Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Do szkoły w wieku 6 lat

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 lutego 2016 - 15:30

jaki jest wasz stosunek na ten temat ??? wiekszosc z was ma mniejsze dzieci i nie ma tego dylematu i pewnie pojda do szkoly jako 7 latki , ale uważacie ze takie cofanie z dnia na dzień tej reformy to dobry pomysł ???

kolezanka miała wyslac synka do szkoły teraz od września, ale nikt  z jego grupy nie idzie i postanowila go zostawić w przedszkolu, teraz jeszcze jemu to musi wytłumaczyć bo od pol roku słuchał ze to jego ostatni rok w przedszkolu , a potem szkola.

kolezanka , która ma 5 latke , chce aby szla do szkoły jako 6 latek , już córa wie ze jeszcze ten i następny rok w przedszkolu i do szkoły, nie chciała by jej 4 rok do przedszkola puszczac.

synke mojego brata chodzi do szkoły jako 6 latek , i sobie radzi , nauki tam maja po 3 - 4 h , potem trochę zabawy i nie ma trudności.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#2 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 lutego 2016 - 16:16

@magdaaaaa Ja już mam mętlik w głowie .. Moją Marysię zapisałam i co telefon dzwoni że jej nie przyjmują jednak bo miejsca nie ma , dzieci te które już chodzą na jeszcze rok dodatkowy zostają , normalnie zwariować można .. Ja to nie wiem czym Ci w sejmie się kierują .. coś co chwilę zmieniać itp myślą tylko o sobie , nie pomyślą o dobru dla dziecka .. Według mnie powinno być jak w zeszłym roku , mam jednak nadzieję że do innego takiego przedszkola już ją zapiszą jednak bym wolała aby teraz poszła . Gabrysia jeszcze sobie spędzi trochę czasu w domu , mam po cichu nadzieję że jej pewne nawyki minom do tego czasu :-) .
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#3 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 24 lutego 2016 - 16:53

Coś się znowu zmieniło?  :shock: Trochę nie w temacie jestem  :-P

“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#4 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 25 lutego 2016 - 10:06

Znów 6 latki mogą zostać w przedszkolu jeśli rodzic tak zadecyduje

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#5 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 26 lutego 2016 - 13:51

Znów 6 latki mogą zostać w przedszkolu jeśli rodzic tak zadecyduje

Nie w przedszkolu a w zerówce - a wszystkie zerówki - a przynajmniej ponad 90% wg Ustawy - mają być przeniesione do szkół - do tej pory było tak, że w niektórych szkołach zerówki były, a w innych nie :-)

Ja jestem wściekła... Moja Miśka miała iść do 1 klasy ALE...

W tej chwili tak mało rodziców zdecydowało się posłać 6 latki u nas do 1 klasy, że nie powstanie dla nich osobna klasa, bo składałaby się z 6 osób - a posyłając ją do klasy z 7 latkami, może się zdarzyć, że będzie do 1,5 roku różnicy pomiędzy Miśką a niektórymi dzieciakami, bo w jednej klasie będzie rocznik 2009 i 2010. I nie chodzi mi o jej rozwój grafomotoryczny czy intelektualny bo tu by podołała. Ale 1,5 roku w tym wieku dla rozwoju fizycznego (wf - wyścigi, różnego rodzaju gry sportowe) i rozwoju emocjonalnego to kamień nie do przeskoczenia... Po prostu nie mam odwagi i sumienia jej tego robić... Więc bez sensu będzie drugi rok powtarzała literki, cyferki, szlaczki... Umie już czytać, pisać - no porażka... Wprowadzanie takich zmian tak szybko to jakieś nieporozumienie...

Użytkownik Marzycielka24 edytował ten post 26 lutego 2016 - 13:52

#6 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 lutego 2016 - 17:21

mysle ze sporo dzieci będzie drugi raz chodzic do przedszkola i robic drugi raz to samo , tylko pytanie po co ???

czytałam ze w niektórych miastach sa jakies dodatki , prezenty dla rodziców , którzy wysla dziecko w wieku 6 lat do szkoły, bo jak zostaną w przedszkolu to braknie miejsc dla maluchów. tyle lat była wprowadzana ustawa a teraz w ciągu kilku miesięcy oni ja zmienili, i  samorządy niech sobie robia co chcą.

i jak maja się matki aktywizować jak im malucha do przedszkola nie przyjmia i za samo to ze ma dzieci dostanie kase od państwa, poco isc do pracy :roll:

znajomej wnuczka poszla do pierwszej klasy jako 7 latka i teraz nudzi się , zaluja ze nie poslali jej wcześniej.

