A ja od lekarza wzięłam ostatnio ulotkę z metodami badania piersi samej w domu. Pewnie wiecie jak to się robi ale na wszelki wypadek napiszę co i jak gdyby coś, myślę, że może się przyda
"
Przed Lustrem1.Unieś ręce do góry, czy nie widzisz zmian w kształcie piersi i kolorze skóry? Czxy skóra nie marszczy się i nie ciągnie?
2.To samo skontroluj opierając dłonie mocno na biodrach.
3.ciśnij brodawkę, zobacz czy nie wydobywa się z niej płyn.
Pod Prysznicem4.Lewą rękę połóż z tyłu głowy, prawą na lewej piersi. Lekko naciskaj trzema środkowymi palcami, zataczaj drobne kółeczka wzdłuż piersi, z góry na dół i z powrotem. To samo rób z prawą piersią. Sprawdź czy nie czujesz stwardnienia lub guzka.
Po Kąpieli5.Połóż się. Wsuń poduszkę lub zwinięty ręcznik pod lewy bark, lewą rękę włóż pod głowę. Trzema środkowymi palcami prawej dłoni zbadaj lewą pierś, tak jak pod prysznicem. To samo powtórz z prawą piersią.
6.Wyjmij rękę spod głowy, połóż wzdłuż tułowia i zbadaj pachy. Sprawdź czy nie masz powiększonych węzłów chłonnych.
ZAUFAJ DŁONIOM1.Badaj się już po 20 roku życia, regularnie co miesiąc (najlepiej między 7 a 10 dniem cyklu, liczonym od 1go dnia miesiączki).
2.Jeżeli nie miesiączkujesz lub jesteś w ciąży powinnaś wykonywać regularne badania, np. 1go dnia każdego miesiąca.
3.Gdy zauważysz coś niepokojącego, idź natychmiast do lekarza.
4.80% zmian w piersiach kobiety wykrywają same lub ich partnerzy" (dziewczyny dajcie się dotykać swoim facetom
)
"5.Nie każdy guzek jest rakiem!
6.Nawet gdy sama nie widzisz niepokojących zmian, kontroluj piersi u lekarza.
7.Po ukończeniu 35 lat zrób mammografię.
8.Rak piersi wcześnie wykryty jest uleczalny, a guz mozna usunąć zachowując pierś."