty dzień". Pochodzimy od małpy, którą stworzył Bóg a potem trwała ewolucja.
Naprodukowałam się i dopiero zauważyłam, że depre już dokładniej ten temat poruszyła. Ale trudno- napisałam się to wysyłam ;-)

#17 Piotrek

Piotrek
  • Użytkownik
  • 520 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 12:41

To fakt że historia jest ściśle związana z nami- lecz tylko Krowa zdania nie zmienia i jeżeli mamy jaźń myślącą i świadomośc iż nie posiadamy dogmatu nieomylności- to dlaczego wymagamy tej nieomylności od KK??

No tutaj to dalas do ognia. Religia to hmm.. powiedzmy ze zapiski historii. Powiedzmy przez duze P. Wiec jakie prawo ma kosciol, aby zmieniac ta historie ? Co innego zmienic zdanie, a co innego wkrecac ludziom przez 2000 lat jakas scieme o Bogu, a kiedy robi sie nie wygodnie zmienic ja jak na zawolanie.

Wszystko zostało stworzone przez Boga - 7 dni jest tu symbolem, to wszystko trwało dużo dłużej. Szóstego dnia zostały stworzone stworzenia lądowe i człowiek- nie wiemy jak długo trwał "szósty dzień". Pochodzimy od małpy, którą stworzył Bóg a potem trwała ewolucja.

No chwila... to co ? :D Bog najpierw stworzyl 2 malpy.. :D Ten 6ty dzien trwal miliony lat (bo ewolucja nie zachodzi w ciagu dziesiatek lat, nie taka ewolucja) i jak juz sie malpa przeksztalcila w czlowieka, to wtedy nastal 7 dzien ? :D Nie moge :D Chcialbym z tym polemizowac ale terazniejsze bajki maja wiecej sensu niz to :)

A co z gadami i plazami, ktore zyja dluzej niz malpy ? :) A co z dinozaurami, ktore byly na DLUUUUUUUUGOO przed malpami ?

Szkoda jedynie ze na te bzdurne teorie nie ma zadnego innego potwierdzenia jak biblia i gadki szmatki ksiezy, ktorzy notabene powtarzaja jedynie to samo co jest w bibli.
Natomiast co do teorii wielkiego boom, nie jest to potwierdzone, nie jest pewne.. ale ciagle sa jakies nowe dowody, traktuje o tym wiele ksiazek, wielu ludzi ma na ten temat rozne teorie i co najlepsze sa dowody w postaci skamielin, ktore maja miliardy lat, a jednoczesnie zawieraja prymitywne formy zycia. Na podwstawie tych skamielin mozna ocenic podobienstwo z innymi stworzeniami, ktore zyly pozniej.

P.s. Ja ogolnie przywyklem do tego ze jak ktos wierzy to nie ma co z takimi osobami gadac, bo jedyny argument bedzie "biblia mowi, ksiadz mowi", ale jakos lubie z Wami gadac, ciekawi mnie co sprawia ze ludzie wierza w cos tak hmm.. bezpodstawnie i slepo - czyli bez konkretnych dowodow.

A i jeszcze cos.. rozumiem ze tych Bogow jest albo wiecej, albo nasz "zasiedlil" kilka planet ? Bo jak to sie ma do niedawnych rewelacji, iz na marsie odnaleziono dowody ze kiedys bylo tam "prymitywne zycie" ?

#18 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 12:43

Albo Adam i Ewa byli stworzeni jako normalni ludzie, a za zjedzenie Owocu zostali ukarani i urodzili małpy, które musiały ewoluować? :D

#19 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 19:18

No chwila... to co ? :D Bog najpierw stworzyl 2 malpy.. :D Ten 6ty dzien trwal miliony lat (bo ewolucja nie zachodzi w ciagu dziesiatek lat, nie taka ewolucja) i jak juz sie malpa przeksztalcila w czlowieka, to wtedy nastal 7 dzien ? :D

A czy ja coś takiego napisałam? :-) Ok- może ja się zakręciłam, może Ty nie tak interpretujesz. Ewolucja trwa moim zdaniem cały czas. A żeby było tak jasne do końca to nie wiem czy to o wierzących się mnie tyczyło- chciałam po prostu wziąśc udział w dyskusji i wyrazi opinie, że może da się to połączyc. Bo poczułam się jak nawiedzona katoliczka ;-) A raczej taką nie jestem.

#20 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 22 listopada 2008 - 14:47

Powiedzmy przez duze P. Wiec jakie prawo ma kosciol, aby zmieniac ta historie ? Co innego zmienic zdanie, a co innego wkrecac ludziom przez 2000 lat jakas scieme o Bogu, a kiedy robi sie nie wygodnie zmienic ja jak na zawolanie.

jak napisałam wcześniej- prawda to pojście względne i zależy od punktu rozpatrywania prawdy :) a na dluższa rozprawe filozoficzną w tej dziedzinie zapraszam do odpowiednich rozprawek naukowych naszych starożytnych braci.

gdybyś 400 lat tem powiedział "ziemia jest płaska" każdy by uznał to za prawde- no bo przecież truptamy po plaskiej ziemi, a na tamte czasy stwierdzenie to było prawdziwe- jakokolwiek teraz można uznać inaczej;)

Tak też tyle ode mnie i zapraszam do rozpraw filozoficznych na tematy czym jest prawda;)
Póki nie zrozumiesz tych praw pewnie nie zrozumiesz tej zwanej przec Ciebie ściemy 2000letniej.

Ja ogolnie przywyklem do tego ze jak ktos wierzy to nie ma co z takimi osobami gadac, bo jedyny argument bedzie "biblia mowi, ksiadz mowi", ale jakos lubie z Wami gadac, ciekawi mnie co sprawia ze ludzie wierza w cos tak hmm.. bezpodstawnie i slepo - czyli bez konkretnych dowodow.

Gdybyś zauważył- użyłeś swowo Wiara- tak też można na podstawie analizy słownej stwierdzić iż wiara nie polega na fakcie autentycznym znanym nam ale na wierzeniu iż tak jest, podobnie jest z HIPOTEZĄ- możemy wierzyć w nią bądz nie, ale jak już zostanie udowodniona 1000 staje się faktem naukowym, nie wiarą w nią i nie hipotezą;)

Poza tym to co dla "Ciebie jest brakiem dowodów, to inni moga w tym widzeć wiele innych powodów aby wierzyć. Poza tym każdy ma jaźń myślącą- wolna wole jak mówi sama chrześcijanska religia, tak też człowiek z niej korzysta i wybiera czy wierzy czy nie ;) A to że nie potrafisz zrozumieć... czyżby to uznaka braku pluralizmu? Tak modnego w wspólczesnym społeczeństwie, który dławi się wielką wiedzą i szczyci jeszcze wiekszą tolerancją ;)

Pozdrawiam ;)
Już nie panna a żona :*

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych