Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Cukrzyca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alex1511

Alex1511
  • Użytkownik
  • 577 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 20:48

Drogie Panie chce zasiegnać waszej opini na temat tej choroby.

Mianowicie czy jest ona dziedziczna? Moja babcia ma cukrzyce i twierdzi,ze ja teraz powinnam miec bo to jakos co dwa pokolenia jest ... Ile w tym prawdy?
Jak narazie gdy badalam sie na poziom cukru, okazalo sie, ze mam bardzo niski.
Wiec nie wiem czy jest sie czym martwic...

Prosze o pomoc ;)
Łapie chwile ulotne jak ulotka...

Dołączona grafika

#2 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 22:14

Moja babcia ma cukrzyce i twierdzi,ze ja teraz powinnam miec bo to jakos co dwa pokolenia jest ... Ile w tym prawdy?

Prawda coś w tym jest. w mojej rodzinie tez jest cukrzyca, ja jestem w grupie ryzyka :-|
Moja babcia, mama, brat.... nie mówiąc o drugiej stronie rodziny.

okazalo sie, ze mam bardzo niski.

Niedocukrzenie- powinnaś leczyć jeśli jest bardzo niski.
Przynajmniej jeśli czujesz już drżenie rąk, zjedz coś słodkiego. Najlepiej noś ze sobą jakieś cukierki.
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#3 Alex1511

Alex1511
  • Użytkownik
  • 577 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 22:29

Ale wlasnie ja sie czuje ekstra i nic mi nie dolega... Moja mama tez ma taki poziom. Babcia sie smieje ze powinnysmy nie zyc przy takim poziomie...

Prawda coś w tym jest. w mojej rodzinie tez jest cukrzyca, ja jestem w grupie ryzyka
Moja babcia, mama, brat.... nie mówiąc o drugiej stronie rodziny

:( a czy to prawda ze to jakos co 2 pokolenia jest?

Dołączona grafika

#4 chocolate

chocolate
  • Użytkownik
  • 214 postów

Napisano 04 stycznia 2008 - 00:07

Moja mama ma cukrzyce ale na tle nerwicowym.. jakoś nie sądze zeby miały z tym coś wspólnego geny..ale kto wie..
..gdy jest bardzo smutno, to kocha sie zachody słońca..

#5 Moniika

Moniika
  • Użytkownik
  • 2 534 postów

Napisano 04 stycznia 2008 - 11:39

Mój tata ma cukrzyce i lekarz tez mu powiedizal ze to jest dziedziczne.... Niby co 2 pokolenie :-?

#6 Alex1511

Alex1511
  • Użytkownik
  • 577 postów

Napisano 09 stycznia 2008 - 07:19

Niby co 2 pokolenie

Czyli u mnie wypada na mnie :/

Dołączona grafika

#7 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 09 stycznia 2008 - 21:32

a czy to prawda ze to jakos co 2 pokolenia jest?

nie powiem Ci tego. nie jestem znawcą tej dziedziny.
Trzymaj się w takim razie na baczności i za czasu działaj przeciw chorobie.
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#8 kasianr123

kasianr123
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 05 lutego 2008 - 18:26

E1statnio, jak zjem cos slodkiego, tuczacego, to zaczynam wariowac i chce mi sie wiecej. Wszystko jest w porzadku z moim laknienie, ale własnie do owego momentu. Czy to moze miec jakies zwiazek z cukrzyca_ cyz jest jest to racyej normalne_ ynak yapztanie+ cos mi sie stalo y klawiatura hehe

#9 Madziuś

Madziuś
  • Użytkownik
  • 3 332 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 17:42

Ja choruję od 8 lat już na cukrzycę..Więc jeśli ktoś by coś chciał wiedziec,to służę pomocą :)

#10 star_princess

star_princess
  • Użytkownik
  • 287 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 14:53

Mnie gonią na badanie cukru, bo chodze wyczerpana, drętwieją mi palce u stóp ( jednego nie czułam przez 2 tygodnie :/) , mam straszne pragnienie...
Moja mama gdzieś podsłuchała że to moga być objawy cukrzycy... dla świętego spokoju pójdę i zrobie te badania.
Mam nadzieje, że nic nie wykarzą :/
"życie po to jest żeby z niego korzystać..."

#11 Madziuś

Madziuś
  • Użytkownik
  • 3 332 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 14:56

star_princess, dobrze Twoja mama podsłuchała to mogą byc objawy cukrzycy.

Idz jak najszybciej do lekarza,zrób badania.Bo to się może rozwijac.Daj potem znac co i jak :-)
Trzymaj się!

#12 Princessa

Princessa
  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 26 maja 2009 - 10:42

Ja zauważyłam ze mam niektóe objawy i dlatego chce isc na badanie cukru we krwi. Powiedzcie czy takie zwykłe badanie wystarczy?? bo wiem że sa jeszcze z jakimiś krzywymi , mierzone co godzine, ale chyba jeśli byłoby cos nie tak to by wyszło na tym podstawowym badaniu?? <bezradny></span>

#13 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 28 maja 2009 - 10:30

Powiedzcie czy takie zwykłe badanie wystarczy??

na początek wystarczy. jeśli wyjdzie podwyższony poziom cukru we krwi, wtedy powinni skierować na krzywą cukrową, wtedy badasz albo po każdym posiłku cukier we krwi, albo nawet częściej, co godzinę. decyduje lekarz.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#14 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 06 września 2011 - 14:58

Mialam wczoraj robione obciazenie glukoza (krzywa cukrowa). Dzis odebralam wyniki i mam bardzo niski poziom glukozy, zarowno przed jak i po glukozie :roll:
Zobaczymy co powie na to gin. <bezradny></span>

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#15 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 09 września 2011 - 13:51

jeśli wyjdzie podwyższony poziom cukru we krwi, wtedy powinni skierować na krzywą cukrową,

Mama miała robione te badania na cukrzycę i lekarka powiedziała jej, że to początki choroby. Ale nic nie zapisała tylko nie kazała jeść słodyczy i za jakiś czas zgłosić się na kolejne badanie. Czy to nie jest niebezpieczne?

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#16 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 09 września 2011 - 13:54

U mnie miał moj dziadek, siostra taty ma, i sam tata tez ma. Wiec jestem obciożona genetycznie i jest ryzyko ze sama kiedys bede miec
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#17 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 09 września 2011 - 14:42

Czy to nie jest niebezpieczne?

Zależy jaka cukrzyca.

lekarka powiedziała jej, że to początki choroby. Ale nic nie zapisała tylko nie kazała jeść słodyczy i za jakiś czas zgłosić się na kolejne badanie.

Najważniejsze by przestrzegać zaleceń lekarza.
U mnie mama ma cukrzycę ale przyjmuje tabletki.Czasmi zdarza się,że łapie ją niedocukrzenie i musi mieć coś słodkiego w torebce.
Ciocia także ma cukrzycę ale od kilkudziesięciu lat wstrzykuje sobie sama insulinę(nawet w brzuch)
Dodam,że mama mierzy sobie cukier kilka razy dziennie glukometrem.

#18 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 09 września 2011 - 20:08

halynka, niech mama zaopatrzy się w glukometr. będzie mogła na bieżąco obserwować zmiany ;-) A jeżeli się niepokoicie, że lekarz nic specjalnego nie przepisał - skonsultujcie się z innym.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#19 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 28 kwietnia 2014 - 17:12

Robiłam dzisiaj krzywą cukrową no i wyniki troszkę mnie zdołowały.

Glukoza 93 (norma 65-105)

Glukoza po godzinie  156

Glukoza po 2 godzinach 193

No i niby, że jak po 2 godzinach jest ok. 200 to niby cukrzyca ciążowa?? No ale to wyczytałam już w sieci a lekarza mam dopiero w poniedziałek a juz nie daje mi to spokoju....

Jak u Was z tym było??

#20 Ayla

Ayla
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 01 grudnia 2014 - 00:54

Podnoszę temat na temat cukrzycy, gdyś w zeszłym tygodniu właśnie ją u mnie zdiagnozowano :cry:. Kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać... Jak to ogarnąć... Jestem przerażona chorobą. Czy ona faktycznie powoduje przedwczesną śmierć? Zawsze? Mam otyłość brzuszną, czy to ona mogła ją spowodować? Czy jest w takiej sytuacji szansa, że gdy zgubię kilogramy, uda mi się pokonać cukrzycę?

Mam też pytanie do osób korzystających z aplikacji mobilnych dla cukrzyków. Słyszałam ostatnio o czymś takim na komórkę (aplikacja Diabetee), tzn. przeczytałam o tym konkretnie tu:/link/  Czy ktoś z Was korzystał lub korzysta może z takich narzędzi? Czy one faktycznie pomagają planować to wszystko, ustawiać posiłki, kontrolować poziom cukru, itp.? Jakich firm glukometry posiadacie? Rety, pomóżcie... :cry:

Użytkownik nie(d)oceniona edytował ten post 01 grudnia 2014 - 06:54

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych