Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Karta do bankomatu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 18:57

Mam taki problem..
Wyrobilam sobie karte do bankomatu. Kolezanka mowila ze musze ja koniecznie podpisac.. Powiedziala ze mozna dlugopisem zelowym..co zrobilam.. Ale ona nie chciala w ogole wyschnac :-/ I teraz mi sie juz zupelnie zamazal podpis.. Nie wiem co zrobic, moge nia wyplacac z bankomatu ale nie moge w sklepie..a bym chciala.

Moga mi ja jakos w banku "naprawic"? Czy musze wyrobic nowa?

#2 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 19:02

Ja bym spróbowała gumką. Może da się trochę przetrzeć i jeszcze raz podpisać?bo właśnie u siebie trochę potarłam literkę i lekko znikła.

Najlepiej podpisać mazakiem do podpisywania płyt :-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#3 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 20:53

po kartach sie podpisuje specjalnym mazakiem, ktory sie nie rozmauje ;-)
a mazanie i podpisywanie jeszcze raz...hm to nie dobrze...bo to moze wygladać jakby karta była kradziona
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#4 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 20:56

Zależy jak bardzo jest rozmazane. Jeśli zbyt widoczna "plama" to lepiej iść i dowiedzieć się w banku co z tym zrobić.
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#5 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 21:03

Ja uważam, że to nie jest problem, przecież ta karta ma również kod PIN, a więc podpis nie gra tutaj kluczowej roli, inaczej jest w przypadku karty kredytowej, która często bywa na podpis.

<ookk>

#6 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 21:11

przecież ta karta ma również kod PIN, a więc podpis nie gra tutaj kluczowej roli

ale w marketach przy niektórych kasach płaci się na podpis, a nie na pin i wtedy mogą się przyczepić.
Mirabelka__22, do banku marsz. niech oni coś wymyślą.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#7 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 21:51

Mirabelka__22, do banku marsz. niech oni coś wymyślą.

dokładnie z kasa nie ma żartów
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 22:23

ale w marketach przy niektórych kasach płaci się na podpis, a nie na pin i wtedy mogą się przyczepić.

To chyba zależy od rodzaju karty. Ja jeszcze nigdy nie podpisywałam żadnego paragonu(tylko pin) a mój chłopak kilkakrotnie,nawet w tych samych sklepach ;-)

JkIEp1.png

#9 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 09:42

Tilia, Dokłądnie to zależy od karty, jeśli masz ustalony do niej nr. pin to wówczas potwierdzasz ją przy trnzakcjach zarówno gotówkowych bądź towarowych właśnie tym kodem, natomiast jeśli nie masz pinu tylko powierdzasz tranzakcję nią zawartą poprzez podpis to wtedy podpis jest tu ważny.

A wracając do problemu Mirabelki, to uważam mimo tego co napisałam wyżej, że tak jak piszą dziewczyny- powinna jakoś załatwić tę sprawę z podpisem, może zamó sobie drugą kartę, jeśli masz konto również internetowe to możesz to zrobuć nie wychodząc z domu. ;-)

<ookk>

#10 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 11:29

Roxi to na pewno nie tak jak napisałaś więc poszukałam w necie ;-) Mój chłopak ma kartę zabezpieczoną PINem a jednak niekiedy musi podpisać się w sklepie
Autoryzacja karty w punkcie handlowym kodem PIN, może wynikać z dwóch generalnych przyczyn. Pierwsza możliwość jest taka, że konkretna karta z zasady autoryzuje się po podaniu PINu (pod warunkiem, że POS jest wyposażony w pin-pad, czyli klawiaturę do wprowadzania kodu). Informacja czy karta autoryzuje się PINem czy podpisem, jest zapisana na pasku magnetycznym karty, a to zależy od decyzji banku wydającego kartę. Stąd terminal POS wie, jakiej autoryzacji ma zażądać.

Zazwyczaj autoryzacja PINem ma miejsce w przypadku kart płaskich (elektronicznych). Pani karta normalnie autoryzuje się podpisem, więc żądnie PINu musiało wynikać z innej przyczyny.

Drugi powód stosowania kodu PIN do autoryzacji, jest taki, że sklep ma podpisaną umowę z centrum, autoryzacyjnym, które autoryzuje transakcje tylko kodem PIN. W takiej sytuacji informacja zapisana na pasku karty jest ignorowana. W Polsce tak funkcjonujących centrów autoryzacyjnych nie ma, lecz za granica można dość łatwo na nie trafić.

Na koniec warto dodać, że są karty, które mogą nie mieć przydzielonego kodu PIN (np. karty Citibanku, którego klienci sami mogą go zdefiniować, w sytuacji, gdy tego nie zrobili). Jeśli trafimy na centrum wymagające autoryzacji PINem to taką kartą nie będziemy mogli zapłacić.

źródło: http://kartyonline.pl

JkIEp1.png

#11 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 12:48

nam kasjerka w Tesco powiedziała, że u nich co druga kasa przyjmuje zapłatę kartą po wprowadzeniu PINU, i co druga - po podpisie. więc oprócz tego, co wyszukała Tilia, może zależeć to od rodzaju kasy.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#12 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 13:11

No proszę to nie wiedziałam, mi w citibanku wytłumaczył kolega inaczej, ja mam trzy karty, dwie bankomatowe i wiadomo tam jest pin, a jedną kredytową z citibanku, i ją mam tylko na podpis. To teraz się troszę zszokowałam, bo pójdę po zakupy do supermarketu i kupię cały wuzek a babka w ksie mi powie że muszę mieć pin.... :-|

<ookk>

#13 Pastor

Pastor
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 15:07

No proszę to nie wiedziałam, mi w citibanku wytłumaczył kolega inaczej, ja mam trzy karty, dwie bankomatowe i wiadomo tam jest pin, a jedną kredytową z citibanku, i ją mam tylko na podpis. To teraz się troszę zszokowałam, bo pójdę po zakupy do supermarketu i kupię cały wuzek a babka w ksie mi powie że muszę mieć pin.... :-|

no nie - to nie tak

1) jesli karta nie ma pinu - zawsze na podpis
2)jesli ma pin, to albo pin albo podpis - a zalezy to od rodzaju terminala platniczego

moze sprobuj zmywaczem do paznokci, ew. jakims rozpuszczalnikiem, np. benzyna ekstrakcyjna - jak sie nie da to nie wymieniaj karty (obciaza cie oplata za wymiane), tylko zlikwiduj ja, a nastepnego dnia wyrob od nowa
Im więcej sobie uświadamiam, tym mniej posiadam.

#14 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 17 grudnia 2008 - 02:12

Mirabelka__22, i jak rozwiązał się problem?wymieniłaś kartę?jeśli tak to czy musiałaś coś płacić?

tak jakoś mi się przypomniało ;-)

JkIEp1.png

#15 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 17 grudnia 2008 - 10:05

Tilia, nie wymienilam.. Nie place nia przy kasie.. :roll:
A w bankomacie normalnie dziala. Teraz widze ze prawie nikt takiej karty nie podpisuje :evil:

#16 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 17 grudnia 2008 - 11:21

Teraz widze ze prawie nikt takiej karty nie podpisuje :evil:

Do pierwszego nie przyjęcia karty. Ja płacę to wpisuje PIN ale zawsze panie sprawdzają czy jest podpis.

Nie place nia przy kasie.. :roll:

Dla mnie to zbyt wygodne,żeby z tego rezygnować ;-)

JkIEp1.png

#17 asia21_87

asia21_87
  • Użytkownik
  • 7 854 postów

Napisano 17 grudnia 2008 - 11:24

ja tez podpisała, pani dała mi w banku taki specjanly długopis i machnełam swój autograf
Dołączona grafika

Dołączona grafika