#7 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 27 lutego 2016 - 20:53

Dla mnie zerówka i przedszkole to to samo, źle się wyraziłam może.

Ja uważam, że to bez sensu. Ludzie na siłę ogłupiają swoje dzieciaki, choć większość z nich pewnie doskonale dałaby sobie radę w pierwszej klasie. Nie wyobrażam sobie powiedzieć dziecku, które już poszło do szkoły w wieku 6 lat, że będzie powtarzać pierwszą klasę (a jest taka możliwość) bo mi się wydaje, że tak będzie lepiej. Dzieci są mądre i dadzą radę, jeśli tylko damy im szansę.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#8 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 28 lutego 2016 - 18:59

Cofnięcie reformy w tak szybkim czasie również uważam za idiotyczny pomysł. Samorządy mają teraz problem, a pani minister uważa, że to ich wina, bo źle planują miejsca  :roll:  Co za bzdura - jak się nagle wszystko zrównuje od początku to jak ma być ? Nie oszukujmy się, ale z pustego Salomon nie naleje i nie nagle, do września nie powstanie kilka/kilkanaście tysięcy miejsc dla wszystkich dzieci. Dla rodziców najmłodszych dzieci powstaje problem, bo te nie są jeszcze objęte prawem do wychowania przedszkolnego i nie muszą zostać nigdzie przyjęte. Ja obawiam się o miejsce dla mojego 3latka. Ale to temat o 6latkach, więc.....

Rozmawiałam ze znajomymi czy sąsiadami, których dzieci poszły do szkoły jako 6latki (jest to całkiem spora grupa) i niczego złego nie mówią. Nawet są zadowoleni z decyzji, bo jak twierdzą "w przedszkolu już się nudziły, nie rozwijały, bo już od dawna znają literki czy cyferki". Jestem w stanie w to uwierzyć, bo obecnie dzieciaki mają od najmłodszych lat dostęp do zabawek edukacyjnych, bajek, piosenek czy filmików edukacyjnych w różnych językach. Szybciej się uczą i szybciej się rozwijają. i po co te 4 lata przedszkola ?  :roll:

#9 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 28 lutego 2016 - 20:28

dokładnie tak, wiadomo ze jak dziecko jest w przedszkolu te 3 lata to gdzies cos zlapie, bo nie bawia się przez caly dzień ;-) rodzice tez często sami w domu ucza literek etc.

madzik czy ktorys z twoich znajomych ma poiczucie ze zabrali swoim dzieciom dzieciństwo posyłając je do szkoły ???

#10 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 28 lutego 2016 - 21:24

ma poiczucie ze zabrali swoim dzieciom dzieciństwo posyłając je do szkoły

nikt tak nie mówił, ale często podkreślają, że trudniej jest się zorganizować ze szkołą i pracą. bo np. dziecko ma lekcje od 12tej do 16tej, ale już od 7ej musi siedzieć w świetlicy szkolnej, bo rodzice do pracy. Wszystkie możliwe długie weekendy, święta, ferie, dni nauczyciela, a za chwilę wakacje - szkoła zamknięta. Koleżanka mówi, że pół urlopu wykorzystała na właśnie wszystkie te wolne dni od szkoły.

Być może ta różnica w organizacji roku szkolnego też przesądza o pozostawieniu dzieci na kolejny rok w przedszkolu.

#11 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 grudnia 2016 - 21:43

jak tam wasi znajomi , bliscy macie kogos kogo reforma dotyczy ??? zadowoleni , ze dziecko rok dluzej w przedszkolu zostalo ???

#12 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 13 grudnia 2016 - 10:20

Dzieci są mądre i dadzą radę, jeśli tylko damy im szansę.
<ookk>

@magdaaaaa  moja kuzynka zadowolona, że młody dłużej chodził do przedszkola "bo nie chciała mu zabierać dzieciństwa". Ja bym z nim inaczej postąpiła, bo to naprawdę mądry chłopak jest i w zerówce zaczął strasznie broić. Pewnie z nudów, bo literki i cyferki to już dawno znał. Ale każdy rodzic robi po swojemu. :)

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#13 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 14 grudnia 2016 - 21:10

Pewnie z nudów, bo literki i cyferki to już dawno znał.
pewnie tak , bo nie mial na czym skupic uwagi . 

#14 bubek80

bubek80
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 11 lipca 2017 - 13:23

U Nas w przedszkolu tylko jedna się zdecydowała w 6 lat posłać dziecko do szkoły. Ja uważam,że jest to zły pomysł,bo moja 6 latka nie jest w stanie skupić się na czymś dłużej niż 15 minut